Katica Posted August 1, 2010 Posted August 1, 2010 Bo jak można przeczytać nawet na stronie analizującej składy karm, producent TOTW po prostu nie podał oświadczenia odnośnie konserwowanie ethoxyquine i tyle. Nigdzie nie jest napisane, że nią konserwuje cokolwiek. Poza tym ten konserwant dotyczy mięsa ryb - jeżeli w składach karm są używane mięsa z ryb, badz maczki, to one mogą być tym eth. konserwowane, a jeśli producent karmy nie ma oświadczenia od dostawcy ryb czym konserwują bądz nie te ryby - a przeważnie muszą czyms... nie może nic wpisać na opakowanie czy jakąkolwiek specyfikacje. Quote
truman Posted August 1, 2010 Posted August 1, 2010 Firma już ma dostawcę ryb bez tej "e...". Wcześniej też mieli, ale dostawca nie miał oficjalnego certyfikatu. Tylko jak to się ma do Biomilla? Quote
truman Posted August 2, 2010 Posted August 2, 2010 Jak na kogoś, kto kłamie, ton " owszem, zadałam sobie trud" jest nie na miejscu. Czy zadała sobie Pani trud także w kwestii przeciwutleniacza E310? To chemia, czy pozyskiwany naturalnie składnik? Jaką rolę pełni ów E310 w kwestii nowotworowej? Jest coś takiego jak Google. Po co dopisuje się Pani w wątku Biomilla, skoro ma Pani do przekazania wyłącznie kłamstwa? TOTW to znakomita karma bez zbóż, już chyba z pół roku temu ogłosili, że mają dostawcę ryb z odpowiednim certyfikatem, więc tekst "nie doczytałam" zaskakuje nie tylko pod względem ortograficznym.===================== Quote
truman Posted August 2, 2010 Posted August 2, 2010 No to wreszcie w tym wątku ktoś się zdecydował na konkrety. Quote
truman Posted August 2, 2010 Posted August 2, 2010 E310 Galusan propylu Pochodzenie: Syntetyzowany z propanolu i kwasu galusowego, który produkowany jest z garbników roślinnych. Funkcja i opis: Przeciwutleniacz w produktach zawierających tłuszcz, używany głownie, by zapobiec jełczeniu. Produkty: Używany w rożnych produktach spożywczych. Szeroko stosowany także w przemyśle kosmetycznym. Dzienne spożycie: Do 1.4 mg/kg masy ciała. Efekty uboczne: Degradowany w jelicie cienkim do propanolu i kwasu galusowego. Kwas galusowy może powodować egzemę, problemy z żołądkiem oraz hiperaktywność. Quote
filodendron Posted August 2, 2010 Posted August 2, 2010 Mnie się na razie udało wygooglać tyle: E 310 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Istnieje podejrzenie, że substancja ta utrudnia wchłanianie żelazo. Wszystkie galusany podejrzewane są o możliwość wywoływania alergii. Uważany za nieszkodliwy. Uwaga alergicy. Oraz: Efekty uboczne: Degradowany w jelicie cienkim do propanolu i kwasu galusowego. Kwas galusowy może powodować egzemę, problemy z żołądkiem oraz hiperaktywność. Na mojej torbie Biomilu nie wymieniono tego antyutleniacza w składzie. Jest tylko słowo-wytrych: "przeciwutleniacze zgodne z EEC" Na temat Biomillu krążą wyjątkowo rozbieżne opinie. Żałuję, że nie mogę sobie wyrobić własnego zdania na temat tej karmy - pies całkowicie ją ingoruje. Quote
Chefrenek Posted August 3, 2010 Posted August 3, 2010 Bachar, mam psa czy Wy przypadkiem nie mówicie o tej tańszej linii Biomilla? Quote
murakami Posted August 3, 2010 Posted August 3, 2010 No raczej, tak przynajmniej wygląda opakowanie z postów powyżej. Quote
dzasta Posted August 5, 2010 Posted August 5, 2010 To opakowanie wygląda mi na karmę z klubu hodowców biomilla ale czy jest to ta tańsza wersja czy droższa nie wiem bo ja tym nie karmię ale znajoma jest w klubie i dla szczylków tak właśnie wygląda opakowanie tej karmy dla klubowiczów. Quote
GATUSO Posted August 6, 2010 Posted August 6, 2010 Tak z całą pewnością opisywana karma to Biomil Clasic,zdecydowanie niższa linia Biomila .Jeśli chodzi o Wyższą linię Biomila to jest Mercedes wśród karm.:eviltong: Nie samym składem pies żyje,najważniejsze jest przyswajanie ,a to w Biomilu jest na najwyższym z możliwych poziomie. Quote
Oliwia. Posted August 11, 2010 Posted August 11, 2010 Czy BIOMILL jest z tej ''półki'' co Royal Canin lub Hill's ? ktoś jeszcze karmy biomillem swojego psa/psy ? Quote
Chefrenek Posted August 11, 2010 Posted August 11, 2010 Oliwia. napisał(a):Czy BIOMILL jest z tej ''półki'' co Royal Canin lub Hill's ? ktoś jeszcze karmy biomillem swojego psa/psy ? Nie, jest z wyższej. Dużo wyższej. Quote
Bura Posted August 12, 2010 Posted August 12, 2010 Chefrenek napisał(a):Nie, jest z wyższej. Dużo wyższej. Ja próbowałam Biomilla u Igora - alergia jak stąd do nieba. Nawet na wersji z jagnięciną. Jak dla mnie ta karma to kasa wyrzucona w błoto. I wcale nie taka boska. Quote
Oliwia. Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 [quote name='Bura']Ja próbowałam Biomilla u Igora - alergia jak stąd do nieba. Nawet na wersji z jagnięciną. Jak dla mnie ta karma to kasa wyrzucona w błoto. I wcale nie taka boska.[/QUOTE] Widocznie na każdego psa co innego...odpukać ale u nas się sprawdza dobrze.Mogę nawet powiedzieć bardzo dobrze bo przyswajalność jak nabardziej w porządku, sierść bez zmian (bo czego można się spodziwać po dawaniu około 2 tygodni) Drapania nie ma(odpukać :evil_lol:) i psom smakuje. Ja Polecam dla wrażliwców. Bura- na jakiej karmie masz teraz swojego Igora ? Ja bardzo chciałam przeżucić psy na Acana Grasslands tylko cholerka ''chrupki'' za duże dla moich ras. Wszczególności dla pomeraniana bo pudliszony to poradziłyby sobie. Quote
Bura Posted September 4, 2010 Posted September 4, 2010 [quote name='Oliwia.']Widocznie na każdego psa co innego...odpukać ale u nas się sprawdza dobrze.Mogę nawet powiedzieć bardzo dobrze bo przyswajalność jak nabardziej w porządku, sierść bez zmian (bo czego można się spodziwać po dawaniu około 2 tygodni) Drapania nie ma(odpukać :evil_lol:) i psom smakuje. Ja Polecam dla wrażliwców. Bura- na jakiej karmie masz teraz swojego Igora ? Ja bardzo chciałam przeżucić psy na Acana Grasslands tylko cholerka ''chrupki'' za duże dla moich ras. Wszczególności dla pomeraniana bo pudliszony to poradziłyby sobie.[/QUOTE] Obecnie testujemy Josera Family i Festivala. Ale u nas karma to tylko dodatek do mięsa. Quote
momus Posted September 21, 2010 Posted September 21, 2010 HEJA Ja pracuję w sklepie zoo który handluje biomillem mogę wam 11-12 procent rabatu załatwić podam mój mail momus17@wp.pl jak coś to piszcie bo ja na tymforum ogólnie nie bywam - jestem z Nasze Bassety - jak coś mam tam ten sam nik:) Sklep jest pod Warszawą w Markach Zookarmy pozdrawiam i zapraszam Kaśka Quote
momus Posted September 21, 2010 Posted September 21, 2010 tylko piszcie w tytule maila że po biomilla bo ja często maile o dziwnych tytułach wywalam Quote
iwi83 Posted December 9, 2010 Posted December 9, 2010 my karmimy juz nasza druga labradorke biomillem z tej lini high premium junior maxi. jestesmy bardzo zadowoleni, jedzenie z miski znika expresowym tempem, jak pies widzi ta karme to dostaje swira:) siersc pieknie blyszczy- dostajemy z tego powodu mnostwo komplemntow podczas spacerow, kupki ladne. karma dosyc droga ale warto moim zdaniem Quote
elkaa Posted February 17, 2011 Posted February 17, 2011 mama pytanie czy ktoś stosowaj już tą karmę z jagnięciną piszą że jest dla psów nie tolerujących drobiu a mój psiak ma 6 miesięcy jest yorkiem uczulonym na drób w tej chwili podaje mu purine plo plan z łososiem od 1.5 miesiąca jest dobrze ale nie dokońca jeszcze troszkę się drapie więc pewnie jest uczulony na jeszcze jakiś składnik ,zastanawiałam się jeszcze nad karmą Trainer z królikiem lub jagnięciną - dodam że karma nie jest jego podstawowym posiłkiem gotuje mu ryż z sercem cielęcym-dziękuje gdyby ktoś miał jakieś informacje na temat tych karm. Quote
Bestkoko Posted February 28, 2011 Posted February 28, 2011 zastanawiam się czy można kupić karmę Biomill w jakimś zoologicznym? bo 7.5 kg, to po 1) za dużo a po 2) nie wiem czy mojemu jakże wybrednemu psiakowi będzie to smakowało.i Z góry dziękuje za odpowiedzi:p Quote
filodendron Posted March 2, 2011 Posted March 2, 2011 W necie można kupić Biomill w opakowaniach 3 kg a niektóre rodzaje nawet w opakowaniach 1 kg Quote
Marek Kurski Posted March 8, 2011 Posted March 8, 2011 znacznie lepszą opcją jest kupić takie małe opakowanie, niż nie wiadomo jak długo leżącą w worku na rozwagę Quote
kubamar Posted September 16, 2011 Posted September 16, 2011 "Producent karm Biomill wprowadził na rynek polski swoje najnowsze produkty." Tyle,że nie u siebie :shake:. Na stronie producenta nie ma żadnych zmian. Karmiłem karmą Biomill 8 lat.Ale kiedy trafiłem na Biomill Dog Swiss Professional. Worek wyglądał jak najtańsza karma marketu. Swiss formuła. Swiss Professional-to tylko marketing.Jedyny adres, jaki znalazłem na worku to”Organicfood Moskwa”. I cena wyższa *SKŁADNIKI:* Ryż (41%), suszone mięso jagnięce (dehydrolizowane) ? (16%), tłuszcz drobiowy, proteiny ziemniaczane (7,5%), świeże mięso jagniece (4,5%), pulpa buraczana, sproszkowane pełne jaja, mączka rybna, ekstradowane siemię lniane (2,5%), drożdże piwne, wątróbka hydrolizowana, błonnik, fruktooligosacharydy (FOS 0,2%), Quote
Recommended Posts