BORA Posted March 15, 2006 Posted March 15, 2006 Flaire napisał(a):Hmm... To ja czegoś nie rozumiem... Bo jak a) umie prosić, żeby ją wyprowadzić i b) wie, że w domu nie można sikać - to skąd ta plama? ;-) Hmmm... a) ona chyba nie umie prosić...to znaczy nie tak, żeby przyjść i piszczeć tylko biegnie do drzwi i jak za nią pójdę to wtedy na mnie tak patrzy, że wiem o co chodzi...a jak nie pójdę to sika... b) wie, że nie można od nie dawna chyba, bo dopiero od kilku dni jak prawie przestała sikać i jak się jej zdarzy to tak na mnie patrzy jakby jej głupio było a wcześniej było siku i nic ją to nie obchodziło, jeszcze się denerwowała jak mówiłam, że nie wolno tutaj ;) a plama stąd, że nie dopilnowałam, byłam w łazience, albo robiłam coś nie pamiętam już co, po prostu myślałam, że godzinę po spacerze nie zrobi siku i chciałam żeby sobie poszalała trochę :lol: Doszłam do wniosku, że jak nie chce przychodzić i prosić to nie i postanowiłam sama planować spacerki i jest tak z rana 6-7, 10, 13, 16, 19, 22 udaje się jak mam ją cały czas przy sobie :lol: Quote
BORA Posted March 15, 2006 Posted March 15, 2006 Behemot myślę, że Twoja propozycja jest bardzo dobra, czyli 7, 12, 17 i 22 :lol: Sonia powinna spokojnie wytrzymać 5 godzin. Spróbuj a jak zacznie marudzić to możesz mieć przygotowane na taką okazję ucho, kość jakiś gryzak, żeby ją zająć jeszcze chwilę do wyznaczonej godziny. Musisz być twarda :evil_lol: Quote
BORA Posted March 15, 2006 Posted March 15, 2006 Tora przed chwilą odgryzła kawałek paska od Oskara kagańca i rozrzarpała go na małe kawałki :diabloti: Schowała go za stołem, odgryzała po kawałku i przychodziła do mnie do pokoju, a ja patrzę co to ona nosi i jej zabierałam aż w końcu wyśledziłam...Później zbadam czy kaganiec się jeszcze do czegoś nada. Pasek był oczywiście skórzany-ulubiony materiał do gryzienia :evil_lol: Quote
Flaire Posted March 15, 2006 Posted March 15, 2006 BORA napisał(a):Doszłam do wniosku, że jak nie chce przychodzić i prosić to nie i postanowiłam sama planować spacerki I to jest, moim zdaniem, doskonałe podejście. :-) Z tego co piszesz wynika, że jesteście na bardzo dobrej drodze do sukcesu! ;-) Myśmy właśnie wrócili z baaaardzo długiego spaceru, który trwał od 17 do teraz... (z dojazdem) Tak więc dzisiaj uda nam się załatwić wszystko w 4 spacery, ale to dlatego, że jeden z nich trwał 3 godziny ;-) Quote
Behemot Posted March 16, 2006 Author Posted March 16, 2006 Flaire napisał(a): Behemot, wciąż myślę o Twoim harmonogramie... Jak długie są te spacerki, a konkretnie te dłuższe, bez smyczy? Te dłuższe, bez smyczy, trwają ok. 30-40 min. Nie wiem, może to za krótko, ale są b. intensywne: non-stop ganianie za patykiem, zabawy z innymi pieskami. Po nich Sonia wraca z jęzorem wiszącym do samej ziemi i pada jak nieżywa ;) Czasami, kiedy trafimy na fajne, skore do zabawy psiaki, spacer przeciąga się do godziny. Spacery na smyczy to ok. 10-15 min. Quote
Behemot Posted March 16, 2006 Author Posted March 16, 2006 BORA napisał(a):Behemot myślę, że Twoja propozycja jest bardzo dobra, czyli 7, 12, 17 i 22 :lol: Sonia powinna spokojnie wytrzymać 5 godzin. Spróbuj a jak zacznie marudzić to możesz mieć przygotowane na taką okazję ucho, kość jakiś gryzak, żeby ją zająć jeszcze chwilę do wyznaczonej godziny. Musisz być twarda :evil_lol: Nie da rady, buuuuu :roll: Czasami przed wyznaczoną godziną dzieciak tak potwornie lamentuje, że nic nie zdoła odciągnąć jej uwagi od drzwi :razz: Zawsze wtedy wydaje mi się, że jej już pęcherz pęka, i się łamię.... :roll: Quote
coztego Posted March 16, 2006 Posted March 16, 2006 Behemot napisał(a): Po nich Sonia wraca z jęzorem wiszącym do samej ziemi i pada jak nieżywa ;) I jak długo tak leży jak nieżywa? :cool3: Czasami przed wyznaczoną godziną dzieciak tak potwornie lamentuje, że nic nie zdoła odciągnąć jej uwagi od drzwi A może zwolnij tempo, powolutku, dzień po dniu dodawaj 10 minut do czasu międzyspacerowego, tak, żeby Sonia się nie zorientowała, że coś się zmienia... ;) Quote
Behemot Posted March 16, 2006 Author Posted March 16, 2006 coztego napisał(a):I jak długo tak leży jak nieżywa? :cool3: No, poleży z godzinę, dwie. Potem zajmuje się kostką czy jakąś zabawką... przypuszczałam, że może prosi o wyprowadzenie tak często, bo jej się nudzi, ale po wyjściu załatwia się prawie od razu, więc chyba rzeczywiście jej się chce... coztego napisał(a):A może zwolnij tempo, powolutku, dzień po dniu dodawaj 10 minut do czasu międzyspacerowego, tak, żeby Sonia się nie zorientowała, że coś się zmienia... ;) Próbuję tak robić, ale szczeniar ma chyba zegarek w pęcherzu... :cool3: Już i tak się cieszę, że zeszłam z 7-8 spacerów do 5.... Czasami zdarzają się 4 spacery dziennie, ale tylko od 'wielkiego święta' :roll: Quote
coztego Posted March 16, 2006 Posted March 16, 2006 Behemot napisał(a):po wyjściu załatwia się prawie od razu, więc chyba rzeczywiście jej się chce... Ja, podobnie jak Flaire, wymagam od suki sikania zaraz po wyjściu z domu, jak tylko dojdziemy do "sikalniczego" trawniczka, suka dostaje komendę "Sikaj". Więc bez względu na to, czy bardzo chce, czy nie bardzo- zawsze sika zaraz po wyjściu i nie jest to żaden wyznacznik. ;) Poza tym, to, że sunia chce siku po 4 godzinach jest dość oczywiste, tak samo jak to, że potrafiłaby wyczekać 5-tej godziny, tylko nie musi ;) Próbuję tak robić, ale szczeniar ma chyba zegarek w pęcherzu... :cool3: Pewnie, że ma zegarek, trzeba go tylko zmylić ;) Quote
Behemot Posted March 16, 2006 Author Posted March 16, 2006 coztego napisał(a):Ja, podobnie jak Flaire, wymagam od suki sikania zaraz po wyjściu z domu, jak tylko dojdziemy do "sikalniczego" trawniczka, suka dostaje komendę "Sikaj". Więc bez względu na to, czy bardzo chce, czy nie bardzo- zawsze sika zaraz po wyjściu i nie jest to żaden wyznacznik. ;) Poza tym, to, że sunia chce siku po 4 godzinach jest dość oczywiste, tak samo jak to, że potrafiłaby wyczekać 5-tej godziny, tylko nie musi ;) Ale ja Soni tego nie uczyłam... BTW: czasami mi się wydaje, że my - właściciele psów - jesteśmy potworami :diabloti: dyktując psu, kiedy może się załatwiać ;) Quote
coztego Posted March 16, 2006 Posted March 16, 2006 Behemot napisał(a):Ale ja Soni tego nie uczyłam... Sama się nauczyła, bo to zdolna bestia jest :evil_lol: Quote
Behemot Posted March 16, 2006 Author Posted March 16, 2006 coztego napisał(a):Sama się nauczyła, bo to zdolna bestia jest :evil_lol: Myślę, że rzeczywiście jest b. zdolna i mądra - no, ale czyż nie każda matka mówi tak o swoim dziecku? :cool3::cool3::cool3: Quote
justynia Posted March 17, 2006 Posted March 17, 2006 Behemot napisał(a):Justyniu, a czy ja się doczekam galerii Tamci? :mad::lol: Hi hi. Już jest!!! Zapraszam dziewczyny (i chłopaki, jeśli jacyś tu są :evil_lol:) http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=1466700&posted=1#post1466700 Quote
Behemot Posted March 17, 2006 Author Posted March 17, 2006 justynia napisał(a):Hi hi. Już jest!!! Zapraszam dziewczyny (i chłopaki, jeśli jacyś tu są :evil_lol:) http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=1466700&posted=1#post1466700 Zajrzałam i się zakochałam!!! :loveu::loveu::loveu: Quote
Flaire Posted March 18, 2006 Posted March 18, 2006 Tamcia słodziuchna! :-) Jak tam Wasze lejki? ;) Bo Locię to chyba niedługo przemianuję na coś inego. :lol: W nocy śpi już luzem - nie zamykam jej w klatce ani nie trzymam na łóżku, bo po prostu całą noc przesypia bez przenoszenia się z miejsca na miejsce. Rano przychodzi do mnie na "pieści pies", potem ja się spokojnie ubieram i idziemy całą trójką na spacerek. W domu jeszcze troszkę na nią uważam, ale nie ma juz musu latania na łeb na szyję jak tylko się obudzi. Ogólnie jestem bardzo zadowolona. :multi: Dzisiaj po południu i jutro rano będziemy uczestniczyć w pokazach agility na Torwarze. Locia też będzie biegać... Trzymajcie za nas kciuki! Quote
Behemot Posted March 18, 2006 Author Posted March 18, 2006 Flaire napisał(a): Jak tam Wasze lejki? ;) Sonia dziś nam wykręciła niezły numer. Pierwszy raz wyszła o 10-tej (późno wstaliśmy ;)), a już o 12-tej poprosiła o następny spacer. Mąż z nią wyszedł i się srodze zawiódł, bo... nie było nic! Ani siusiu, ani kupki! Chyba pierwszy raz zdarzyło się coś takiego... Myślę, że Sonia po prostu już się przyzwyczaja do określonych godzin spacerów i chciała jak zwykle wyjść koło poludnia. evelina napisał(a):Dzisiaj po południu i jutro rano będziemy uczestniczyć w pokazach agility na Torwarze. Locia też będzie biegać... Trzymajcie za nas kciuki! :thumbs: Trzymam! P.S. Flaire, ja tak nieśmiało: jeśli znajdziesz wolną chwilkę, odpowiedz proszę na mojego priva (tego o sterylce) sprzed paru dni, bardzo mi na tym zależy... :oops: Quote
BORA Posted March 18, 2006 Posted March 18, 2006 A mój lejek jeszcze czasami leje :oops: Ogólnie jak jestem w domu to jest ok, ale jak mnie nie ma to różnie bywa :roll: Z rana Tora już spokojnie czeka aż się ubiorę, leży sobie na łóżku :evil_lol: Spacerki co 3 godziny, Tora nie prosi, żeby wychodzić wcześniej, bo wie, że to ja pilnuje godzin, zresztą ona się jeszcze nie zna na zegarku :cool3: Quote
Behemot Posted March 19, 2006 Author Posted March 19, 2006 BŁAGAM, ZAKAŻCIE MI DAWAĆ SONI SUROWE KOŚCI!!!! Wczoraj popołudniu dałam jej taką kostkę i dziś rano znowu była awaria. Pobudka o 6-tej i potem latanie co 2 godziny :angryy::angryy::angryy: Quote
coztego Posted March 19, 2006 Posted March 19, 2006 Behemot napisał(a):BŁAGAM, ZAKAŻCIE MI DAWAĆ SONI SUROWE KOŚCI!!!! Wczoraj popołudniu dałam jej taką kostkę i dziś rano znowu była awaria. Pobudka o 6-tej i potem latanie co 2 godziny :angryy::angryy::angryy: Behemot, a coś się tak uparła na te kości??? :diabloti: Quote
Behemot Posted March 19, 2006 Author Posted March 19, 2006 coztego napisał(a):Behemot, a coś się tak uparła na te kości??? :diabloti: Sonia strasznie je lubi, a ja nie uczę się na włąsnych błędach :wallbash: A ta mała cwaniara właśnie wykręciła mi niezły numer: błagała, żeby ją wyprowadzić, więc - chociaż od poprzedniego spaceru minęło dopiero 1,5 godziny - poleciałam z nią na spacer. 40 minut łaziłyśmy, a jaśnie pani ani myślała o załatwianiu się :angryy: Dopiero kiedy już wracałyśmy do domu, zrobiła symboliczną kupkę :angryy: Quote
justynia Posted March 19, 2006 Posted March 19, 2006 Behemot napisał(a):BŁAGAM, ZAKAŻCIE MI DAWAĆ SONI SUROWE KOŚCI!!!! Wczoraj popołudniu dałam jej taką kostkę i dziś rano znowu była awaria. Pobudka o 6-tej i potem latanie co 2 godziny :angryy::angryy::angryy: No właśnie widziałam na ostatnich zdjączkach w galerii Sońci :lol: takiego nadgryzionego gnatka :evil_lol: Hmm.. to była kostka, powiadasz? Ja to bym powiedziała, że kościur- no, ale i Sonia ma niezłe gabaryty. Tak nawiasem mówiąc to pytałam się w mięsnym o takie cielęce (bo to chyba cielęce) i nie mają, przynajmniej u nas :sad: więc muszę, a raczej psia, musi się zadowolić żeberkami z zupki albo sztucznymi ze skóry... Quote
justynia Posted March 20, 2006 Posted March 20, 2006 Flaire napisał(a):Tamcia słodziuchna! :-) Jak tam Wasze lejki? ;) Bo Locię to chyba niedługo przemianuję na coś inego. :lol: W nocy śpi już luzem - nie zamykam jej w klatce ani nie trzymam na łóżku, bo po prostu całą noc przesypia bez przenoszenia się z miejsca na miejsce. Rano przychodzi do mnie na "pieści pies", potem ja się spokojnie ubieram i idziemy całą trójką na spacerek. W domu jeszcze troszkę na nią uważam, ale nie ma juz musu latania na łeb na szyję jak tylko się obudzi. Ogólnie jestem bardzo zadowolona. :multi: Hi! Moja Tamcia już też prawie jest ok. Zdarza się jej siku tam gdzie nie trzeba, ale bardzo już rzadko. Jeszcze jej pilnuję, szczególnie jak jest jakieś 3 godz po spacerze :razz: W niedzielę wytrzymała do 9, ale jak mąż z nią poszedł, to mało co drzwi od klatki nie rozwaliła:lol:. Widocznie się przyzwyczaiła do 6, 7 (bo on przed pracą z nią wychodzi rano), więc jak się już obudzi i wstanie, to poczuje, że się je chce... No cóż, trudno, nie mam serca ją trzymać z pełnym pęcherzem... Przynajmniej się można spokojnie ubrać, bo czeka. Flaire napisał(a): Dzisiaj po południu i jutro rano będziemy uczestniczyć w pokazach agility na Torwarze. Locia też będzie biegać... Trzymajcie za nas kciuki! I jak po pokazach? Tak nawiasem mówiąc to muszę się przyznać, że nie wiedziałam, co to takiego agility :oops:, ale czego się nie znajdzie w Wikipedii :evil_lol: Quote
Tunia_ Posted March 21, 2006 Posted March 21, 2006 Tosia tez zaczyna wychodzić na spacerki /wreszcie, po szczepieniach, kłopotach nerkowych/ a ma już 4 m-ce. Na szczęscie szybko załapała o co chodzi z wychodzeniem, 3 dni wychodzimy - wcześniej tylko do lecznicy...:placz: Moze ktoś mi doradzi, Mała pięknie siusia na dworze-choć zdarzaja sie tez bezowocne spacerki-ale wciaz ma w mieszkaniu kuwetę /jak nie musi, to do niej nie siusia/ zabrać jej tą kuwetę? ogólnie mało siusia 3-4 razy dziennie /mając pełną dowolność -kuweta/ za mało pije/duza gęstość moczu/ -będziemy nad tym pracować :cool3: Quote
coztego Posted March 21, 2006 Posted March 21, 2006 Tunia_ napisał(a): Moze ktoś mi doradzi, Mała pięknie siusia na dworze-choć zdarzaja sie tez bezowocne spacerki-ale wciaz ma w mieszkaniu kuwetę /jak nie musi, to do niej nie siusia/ zabrać jej tą kuwetę? Jeśli wychodzi na dwór i uczysz ją czystości, to ja bym zabrała kuwetę. Żeby miała jasność, że w domu sie nie sika. Oczywiście ryzykujesz zasikaną podłogę... ale co to za życie bez odrobiny ryzyka :razz: Quote
PsychoSzczurek Posted March 21, 2006 Posted March 21, 2006 hej, mam mały problem z moją sunią... mała ma już prawie 10 miesięcy (u mnie jest od ponad 3) i przez długi czas bardzo ładnie załatwiała się na dworzu. Ze dwa razy w nocy zdarzyło jej się zrobić na posłaniu kupkę, ale przez jakiś czas po tym był spokój. Aż do wczoraj:angryy: w nocy znowu się załatwiła(co tłumaczyłam sobie biegunką, bo była rzadka kupka), później na spacerku zrobiła tylko siusiu i zajmowała się ptaszkami, godzinę później załatwiła się w pokoju(chwilę się cieszyła z mojego powrotu, została sama w pokoju i...) Od tej kupki nie załatwiła się już na twardo na dworzu. Dziś w nocy była pilnowana, aby spała na łóżku i było ok. Była już na trzech spacerkach i zrobiła 2 razy siusiu i gapiła sie na ptaki. Jakąś godzinę później zobaczyłam kupę w pokoju:angryy: Na dworzu za każdym razem jest chwalona za załatwianie się. Problem w tym, że ona nie potrafi alarmować i nie wiem kiedy ona chce wyjść. Co robić?? Czy jest jakiś sposób na nauczenie sygnalizowania potrzeby? Quote
Recommended Posts