Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 49.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Asiaczek

18152

• M&S

1809

• Alicja

1483

• taxelina

1475

Top Posters In This Topic

Posted

Buszki napisał(a):
Witamy się poświątecznie.U nas pełen barek,co kto woli ;).Nawet rum miodowy z Wysp Kanaryjskich :loveu:.

dobra ....Rum przejmuję :)

Co do ustawy itp ...minie kupa czasu zanim cokolwiek się zmieni

Posted

Myślę, że to tak pięknie nie będzie. Zresztą właściciel z pseudo hodowli zawsze może powiedzieć, że bierze od nowego właściciela równowartość kosztów jakie poniósł od narodzin do momentu wydania psa. Polak potrafi zaraz ludzie jakoś obejdą prawo.

Guest papillonek
Posted

Ustawy ustawami ,a w praktyce to zobaczymy czy coś wniosą ;)
Ja tam bym się cieszyła :)

Posted

Sporo ludzi o tej ustawie po prostu nie wie, ja również wątpie, aby była ona przestrzegana. Jak nie będą sprzedawać na rynkach to znajdą kupców w inny sposób. A rozmnażać i tak niestety będą.

Guest papillonek
Posted

Dokładnie.Nikt ich przecież nie będzie pilnowac,gdyby chcieli to by już dawno wyłapali też tych od nielegalnych papierosów i alkoholów.

Posted

Ja wychodzę, z założenia, że od czegoś trzeba zacząć. Z czasem może coś się poprawi. Z siedzenia i tylko narzekania nic dobrego jeszcze nie wyniknęło. Jest przynajmniej krok do przodu, a nie stoimy dalej w miejscu. Sukcesem będzie jak chociaż jedno pseudo zrezygnuje.

Guest papillonek
Posted

Niby tak,ale nie ma sie co nastawiac że po 1 stycznia wszyskie pseudo znikną trzeba spojrzec na to realnie ;)

Posted

Korenia napisał(a):
Ja wychodzę, z założenia, że od czegoś trzeba zacząć. Z czasem może coś się poprawi. Z siedzenia i tylko narzekania nic dobrego jeszcze nie wyniknęło. Jest przynajmniej krok do przodu, a nie stoimy dalej w miejscu. Sukcesem będzie jak chociaż jedno pseudo zrezygnuje.

Dokładnie tak. Pierwszy krok został zrobiony.

papillonek napisał(a):
Niby tak,ale nie ma sie co nastawiac że po 1 stycznia wszyskie pseudo znikną trzeba spojrzec na to realnie ;)

Wszystki od razu nie znikną, ale nie będą być może tacy bezczele jak dotychczas.....

Posted

M&S napisał(a):
Akty są powinny być do noweli, trzeba by to w LEXie sprawdzić....

Ja, niestety, nie mam juz dostępu do Lex'a...

jamnicze napisał(a):
No tak ale czy to faktycznie coś zmieni? Trochę to jak walka z wiatrakami. Od razu nasuwa mi się porównanie z nielegalnym kopiowaniem płyt i filmów, też nie wolno, a wszędzie można to kupić, wielu ludzi ściąga nielegalnie filmy/muzykę/oprogramowanie i jeszcze się tym chwali. Obawiam się, że ci co rozmnażali nadal będą to robić.

Ja jednak jestem optymistką; jak będa trudności, to pseudo się zastanowią, zanim rozmnożą...

deer_1987 napisał(a):
ja to bym widziala uogolnienie chipa zeby sie tym zajeli... bo rozne bazy danych i rozne chipy malo pomagaja.,..

Powoli i do tego się dojdzie:) Wierzę w to!

M&S napisał(a):
Najpierw trzeba poczytać, kto jakie ma uprawnienia i do czego, a potem ew. można egzekwować. Myślę, że dużo uprawnień będą miały samorządy. Właścicele różnych portali ogłoszeniowych, też będą mieli zajęcie. tylko, co stanie się z tymi wszystkimi psami i kotami z pseudo......?!

Znajdziemy je w lesie lub zakopane w piachu....

jamnicze napisał(a):
A mnie jeszcze zastanawia co się stanie z "wypadkami", no wiecie, czasem jednak się zdarzy, że pies jakoś przedostanie się do suki, albo ta zwieje na spacerze i co wtedy, do piachu?

E, mozna pójść do weta i poprosic o zastrzyki/tbl. poronne. Pytanie tylko, czy wszyscy o tym wiedza...

Vectra napisał(a):
zobacz na allegro , gratkę etc , ile "chodoffli" do sprzedania ...
ostatnio znalazłam malamutkę , do sprzedania z całym miotem i budą :diabloti:

Matko....

gosiaja napisał(a):
ale zawsze można psa dać za darmo a kasę wsiąść na przykład za legowisko albo coś innego

Oj, pomysłowość ludzka nie zna granic...
Ale i jeden i drugi bedzie miał świadomośc, że robi to NIELEGALNIE! Nawet jeżeli legowisko bedzie przykrywka;) A to juz coś.

M&S napisał(a):
Cześć Asiaczki:):)

Hejka:)

Buszki napisał(a):
Witamy się poświątecznie.U nas pełen barek,co kto woli ;).Nawet rum miodowy z Wysp Kanaryjskich :loveu:.

Pełna rozpusta:)

Alicja napisał(a):
dobra ....Rum przejmuję :)
Co do ustawy itp ...minie kupa czasu zanim cokolwiek się zmieni

Juz naprawde duzo ludzi wie, wiedzą właściciele portali ogłoszeniowych, a to juz duzo.
POlicja tez juz wie i pewnie baaaardzo się martwi, bo pracy bedzie miała zdecydowanie więcej...

Cienka napisał(a):
Myślę, że to tak pięknie nie będzie. Zresztą właściciel z pseudo hodowli zawsze może powiedzieć, że bierze od nowego właściciela równowartość kosztów jakie poniósł od narodzin do momentu wydania psa. Polak potrafi zaraz ludzie jakoś obejdą prawo.

To tez jest nielegalne! Tak, jak pisałam wczesniej: i jeden i drugi bedzie miał świadomość, że popełniają przestepstwo. I wystarczy, że choćby jeden "obrazi się" na drugiego i.... donosik na policję. Alez będzie zabawy:)

papillonek napisał(a):
Ustawy ustawami ,a w praktyce to zobaczymy czy coś wniosą ;)
Ja tam bym się cieszyła :)

Dlatego ja się cieszę:)

kaskaSz napisał(a):
Sporo ludzi o tej ustawie po prostu nie wie, ja również wątpie, aby była ona przestrzegana. Jak nie będą sprzedawać na rynkach to znajdą kupców w inny sposób. A rozmnażać i tak niestety będą.

No więc z tym znajdywaniem kupców juz nie bedzie tak różowo... Kazdy będzie się bał, czy to nie jest jakaś "ustawiona" transakcja, podpucha... tzw. transakcja kontrolowana;)
I jak raz się sparza, bo szczeniaki "nie pójda", to juz drugi raz może nie zaryzykuje. Jest duze prawdopodobieństwo, że weźmie się za inny BYZNES...

Korenia napisał(a):

Dokładnie. Pierwszy krok został zrobiony. I to właśnie od nas zalezy, jak dalej potocza się losy noweli do ustawy. Ważne, aby nie była zbiorem martwych przepisów...

papillonek napisał(a):

Oczywiście, że nie znikna! Ale juz ich istnienie będzie mocno utrudnione. Da znac o sobie stara zasada handlowa: nie ma popytu, nie będzie podazy...

Pzdr.