Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dla Vectry, Alicji, Ciapkowej - przepis na ciasto, zwane tez inaczej szarlotka amerykańska...

składniki:
4 duze jabłka
4 całe jajka
1 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
2 szkl. mąki
1 łyzeczka cynamonu
1 łyzeczka sody
1 łyzeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl. oleju
zapach do ciast (dowolny)
bakalie (te, które są w domu)
---------------------------------------

Jabłka obrac i pokroic w kostę/kawałki/plasterki - jak kto lubi.
Jakja (całe) + cukier + c.waniliowy = ukręcic.
Dodac: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon = ukręcic.
Dodać: olej = ukręcic.
Dodać: bakalie = ukręcic.

Blacha wysmarowana tłuszczem + posypana bułką tartą. Wylac ciasto (jest dosyc gęste).
Piec ok. godziny w temp. 150 stopni C.

To proporcje na formę jak do babywielkanocnej lub na 2 foremki jak na keks.

smacznego!

pzdr.

• Replies 49.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Asiaczek

18152

• M&S

1809

• Alicja

1483

• taxelina

1475

Top Posters In This Topic

Posted

Asiaczek napisał(a):
Dla Vectry, Alicji, Ciapkowej - przepis na ciasto, zwane tez inaczej szarlotka amerykańska...

składniki:
4 duze jabłka
4 całe jajka
1 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
2 szkl. mąki
1 łyzeczka cynamonu
1 łyzeczka sody
1 łyzeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl. oleju
zapach do ciast (dowolny)
bakalie (te, które są w domu)
---------------------------------------

Jabłka obrac i pokroic w kostę/kawałki/plasterki - jak kto lubi.
Jakja (całe) + cukier + c.waniliowy = ukręcic.
Dodac: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon = ukręcic.
Dodać: olej = ukręcic.
Dodać: bakalie = ukręcic.

Blacha wysmarowana tłuszczem + posypana bułką tartą. Wylac ciasto (jest dosyc gęste).
Piec ok. godziny w temp. 150 stopni C.

To proporcje na formę jak do babywielkanocnej lub na 2 foremki jak na keks.

smacznego!

pzdr.

Dzięęęęęęęękuję za przepis :loveu::loveu::loveu::loveu:

Ten pierwszy kawał widziałam na fb :D

Posted

a o przepis na drożdżowe mogę się uśmiechnąć? mi z drożdżowego zawsze wychodzi kruche :D a te widzę pięknie urosło, może i i mi się uda? Przymierzam się do drożdżowego i szukam sprawdzonego przepisu.

Posted

Ja tez miałam podobne problemy z ciastem drożdżowym. Ale kiedys zaprosiłam do siebie moja ciocię i ona przy mnie robiła ciasto, ja to wsio zapisywałam. Po Jej wyjeździe - sama zaczełam męczarnie i.... ciasto wyszło super! jedyne zastrzeżenia, jakie miał mój Jacek ["], to to, że bylo za duzo rodzynek, hahaha, bo Jacek ["] lubił ciastz Z RODZYNKĄ , z nie Z RODZYNKAMI:)

Pzdr.

Posted

Korenia napisał(a):
Asia wpadniecie w tym roku do Wrocławia na wystawę?

Przymierzam się, ale prawdopodobnie Tull nam wejdzie w droge. zobaczymy jeszcze. Bo sędzia na Wrocek kusi, oj kusi...

pzdr.

Posted

ja akurat w babcinym drożdżowym lubiłam dużo rodzynków :) chyba ze 2 lata temu robiłam makowiec z drożdżowym i wyszedł mi kamień. A mamuśka nie chciała uwierzyć, że to drożdżowe.

Posted

Przepis na ciasto drożdzowe:)
Składniki:
1 kg maki
1/2 l mleka (2 szklanki)
20 dag cukru (niepełna szklanka),le mozna więcej
1 op. cukru waniliowego
15 dag masła(masła, a nie margaryny, nie roslinnego itp.)
6 jajek
10 dag drożdży
bakalie lub nadzienie
---------------------------------
Uwaga: w kuchni ma byc cieplo, a nawet gorąco!

1 szk. ciepłego mleka (nie gorącego!), rozkruszone drożdże, 2-3 łyżki stołowe mąki, łyzeczka od herbaty cukru: rozkruszone drożdże zalać ciepłym mlekiem, posypać mąką i cukrem. Masa ma miec konsystencję śmietany. lekko wymieszać. poczekąć na wyrośnięcie drożdży. Przykryc ściereczką i nie ruszać pojemnikiem z masą.

Do dużej miski wsypać przesianą i wczesniej leżakującą na kaloryferze mąkę. Wlać wyrośnięte drożdże, dodać resztę cukru + cukier waniliowy, jaja (2 całe + 4 żółtka), szczyptę soli i esztę mleka (czyli 1 szkl. ciepłego mleka).

Wyrabiać, az ciasto będzie lśniące i będzie odstawało od ręki. Gdy ciasto lepi się do rąk - można dodać jeszcze troche mąki.

Do tej masy wlac roztopione letnie masło. Dodac bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa...). Wyrabiac, aż tłuszcz "wejdzei" do ciasta.

Odstawić w ciepłe miejsce, nakryć ściereczką. Ciasto powinno rosnąć i powiększyc swoja objętość 2-krotnie.

W zależności od foremek, w których chcemy piec, dzielimy ciasto na 2-3 części. pzekładamy do foremek wysmarowych tłuszczem i wysypanych mąką (NIE bułka tartą!). Ciasto w foremce nie powinno przekraczać 1/2 głębokości foremki. Odstawiamy ciasto w foremkach do wyrośnięcia.

Ciasto można posypać kruszonką, rozmąconym białkiem lub wiórkami kokosowymi. Można tez posypać owocami.

Kruszonka: mąka, masło, cukier; proporcje: 2:1:1. Wymieszac i "kruszyc" na wierzch ciasta.

Piekarnik nagrzac do 200 stopni C i piec na złoty kolor ok. 45-50 min. ciasto bedzie upieczone, gdy wsadzony patyczek będzie suchy przy wyciąganiu i nie będzie na nim przylepionego ciasta. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i z foremki. Przykryc sciereczką i tak ciasto ma wystygnąć.

Z tak przygotowanego (do pkt.5) ciasta można robić równieć bułeczki nadziewane marmoladą, serem (ser+cukier+masło), makiem. Można tez robić strucle makowe, serowe, z marmolada...

Smacznego!

pzdr.

Posted

Asiaczek napisał(a):
Przymierzam się, ale prawdopodobnie Tull nam wejdzie w droge. zobaczymy jeszcze. Bo sędzia na Wrocek kusi, oj kusi...

pzdr.

O to mam nadzieję, że w tym roku wpadniecie :D! Już tak dawnooo was nie było we Wrocku! ;)

Co do ciast z rodzynkami - ja najchętniej tak jak J. Z rodzynką :D tudzież najlepiej bez ;)

Posted

Alicja napisał(a):
Przepisik zanotowany :) Dzięki :)

Który przepisik? na te szarlotkę amerykąńską czy na drożdzowe...?

kaskaSz napisał(a):
dziękuję bardzo, będę miała co robić w długi weekend :)

Pochwal się PO zrobieniu ciasta.
Bo tak, to kazdy bierze przepis, ale jakos potem nikt nic nie pisze...

Korenia napisał(a):
O to mam nadzieję, że w tym roku wpadniecie :D! Już tak dawnooo was nie było we Wrocku! ;)
Co do ciast z rodzynkami - ja najchętniej tak jak J. Z rodzynką :D tudzież najlepiej bez ;)

Faktycznie, dawno mnie nie było we Wrocku. Może ten rok będzie dla nas przychylniejszy:)

pzdr.

Posted

postaram się zrobic w ten weekend, bo od dawna chodzi za mną ciasto drożdżowe :) mam jeszcze 1 przepis do wypróbowania, ale ten będzie pierwszy.

Posted

Asiaczek napisał(a):
Ja tez miałam podobne problemy z ciastem drożdżowym. Ale kiedys zaprosiłam do siebie moja ciocię i ona przy mnie robiła ciasto, ja to wsio zapisywałam. Po Jej wyjeździe - sama zaczełam męczarnie i.... ciasto wyszło super! jedyne zastrzeżenia, jakie miał mój Jacek ["], to to, że bylo za duzo rodzynek, hahaha, bo Jacek ["] lubił ciastz Z RODZYNKĄ , z nie Z RODZYNKAMI:)

Pzdr.

Ja też wolę wersję z rodzynką ;).

Posted

Nienawidzę biedronek w cieście , ogólnie nie jadam i nie lubię biedronek. Więc popieram Jacka [`] w cieście może być jedna rodzynka ... którą i tak się wydłubie i wywali do śmieci :diabloti:

Posted

Korenia napisał(a):

Nie wiesz, co dobre;)

Alicja napisał(a):
Oba Asiu , oba :)
Ja LUBIĘ dużo rodzynek

Ja tez, ja tez!!!!

gosiaja napisał(a):
dodałam przepisy

Dziekowac, Kochana:)

kaskaSz napisał(a):
postaram się zrobic w ten weekend, bo od dawna chodzi za mną ciasto drożdżowe :) mam jeszcze 1 przepis do wypróbowania, ale ten będzie pierwszy.

Super! Jakby co - dzwoń, pisz....

Buszki napisał(a):
Ja też wolę wersję z rodzynką ;).

Łeeeee......

Vectra napisał(a):
Nienawidzę biedronek w cieście , ogólnie nie jadam i nie lubię biedronek. Więc popieram Jacka [`] w cieście może być jedna rodzynka ... którą i tak się wydłubie i wywali do śmieci :diabloti:

Matko...... szarganie świętości w postaci rodzynki;)

pzdr.