Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hmmm12 napisał(a):
Chciałabym mieć takiego psa już od dawna sie zastanawiam. Ale czy one są towarzyskie do innych zwierząt? (mam chomika)
W wychowaniu raczej trudne czy łatwe? Jak znoszą samotność? (7godz dziennie będą same)

Moje baski wychowywane sa w towarzystwie kotów perskich. Znam hodowle, w których, oprócz basenji, sa jeszcze rottweilery, whippety, podhalany, spaniel...
Nie mam problemów z wytłumaczeniem baskom, że koty to rzecz święta:) Od małego znają komendę "Fe!", "Zostaw kota!". Na spacerach baski lubią się bawić z innymi psami, ale przy kontaktach samczyków z obcymi samcami, to juz trzeba uważać. Moje samczyki nie za bardzo lubią obce samce i pokazują wtedy zęby, pręża się, buczą...... Suczkom jest to raczej obojętne, chociaż różnie podchodzą do psów; jedne lubią i chętnie się przywitają, pobawią, a drugich - niekoniecznie. To wychodzi juz w trakcie spacerów.
Nie zauwazyłam jakichs specjalnych problemów z ich ułożeniem, wychowaniem. To mądre psiaki i lubiące jeść, tak więc lekcje i wychowanie są często przerywane smaczkami:)
Jak pracowałam, to moje baski codziennie zostawały 7 a nawet 8 godzin. Nie było problemów:)
Obecnie sa jeszcze do kupienia maluchy (juz 4-miesięczne) po szczepieniach. Może warto się zainteresowac tymi maluszkami?

Pzdr.

• Replies 49.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Asiaczek

18152

• M&S

1809

• Alicja

1483

• taxelina

1475

Top Posters In This Topic

Posted

Hmmm12 napisał(a):
Chciałabym mieć takiego psa już od dawna sie zastanawiam. Ale czy one są towarzyskie do innych zwierząt? (mam chomika)
W wychowaniu raczej trudne czy łatwe? Jak znoszą samotność? (7godz dziennie będą same)

A moja dzisiaj chciała zapoznać się bliżej z chomikiem ;).

Posted

A moja ostatnio zaczęła miauczeć za kotami :evil_lol:. Ale myślę, że z chomikiem może być mały problem - one mają bardzo silnie rozwinięty instynkt myśliwski, w tym pogoni ;)

Posted

[quote name='Asiaczek']Buszki, to Wy i chomika macie...?

Pzdr.

Nieee,w gościach u bernardynki Berty byłyśmy i ona ma chomika :diabloti:.I Szepsi straaaasznie chciała go mieć :diabloti:.

Posted

Buszki napisał(a):
Nieee,w gościach u bernardynki Berty byłyśmy i ona ma chomika :diabloti:.I Szepsi straaaasznie chciała go mieć :diabloti:.

Jasne...

Buszki napisał(a):
Taki pluszowy,to nie to.Nie piszczy i nie gania z histerią po klatce :diabloti:.No chyba,że na baterie :razz:.

Hahaha, ale biedny chomiczek przeżył bliskie spotkanie z Szepsi?

pzdr.

Posted

Znalezione na FB:)
Dobre...

Pewna pani wybrała się do Afryka na safari i zabrała ze sobą swojego pupila. W trakcie wyprawy piesek wypadł z jeepa, czego nikt nie zauwazył. Biagł za samochodem, biegł, biegł, ale nie dogoniła pojazdu.
Nagle słyszy gdzieś za sobą szelest i kątem oka dostrzega zbliżającego się lamparta. Zadrżał ze strachu, przed oczami przeleciało mu całe
życie. Wtem jednak patrzy, a kawałek dalej w trawie leżą jakieś poobgryzane szczątki.
"Może nie wszystko... stracone" - myśli pudelek i dopada do padliny. Lampart wyłazi z krzaków, patrzy - a tam jakiś dziwaczny mały stwór coś zajada, ciamka, mlaska. Lampart już - już ma na niego skoczyć, ale słyszy jak stwór mruczy do siebie: "Mmmm... jaki smaczny ten lampart... rarytas... mięsko palce lizać... a kosteczki - co za rozkosz...".
Lampart przeraził się i dał nura w krzaki. "Całe szczęście, że mnie nie widział ten mały diabeł, bo zeżarłby mnie jak dwa razy dwa" - myśli uciekając. Pudelek odetchnął, ale zauważył, że na drzewie siedzi małpa, która najwyraźniej obserwowała całą sytuację, bo minę ma zdziwioną. Nagle małpa puszcza się biegiem za lampartem i wrzeszczy. "Oj,
niedobrze" - myśli pudelek. "Ta cholerna małpa wszystko mu wygada. Co robić?"
Małpa faktycznie dopada lamparta i opowiada mu, jak to został wystrychnięty na dudka. Lampart wnerwił się strasznie.
Kazał małpie wsiąść mu na grzbiet i wrócić ze sobą na polankę, żeby byłaś wiadkiem tego, jak rozprawi się z tym stworem. Wracają, patrzą, a tam pudelek rozwalony na grzbiecie, dłubie w zębach pazurem i gada do siebie: "Gdzie do cholery ta małpa? Wysłałem ją po kolejnego lamparta, a ta cholera, nie wraca i nie wraca..."

Pod "pudelek" można właściwie wstawić KAŻDĄ rase, prawda?

Pzdr.

Posted

[quote name='Tengusia']dawno mnie tu nie bylo wiec nawet nie probuje nadrobic zaleglosci hihi ... ale witam sie ladnie :hand:
Witaj, witaj:)

[quote name='jamnicze']Poważny chłoptaś z niego :) A spotkał się już z siostrzyczką na spacerku? opowiadaj.
Dłużej prosić się nie będę... - Demotywatory.pl - cha cha, typowa mina obrażonego jamnika
Tak, tak, spaceros się odbył, niestety, grzywki nie dojechały. Bawiliśmy się w swoim baskowym gronie.
Zdjęcia ze spacerku pewnie dzisiaj wkleję:)

[quote name='*anusia&ajlu*']Asiu przepraszam:loveu: mnie wkoncu nie bylo, zapomnialam o slubie kolezanki i caly dzien dzis latalam jak poparzona :/
a jutro wystawa a juz padam...
slicznosci :loveu:
http://img718.imageshack.us/img718/4469/21554619326906071737817.jpg
Żałuj, była świetna pogoda, atmosfera...

[quote name='lourdnes']Cudeńko :) I widac ,jak łobuziak rosnie w oczach :)
Noooo, jest zdecydowanie większy od Romki, ale jeszcze takie fiu-bździu w głowie. Romka to przy nim oaza spokoju...

[quote name='deer_1987']Witanko w niedziele :)
Zapowiada się znowu piękny słoneczny dzięń:)

Pzdr.