Agappe Posted August 30, 2007 Posted August 30, 2007 no to zaczne tak powoli.. droga do Grecji / przez Węgry, Serbię, Macedonie/ /zdjęcia robione zza szyby autokary, wiec czasami coś sie w szybbie odbija:/ / Quote
Rybka_39 Posted August 30, 2007 Posted August 30, 2007 :loveu:Witam! Piękne fotki:loveu: A co tam słychać Asiaczki?:cool3: Quote
Agappe Posted August 30, 2007 Posted August 30, 2007 wschód słońca nad riwierą olimpijską no i znowu w drodze.. tym razem na wycieczke.. patrzcie a jednak da się zrobić proste drogi ;) Quote
Agappe Posted August 30, 2007 Posted August 30, 2007 cel podróży się zbliża.. no i cel wycieczki.. klasztory - Meteory następne zdjecia troche później Quote
Agappe Posted August 30, 2007 Posted August 30, 2007 albo jeszcze jedna partyjka ;) no to mała przerwa na kino ;) Quote
Cosmo Posted August 30, 2007 Posted August 30, 2007 ale klimatyczne foty ;) i te budynki na skale - tez bym chciala tak mieszkac ;) klasztor?? szkoda, ze w Grecji teraz takie pozary sa :shake: pozdrawiam cieplo :) Quote
Agappe Posted August 30, 2007 Posted August 30, 2007 [quote name='Cosmo']ale klimatyczne foty ;) i te budynki na skale - tez bym chciala tak mieszkac ;) klasztor?? szkoda, ze w Grecji teraz takie pozary sa :shake: pozdrawiam cieplo :) jesteś tego pewna, że chciałabyś tak mieszkać??? wiesz ile trzeba schodów pokonać,zeby dostać się do jednego?? najpierw na dół, potem do góry.. a tu "mały" cytacik o tym miejscu Podziw, zdumienie, przerażenie, pokora to tylko niektóre z uczuć, jakie towarzyszyły mi przy zwiedzaniu jednego z najbardziej fascynujących miejsc nie tylko w Grecji ale i na świecie - klasztorów Meteora. Państwo klasztorne osadzone jest na gigantycznych stromych skałach, które dumnie wznoszą się na północno - zachodnim krańcu równiny tesalijskiej. Od wieków panuje tam niezwykły spokój zakłócany jedynie podmuchami wiatru, śpiewem ptaków i dźwiękiem klasztornych dzwonów. Szare skały wspinają się aż do nieba ze swymi orlimi gniazdami, wielkimi klasztorami i malutkimi kościółkami oraz obecnie już opuszczonymi pustelniami w głębi jaskiń. Nazwa "meteora" oznacza mniej więcej "skały zawieszone w niebie". Odkryli je być może mnisi, pustelnicy, albo błędni rycerze przed tysiącem lat. Wtedy to miejsce "blisko Stwórcy" zaczęło przyciągać pragnących odosobnienia i obcowania jedynie z Bogiem. Na początku pustelnicy - pierwsi tutejsi mieszkańcy, zajmowali wyżłobione w skałach pieczary. Dopiero potem, po trzech wiekach, zaczęto wznoszenie klasztorów. Klasztory wydają się z dołu naprawdę zawieszone między niebem a ziemią. Zanim powstały tu drogi i schody (na początku XX wieku), do klasztorów docierano jedynie po drabinach i sznurach. Pierwsi asceci wspinali się na skały przy pomocy rusztowań następujących jedne po drugich, wspartych na belkach, które wciskano w dziury w skałach. Ci, którzy cierpieli na zawrót głowy, wciągani byli na górę za pomocą kołowrotu w sieci. Co przeżywał mnich siedzący w sznurkowym koszyku powoli wjeżdżającym nad przepaścią, łatwo sobie wyobrazić. Podobno linę zmieniano tylko wtedy, gdy się zrywała. Ilu mnichów w ten sposób zakończyło życie, kroniki nie podają. Sieci do dziś służą do wciągania żywności. Czasami też urządza się specjalny pokaz dla turystów ukazujący ten oryginalny sposób transportu. Monastyry budowano najpierw z desek wciąganych na górę, potem zaś konstrukcje oblepiano sporządzanym na szczycie prymitywnym budulcem. W ten sposób powstały 24 klasztory, każdy na innej skale. Do dziś przetrwało ich jedynie sześć. Pierwsze wspólnoty religijne pojawiły się tu pod koniec X w., kiedy w jaskiniach zamieszkała grupa pustelników. W 1336 r. dołączył do nich m.in. Atanazy Atonita, któremu polecono założenie klasztoru. Mimo iż ustanowił wyjątkowo surową i ascetyczną regułę, bardzo szybko ściągnęło do niego wielu zakonników, w tym Jan Paleolog - następca serbskiego tronu. Obecność królewskiego potomka przyczyniła się do zakładania kolejnych klasztorów. Okres największej świetności klasztory przeżywały za panowania osmańskiego sułtana Sulejmana Wspaniałego (1520-1566). Wtedy największe budowle gromadziły ogromne skarby czerpiąc zyski z posiadłości ziemskich podarowanych klasztorom w odległej Wołoszczyźnie i Mołdawii, a także w samej Tesalii. Posiadłości te pozostały w rękach mnichów do XVIII w., kiedy to życie klasztorne zaczęło podupadać. Do upadku przyczyniły się niewątpliwie kłótnie pomiędzy opatami spierającymi się o władzę ale także czynniki fizyczne i ekonomiczne. Budynki były zbyt niedbale wykonane, by przetrwać stulecia i stopniowo zamieniały się w ruinę. W XX wieku funkcjonowało już tylko kilka z nich, w których mieszkało kilkunastu mnichów. W ostatnich latach monastery przerzuciły się właściwie wyłącznie na obsługę turystów. Cztery główne są przede wszystkim muzeami. Jedynie klasztory Św. Stefana i Świętej Trójcy są nadal ośrodkami życia monastycznego - mnisi modlą się, kontemplują, czytają, pracują, tworzą żywoty świętych ale i piękne rękodzieło. Często też z niecodziennej scenerii korzystają filmowcy. To tu nakręcano m.in. jedną z przygód Jamesa Bonda pt." Tylko dla twoich oczu". Quote
Agappe Posted August 30, 2007 Posted August 30, 2007 no to może teraz jeden z mieszkańców Meteorów zwróćcie uwagę na jego oko!! kolejne widoczki inni mieszkańcy Quote
Agappe Posted August 30, 2007 Posted August 30, 2007 troszke klasztoru od środka (w większości miejsc był zakaz robienia zdjeć) wracamy do widoczków Quote
Agappe Posted August 30, 2007 Posted August 30, 2007 tak wygląda transport do klasztoru jedzenia i innych rzeczy.. miasteczko w skale.. kiedyś wszystkie wnęki w tych skałach były zamieszkane.. / przepraszam za jakość zdjęcia - znowu przez szybe/ mały postój w fabyce ikon i innych wyrobów greckich: Quote
Agappe Posted August 30, 2007 Posted August 30, 2007 podczas powrotu zatrzymaliśmy się przy strumyczku, w którym podobno kompała się Afrodyta i jak sie wypije z niego wode oddzyskuje się dziewictwo ;p strumyczek wlewał się do tej oto rzeczki.. które z tych trzech ostatnich zdjęć najbardziej Wam się podoba, bo ja sie nie mogłam zdecydowac /dlatego wstawiłam wszystkie ;p / i już w naszej miejscowości.. widok na góry Olimpu na dzisiaj koniec..jutro kolejna wycieszka ;) może teraz jeszcze dokończe akitowe zdjecia :) Quote
Asiaczek Posted August 31, 2007 Author Posted August 31, 2007 agappe - pięknie dziękuję za fotki! Kilka razy byłam w Grecji, ale nigdy nie dotarłam do Meteorów. A Ty je widziałaś i to z tak bliska... ZAZDROSZCZę!!! Masz jeszcze jakieś fotki? Mimo wszystko czuję niedosyt... BTW - i napiłaś sie wody ze strumyczka Afrodyty...?:evil_lol: Pzdr. Quote
anetta Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 Cudne foty :mdleje: Co jest nie tak z okiem??? http://img410.imageshack.us/img410/9803/dsc04205jq8.jpg :niewiem: Interesujące 8) http://img410.imageshack.us/img410/4691/dsc04250ex1.jpg Quote
Agappe Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 Asiaczek napisał(a):agappe - pięknie dziękuję za fotki! Kilka razy byłam w Grecji, ale nigdy nie dotarłam do Meteorów. A Ty je widziałaś i to z tak bliska... ZAZDROSZCZę!!! Masz jeszcze jakieś fotki? Mimo wszystko czuję niedosyt... BTW - i napiłaś sie wody ze strumyczka Afrodyty...?:evil_lol: Pzdr. no ba, że się napiłam ;p ale nie czuje zadnej różnicy ;p zdjęcia będą, ale albo dzis wieczorkiem albo jutro..właśnie wróciłam z Rudą ze spotkania z nowym akicim kolegom (już mówie, że spotkanie było u Niego w domu,zeby nie było, ze Cie nie powiadomiłam;p) i zaraz znowu wybywam Quote
Agappe Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 [quote name='anetta']Cudne foty :mdleje: Co jest nie tak z okiem??? http://img410.imageshack.us/img410/9803/dsc04205jq8.jpg :niewiem: źrenice ma w kształcie krzyżyka.. no w końcu w klasztorze mieszka:evil_lol: Quote
Anecioreczek Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 http://img410.imageshack.us/img410/9803/dsc04205jq8.jpg <- to jest poprostu zakonnica:roll::evil_lol: Quote
Agappe Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 [quote name='Anecioreczek']http://img410.imageshack.us/img410/9803/dsc04205jq8.jpg <- to jest poprostu zakonnica:roll::evil_lol: eee to nie ten kościół.. to prawosławie ;p a poza tym w klasztorach głównie mnisi faceci mieszkają ;) Quote
Asiaczek Posted September 1, 2007 Author Posted September 1, 2007 Agappe napisał(a):źrenice ma w kształcie krzyżyka.. no w końcu w klasztorze mieszka:evil_lol: Rzeczywiście - źrenice są w kształcie krzyżyka... Ale number! Pzdr. Quote
Anecioreczek Posted September 1, 2007 Posted September 1, 2007 Agappe napisał(a):eee to nie ten kościół.. to prawosławie ;p a poza tym w klasztorach głównie mnisi faceci mieszkają ;) ja wiem bo w Meteorach byłam:cool3: Moze sie wkradła.taki tajny szpieg:evil_lol: Quote
Agappe Posted September 1, 2007 Posted September 1, 2007 no dobra lecim z drugą wycieczką.. tym razem nasz środek transpotu jest nieco inny i nie ma szyb!!!:multi: :multi: widok na naszą miejscowość troche nieostre, ale bardzo mi sie podobają kolory tego zdjęcia :) Quote
Agappe Posted September 1, 2007 Posted September 1, 2007 troche morza;) pierwszy cel wycieczki zgaduj zgadula co to?;> ciąg dalszy nastąpi po poprawnej odpowiedzi ;) Quote
Agappe Posted September 1, 2007 Posted September 1, 2007 Asiu gdzie sie podziałas??? na jakiejś wystawie????:roll: Quote
bety Posted September 1, 2007 Posted September 1, 2007 Agappe napisał(a):zgaduj zgadula co to?;> ciąg dalszy nastąpi po poprawnej odpowiedzi ;) Cześć wszystkim! Trochę to wygląda jak "farma pereł" - ale taka trochę prymitywna ;) Nie wiem czy w tamtym regionie takowe są - raczej takie cuś to domena azjatycka. Nic mi innego nie przychodzi do głowy. Pzdr Quote
Agappe Posted September 1, 2007 Posted September 1, 2007 bety napisał(a):Cześć wszystkim! Trochę to wygląda jak "farma pereł" - ale taka trochę prymitywna ;) Nie wiem czy w tamtym regionie takowe są - raczej takie cuś to domena azjatycka. Nic mi innego nie przychodzi do głowy. Pzdr to coś bardziej jadalnego :evil_lol: Quote
bety Posted September 1, 2007 Posted September 1, 2007 Agappe napisał(a):to coś bardziej jadalnego :evil_lol: MAŁŻE????????? Pzdr Quote
Recommended Posts