Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Podam jeszcze jeden przepis na coś pysznego :evil_lol:.
Kubeczki czekoladowe z masłem orzechowym
Powiem tak moja teściowa słysząc co chce zrobić na święta nie była przekonana, puki nie spróbowała tych pyszności:cool3:. W skutek czego stały się hitem łakociowym świąt.

Przepis na 49 kubeczków:p
BAZA
50g drobnego ciemnego cukru muscovado (jest drobniejszy od zwykłego ale dobrze jest go zmielić na jeszcze drobniejszy ja tego nie zrobiłam i troszkę chrzęścił w zębach)
200g cukru pudru
50g miękkiego masła
200g masła z orzeszków ziemnych

Nadzienie
200g posiekanej mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady (min 70% kakao)

Małe papilotki 8-50szt.(sugeruje metaliczne w papierowe robią się momentalnie tłuste od spodu ja użyłam takich: http://www.tortownia.pl/sklep,891,61,Wilton,Papilotki_25cm_metaliczne_zlote.html)

Mieszamy brązowy cukier, cukier puder, masło zwykłe i orzechowe na pastę o konsystencji mokrego piasku. Formujemy niewielkie kulki wielkości łyżeczki od herbaty i rozpłaszczamy na dnie papilotek. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej oba rodzaje czekolady i nakładamy po ok łyżeczce (półtorej) na cukrowy podkład. Dekorujemy wedle uznania lub nie. Schładzamy w lodówce ok pół godziny.

Wydaje się pracochłonne ale efekt końcowy i smak rekompensują wszystko. My z tomeckim zrobiliśmy 70 kubeczków (zwiększyłam proporcjonalnie składniki) w niecałe półtorej godziny z czego tomecki pomagał mi tylko przy czekoladzie, miał odpowiedzialne zadanie dekorowania tego kubeczkowego szaleństwa:evil_lol:.

• Replies 49.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Asiaczek

18152

• M&S

1809

• Alicja

1483

• taxelina

1475

Top Posters In This Topic

Posted

Cienka napisał(a):
Asiu obiecany przepis na deser amaretti
80ml amaretto
25g drobnego cukru (proponuje puder)
1 łyżka soku z cytryny
250ml śmietanki kremówki
250g biszkoptów amaretti

Wlewamy likier do miski z cukrem i sokiem cytrynowym potem stopniowo dolewamy śmietanę (ja nie mam cierpliwości i wlewam od razu :evil_lol:) mieszając mikserem, na niezbyt sztywny krem. Łamiemy po kilka ciasteczek do 4 miseczek i przykrywamy kremem. Całość dekorujemy jeszcze pokruszonymi ciasteczkami.
SMACZNEGO

Ooo :o
Alkohol !!!
Pijaczki:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

[quote name='bety']Jaki zawadiaka :cool3:http://img510.imageshack.us/img510/7707/resizeofimg6223.jpg
Cud, miód, malina :loveu:
http://img545.imageshack.us/img545/7729/p1100039.jpg
Pzdr
bety - ten zawadiaka to sunia:)
I kto wie, może rzeczywiście będzie zawadiaką;)

[quote name='DominikaAnna']To ja z moją Emcią mimo jej wieku nie muszę rano wychodzić. Tzn. na siku zawsze i tak wypuszczamy ją do ogrodu, ale ona ostatnio taki leń, że zdarza jej się PIERWSZY RAZ wyjść dopiero o... 14...
O, matko! To Ty masz anioła a nie psa...;) Albo psiego aniołka:)

[quote name='Błyskotka']Miłego dnia życzę :).Oj, a ja dopiero dzisiaj odczytałam... Ale wczorajszy dzień było miły, był...:)

[quote name='Buszki']To my wiemy o co chodzi ;).Mamy po prostu leniopsy :).
Hahaha, tylko czemu ja nie mam takich psów, co?

[quote name='Alicja']Ozzy normalnie to ok.9-10 wychodzi :roll: ale jak wszyscy idziemy na rano do pracy to muszę iść z nim po 5 i oczywiście wyciągam go na śpiocha ;)
Noooo, 9 czy 10 to tez jest super godzina! Nie dziwię się, że Ozzy tak protestuje przy wychodzeniu o 5 rano!

[quote name='kaskaSz']Tak, miałam na myśli Tsunami ;) A ja się wybieram do kina na Safari w ferie z siostrą :)
A co do wstawania to mam ostatnio z tym problemy, a Foxi wierny piesek śpi z pańcią, nie budzi mnie. Takie śpichy z nas.
Ooooo, nastepny psi aniolek:)

[quote name='Savannah']ja byłam na weekendzie.. mi się podobał jak na polski film sensacyjny to ciekawy ciekawy... a teraz pójdę na och, karol 2 :)
O Weekendzie słyszałam, że tam nic tylko klną!
Na Karola chyba się nie wybiorę, bo byłam kilka lat temu w kinie na wczesniejszej wersji:)

[quote name='Ania!'][FONT=Comic Sans MS]To idelane określenie mojej Lenki :evil_lol:[/FONT]
[FONT=Comic Sans MS]Niestety dla niej, mój drugi pies takim leniem nie jest i zmusza ją do aktywności ... ją i mnie :evil_lol:[/FONT]
Pepe wie, co robi;) Dba o Waszą, dziewczyny, kondycję:)
A Ty narzekasz...

[quote name='Paula03']No to mogę wam zazdrościć. Kati mogłaby całe życie spędzać na dworze, rano jak nie wyjdzie przed ósmą, to jestem wylizana z każdej strony :D Potem po szkole z nią wychodzę, a potem co dwie godziny, bo mi żyć nie daje :D Co prawda ona jeszcze młoda jest ;)
A co do filmów, to oglądałam wczoraj 2012, fajny film muszę przyznać.
Z Twojej Galerii widzę, że Kati w ogóle jest b. aktywna. Z wygląda - ON, a z charakteru to chyba terrier;)

[quote name='*anusia&ajlu*']ale słodkości :loveu: normalnie coraz bardziej mnie wciaga ta rasa :loveu:
http://img691.imageshack.us/img691/8439/resizeofimg6235.jpg
Hahaha, to może i dobrze, że Żelka nie zaszła w ciążę, bo jakbys przyszła i zobaczyła te kluseczki na zywo, to pewnie z jednym w kieszeni byś wyszła;)

Pzdr.

Posted

[quote name='Alicja'];)
[FONT=MS Shell Dlg 2]http://www.youtube.com/watch?v=z_AbfPXTKms&feature=channel[/FONT]
Maru jest super!
Najbardziej podobało mi się, jak "wjeżdżał do pudełek i tak sobie w nich jeszcze kawałek jechał..... i....zastygał.......:)

[quote name='Cienka']Asiu obiecany przepis na deser amaretti
80ml amaretto
25g drobnego cukru (proponuje puder)
1 łyżka soku z cytryny
250ml śmietanki kremówki
250g biszkoptów amaretti
Wlewamy likier do miski z cukrem i sokiem cytrynowym potem stopniowo dolewamy śmietanę (ja nie mam cierpliwości i wlewam od razu :evil_lol:) mieszając mikserem, na niezbyt sztywny krem. Łamiemy po kilka ciasteczek do 4 miseczek i przykrywamy kremem. Całość dekorujemy jeszcze pokruszonymi ciasteczkami.
SMACZNEGO
O, bardzo dziękuję!
Przy najbliższej okazji - wypróbuję:)

[quote name='Czarna_Owieczka']ooo ja podobnie, dla mnie najprzyjemniejsza pora dnia to poranek :multi:
Jak wstaję rano, to wydaje mi się, że dzień robi się dłuższy...

[quote name='Cienka']Podam jeszcze jeden przepis na coś pysznego :evil_lol:.
Kubeczki czekoladowe z masłem orzechowym
Powiem tak moja teściowa słysząc co chce zrobić na święta nie była przekonana, puki nie spróbowała tych pyszności:cool3:. W skutek czego stały się hitem łakociowym świąt.

Przepis na 49 kubeczków:p
BAZA
50g drobnego ciemnego cukru muscovado (jest drobniejszy od zwykłego ale dobrze jest go zmielić na jeszcze drobniejszy ja tego nie zrobiłam i troszkę chrzęścił w zębach)
200g cukru pudru
50g miękkiego masła
200g masła z orzeszków ziemnych

Nadzienie
200g posiekanej mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady (min 70% kakao)

Małe papilotki 8-50szt.(sugeruje metaliczne w papierowe robią się momentalnie tłuste od spodu ja użyłam takich: http://www.tortownia.pl/sklep,891,61,Wilton,Papilotki_25cm_metaliczne_zlote.html)
Mieszamy brązowy cukier, cukier puder, masło zwykłe i orzechowe na pastę o konsystencji mokrego piasku. Formujemy niewielkie kulki wielkości łyżeczki od herbaty i rozpłaszczamy na dnie papilotek. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej oba rodzaje czekolady i nakładamy po ok łyżeczce (półtorej) na cukrowy podkład. Dekorujemy wedle uznania lub nie. Schładzamy w lodówce ok pół godziny.
Wydaje się pracochłonne ale efekt końcowy i smak rekompensują wszystko. My z tomeckim zrobiliśmy 70 kubeczków (zwiększyłam proporcjonalnie składniki) w niecałe półtorej godziny z czego tomecki pomagał mi tylko przy czekoladzie, miał odpowiedzialne zadanie dekorowania tego kubeczkowego szaleństwa:evil_lol:.
O, przepis wydaje się b.smaczny. Tez trzeba go będzie wypróbować;)
Tylko nie wiem, dlaczego te foremki nazywaja się papilotki...
A jak potem wyjmujesz je z tych "papilotek"?

[quote name='Czarna_Owieczka']już mi słodziutko czytając sam przepis....mniam!
OJ, tak, tak. A ja jeszcze przed śniadaniem...

[quote name='przeszlus']Ooo :o
Alkohol !!!
Pijaczki:evil_lol::evil_lol::evil_lol:
Tak jest, więc lepiej nie wczytuj się zbyt dokładnie w przepis;)

[quote name='gosiaja']przepisy pozwoliłam sobie dodać do pliku z podpisu
będziecie mieć pod ręką
Super!
Właśnie miałam prosić o to:)
Zgromadzenie przepisów w jednym linku to był super pomysł:)

Pzdr.

Posted

[FONT=Tahoma][FONT=Verdana]Jak wyjmuje nie wyjmuje bo bym sobie rączki pobrudziła :razz: odginam papierek z jednej strony i mam 2 kęsy ooo właśnie znalazłam poglądowe zdjęcie[/FONT][/FONT]

A tu marketingowy pierwowzór

Posted

A to było hitem zeszłych swiąt bez tego ciasta już sobie świąt nie wyobrażam
http://www.nigellalawson.pl/przepisy/bozenarodzenie/ciasto_czekoladowo_owocowe.php

Robię czasem też ten waniliowy zagajnik ale w zwykłej formie na babkę z kominem do tego obowiązkowo zmiksowane owoce leśne lub truskawki jako sos (najczęściej mrożonki:razz:)

http://www.nigellalawson.pl/przepisy/bozenarodzenie/waniliowy_zagajnik.php

Posted

[quote name='Cienka']A to było hitem zeszłych swiąt bez tego ciasta już sobie świąt nie wyobrażam
http://www.nigellalawson.pl/przepisy/bozenarodzenie/ciasto_czekoladowo_owocowe.php
Robię czasem też ten waniliowy zagajnik ale w zwykłej formie na babkę z kominem do tego obowiązkowo zmiksowane owoce leśne lub truskawki jako sos (najczęściej mrożonki:razz:)
http://www.nigellalawson.pl/przepisy/bozenarodzenie/waniliowy_zagajnik.php
Bardzo dzięki za poglądowe foto:)
http://2.bp.blogspot.com/_vc5OpNwi5R0/TSzN0fWSqKI/AAAAAAAABq0/fiFeLjoej70/s800/IMG_7375_1.JPG

A te przepisy to sobie zaraz poczytam.

Edit - poczytałam, ale nie rozumiem, dlaczego to drugie ciasto nazwano "zagajnik" i dlaczego ma byc to takie ciekawe ciasto...

Pzdr.

Pzdr.

Posted

Cienka napisał(a):
Autorka przepisu piecze je w formie która przypomina zagajnik i dlatego taka nazwa

Aaaaa, łapię. W PL nie widziałam takiej foremki...
A może ktoś widział?

Pzdr.

Posted

Moje drogie panie jestem znana z tego, ze mam obojętny co by nie powiedzieć oziębły stosunek do słodyczy, podaje przepisy które sama sprawdziłam i na słodycze które nawet ja lubię (choć w ograniczonym stopniu je jadam), więc z czystym sumieniem je wam polecam bo są pyszne. I proszę tu na mnie nie krzyczeć. Gwarantuje, ze po zjedzeniu 2 kubeczków będzie wam tak przyjemnie jak po zjedzeniu kilograma mieszanki wedlowskiej a biodra zdecydowanie skorzystają. A ile kalorii spalicie robiąc te kubaczki:eviltong:

Posted

miałam super przepis od mojej cioci. Ciasto na maśle z owocami (najczęściej dawaliśmy jabłka lub śliwki) z dżemem (sprawdzony porzeczkowy) i kruszonką :) - ona była najlepsza ;).
Niestety gdzieś mi go wcięło, buuuu.

Posted

Kisses napisał(a):
Mniam, jakie tu słodkości! Aż zgłodniałam :evil_lol:

O, Kisses, Ty ze swoimi babeczkami tez możesz dołączyc do naszego grona:)

jamnicze napisał(a):
miałam super przepis od mojej cioci. Ciasto na maśle z owocami (najczęściej dawaliśmy jabłka lub śliwki) z dżemem (sprawdzony porzeczkowy) i kruszonką :) - ona była najlepsza ;).
Niestety gdzieś mi go wcięło, buuuu.

No to pisz do Cioci, na co czekasz?

Pzdr.