Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 49.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Asiaczek

18152

• M&S

1809

• Alicja

1483

• taxelina

1475

Top Posters In This Topic

Posted

Izabela124. napisał(a):
Też się bardzo cieszę! Przynajmniej więcej czasu z Bobim spędzę

A jak będziesz sobie ten czas z Bobkiem spędzać, to nie zapomnij o foteczkach, dobrze...?

Vectra napisał(a):
Majonezowiec ? a jak to sie robi ? przepis poproszę

Bardzo prosto. Cecha tego przepisu/ciasta to brak tłuszczu. Zamiast masła/margaryny/oleju dajesz pół szklanki majonezu. W cieście nic nie czuć tego składnika a samo ciasto jest lekkie i smaczne.

Składniki:
4 jajka
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. maki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. maojnezu
1 szkl. cukru
zapach śmietankowy
bakalie

Jajka ucierasz z cukrem. Dodajesz obie maki + proszek do pieczenia. Ucierasz. Dodajesz majonez - ucierasz. I na końcu bakalie.
Piecze się ok. 40-50 minut w temp. 180 stopni.
Na wierzch - lukier, cukier puder.

Mnie akurat rodzynki - cholery jedne - opadły. A obsypałam je mąką...Może to rzeczywiście wina piecyka...?

Pzdr.

Posted

A u nas spory mrozik, co prawda słońce świeci, ale czuję, że jest sporo na minusie... I dlatego nie wychodzę z aparatem na dwór. Może jutro na wystawie coś się zrobi.

Jeżeli wystawa w Kownie będzie na tym terenie, co poprzednio, to tam obok jest piekny park, gdzie można spuścić psiaki ze smyczy, aby pobiegały. Można tez w tym czasie porobić foteczki. zobaczymy...

Pzdr.

Posted

Asiaczek napisał(a):

Bardzo prosto. Cecha tego przepisu/ciasta to brak tłuszczu. Zamiast masła/margaryny/oleju dajesz pół szklanki majonezu. W cieście nic nie czuć tego składnika a samo ciasto jest lekkie i smaczne.

Składniki:
4 jajka
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. maki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. maojnezu
1 szkl. cukru
zapach śmietankowy
bakalie

Jajka ucierasz z cukrem. Dodajesz obie maki + proszek do pieczenia. Ucierasz. Dodajesz majonez - ucierasz. I na końcu bakalie.
Piecze się ok. 40-50 minut w temp. 180 stopni.
Na wierzch - lukier, cukier puder.

Mnie akurat rodzynki - cholery jedne - opadły. A obsypałam je mąką...Może to rzeczywiście wina piecyka...?

Pzdr.

To idę robić ciasto , ja akurat nie jadam biedronek (rodzynek :diabloti: ) ananasa z puszki dodam :)

Posted

[quote name='Asiaczek']Taaaa, i na dodatek full service...:)

Zmykaj do kuchni pilnowac ciasta. Nie siedź przy kompie, bo Cię oczy rozbola...

pzdr.
kuchenkę mam tuż za ścianą :diabloti: odliczacz czasu ustawiony , teraz delektuje się kawusią i zbieram siły do robienia pierogów z mięskiem :)

Posted

Vectra napisał(a):
kuchenkę mam tuż za ścianą :diabloti: odliczacz czasu ustawiony , teraz delektuje się kawusią i zbieram siły do robienia pierogów z mięskiem :)

chyba na prawdę ci się nudzi w tym domu :evil_lol:

Posted

Ruskich nie lubię , a z mięskiem i owszem :) a moje pierogi to mają jedną wadę , szybko się kończą.
Co i raz robię więcej z myślą , że sobie zamroże na gorsze czasy , leniwe :evil_lol:
ale gdzie tam ..... nie da rady , wsio zeżrą

Posted

Unbelievable napisał(a):
chyba na prawdę ci się nudzi w tym domu :evil_lol:

ja lubię gotować , mówię serio .. nienawidzę sprzątać , mogę prasować , mogę gotować , byle bym nie musiała sprzątać .. ok mogę spakować zmywarkę :evil_lol: i nienawidzę robić zakupów

Posted

Vectra napisał(a):
Ruskich nie lubię , a z mięskiem i owszem :) a moje pierogi to mają jedną wadę , szybko się kończą.
Co i raz robię więcej z myślą , że sobie zamroże na gorsze czasy , leniwe :evil_lol:
ale gdzie tam ..... nie da rady , wsio zeżrą

Przynieś do mnie; u mnie się przechowają...

Vectra napisał(a):
ja lubię gotować , mówię serio .. nienawidzę sprzątać , mogę prasować , mogę gotować , byle bym nie musiała sprzątać .. ok mogę spakować zmywarkę :evil_lol: i nienawidzę robić zakupów

Uwielbiam zakupy! Gotować, piec, pichcic w kuchni - tak, sprzątac - niekoniecznie. No, ale trzeba i musowo się z tym oswoić:)

Pzdr.

Posted

Vectra napisał(a):

o, to prawie jak ja :evil_lol: tylko uwielbiam zakupy robić, spożywcze, i wyszukiwać jakieś nowe fajne rzeczy, do jedzienia oczywiście :diabloti:
dzisiaj zrobiłam pysznego łososia z pesto bazyliowym- robi sie chwilę, a smakuje super, prawie jak nie ryba :loveu: polecam!

Posted

Darianna napisał(a):
ja lubie gotowac, nie lubie sprzatac... a już nienawidzę odkurzać, brrrrrrrrrrrr.....

A ja odkąd kupiłam sobie odkurzacz i mam miejsce na jego schowanie - lubię odkurzać:)
Trzask, prast i juz czyściutko...

Unbelievable napisał(a):
o, to prawie jak ja :evil_lol: tylko uwielbiam zakupy robić, spożywcze, i wyszukiwać jakieś nowe fajne rzeczy, do jedzienia oczywiście :diabloti:
dzisiaj zrobiłam pysznego łososia z pesto bazyliowym- robi sie chwilę, a smakuje super, prawie jak nie ryba :loveu: polecam!

Dawaj przepis na tego łosośkę:)

Pzdr.

Posted

Asiaczek napisał(a):

Dawaj przepis na tego łosośkę:)

Pzdr.

nic trudnego, łososia się kupuje, posywuje solą i pieprzem z obu stron, i rozsmarowuje pesto bazyliowe na wierzchu- pesto można kupić, lub zrobić, ja miałam kupne ;) posypałam też troszkę parmezanem(ale na prawdę odrobinkę), trochę niepotrzebnie bo w pesto jest już parmezan- i do piekarnika, 180 stopni, aż będzie wyglądał na upieczonego ;)

Posted

Vectra napisał(a):
Ciasto upieczona , mięsko się gotuje , prosiaki wymrożone , zmywanie nastawione .... to znikam pod kołderkę :diabloti:

Ha! Nie ma to jak dobrze zorganizowana praca, prawda?

Unbelievable napisał(a):
nic trudnego, łososia się kupuje, posywuje solą i pieprzem z obu stron, i rozsmarowuje pesto bazyliowe na wierzchu- pesto można kupić, lub zrobić, ja miałam kupne ;) posypałam też troszkę parmezanem(ale na prawdę odrobinkę), trochę niepotrzebnie bo w pesto jest już parmezan- i do piekarnika, 180 stopni, aż będzie wyglądał na upieczonego ;)

O, prościutkie... trzeba będzie spróbowac.

Pzdr.