Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie odnośnie tych trzech ras :

1.American Pit Bull Terrier
2. American Staffordshire Terrier
3. Staffordshire Bull Terrier

Dowiedzialam sie niedawno o istnieniu American pit bull terrier. Rasa nie jest zarejestrowana w FCI. Czym ona sie rozni od American Staffordshire terriera (amstaffa ) ?
W wyszukiwarkach nie moge znalezc zadnego przedstawiciela bo wiadomo ze na te wszystkie 3 rasy potocznie mowi sie pitbull wiec rozne psy sie wyswietlaja.
Ma ktos moze zdjecia?
Te ktore w wielkich ilosciach trzymane są w miastach, bo taka moda to amstaffy, czyli American Staffordshire Terriery? czy jakies inne? dlaczego mowi sie na nie pitbull skoro to nie sa pitbulle? tak sie przyjęło?
troszke moze nieskładowo pisze ale chcialam napisac wszystko , co do czego mam jakies watpliwosci :)
Zupelnie mi sie teraz juz wszystko pokrecilo jak dowiedzialam sie o tej nowej rasie :)

Posted

Kiedys przy okazji szukania informacji o wyjazdach amstaffow i innych ras niebezpiecznych za granice, w tym jak to sie ma we Francji trafilam chyba na odpowiedz na Twoje pytanie :wink:

"Staffordshire terrier" jest to nazwa obecnej rasy American staffordshire terrier uzywana do 1972 roku.
Zastrzegam, ze nazwy ras pochodza z tekstow francuskich, po polsku moga brzmiec inaczej :roll:

Posted

American Pit Bull Terrier (czyli potocznie pittbull) nie jest zarejestrowany w FCI. W Polsce jest na liscie ras agresywnych.

American Staffordshire Terrier (czyli Amstaff) to wystawowy odpowiednik Pittbulla, zarejestrowany w FCI, nie ma go na,liscie ras agresywnych

Amstaffy moga byc nazywane Pittbullami przez pomylke, lub wynika to z niewiedzy ludzi. Z reszta trudno je odroznic.

Posted

Przedstawicieli wszystkich bullowatych mamy na dogomani:
American Staffordshire Terrier możesz zobaczyć m.in.:
tutaj i
tutaj

Staffordshire Bull Terrier np. tutaj

American Pit Bull Terrier: tutaj i
tutaj

A o tych rasach i różnicach między nimi najlepiej poczytaj na Grupie III- dział Teriery typu bull, tam masz fachowców i hodowców bez liku ;)

Posted

an3czka napisał(a):

American Staffordshire Terrier (czyli Amstaff) to wystawowy odpowiednik Pittbulla, zarejestrowany w FCI, nie ma go na,liscie ras agresywnych

ja bym tak tego nie okreslila...

za bardzo w tych rasach nie siedze, bo moja mlosc to bulle
ale z tego co mi sie wydaje
psy te roznia sie od siebie historia powstania rasy itd, roznia sie tez mimo wszytsko wygladem, pity maja inna sylwetke i takie tam inne...

a moim zdaniem czemu sie tak mowi? eh bo te rasy sa do siebie podobne, ja szczerze mowiac jestem tylko w tedy pewna ze widzie pit bulla gdy jest to pit bull red nose... bo u astow takie umaszczenie nie wystepuje... czasem podejrzewam ze wiedze pita gdy jego sylwetka na to wskazuje... ale np. takich psow a'la pit czy ast jest na paczki wiec czasem ciezko eh

ale ja sie nie znam wiec to sa tylko moje oddczucia z obserwacji itd

Posted

red nosa, pita sportowego bez problemu odroznię od AST, :) ale np amerykanie czesto wystawiaja psy w dwóch federacjach w jednej jako pies w drugiej jako AST więc czesto trudno odróznic - chociaż z zasady pit ma być psem "lżejszym" ,najczęsciej wyższym od AST i zauważylam (najczęściej) spore róznice w głowie, chociaż pity nie są jeszcze bardziej "niejednorodne" niz AST, liczy sie d;a hodowców bardziej ich wartośc użytkowa=sportowa.
poza tym były takie temay na forum "jak odróżnić" jaka jest histora ras dla chcącego nic trudnego wystarczy poszukać :D

Posted

mnie kwestia poznawania roznic pomiedzy tym a tym nie absorbuje :lol:
poza tym mam wrazenie, ze wiekszosc psow tego typu, ktore widzialam, to przypadki raczej pomiedzy obiema rasami (sadzac po osobie prowadzacej psa)
:-?