Pandzia Posted December 4, 2005 Posted December 4, 2005 Mam pytanie odnośnie tych trzech ras : 1.American Pit Bull Terrier 2. American Staffordshire Terrier 3. Staffordshire Bull Terrier Dowiedzialam sie niedawno o istnieniu American pit bull terrier. Rasa nie jest zarejestrowana w FCI. Czym ona sie rozni od American Staffordshire terriera (amstaffa ) ? W wyszukiwarkach nie moge znalezc zadnego przedstawiciela bo wiadomo ze na te wszystkie 3 rasy potocznie mowi sie pitbull wiec rozne psy sie wyswietlaja. Ma ktos moze zdjecia? Te ktore w wielkich ilosciach trzymane są w miastach, bo taka moda to amstaffy, czyli American Staffordshire Terriery? czy jakies inne? dlaczego mowi sie na nie pitbull skoro to nie sa pitbulle? tak sie przyjęło? troszke moze nieskładowo pisze ale chcialam napisac wszystko , co do czego mam jakies watpliwosci :) Zupelnie mi sie teraz juz wszystko pokrecilo jak dowiedzialam sie o tej nowej rasie :) Quote
Evelina Posted December 4, 2005 Posted December 4, 2005 Kiedys przy okazji szukania informacji o wyjazdach amstaffow i innych ras niebezpiecznych za granice, w tym jak to sie ma we Francji trafilam chyba na odpowiedz na Twoje pytanie :wink: "Staffordshire terrier" jest to nazwa obecnej rasy American staffordshire terrier uzywana do 1972 roku. Zastrzegam, ze nazwy ras pochodza z tekstow francuskich, po polsku moga brzmiec inaczej :roll: Quote
an3czka Posted December 4, 2005 Posted December 4, 2005 American Pit Bull Terrier (czyli potocznie pittbull) nie jest zarejestrowany w FCI. W Polsce jest na liscie ras agresywnych. American Staffordshire Terrier (czyli Amstaff) to wystawowy odpowiednik Pittbulla, zarejestrowany w FCI, nie ma go na,liscie ras agresywnych Amstaffy moga byc nazywane Pittbullami przez pomylke, lub wynika to z niewiedzy ludzi. Z reszta trudno je odroznic. Quote
an3czka Posted December 4, 2005 Posted December 4, 2005 wpisz w Googlach w grafice Amstaff lub Pittbull i masz mase zdjec! Quote
coztego Posted December 4, 2005 Posted December 4, 2005 Przedstawicieli wszystkich bullowatych mamy na dogomani: American Staffordshire Terrier możesz zobaczyć m.in.: tutaj i tutaj Staffordshire Bull Terrier np. tutaj American Pit Bull Terrier: tutaj i tutaj A o tych rasach i różnicach między nimi najlepiej poczytaj na Grupie III- dział Teriery typu bull, tam masz fachowców i hodowców bez liku ;) Quote
yoshiyuki Posted December 4, 2005 Posted December 4, 2005 an3czka napisał(a): American Staffordshire Terrier (czyli Amstaff) to wystawowy odpowiednik Pittbulla, zarejestrowany w FCI, nie ma go na,liscie ras agresywnych ja bym tak tego nie okreslila... za bardzo w tych rasach nie siedze, bo moja mlosc to bulle ale z tego co mi sie wydaje psy te roznia sie od siebie historia powstania rasy itd, roznia sie tez mimo wszytsko wygladem, pity maja inna sylwetke i takie tam inne... a moim zdaniem czemu sie tak mowi? eh bo te rasy sa do siebie podobne, ja szczerze mowiac jestem tylko w tedy pewna ze widzie pit bulla gdy jest to pit bull red nose... bo u astow takie umaszczenie nie wystepuje... czasem podejrzewam ze wiedze pita gdy jego sylwetka na to wskazuje... ale np. takich psow a'la pit czy ast jest na paczki wiec czasem ciezko eh ale ja sie nie znam wiec to sa tylko moje oddczucia z obserwacji itd Quote
Alicja Posted December 4, 2005 Posted December 4, 2005 Amstaff , Staffik i Pitbul to już z samego wyglądu psy różniące sie od siebie :wink: Quote
an3czka Posted December 5, 2005 Posted December 5, 2005 no wiec wlasnie. byc moze wytrawne oko znawcy ras widzi roznice, ale ja nie. nie umialabym odroznic asta od pitta :roll: Quote
Patka Posted December 5, 2005 Posted December 5, 2005 red nosa, pita sportowego bez problemu odroznię od AST, :) ale np amerykanie czesto wystawiaja psy w dwóch federacjach w jednej jako pies w drugiej jako AST więc czesto trudno odróznic - chociaż z zasady pit ma być psem "lżejszym" ,najczęsciej wyższym od AST i zauważylam (najczęściej) spore róznice w głowie, chociaż pity nie są jeszcze bardziej "niejednorodne" niz AST, liczy sie d;a hodowców bardziej ich wartośc użytkowa=sportowa. poza tym były takie temay na forum "jak odróżnić" jaka jest histora ras dla chcącego nic trudnego wystarczy poszukać :D Quote
an3czka Posted December 5, 2005 Posted December 5, 2005 mnie kwestia poznawania roznic pomiedzy tym a tym nie absorbuje :lol: poza tym mam wrazenie, ze wiekszosc psow tego typu, ktore widzialam, to przypadki raczej pomiedzy obiema rasami (sadzac po osobie prowadzacej psa) :-? Quote
Patka Posted December 5, 2005 Posted December 5, 2005 Gabryjella bosze, ale sie usmiałam :lol: z siebie oczywiscie :oops: chodziło o pita :lol: Gabryjella dziękuje za uzupełnienie dokładnie :D Quote
Recommended Posts