Magda Posted December 29, 2006 Posted December 29, 2006 Asiaczek napisał(a):Teraz zerknęłam na "fachową" rozpiskę dni kryć i rozwiązań i wyszło mi, że poród będzie ok. 2-3 stycznia, a nie 4-5. Czyli najbliższy wtorek-środa = stan njwyższej gotowości... Pzdr. Wow czyli juz niedlugo pojawia sie male kluseczki?:multi::multi: Hihi ale trafilam:lol: Quote
Poświata Posted December 29, 2006 Posted December 29, 2006 [quote name='Asiaczek']A jutro może wypali nam spacerek z zaprzyjaźnionymi akitkami. Zobaczymy. Pzdr.A może jakiś spacerek byśmy na niedzielne przedpołudnie zmajstrowali ??? [quote name='Asiaczek']Na jutro, tzn. na dzisiaj zapowiadają lekkie opady sniegu. Ciekawe, jak lekkie...tak lekkie, że zanim na ziemię opadną, to odfruną w siną dal :roll: . Cześć Asiu :cool3: , mam katar i lenia, i wogóle pod górkę :puppydog: . Może Twoje nowe słodkie bobaski poprawią mi humorek :hmmmm: :lol: . Quote
sylrwia Posted December 29, 2006 Posted December 29, 2006 Asiaczku a masz może juz gdzieś na oku imiona albo choc literkę dla maluchów?:cool3: Quote
Asiaczek Posted December 29, 2006 Author Posted December 29, 2006 Melduję, że "siku" załatwione. Poczta też. Nawet bez kolejki. Wysyłałam zgłoszenia na Rzeszów i Kowno na przyszły rok. Teraz czekam na powrót MKM i "normalne"spacerki z psiakami. Pzdr. Quote
Asiaczek Posted December 29, 2006 Author Posted December 29, 2006 Magda Miki - witaj w Galerii Asiaczków! Zapraszam częściej... Poświata - niedzielne przedpołudnie?! Z Tobą?! Super!!! jestem "za"!!! Dzisiaj nie wypalił nam spacerek z akitkami. Z SMS-ó wiem, że Donya była na Polach; biedniutka, chyba zupełnia sama... Sylrwia - a może byś tak sobie ten nick zmieniła, co? :mad:Ta literka "r" w środku baaaardzo mi przeszkadza... Miot będzie na literę "K"; mam już kilka propozycji imion, ale cicho, szaaaaa... Pzdr. Quote
Magda Posted December 29, 2006 Posted December 29, 2006 [quote name='Asiaczek']Magda Miki - witaj w Galerii Asiaczków! Zapraszam częściej... Jak byl poprzedni miot to bylam prawie codziennie:eviltong: Teraz mi sie jakos szczesliwie udalo trafic na kolejny:loveu: Bede czekac. Quote
Cerber Posted December 29, 2006 Posted December 29, 2006 właśnie a ja mam pytanie... bo ktoś sie ze mna spiera o to, że szczeniaki, znaczy każdy szczeniak w miocie musi mieć pierwszą i ostatnią literę w swoim imieniu zabranych od rodziców, czy też od Matki... czy to prawda???? Quote
sylrwia Posted December 29, 2006 Posted December 29, 2006 [quote name='Asiaczek']...Sylrwia - a może byś tak sobie ten nick zmieniła, co? :mad:Ta literka "r" w środku baaaardzo mi przeszkadza... Miot będzie na literę "K"; mam już kilka propozycji imion, ale cicho, szaaaaa... Pzdr. Asiaczku nie przejmuj się tym r. Pisz bez niego będe wiedzieć, że do mnie:) [quote name='Cerber']właśnie a ja mam pytanie... bo ktoś sie ze mna spiera o to, że szczeniaki, znaczy każdy szczeniak w miocie musi mieć pierwszą i ostatnią literę w swoim imieniu zabranych od rodziców, czy też od Matki... czy to prawda???? W ZK jest tak, że cały miot ma mieć imiona na ta sama literke. A rodzaj literki to juz twórczość hodowcy. A imie z pierwszej literki od rodziców a konkretnie od matki stosuje sie w hodowli koni:) Quote
Asiaczek Posted December 29, 2006 Author Posted December 29, 2006 Magda Miki - patrz, to było tak dawno, że ja zupelnie nie pamiętam...:oops: Widocznie za rzadko tu bywasz. Dlatego proszę oficjalnie i baaardzo uprzejmie, abyś jednak częściej tutaj zaglądała, a nie raz na rok, jak są/będą maluszki, OK? Umowa stoi?:lol: Cerber - z imionami maluszków jest tak: wszystkie maluchy z jednego miotu mają imiona zaczynające się na tę samą literę. Wybór tej litery rozpoczynającej imiona szczeniorków - wg Twojego uznania. Nie musisz "iść" według alfabetu (kiedyś tak było; teraz ta zasada już nie obowiązuje).Ostatnia litera imienia maluszków nie ma tutaj żadnego znaczenia. Tak samo, jak nie ma znaczenia imię suczki-matki i tatusia. Ale np. w Holandii jest tak, że maluchy z jednego miotu mogą mieć imiona zaczynające się od różnych liter. I ja mam u siebie 2 braci z jednego miotu nazywających się następująco: Abotere's WAHZIRI i Abotere's ADUNBI. "Abotere's" to przydomek hodowlany, a WAHZIRI i ADUNBI - imiona psów. W tym miocie były jeszcze imiona, np. Khalid, Zhafir. A chyba we Francji jest tak, że wszystkie mioty urodzone w danym roku (w każdej hodowli francuskiej) mają imiona na tę samą literę!!! Pzdr. Quote
Asiaczek Posted December 29, 2006 Author Posted December 29, 2006 [quote name='sylrwia']Asiaczku nie przejmuj się tym r. Pisz bez niego będe wiedzieć, że do mnie:) W ZK jest tak, że cały miot ma mieć imiona na ta sama literke. A rodzaj literki to juz twórczość hodowcy. A imie z pierwszej literki od rodziców a konkretnie od matki stosuje sie w hodowli koni:) O, dzięki za pozwoleństwo, Sylrwia!:evil_lol: A co do imion koni, to ja słyszałam, że bierze się nawet całe sylaby imion... Ale nie wiem, czy dobrze zrozumiałam... Sylwia, Ty jesteś specjalistka od koni; to jak to jest: literka czy sylaba? Pzdr. Quote
Cerber Posted December 29, 2006 Posted December 29, 2006 ahaaaa czyli nie musza miec litery od matki tak????? ale musza imiona maluszkow rozpoczynac sie na taka sama litere.... wszystkie? znaczy np. wybiore sobie literkę C i wszystkie szczeniaczki beda mialy imoona na ta litere sie rozpoczynajaca tak???? Quote
sylrwia Posted December 29, 2006 Posted December 29, 2006 [quote name='Asiaczek']O, dzięki za pozwoleństwo, Sylrwia!:evil_lol: A co do imion koni, to ja słyszałam, że bierze się nawet całe sylaby imion... Ale nie wiem, czy dobrze zrozumiałam... Sylwia, Ty jesteś specjalistka od koni; to jak to jest: literka czy sylaba? Pzdr. Oj żadna tam ze mnie specjalistaka:evil_lol: Nie wiem jak jest z tymi sylabami może faktycznie w większych stajaniach bierze sie sylaby. Tam gdzie ja sie spotkałam to imiona źrebakowi nadawane sa po pierwszej literce. A tam to może tylko w porywach do 20 koni jest.:evil_lol: Quote
Asiaczek Posted December 29, 2006 Author Posted December 29, 2006 Cerber napisał(a):ahaaaa czyli nie musza miec litery od matki tak????? ale musza imiona maluszkow rozpoczynac sie na taka sama litere.... wszystkie? znaczy np. wybiore sobie literkę C i wszystkie szczeniaczki beda mialy imoona na ta litere sie rozpoczynajaca tak???? Tak. Dobrze zrozumiałaś. Pzdr. Quote
Asiaczek Posted December 29, 2006 Author Posted December 29, 2006 sylrwia napisał(a):Oj żadna tam ze mnie specjalistaka:evil_lol: Nie wiem jak jest z tymi sylabami może faktycznie w większych stajaniach bierze sie sylaby. Tam gdzie ja sie spotkałam to imiona źrebakowi nadawane sa po pierwszej literce. A tam to może tylko w porywach do 20 koni jest.:evil_lol: Mnie to kiedyś koleżanka tłumaczyła na podstawie programu wyścigów konnych. Ale - tak, jak napisałam - nie pamiętam tego zbyt dokładnie. A skąd taki program? Bo - wg tej mojej koleżanki - tam są b. ciekawe imiona koni i ona wielokrotnie stamtąd brała imiona dla swoich psów. Pzdr. Quote
Cerber Posted December 29, 2006 Posted December 29, 2006 Asiaczek napisał(a):Tak. Dobrze zrozumiałaś. Pzdr. aha no to po czesci mialam racje :) ale to fajnie jest tak se wybierac litery z alfabetu i wymyslac szczeniakom imiona :) a to nie można dawać szczeniakom jak sie chce imion, tylko trzeba tak jak napisałyście??? Quote
Asiaczek Posted December 29, 2006 Author Posted December 29, 2006 Reglamin obowiązuje wszystkich członków Związku Kynologicznego. Nie ma wyjatków. Ale mnie to nie przeszkadza. "Idę" wg alfabetu i od razu wiem, ile miałam miotów, w jakim roku były urodzone itp. Porządek musi być!:lol: Pzdr. Quote
Poświata Posted December 29, 2006 Posted December 29, 2006 [quote name='Asiaczek']Poświata - niedzielne przedpołudnie?! Z Tobą?! Super!!! jestem "za"!!! Dzisiaj nie wypalił nam spacerek z akitkami. Z SMS-ó wiem, że Donya była na Polach; biedniutka, chyba zupełnia sama...To już jest nas dwie ''ZA" :multi: :multi: , teraz tylko musimy dogadać godzinę :cool3: . Może ktoś będzie miał ochotę i sie przyłączy ??? O której zawsze wybierasz się na takie spacerki, pewnie bladym świtem :lol: ? Ale to nic, my się dostosujemy, Wojtek jest w domu, więc nie ma problemu z dyspozycyjnością :razz: . Quote
Elitesse Posted December 29, 2006 Posted December 29, 2006 Asiaczek napisał(a):Melduję, że "siku" załatwione. Poczta też. Nawet bez kolejki. Wysyłałam zgłoszenia na Rzeszów i Kowno na przyszły rok. . heh ja tez dzis umiescilam w skrzynce zgloszenie do Rzeszowa :) jeszcze Leszno czeka na wyslanie :eviltong: Quote
Cerber Posted December 29, 2006 Posted December 29, 2006 Asiaczek napisał(a):Reglamin obowiązuje wszystkich członków Związku Kynologicznego. Nie ma wyjatków. Ale mnie to nie przeszkadza. "Idę" wg alfabetu i od razu wiem, ile miałam miotów, w jakim roku były urodzone itp. Porządek musi być!:lol: Pzdr. oooooooooo to dlatego pisze sie np. miot a, miot b itd.??????? bo ja zawsze sie zastanawiałam czemu wszyscy w hodowlach pisza alfabetycznie mioty... Quote
Elitesse Posted December 29, 2006 Posted December 29, 2006 hodowca moje Zadry zrobil odwrotnie :evil_lol: piewszy miot byl na Z, potem W i U :eviltong: Quote
Asiaczek Posted December 29, 2006 Author Posted December 29, 2006 Poświata napisał(a):To już jest nas dwie ''ZA" :multi: :multi: , teraz tylko musimy dogadać godzinę :cool3: . Może ktoś będzie miał ochotę i sie przyłączy ??? O której zawsze wybierasz się na takie spacerki, pewnie bladym świtem :lol: ? Ale to nic, my się dostosujemy, Wojtek jest w domu, więc nie ma problemu z dyspozycyjnością :razz: . Eeee, tak bladym świtem to nie ma co! Chociaż im wcześniej, tym jest większa szansa, że będzie mniej ludzi... No to może ok. 10.00? I w zależności od temperatury (baski!) tak półtorej godziny do dwóch, co? Pzdr. Quote
Asiaczek Posted December 29, 2006 Author Posted December 29, 2006 Elitesse napisał(a):heh ja tez dzis umiescilam w skrzynce zgloszenie do Rzeszowa :) jeszcze Leszno czeka na wyslanie :eviltong: Ja na "Championy" jeszcze czekam, bo nie wiem, ile psiaków brać. I jeżeli mi koleżanka pomoże zaprezentować jednego psa , to wtedy wezmę 3, a jak nie - to tylko Żelkę i Dżezika. A poza tym termin jest chyba do końca stycznia 2007 r. Zdążę! Pzdr. Quote
ewelinabuck Posted December 29, 2006 Posted December 29, 2006 a ja mam pytanko czy mamy szanse sie spotkac w szczecinie????;) Quote
Cerber Posted December 29, 2006 Posted December 29, 2006 Asiaczek zadałam pytanie odnośnie tych miotów... na poprzedniej str. odpowiesz mi na to pytanie czy nie>????? ja sie nie znam na hodowlah i dlatego pytam, a w przyszłoći chciałabym zostać... Quote
Asiaczek Posted December 29, 2006 Author Posted December 29, 2006 Cerber napisał(a):oooooooooo to dlatego pisze sie np. miot a, miot b itd.??????? bo ja zawsze sie zastanawiałam czemu wszyscy w hodowlach pisza alfabetycznie mioty... Tak. Ja np. na mojej stronie www mam adnotacje o miotach "alfabetycznych". Ale, oczywiście, mioty możesz nazywać od różnych liter, bez zachowania alfabetu. Na przykład, zacząć od "W", potem "D", potem "K" itp... Czy to już jasne, Przyszła Hodowczyni? Pzdr. Quote
Recommended Posts