Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 8.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Elitesse napisał(a):
grzbiet ludzie chca na krotko z jednej prostej przyczyny - im krocej tym na dluzej starczy :evil_lol::evil_lol:

Tak,ale gorzej wygląda, miałam to szczęście,że takich co rzadko sie strzygą miałam mało:lol:, a te ze zdjęć dolnych te jedwabiste przychodziły co ok 2 miesiące i spokojnie mogłyby rzadziej im nie rósł włos tak szybko jak temu puchatkowi.

Posted

w zeszlym tygodniu robilam yorka ktory poprzednio u fryzjera byl w kwietniu ( nie u mnie) i wygladal tak jakby rok nie byl strzyzony :crazyeye:

ale on wogole jakis taki dziwny, nieyorkowaty wlos mial - krecony i baaaardzo gesty, oczywiscie "prosze zgolic jak najkrocej sie da"

Posted

Elitesse napisał(a):
moj dzisiejszy wyjazdowy klient - OBI :p

pies skladal sie z jednego wielkiego koltuna na brzuchu i wewnetrznej stronie lap :roll: ale to pies wiejsko terenowy :p i ostatnie 2 tygodnie spedzil na wakacjach u "dziadkow" bo jego wlasciciele wczasowali sie w Turcji
:evil_lol:

Bardzo fajnie zrobiony yoras, mnie się tam taki podoba bardziej, niż te z głową zrobioną na westa, czy tam na okrągło. Brawo!!

Posted

[quote name='Grey']Powinnaś mieć swoje zdanie, a nie ulegać kaprysom klienta.
Ja tam nie ulegam.
No i właśnie dlatego nie chodzę do fryzjerów tylko obcinam swoją sukę sama. Nikt nie będzie mi psa "robił" pod własne widzi mi się (nie mówię tu o wystawowych psach ciętych według wzorca), pies mieszka ze mną 24 h na dobę, to ja z nim obcuje więc chyba wiem co dla niego i mnie jest wygodniejsze...

ale u psa zyjacego na wsi i caly dzien przebywajacego na dworze to sie nie sprawdzi

jak dla mnie fryzuje trzeba rowniez dopasowac do trybu zycia psa

To już zależy od poświęcenia właściciela, mieszkam w mieście, ale suka na spacerach biega po polach, łąkach, bagnach itd., fakt że po każdym spacerze wygląda jak jeden wielki liściasty dred ale ja zawsze doprowadzam ją do porządku, z tym że ja mam czas i chęci na to żeby codziennie szczotkować Moli, ma "zapuszczone" nogi i sukienkę (ma gęstą sierść więc trawka i listki lepiej się wplątują w nią niż w sierść yorkową) bo tak mi się podoba ;)

grzbiet ludzie chca na krotko z jednej prostej przyczyny - im krocej tym na dluzej starczy :evil_lol::evil_lol:

tę zasadę tez stosuję u swojej suki :diabloti::evil_lol:

http://lancelottessi.republika.pl/TessLegnica2009.jpg
ta fryzura bardziej mi się podoba :loveu: pies zgrabniej według mnie wyglada

Posted

Grey napisał(a):
Powinnaś mieć swoje zdanie, a nie ulegać kaprysom klienta.
Ja tam nie ulegam.

to co psa jednak wybiera sie po wygladzie a nie po charakterze? lubie yorki, ale w zyciu nie chcialabym miec yorka ktory ma włos do ziemi, chyba by mnie skręciło... :lol: :lol: poza tym z psem niewystawowem mozna cudować, jemu to nie szkodzi więc o co chodzi? Gdyby kazdy miał taki sam gust, na swiecie byłoby zbyt nudnanow... :)

Posted

mi się nie podoba ten york obcięty na sznaucera,te z zostawionymi wlosami na nogach już bardziej ale mnie nie zachwycają.Ja lubię yorki zgolone na króciutko (czarne)a srebrne z firankami po bokach :lol: Oczywiści każdy zadbany york wystawowy z długim włosem też jest śliczny :loveu:Srebrny york zgolony według mnie wygląda trochę hmmm...szczurkowato:evil_lol:

Posted

Cytat:
Napisał Elitesse

Nie zgodzę się z tym.
Niezależnie od tego jaka długość włosa jest zostawiona na psie fryzura powinna trzymać fason tyle samo czasu i wyglądać ok.
Jest tylko jeden warunek - pies musi być DOBRZE obcięty i z tym na ogół jest problem.

Ellites gratuluję sznaucerka, widziałam go na żywo w Legnicy...
fajowy :razz:

Posted

W końcu się odważyłam i wstawiam zdjęcia mojej czernyszki. Pochodza z tegorocznej warszawskiej międzynarodówki, wtedy miała 14 miesięcy.

Strzyżona osobiście przeze mnie. (ten beżowy duży obiekt to ja:diabloti:)
Oceńcie moją pracę biorąc pod uwagę że:
-jestem kompletnym amatorem,
-jest pierwszym psem którego obcinam i na niej się uczę,
-mała nigdy nie była profesjonalnie zrobiona więc to nie są poprawki po fachowcu,
-nigdy nie widziałam fachowca przy pracy i żaden mi nie udzielał rad,
-tajniki czernyszowej fryzury zgłębiałam studiując tylko zdjęcia, dopiero na tej wystawie miałam okazję poprzyglądać się na żywo szczegółom.

Zdobyłyśmy srebrny medal a właścicielka suczki która wygrała dopytywała się kto ją strzygł. Odpowiedź ją troche zamurowała:razz:

Posted

Nie specjalizuję się w czernyszach,ale troszkę bym ścięła z wierzchu głowy i zrobiła płynniejsze przejście od najkrótszego strzyżenia na szyi do dłuższego na łopatce, ale tak poza tym to na prawdę świetnie:multi::multi::loveu:

Posted

Mam pytanko, bo tu sie najwiecej dzieje to tu se je zadam, a co...

Mam maszynke od ok 2 lat, czy to mozliwe, ze ostrze sie juz stepilo? (strzyge pudla miniature, mniej wiecej raz na miesiac)

Pudel wyglada niepowaznie dosc, bo w polowie strztyzenia ostrze powiedzialo nie.....:shake:

Jesli tak, to moze wiecie, gdzie w Wawie sie oddaje ostrza do ostrzenia?

Posted

[quote name='PATIszon']Mam pytanko, bo tu sie najwiecej dzieje to tu se je zadam, a co...

Mam maszynke od ok 2 lat, czy to mozliwe, ze ostrze sie juz stepilo? (strzyge pudla miniature, mniej wiecej raz na miesiac)

Pudel wyglada niepowaznie dosc, bo w polowie strztyzenia ostrze powiedzialo nie.....:shake:

To i tak długo , ja oddawałam do Szlifa na przy pl. Trzech Krzyży, poszperam jutro może znajdę , bo powinnam mieć telefon do nich.

Posted

Wielkie dzieki Mudikowa.

A powiedz mi jak takie ostrze sie zachowuje, bo ja ja strzyglam sobie spokojnie, a jak doszlam do pyska to przestalo ciac nagle.....czy to mozliwe , ze tak nagle? Czy poprostu nie zauwazylam pogorszenia.....?

Posted

[quote name='PATIszon']Mam pytanko, bo tu sie najwiecej dzieje to tu se je zadam, a co...

SZLIF ul.Książęca 6 Warszawa tel.0 22 621 75 00 lub 501 046 549

Posted

Kelpie to jest już starszy psiak, zrobiony super krótko, tak żeby jeszcze jak czernysz wyglądał, a jak najmniej do czesania było, na życzenie właściciela, dlatego tak krótka broda i grzywka, znajomi go ledwo poznali , bo zawsze było domowo na glanc niemalże cięty.

a to z kolei szczenię 5 miesięcy, byłam pod wrażeniem ,że wystał m.in. te pół godziny robienia łap, w ogóle bardzo grzeczny był:loveu::loveu: