Błyskotka Posted October 5, 2010 Posted October 5, 2010 Ja u pana Redlickiego nigdy nie byłam ale ze względu jakie daje oceny i jak ocenia po prostu nie pojadę. Quote
jenis Posted October 6, 2010 Posted October 6, 2010 Gratul;acje !!!!!!!!! A sędzia kalosz miłam z nim kiedyś do czynieneia i niechce juz go widziec:) Hje Asiaczki a gdzie wy sie podziewacie? Dzwonai i nic.Hello odezwijcie się:) Quote
betel Posted October 6, 2010 Posted October 6, 2010 Dzięki za cirpliwe odwiedzanie naszego zaniedbanego wątku. Październikowe pozdrowienia i ugłaskania dla Twojej psiej i kociej ferajny Quote
Asiaczek Posted October 7, 2010 Author Posted October 7, 2010 [quote name='dzasta']Przeczytałam... i krótko nic z tego co napisałaś Joasiu nie jest nam obce niestety... szkoda że na wystawie takiej rangi... Dzisiaj nam Joasiu przerwało ale karta mi się skończyła zadzwonię jeszcze koło środy czwartku to dogadamy szczegóły :D Hahaha, ale najwazniejsze powiedziałysmy sobie, prawda? [quote name='zielona']Smutna rzeczywistość. Pan Redlicki znany jest w gr.I ze swojej kontrowersyjności.Oceny dostateczne na porządku dziennym.Coraz mniej osób do Niego jeździ.Koleżance wpisał psa do KW a za pół roku na ringu powiedział,że to nie podhalan.Dopiero wtedy się przypomniała.Zmienił się na twarzy,wziął kartę i wpisał -nie do oceny-.Nie można się tak mylić. Druga sprawa to specjalzacja.Sędzia robi specjalizację na kolejne rasy,a mamy ich ponad 300. Przypuśćmy,że operuje w liczbie 50 ras.Czy pomimo specjalizacji można się znać na 50 rasach?:shake: Kto się zna na wszystkim to nie zna się na niczym. No i trzeba jeszcze mieć to coś.Smykałkę i talent do profesji,którą się wykonuje. Oprócz nas Polaków jest jeszcze Europa,która też ma swoją wiedzę. Dziś w dobie internetu takie wiadomości rozchodzą się jak błyskawica.W różnych językach zielona - o to możesz byc pewna, jak 125! Informacje się rozchodzą..... i tu...... i tam..... i jeszcze gdzie indziej... [quote name='jamnicze']Całkowicie zgadzam się z zieloną. Pamiętam jak robiłam kurs asystencki i cieszyłam się, że mam jamniki :) Koleżanka z 1 grupy strasznie się stresowała, bo tam jest sporo mniej popularnych ras. Co prawda ze względu na studia porzuciłam "karierę" sędziego, za to koleżanka skończyła kurs i całą drogę do sędziego i wiecie co? Długo nie miałyśmy kontaktu, a kiedy ostatnio ją spotkałam i spytałam o jej sędziowanie stwierdziła, że praktycznie tego nie robi bo dla niej to było zbyt stresujące jeśli na ringu zjawiały jej się psy których wzorzec znała tylko pobieżnie, bez znajomości tendencji w rasie "na żywo", bo wiadomo, że niektóre wzorce są bardzo ogólnie napisane. Brawa dla koleżanki za trafne stwierdzenie. To naprawde trudno przyznac się, że sędzia nie zna wzorca/tendencji... [quote name='kaskaSz']Nawet hodowcy po wielu latach odkrywają coś nowego w jednej rasie w której 'siedzą', a tutaj specjalizacja na tyle ras. No no no pozazdrościć głowy i pamięci co do wzorców :D Ja tam temu panu nie zazdroszczę.... ani teraz ani potem... [quote name='deer_1987']"ciekawy" ten sedzia. a nie da sie go wykluczyc? zglosic gdzies ze sedziuje zle W takiej sytuacji jest jedno wyjscie. Na wystawie można złożyc protest. Kosztuje to ok. 100 euro. Ale jest jedno "ale"; Werdyktu sędziego i tak nie da się cofnąć... [quote name='Cienka']Normalnie szkoda słów już wyniki wydały mi się dziwne takiego sędziego to bym:mad: Nie ty jedna, zapewniam Cię. Co ciekawe, sędzia zaraz po podpisaniu dyplomów salwował sie ucieczką w sobie tylko znanym kierunku. Nie chciał zrobić sobie fotek, mimo próśb niektórych wystawców, nie chciał z nikim rozmawiać... Ciekawe, do czego tak się spieszył, gdzie go tak wypatrywano...? A może CELOWO unikał kontaktu z nami-wystawcami, bo nie maił nic do powiedzenia? Bo sędziował tak: "ence-pence, w której ręce...?" [quote name='Hiro']Asiu, gratuluję wygranej i tym,że w takim ciężkich warunkach udało się wystąpić na poziomie i dostać wysokie ocenę! Ale wiesz, już dlaczego ja nie pojechałam na EDS(((( I wszystkim tez odradzała. Niektórze jednak pojechali i teraz na pewno ze mną się zgodzą,jak wrócą do domów, że nie warto tam było jechać, żeby dostać dziwne oceny od takiego sędziego.:angryy: Hiro - ja pojechałam na wystawę Europejską, bo uważałam, że trzeba się na niej pokazać. NIE POJECHAŁAM do Redlickiego po ocenę. Nie musze jeździć "za polskimi sędziami", aby dostać ocenę doskonałą. I na wystawie tej rangi spodziewałam się, że sędziowie nas oceniający znają wzorzec i wiedzą, co będa sędziować. Okazało się, że to JA TAK myślałam... i byłam w błędzie... [quote name='Błyskotka']Ja u pana Redlickiego nigdy nie byłam ale ze względu jakie daje oceny i jak ocenia po prostu nie pojadę. Błyskotko - żebym miała jakiegoś pachruścia i krzywołapa zezowatego, to nie zdziwilaby mnie taka ocena i przyjęłabym ją z godnością;) Ale wiem, jakie mam psy, może nie idealne, ale nie mam się czego wstydzić. A p.Redlicki spowodował, że - przynajmniej w jego mniemaniu - i Ofik i Serek nie nadają się do dalszej reprodukcji... Lepiej, aby ten pan pozostał w I grupie, bo w V gr. to nie ma nic do roboty... [quote name='jenis']Gratul;acje !!!!!!!!! A sędzia kalosz miłam z nim kiedyś do czynieneia i niechce juz go widziec:) Hje Asiaczki a gdzie wy sie podziewacie? Dzwonai i nic.Hello odezwijcie się:) Wiem, ale nie odbierałam... Dwa dni to I rocznica śmierci Jacka ["], msza i spotkanie w Moniką (jego córką). Chciałam w tych dniach być sama z Moniką... Wizyty na cmentarzach, msza, obiad, trochę popłakałysmy , trochę powspominałyśmy...nadal nie mogę pogodzic się z Jego śmiercią... [quote name='betel']Dzięki za cirpliwe odwiedzanie naszego zaniedbanego wątku. Październikowe pozdrowienia i ugłaskania dla Twojej psiej i kociej ferajny Witaj, Betelku! Cieszę się, że masz dla nas chwilę:) Pzdr. Quote
jenis Posted October 7, 2010 Posted October 7, 2010 Dzieki juz wszystko wiem.Sorki coś nas rozłączyło:) Quote
Mudik Posted October 7, 2010 Posted October 7, 2010 Normalnie nie wiem co napisać, zszokował mnie ten sędzia, jakby nie było znam człowieka osobiście i o ile używanie całej gamy ocen uważam za plus, bo u nas się nie widuje czesto innej niż b. dobra czy doskonała i niestety wiele jest psów z Ch i hodowlanką , które nie powinny wejść do hodowli, ale taka nie znajomość wzorca to szok i nie do uwierzenia,że w ogóle przyjął zaproszenie a jak już nie chciał na taką wystawę odmawiać, to przygotować się mozna było. Quote
Asiaczek Posted October 7, 2010 Author Posted October 7, 2010 Otóż to. Ten pan b.rzadko ocenia psy z V gr. I dla mnie juz szokiem było, że ktoś go na tak ważną wystawę zaprosił... W PL może 1-2 razy w roku (jeżeli nie rzadziej) ocenia V gr. I to ma byc fachowiec...? Gdzie on widział basenji? Gdzie podenco Ibicenco? Gdzie TR...? Pzdr. Quote
*kleo* Posted October 7, 2010 Posted October 7, 2010 No niestety, przykre to, że są sędziowie, którzy oceniają psy nie znając wzorców ras... Ja chociaż wystawiam stosunkowo krótko też już zdążyłam się z tym spotkać, a gdzie tu dalej? :roll: Quote
Asiaczek Posted October 7, 2010 Author Posted October 7, 2010 [quote name='*kleo*']No niestety, przykre to, że są sędziowie, którzy oceniają psy nie znając wzorców ras... Ja chociaż wystawiam stosunkowo krótko też już zdążyłam się z tym spotkać, a gdzie tu dalej? :roll: ...nie rozumiem tego... Pzdr. Quote
zielona Posted October 7, 2010 Posted October 7, 2010 [quote name='Asiaczek'] Co ciekawe, sędzia zaraz po podpisaniu dyplomów salwował sie ucieczką w sobie tylko znanym kierunku. Nie chciał zrobić sobie fotek, mimo próśb niektórych wystawców, nie chciał z nikim rozmawiać... Ciekawe, do czego tak się spieszył, gdzie go tak wypatrywano...? A może CELOWO unikał kontaktu z nami-wystawcami, bo nie maił nic do powiedzenia? Bo sędziował tak: "ence-pence, w której ręce...?" [/QUOTE] Jeżeli się zorientował ( a na pewno),że dał plamę to nie chciał się fotografować z psami,które nie zasługiwały na zwycięskie lokaty.Takie zdjęcia są później wystawione na stronach właścicieli psów.Będzie je oglądać mnóstwo ludzi.To byłby dopiero obciach. Quote
*kleo* Posted October 7, 2010 Posted October 7, 2010 [quote name='Asiaczek']...nie rozumiem tego... Pzdr.[/QUOTE] No, w sensie, że moja przygoda z wystawami dopiero nabiera tempa, jakieś małe sukcesy odnoszę dopiero teraz z Ulką, w przyszłości planuję mieć coraz lepsze psy, a wiadomo - im dalej w las tym więcej drzew, pewnie jeszcze nie raz i nie dwa będę miała powody, żeby zdenerwować się bardziej niż to miało miejsce do tej pory. Quote
Asiaczek Posted October 7, 2010 Author Posted October 7, 2010 [quote name='zielona']Jeżeli się zorientował ( a na pewno),że dał plamę to nie chciał się fotografować z psami,które nie zasługiwały na zwycięskie lokaty.Takie zdjęcia są później wystawione na stronach właścicieli psów.Będzie je oglądać mnóstwo ludzi.To byłby dopiero obciach.[/QUOTE] Zgadza się. Obciach na pewno... ale raczej nie dla wystawców, prawda? [quote name='*kleo*']No, w sensie, że moja przygoda z wystawami dopiero nabiera tempa, jakieś małe sukcesy odnoszę dopiero teraz z Ulką, w przyszłości planuję mieć coraz lepsze psy, a wiadomo - im dalej w las tym więcej drzew, pewnie jeszcze nie raz i nie dwa będę miała powody, żeby zdenerwować się bardziej niż to miało miejsce do tej pory.[/QUOTE] A to tak. Nie, żebym zyczyła Ci nerwów i kiepawych sędziów, ale ja dopiero teraz, po ponad 20 latach przyjaźni z kynologią, poczułam na własnej skórze, jak to jest, gdy sędzia kalosz... Pzdr. Quote
Asiaczek Posted October 8, 2010 Author Posted October 8, 2010 Od samego rana - zabiegana jestem. Dzisiaj o 16-tej wyjazd na Łotwę, na wystawę do m-ści Limbazi. Zgłoszonych jest 10 basków, w tym 5 moich. Lecę na do banku, na pocztę, potem jeszcze bazarek... Pzdr. Quote
*anusia&ajlu* Posted October 8, 2010 Posted October 8, 2010 ja tez zycze powodzenia mocno 3mam kciuki :loveu: Quote
Asiaczek Posted October 8, 2010 Author Posted October 8, 2010 Odmeldowuję się:) 3majcie kciuki. Sorki, że nawet nie zdążyłam wstawić fotek tak "na pożegnanie"... Pzdr. Quote
jamnicze Posted October 8, 2010 Posted October 8, 2010 To ja Asiu wstawię jedną fotkę mojego leniwca, który puszcza oczko do swojej rodzinki I oczywiście trzymam kciuki. Quote
Alicja Posted October 9, 2010 Posted October 9, 2010 Asieńko nadrobiłam cały tydzień , wybacz , ze dopiero dziś . Poczytałam o tym p. Redlickim , powinno to być ładnie opisane w necie tak by na wystawy które on ma oceniać ZK nie miał żadnych zapisów ..może wtedy by się zorientowali że ten pan to kiep a nie sędzia . Trzymam kciukaski za Łotwę :kciuki: :glaszcze: nigdy nie będziemy potrafili pogodzić się z odejściem bliskich Quote
Recommended Posts