Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

deer_1987 napisał(a):
Dobranoc Asiaczki! Jutro wazne swieto w szwecji i pierwszy raz w jakies swieto my wolni od pracy :P zawsze wlasnie swieta dla nas byly bo inni wolni.. a odkad nie ma kasyna to inne miejsca sa zamkniete w swieta wiec nie ma pracy

No to sobie odpoczywajcie, wyśpijcie się i... nacieszcie się sobą!

Maks i Spark napisał(a):
a jedziesz się wystawiać...?
A.

"Się", jak "się", ale Eśka Iwa pokaże na pewno.:lol:

Iwa-R napisał(a):
Ma się rozumieć, że tak :cool3:
Jadę w obce kraje.... gdzieś, gdzie nas jeszcze nie było :razz: :evil_lol:
Pozdrawiam
Iwa

Naprawde Was tamjeszcze nie było?:evil_lol:

Mudik napisał(a):
Jaka tajemnicza:p:evil_lol:

No wiesz, wróg nie śpi...:diabloti:

Pzdr.

• Replies 49.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Asiaczek

18152

• M&S

1809

• Alicja

1483

• taxelina

1475

Top Posters In This Topic

Posted

Mudik napisał(a):
Jaka tajemnicza:p:evil_lol:

Bo szpiegi są wszędzie :evil_lol::evil_lol:

Asiaczek napisał(a):

Naprawde Was tamjeszcze nie było?:evil_lol:

Pzdr.

No dobra... byliśmy, ale się nie wystawialiśmy :D

Pozdrawiam
Iwa

Posted

deer_1987 napisał(a):
Dzien dobry.. spodziewalam sie tego ze dluzej niz normalnie nie pospie...

A to niby dlaczego?

Iwa-R napisał(a):
Bo szpiegi są wszędzie :evil_lol::evil_lol:
No dobra... byliśmy, ale się nie wystawialiśmy :D
Pozdrawiam
Iwa

No, juz bliżej prawdy...

Pzdr.

Posted

deer_1987 napisał(a):
Tak mam jakos zaprogramowane.. budze sie o tej samej porze co do pracy, nawet budzika mi nie potrzeba...:mad:

Ja tez nie potrzebuje budzika, ale po porannej pobudce, zawsze jeszcze można głowę przytulic do podusi...:lol:

Pzdr.

Posted

[quote name='Asiaczek']Ja tez nie potrzebuje budzika, ale po porannej pobudce, zawsze jeszcze można głowę przytulic do podusi...:lol:

Pzdr.
Gdyby nie to ze na chyba najwazniejsze swieto w protestanckiej szwecji musze kupic truskawki w sklepie ktory sie otwiera za 20 minut to bym sie polozyla :P Ale jestesmt zaproszeni do znajomych i kazdy cos przynosi.

a wiecej tu:

http://www.swedenabroad.com/Page____60377.aspx

http://turystyka.interia.pl/wiadomosci/news/midsommar-wianki-po-szwedzku,1323842,236

"Midsommar jest najbardziej popularnym letnim swietem w Szwecji, obchodzonym nie tak jak w Polsce 24 czerwca lecz przypada zawsze na piatek wieczor miedzy 19 a 25 czerwca (w tym roku 20 czerwca). Szwedzi zawsze obawiaja sie jaka bedzie pogoda w tym dniu, poniewaz obchodzi sie go zawsze na zewnatrz- najpierw gromadzac sie w miejscu gdzie postawiony jest wysoki, udekorowany kwiatami i wiencami slup wokol ktorego dzieci (i dorosli tez jak maja ochote) tancza do tradycyjnych piosenek (najbardziej popularna to "Lisek czmyha po lodzie :D) a nastepnie we wlasnych ogrodkach lub altankach gdzie sie griluje, je sledzie, mlode ziemniaki a na deser swieze truskawki w bitej smietanie. Oczywiscie zwykle podczas midsommar pada, jak na zlosc :D"

"Midsommar obchodzony jest w pierwsza sobote po letnim przesileniu slonecznym. Tradycja jest podawanie sledzia matjes, swiezych, gotowanych ziemniaków i gestej, kwasnej smietany z posiekanym szczypiorkiem Na deser konieczny jest tort z dojrzewajacymi wówczas truskawkami lub swieze truskawki z bita smietana."

Posted

[quote name='deer_1987']Gdyby nie to ze na chyba najwazniejsze swieto w protestanckiej szwecji musze kupic truskawki w sklepie ktory sie otwiera za 20 minut to bym sie polozyla :P Ale jestesmt zaproszeni do znajomych i kazdy cos przynosi.
a wiecej tu:
Ambasada Szwecji Warszawa - Midsommar
Midsommar:"Wianki" po szwedzku - Wiadomości - Turystyka w INTERIA.PL
"Midsommar jest najbardziej popularnym letnim swietem w Szwecji, obchodzonym nie tak jak w Polsce 24 czerwca lecz przypada zawsze na piatek wieczor miedzy 19 a 25 czerwca (w tym roku 20 czerwca). Szwedzi zawsze obawiaja sie jaka bedzie pogoda w tym dniu, poniewaz obchodzi sie go zawsze na zewnatrz- najpierw gromadzac sie w miejscu gdzie postawiony jest wysoki, udekorowany kwiatami i wiencami slup wokol ktorego dzieci (i dorosli tez jak maja ochote) tancza do tradycyjnych piosenek (najbardziej popularna to "Lisek czmyha po lodzie :D) a nastepnie we wlasnych ogrodkach lub altankach gdzie sie griluje, je sledzie, mlode ziemniaki a na deser swieze truskawki w bitej smietanie. Oczywiscie zwykle podczas midsommar pada, jak na zlosc :D"
"Midsommar obchodzony jest w pierwsza sobote po letnim przesileniu slonecznym. Tradycja jest podawanie sledzia matjes, swiezych, gotowanych ziemniaków i gestej, kwasnej smietany z posiekanym szczypiorkiem Na deser konieczny jest tort z dojrzewajacymi wówczas truskawkami lub swieze truskawki z bita smietana."

Dzięki za info.
Tak więc w tym roku Wy przynosicie truskawki.:lol: A u nas truskawki będą jeszcze może z tydzień albo krócej i... juz ich nie będzie. Przyjdzie pora na wiśnie, czereśnie, potem borówkę amerykańską, agrest, porzeczki, no i śliwki we wrześniu. Uwielbiam normalna, tradycyjna "węgierkę" z lekko pękającą skórka przy ogonku...:loveu:

Pzdr.

Posted

Wychodzę teraz na pocztę, na bazarek, a i może fryzjera nawiedzę. I mam prośbę - dobijcie do końca strony, jak mnie nie będzie, co? Myślę, że jakieś 2-3 posty wystarczą...

Ja już nie mam fotek do wstawiania; może jak przyjdę to poskanuję trochę "staroci", jeżeli będą chętni do oglądania mojej psiowo-kociej historii.:lol:

Pzdr.

Posted

Asiaczek napisał(a):
Dzięki za info.
Tak więc w tym roku Wy przynosicie truskawki.:lol: A u nas truskawki będą jeszcze może z tydzień albo krócej i... juz ich nie będzie. Przyjdzie pora na wiśnie, czereśnie, potem borówkę amerykańską, agrest, porzeczki, no i śliwki we wrześniu. Uwielbiam normalna, tradycyjna "węgierkę" z lekko pękającą skórka przy ogonku...:loveu:

Pzdr.

Teraz to nie tak sezonowo z tymi owocami, teraz jest dużo wczesnych odmian owoców ja np: śliwki już będę miała w sierpniu (choć widzę że w tym roku owocu będzie mało :shake:).
Pzdr

p.s. wedle życzenia - nowa strona :)

Posted

bety napisał(a):
Teraz to nie tak sezonowo z tymi owocami, teraz jest dużo wczesnych odmian owoców ja np: śliwki już będę miała w sierpniu (choć widzę że w tym roku owocu będzie mało :shake:).
Pzdr

mało będzię, bo słońca nie ma :shake:

A.

Posted

Maks i Spark napisał(a):

A.

Nie w tym rzecz, tylko najpierw wiosną zrobiło się ciepło a potem nagle przyszły przymrozki - i to akurat w momencie kwitnienia śliw i jabłoni - no i efekt jest taki że kwiaty wymarzły. :shake::shake::shake:
Pzdr

Posted

Asiaczek napisał(a):
Dzięki za info.

Pzdr.

No tylko ze tu padalo dlugo wiec i truskawki sa takie sobie...

Posted

bety napisał(a):
Nie w tym rzecz, tylko najpierw wiosną zrobiło się ciepło a potem nagle przyszły przymrozki - i to akurat w momencie kwitnienia śliw i jabłoni - no i efekt jest taki że kwiaty wymarzły. :shake::shake::shake:
Pzdr

...zapomniałam, że były przymrozki :oops:

A.

Posted

Asiaczek napisał(a):
Dzięki za info.

Pzdr.

Wegierka taka to pychotka,;)
ale mnie kojarzy sie z upływem lata i jesieni,
i z czasem za którym nie przepadam-zimą-brrrr....:razz:

gosiaja napisał(a):
Witamy się w piątek
ja tam jestem chętna do oglądania fotograficznych wspomnień

ja tez ,ja tez,bardzo lubie ASIACZKU
Twoje fotowspomnienia:lol::lol::lol::lol:

Posted

gosiaja napisał(a):
Witamy się w piątek
ja tam jestem chętna do oglądania fotograficznych wspomnień

No to super! Odwiedzę tylko te najbardziej zabaskowane Galerie i siadam do skanowania.

bety napisał(a):
Pzdr

Zgadza się! Ale ja i tak idę starymi koleinami owocowymi... Juz taki niereformowalny ze mnie osobnik;)
Brawo za nowa stronę!:multi:

Maks i Spark napisał(a):
...to jest skrót myślowy :eviltong:
A.

Oj, wieeeeemmmmm,:lol:

Maks i Spark napisał(a):
A.

Ale jeszcze ma być!
Aniu, jeszcze będziesz szła po słonecznej stronie ulicy, zobaczysz!:lol:

bety napisał(a):
Pzdr

Zawsze coś się uratowało...

deer_1987 napisał(a):
No tylko ze tu padalo dlugo wiec i truskawki sa takie sobie...

No, u nas w Pl, to te truskawki tez takie sobie. Dopiero teraz zaczynaja nabierać smaku, wg mnie.

AMIŚKA napisał(a):
Wegierka taka to pychotka,;)
ale mnie kojarzy sie z upływem lata i jesieni,
i z czasem za którym nie przepadam-zimą-brrrr....:razz:
ja tez ,ja tez,bardzo lubie ASIACZKU
Twoje fotowspomnienia:lol::lol::lol::lol:

Fakt, nawet w piosence sa słowa:
... bo ten dzień w kolorze śliwkowym, berberysu i głogu ma smak..."
Piękne, prawda?
A że potem jest zima, trudno. Tez ma swoich fanów i na pewno duuuuzo uroku.:lol:

Pzdr.

Posted

Iwa-R napisał(a):
Bliżej już się chyba nie da :evil_lol:
Pozdrawiam
Iwa

Oj, Iwa, następne wolne pieniążki musisz przenaczyć na wymianę sprzętu komputerowego. Bo nie może byc tak, że raz jesteś, a potem dłuuugo Cię nie ma...

Pzdr.

Posted

Asiaczek napisał(a):

Zawsze coś się uratowało...

No, u nas w Pl, to te truskawki tez takie sobie. Dopiero teraz zaczynaja nabierać smaku, wg mnie.

A że potem jest zima, trudno. Tez ma swoich fanów i na pewno duuuuzo uroku.:lol:

Pzdr.

Trochę się uratowało, dopiero teraz widać jak rosną że owoce są (ale w ilościach nie takich jak powinno), jak zobaczyłam kwiat po przymrozkach to aż zamarłam - obraz nędzy i rozpaczy - większość nawet nie zdążyła rozkwitnąć. :shake:

Zgadza się truskawki dopiero teraz nabierają słodyczy - zawsze kiedy się kończą to są najsmaczniesze.

Np: Ja jestem fanem zimy. :lol: I to takiej ośnieżonej.

Pzdr

Posted

bety napisał(a):

Np: Ja jestem fanem zimy. :lol: I to takiej ośnieżonej.

Pzdr

Zima, bardzo proszę ale w górach, w Warszawie to nieeee :diabloti:

A.

Posted

pati1033 napisał(a):
i ja sie przywitam :)

mam dokladnie takie samo zdanie- zima tylko w gorach :diabloti:

To jest nas już dwie :lol:

A.