zielona Posted October 2, 2010 Posted October 2, 2010 Klubowa: Juma BOB,BIS 4 Zw.Klubu Serek Europejski Mł.Zw.Klubu Dzez R.CACIB Erka dosk. Felka bdb EUROPEJSKA Serek bdb Dzez CAC Ch. Slo. Juma dosk 2 Felka Europen weteran winner Quote
zielona Posted October 2, 2010 Posted October 2, 2010 Zuzka brała udział w drugiej wystawie i otrzymała ocenę bdb. Quote
kaskaSz Posted October 2, 2010 Posted October 2, 2010 Czekam na pełne wieści :) Ale wiem, że będą super. Tak sobie przypomniałam, że szukała Pani szczotki do podłogi parowej chyba, to widziałam taką w KDC, tylko nie wiem jak cenowo to wychodzi. Quote
jamnicze Posted October 2, 2010 Posted October 2, 2010 zielona napisał(a):Klubowa: Juma BOB,BIS 4 Zw.Klubu Serek Europejski Mł.Zw.Klubu Dzez R.CACIB Erka dosk. Felka bdb EUROPEJSKA Serek bdb Dzez CAC Ch. Slo. Juma dosk 2 Felka Europen weteran winner Gratulacje Asiaczku :Rose: a teraz czekamy na Twój przyjazd i szczegułóową relację :) i mam nadzieję duuuużo fot :cool3: Quote
MMM Posted October 2, 2010 Posted October 2, 2010 oooogroooomne gratulacje :laola: i czekamy na fotki Quote
Alicja Posted October 3, 2010 Posted October 3, 2010 Asiaczku , cały czas podglądam , kciukaski trzymam i :Rose: Quote
Asiaczek Posted October 3, 2010 Author Posted October 3, 2010 [quote name='Savannah']Asiaczku powodzenia!!! A donosze, ze od wtorku do wtorku czyli w jeden tydzien zaliczylam 5 egzaminow!!! teraz jeszcze ekonomia i rekreacja ruchowa w listopadzie (obrona pracy dyplomowej w lutym) i szkola skonczona!! :) juz nie moge sie doczekac by miec to z glowy. teraz juz jestem w Anglii, pisze z pracy :) pozdrawiam serdecznie i mocno trzymam kciukasy#! Zaliczaj i wracaj do nas:) Mam już dla Ciebie "bojowe zadanie" u Buszki;) [quote name='jamnicze']Kciukasy i u nas zaciśnięte :) To zdjęcie bardzo mi się podoba, wyszła takie artystyczne, po prostu wydrukować, ładnie oprawić i na ścianę :) http://img138.imageshack.us/img138/1319/resizeofimg3270.jpg Tak, to zdjęcie i właścicielce baaardzo się podoba... [quote name='Cienka']Kwestia kuchenki nie aktualna od wczoraj. Kupiłam mały elektryczny piekarnik :multi: ale na tyle duży że 2 kurczaki na rożnie sie mieszczą. Jestem w niebow wzięta bardzo mi się już chce pieczonego mięska:evil_lol: A jak mi się chce po 3 dniowym poście... [quote name='tomecki']Kawał padlny już rozmrożony i czeka na twój powrót do domu:evil: Moje kubeczki smakowe również nie mogą się doczekać :diabloti: O, jak rany, dajcie i dla mnie choć kawałeczek... [quote name='Kaya']Pierwsze wieści z Celje dziś chyba z klubowej ;) JUMA MONGO Asiaczek - BOB! European Club Winner 2010 i .... BIS 3 i jego towarzyszka Bella Ebele Amara of Swala Pala - Best Junior! European Club Winner 2010 i ... BIS JUNIOR 2 Reszta Asiaczków jak wypadła nie wiem :( O, Kaya, wreszcie jesteś znowu na DGM:) Pzdr. Quote
Asiaczek Posted October 3, 2010 Author Posted October 3, 2010 Darianna Błyskotka jenis jamnicze Cienka Ania! dzasta *kleo* Korenia agnethka dear_1987 Izabela124 Florka_xyz zielona kaskaSz MMM Alicja - bardzo Wam dziękuję za kciuki i gratulacje:) O samej wystawie jednej i drugiej , o wynikach, moich odczuciach i ogólnie - napiszę za chwilę. Muszę wreszcie coś zjeść... Pzdr. Quote
Cienka Posted October 3, 2010 Posted October 3, 2010 To jedz i czekamy, ja za to dziś upiekłam kurczaka bo mój mały piecyk ma funkcje rożna, już nigdy nie kupię kurczaka z rożna:multi: Quote
Kisses Posted October 3, 2010 Posted October 3, 2010 Czekamy ;) Po opowieściach Zuzy się domyślam, co powiesz ;) Quote
Savannah Posted October 4, 2010 Posted October 4, 2010 Asiaczku gratulacje za wyniki z euro i klub! oj...a coz to za misja u Gosi sie zapowiada?? ;) pozdrowienia! Quote
Asiaczek Posted October 4, 2010 Author Posted October 4, 2010 Błyskotka napisał(a):Gratulacje :) :) :) Dziękujemy:) Cienka napisał(a):To jedz i czekamy, ja za to dziś upiekłam kurczaka bo mój mały piecyk ma funkcje rożna, już nigdy nie kupię kurczaka z rożna:multi: Rrrrrany, chyba zdecyduję się na tę wystawę w Gdańsku, z nadzieją, że i choć kawałeczek kurczaczka upieczonego bedzie:) Kisses napisał(a):Czekamy ;) Po opowieściach Zuzy się domyślam, co powiesz ;) Serio?;) Savannah napisał(a):Asiaczku gratulacje za wyniki z euro i klub! oj...a coz to za misja u Gosi sie zapowiada?? ;) pozdrowienia! Hahaha, czyżbyś nic nie wiedziała o małej Szepsi i jej humorkach...? Pzdr. Quote
Asiaczek Posted October 4, 2010 Author Posted October 4, 2010 No dobrze, to wyniki juz znacie:lol:. Nie sa najciekawsze, bo 2 oceny "bdb" + taka sama ocena dla Ofika - to niekoniecznie to, co chciałabym przywieźć z obu wystaw. O ile zgadzam się z oceną "bdb" dla Felki na Klubowej (fakt, 9 lat temu głowy basenji były inne i obecnie nie musza podobać się sędziom), o tyle ocena "bdb" dla Serka i Ofika - to juz po prostu żenada:shake:... Żenada nie dla mnie i Zuzki, bo psy zostały pieknie pokazane, stały jak wmurowane, uszy nastawione, szyje wygięte. Żenada, że taki sędzia z PL został zaproszony i to zaproszenie przyjął.:crazyeye: Dla przypomnienia - ten baaaardzo kontrowersyjny sędzia to p. Redlicki. Co do samej oceny. Klubowa zaczęła się z godzinnym opóźnieniem, wykładziny były brudne, leżały na nich jakieś gwoździe, kłaki sierści... Ale za to wykładziny była połozone wokół ringu + na skos przez ring. Więc jak trzeba było biegać "up-down" - nie było obaw, że będzie ślisko. Przy zapisywaniu się na Klubową wiedziałam, że oceniać nas ma sędzia z Hiszpanii. Przy potwierdzeniach - juz było podane inne nazwisko - pani sędzia z Finlandii. Jakim "deus ex machina" była, może świadczyć choćby to, że nikt ze zgłoszonych nie wiedział, jakimi kryteriami kieruje się ta pani. Sędzia to Elina TAN-HIETALAHTI. Starsza, zadbana pani, która - jak się okazało w praniu - doskonale wiedziała, co u basenji jest ważne.:lol: Wszystkie psy z tłuszczykiem, jasnym okiem, załamanym grzbietem spadały z oceną "bdb". Pani sędzia krótko (max w 2 zdaniach) mówiła, dlaczego tak a nie inaczej oceniła danego psa. Psy, które wygrywały w klasach i w kolejnych porównaniach - dostawały oklaski. Bo rzeczywiście warte były tej wygranej i tytułów.:multi: Naprawdę, przy tej klasy wystawie i stawce (22 zapisanych w katalogu), to atmosfera była przyjacielska. Pomagaliśmy sobie, biliśmy brawo... Mnie pomagały koleżanki z Rosji, ja pomagałam koleżance z Francji... Wracaliśmy zmęczeni, ale zadowoleni. No i potem, tak ok. godz. 23-ej SMS, że JUMA MONGO Asiaczek FCI - BIS3 na Klubowej przy Europejskiej!!!!!:loveu::multi::loveu::multi: Nastepnego dnia..... hm....nasz ring na I piętrze, 1 winda + schody ruchome... oczywiście oblężone do granic mozliwości, a kolejka do windy - tak "pi razy oko" = godzina stania. :mad: Ale się udało i jestem juz na I piętrze. Ring OK (co do wielkości). Jak zaczęłam biegać z Serkiem, aby wytracił nieco swojej energii, to okazało się, że na wykładzinie jest pełno petów, gwoździ, kłakow, papierków z poprzedniego dnia. Wiecie, gdyby miotła była dostępna, to sama bym choć trochę oczyściła tę wykładzinę. A tak to wzięłam torebkę foliową i trochę uprzątnęłam ten smietnik. Na pocieszenie dodam, że WSZYSTKIE ringi tam wyglądały...:angryy::angryy::angryy: No i sama ocena. Psy, klasa młodziezy. Na ringu są 3 psy. Jeden - kurdupel, drugi - przerośnięty ewidentnie(poprzedniego dnia był konkurentem Serka w kl.młodziezy, stąd wiem, że jest wyższy nawet od Serka), no i Ofik - "uśredniony". Wszystkie psy ruszały się OK, stały też. Ale najładniejszą stójkę i najzgrabniejszy był Ofik. Piszę to z pełna odpowiedzialnością za słowo! Do kolegi, który stał obok mnie mówię, że Ofik ma b.duże szanse na I lokatę, bo ani I ani II zgłoszony pies zupełnie nie mieli "jaj", jakoś tak beznamiętnie się pokazali... I co się okazało... Ofik ląduje na III miejscu:crazyeye:, a potem okazuje się, że na dodatek ma ocenę "bdb".... Klase wygrywa kurdupelek, który potem, przy porównaniu o Najlepszego Juniora - okazał się nawet mniejszy od suczki... Myslę sobie, hm... wypadek przy pracy.... Klasa pośrednia - 2 psy - Serek i "obcy" z Izraela... Serka znacie, a "obcy" - typowy fighter, bardziej przypominający amstaffa, z wielkimi bułami na tylnych łapach... I - co oczywiste - poruszający się dokładnie tak, jak mu te mięśnie pozwalają... czyli nieładnie, nierówno i sztywno... PRZYPOMINAM, że basenji ma przypominac gazelę w ruchu, a nie strongmena! Wynik - totalne zaskoczenie dla mnie... Serek na II lokacie, a potem, przy odbiorze dyplomu - ocena "bdb"... :mad::shake::crazyeye: Nawet nie potrafiłam ucieszyc się z wyniku Dżezika, który pokonał konkurenta i w kl. otwartej otrzymał CWC. Potem okazało się, ze wczorajsze r.CAC (po JUMIE) przechodzi w pełne CWC i Dżezik jest Championem Slowenii!!! Za całe 25 jurasków mam juz ten dyplom i przepiękna rozetkę w domu... I tak było w każdej klasie... wygrywały psy poprzerastałe, z tłuszczykiem, z jasnym okiem, lub po prostu kiepskie w ruchu... Przy ocenie suk (nie pamiętam klasy, chyba młodzież), jedna z juniorek ostro kłapnęła zębami na sędziego. Zostało to skwitowane uśmiechem i machnięciem ręki przez sędziego, że "nic się przeciez nie stało...."... :crazyeye: To co, chciał byc ugryziony...? Ciekawe, co moga powiedziec inni wystawcy, szczególnie z gr. I FCI, gdzie p. Redlicki jest znany... Przy ocenie weteranów (był zgłoszony 1 pies i 1 suka - Felka) p. Redlicki nagle przypomniał sobie język polski i po polski(!) zaczął do mnie mówić.... :crazyeye: i nawet zaczął bić brawo, jak wchodziłam na ring. Felka dostała tytuł European Veteran Winner 2010, ale jakoś nie umiem się z tego tytułu cieszyc... Po ocenie, podeszli do mnie Rosjanie, Francuzi, Węgrzy i pytali się, skąd ten sędzia jest, co to za sędzia i czy on wogóle wie, jak wygląda wzorzec basenji! Generalnie nie było braw dla BOB'ka, cisza wokół ringu i chyba tylko nasze podniesione głosy było słychać, gdzie w każdym języku był odmieniany rzeczownik "kre...!"... Gdybym była "świezynką" wystawową, to dowiedziałabym się PO ocenie p. Redlickiego, że mój pies nie powinien kryć, nie powinien byc reproduktorem. Bo ocena "bdb" dla psa, to jest wykluczenie tego psa w hodowli. Na szczęście, WIEM, jak ma wyglądać basenji i na pewno nie będe przejmowała się oceną otrzymaną od tego pana. Ani Ofik ani Serek nie zasłużyli na ocenę "bdb" i ja wiem, że p. Redlicki nie zna wzorca i tym samym nie powinien jej oceniać. To samo było w rasie Podenco Ibicenco, podengo portugalskie min. szorstka, TR... To, co wyprawiał na ringu wołało o pomstę do nieba!:angryy: Większego wstydu p. Redlicki juz nie mógł nam przysporzyć przed wystawcami zagranicznymi... Pzdr. Quote
dzasta Posted October 4, 2010 Posted October 4, 2010 Przeczytałam... i krótko nic z tego co napisałaś Joasiu nie jest nam obce niestety... szkoda że na wystawie takiej rangi... Dzisiaj nam Joasiu przerwało ale karta mi się skończyła zadzwonię jeszcze koło środy czwartku to dogadamy szczegóły :D Quote
zielona Posted October 4, 2010 Posted October 4, 2010 Smutna rzeczywistość. Pan Redlicki znany jest w gr.I ze swojej kontrowersyjności.Oceny dostateczne na porządku dziennym.Coraz mniej osób do Niego jeździ.Koleżance wpisał psa do KW a za pół roku na ringu powiedział,że to nie podhalan.Dopiero wtedy się przypomniała.Zmienił się na twarzy,wziął kartę i wpisał -nie do oceny-.Nie można się tak mylić. Druga sprawa to specjalzacja.Sędzia robi specjalizację na kolejne rasy,a mamy ich ponad 300. Przypuśćmy,że operuje w liczbie 50 ras.Czy pomimo specjalizacji można się znać na 50 rasach?:shake: Kto się zna na wszystkim to nie zna się na niczym. No i trzeba jeszcze mieć to coś.Smykałkę i talent do profesji,którą się wykonuje. Oprócz nas Polaków jest jeszcze Europa,która też ma swoją wiedzę. Dziś w dobie internetu takie wiadomości rozchodzą się jak błyskawica.W różnych językach Quote
jamnicze Posted October 4, 2010 Posted October 4, 2010 Całkowicie zgadzam się z zieloną. Pamiętam jak robiłam kurs asystencki i cieszyłam się, że mam jamniki :) Koleżanka z 1 grupy strasznie się stresowała, bo tam jest sporo mniej popularnych ras. Co prawda ze względu na studia porzuciłam "karierę" sędziego, za to koleżanka skończyła kurs i całą drogę do sędziego i wiecie co? Długo nie miałyśmy kontaktu, a kiedy ostatnio ją spotkałam i spytałam o jej sędziowanie stwierdziła, że praktycznie tego nie robi bo dla niej to było zbyt stresujące jeśli na ringu zjawiały jej się psy których wzorzec znała tylko pobieżnie, bez znajomości tendencji w rasie "na żywo", bo wiadomo, że niektóre wzorce są bardzo ogólnie napisane. Quote
kaskaSz Posted October 4, 2010 Posted October 4, 2010 Nawet hodowcy po wielu latach odkrywają coś nowego w jednej rasie w której 'siedzą', a tutaj specjalizacja na tyle ras. No no no pozazdrościć głowy i pamięci co do wzorców :D Quote
taxelina Posted October 5, 2010 Posted October 5, 2010 "ciekawy" ten sedzia. a nie da sie go wykluczyc? zglosic gdzies ze sedziuje zle Quote
Cienka Posted October 5, 2010 Posted October 5, 2010 Normalnie szkoda słów już wyniki wydały mi się dziwne takiego sędziego to bym:mad: Quote
Hiro Posted October 5, 2010 Posted October 5, 2010 Asiu, gratuluję wygranej i tym,że w takim ciężkich warunkach udało się wystąpić na poziomie i dostać wysokie ocenę! Ale wiesz, już dlaczego ja nie pojechałam na EDS(((( I wszystkim tez odradzała. Niektórze jednak pojechali i teraz na pewno ze mną się zgodzą,jak wrócą do domów, że nie warto tam było jechać, żeby dostać dziwne oceny od takiego sędziego.:angryy: Quote
Recommended Posts