Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 49.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Asiaczek

18152

• M&S

1809

• Alicja

1483

• taxelina

1475

Top Posters In This Topic

Posted

Agappe napisał(a):
słodyczki dwie :)) :loveu::loveu:

a to jakiś zaprzyjaźniony basek??? ta hodowla to chyba nie Polska
(przynajmniej nie brzmi jak polska ;) )???:roll:

Tak, sunia jest już prawie w Rodzinie...
A hodowla jest z Moskwy, lecz sunia mieszka na Łotwie. Na razie tyle.:lol:
pzdr.

Posted

[quote name='Asiaczek']Agappe - czy to rybka...:cool1:
http://img363.imageshack.us/img363/5408/dsc05056ju8.jpg

http://img363.imageshack.us/img363/5678/dsc05070us9.jpg

http://img363.imageshack.us/img363/5420/dsc05080jp2.jpg

Pzdr.

Asia specjalnie dla Ciebie
nr 2 to:

Przydacznia stanowi ciekawą formę życia w Morzu Czerwonym. Jest ona muszlowcem i kształtem przypomina wielowarstwowy otwarty obiekt, którego górna część nazywana jest płaszczem. W zależności od gatunku przybiera on różne barwy. Na fotografii przydacznia posiada piękny, niebiański kolor podczas gdy inne są ciemno brunatno - szare. Funkcją malowniczego płaszcza jest pozyskiwanie światła słonecznego dla symbiotycznych alg. W momencie zagrożenia płaszcz natychmiast się zamyka. Z pewnością nie jeden nurek miał okazję zaobserwować jak czyni to przydacznia podczas eksploracji Morza Czerwonego.

Muszlowiec ten wystepujący przy koralowcach ma otwór zazwyczaj otwarty. W sytuacji kiedy brzeg płaszcza zostanie dotknięty przydacznia automatycznie zamyka się. Jeśli jest ona bardzo duża taki uścisk może być niebezpieczny dla intruza. Trudno wówczas z niej wyciągnąć uwięziony obiekt. Dla własnego bezpieczństwa należy się kierować zasadą, że wszystko co znajduje się w Morzu Czerwonym jest do oglądania, a nie dotykania. Wówczas wszyscy będą szczęśliwi. Nurkowie będą mogli napawać się mistycznym pięknem podwodnych mieszkańców, zaś gospodarze Morza Czerwonego będą dostarczać im tej radości żyjąc długo i "szczęśliwie".

nr 3 to CHYBA Graniec koralowy (Coral grouper)
Ryby te zamieszkują rafy, większość zaś żyją samotnie w jaskiniach. Graniec koralowy charakteryzuje się pięknym, soczystym ubarwieniem. Najczęściej spotykane osobniki mają czerwony lub żółty kolor skóry upiększony małymi plamkami (kropkami). Średnia długość tego gatunku wynosi ok. 40 cm, chociaż mogą osiągać od 1 - 2 m.

Charakterystyczną cechą grańca jest przywiązanie terytorialne. Niektóre gatunki zamieszkują bardzo oddalone rafy i spotykają się w pewnym miejscach co roku. Jadłospis ich obejmuje raki, kałamarnice i ryby.

Zagrożeniem dla tych pięknych ryb są połowy harpunników.

nr 1 to nie ryba, ale nie mam pojęcia co to jest. nasz "przewodnik" włożył w to delikatnie jakiś cienki patyk, który miał przy sobie, a to natychmiast się zwinęło

Posted

aa jeszcze tylko podam źródło tych mądrości
http://www.nowa-ama.pl/fauna_redsea1.php

z tych wymienionych stworzeń mam na zdjęciach następujące:
Murena
Skrzydlica
Szkaradnica (Stonefish)
Chelin napoleoński (Napoleonfish)
Graniec koralowy (Coral grouper)
Amphiprion bicintus (Red Sea anemonefish)
USTNIKOWATE (CHAETODONTIDAE)
PAPUGORYBY (SCARIDAE)
Rożec arabski (Arabian Picasso triggerfish)
Pokolec arabski (Arabian surgeonfish)
Taeniura lymma (Bluespotted stingray)
Epinephelus polyphekadion (Marbled grouper)
Sułtanka czerwonomorska (Red Sea goatfish)
Ustniczek cętkowany (Arabian angelfish)
Naso literatus (Orangespine unicornfish)
Pygoplites diacanthus (Royal angelfish)
Plectorhinchus gaterinus (Blackspotted sweetlips)
Przydacznia

i to by było chyba na tyle :evil_lol:

aaaa ja miałam iść spać ;) zapomniałam ;) dobranoc

Posted

[quote name='Savannah']No popatrz, wpadamy sobie w mysl ;)

Bede, bede w czerwiec/lipiec + plus zalicze pare wystaw prawdopodobnie (tfu, tfu by nie zapeszac ;)) z pieknymi basko-bobaskami ! /notabene powszechnie znanymi :loveu:

Tak bede w Poznaniu :) Jestem z Poznania, wiec trudno by bylo nie byc...
Ja pracuje jako sekretarz na ringach : sob. ring 15, hala 3 (czarny terier rosyjski), niedz. ring 20, hala 5 (doberman)... wiec jesli bysmy sie nie spotkali przy Baskach to zawsze wiesz gdzie mnie szukac :razz: Na baski wpadne pewnie od 7 do 8:30 - bo od 8:30 zaczynam prace, tzn.musze isc po papiery do organizatorow itp...:shake:
tak wiec, Mateusz (moge po imieniu?) do zobaczenia!

to jakoś na pewno Cię znajdę;)
pewnie, że możesz po imieniu ;) Przecież ty nawet rok starsza jesteś ode mnie, to chyba nie będziemy na pan/pani mówić :evil_lol:

Posted

Witam:) Znowu pełno świetnych fotek ! Mały basek słodziutki:loveu:
Asiaczku, ja tu zaglądam, kiedy tylko mogę, ale się nie odzywam bo nie mam nic mądrego do powiedzenia... Tylko czasami daje znać, że jestem ;)
Pozdrawiamy!

Posted

[quote name='Asiaczek']
Witaj, Rinuś! Nawet nie wiesz, jak nam miło, że zawitałas do nas...:lol:
Pzdr.
taaa? :evil_lol::evil_lol::evil_lol: ciekawe dlaczego ? :evil_lol: może jakies ploteczki czy coś? :evil_lol:

Posted

[quote name='Rinuś']taaa? :evil_lol::evil_lol::evil_lol: ciekawe dlaczego ? :evil_lol: może jakies ploteczki czy coś? :evil_lol:
Dlaczego? Dlatego!

A coś Ty taka podejrzliwa? Ja Cie grzecznie witam, a ty zaraz o jakichś plotkach...
Pzdr.

Posted

[quote name='Asiaczek']Dlaczego? Dlatego!

A coś Ty taka podejrzliwa? Ja Cie grzecznie witam, a ty zaraz o jakichś plotkach...
Pzdr.
oj no żartuję przecież :loveu::loveu:
to będziesz w niedzielę w Poznaniu? :D bo ja chyba będę :evil_lol:

Posted

[quote name='Asiaczek']Tak! Takie, które się bardzo szybko robi...:evil_lol:
Mam jeszcze tydzień na myślenie...
Pzdr.

aha, rozumiem :evil_lol:

ja już się nie mogę doczekać tej wystawy:diabloti:

jeszcze 8 dni :multi:

Posted

[quote name='Asiaczek']Tak jak pisałam wczesniej - zupełnie nie mysle o wystawie poznańskiej, bo... przede mną, juz jutro - Nitra!
Pzdr.

wiem, co to jest Nitra?:razz:

Posted

[quote name='Asiaczek']Nitra? To miasto na Słowacji, gdzie są organizowane wystawy psiowe rangi krajowej i międzynarodowej. I tam się właśnie wybieram. Startujemy z W-wy o 20:30.

Pzdr.

powodzenia Asiaczki !! :loveu::loveu::loveu::loveu: przywieźcie same BOBy, BOGi, BIS:diabloti::loveu::loveu: