Guest webak25 Posted November 30, 2005 Posted November 30, 2005 Mam 3,5 miesięczną suczkę,spanielkę.Jest bardzo kochana,jednak przy wychodzeniu na spacer mam z nią malutki problem.Ciągle mi ucieka do innych psów i ludzi chcąc się z nimi bawić.Nie reaguje wtedy na swoje imię,na mój głos.Kiedy z tego wyrośnie,na tyle bym nie musiała ciągle za nią biegać i przepraszać przechodniów za jej zachowanie? Quote
coztego Posted November 30, 2005 Posted November 30, 2005 Zamiast czekać aż wyrośnie, zacznij ją uczyć przychodzenia na zawołanie. 8) O nauce przychodzenia na zawołanie już trochę napisano na forum. Nie puszczaj jej luzem w zaludnionych i zapsionych miejscach. To jeszcze dzieciak, wszystko ją interesuje... Musisz ją nauczyć, że to Ty jesteś największą atrkcją tego świata. Może kup długą linkę, żebyś miała lepszą kontrolę nad maluchem. Na początku ćwicz dużo w domu, potem na dworze w odludnych miejscach... Powolutku, nic nie przychodzi samo ;) Quote
olekg89 Posted November 30, 2005 Posted November 30, 2005 Na pewno nie ćwicz w miejscach odludnych ,ani odpsionych ,bo potem będzie jeszcze gorzej tym bardziej bedzie biec do ludzi i psów ,a jeżeli zdabesz jej uwage w miejscu gdzie jest dużo rozproszeń choc zajmie to 2 razty wiecej czasu ,ale bedziesz miała 99% kontrole nad psem :D A linka jak najbardziej Quote
an3czka Posted November 30, 2005 Posted November 30, 2005 ja bym radzila zaczac cwiczenie skupiania uwagi czy komende przywolujaca w domu, potem na dworze w miejscu odludnym i stopniowo, stopniowo dojsc do miejsca, gdzie jest duzo psow i ludzi. pies ma uwazac Cie za cos fajniejszego od reszty swiata. tak to niestety jest, ze niektore psy od poczatku trzymaja sie wlasciciela a nad innymi trzeba pracowac Quote
Anulka Posted November 30, 2005 Posted November 30, 2005 Przede wszystkim pies musi wiedzieć że przychodzenie do ciebie daje mu jakieś korzyści. Zabawa z innym psem jest o wiele fajniejsza niż dreptanie koło pani gdzie nic się nie dzieje. Zabieraj ze sobą na spacer pełną kieszeń smakolyków, psa zapnij na długą linkę i ćwicz przywolywanie (nie tylko w obecności innych pów). Quote
Recommended Posts