Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie mamy już sił! Bokserka ma 3 lata i od 2 lat leczymy jej uczulenie(?). Wiem, że boksery mają skłonność do alergii. Widziało ją 6 lekarzy i różnie byla leczona. Bez skutku. Ostatnio zajęła się nią homeopatka, kobieta jakaś nawiedzona, leki od 4 miesięcy i .......bez skutku, za to portfel puściutki. Sunia jest po sterylizacji (to też zalecenie lekarzy, bo hormony itp) i gdy nosiła kaftanik, nie drapała się z taką siłą i sierść trochę odrosła. Teraz znów drapie sie do krwi, są strupki na uszach i szyi, łapki powygryzane, obraz nędzy i rozpaczy. Dieta bez białka mleka, z miesa tylko indyk ( w czym kurczak gorszy? też masa hormonów i stymulatorów wzrostu....). Ostatni lekarz, ten od kastracji, powiedział, że tego się nie wyleczy i tak będzie do końca. :o
Dwa pytania: może ktoś zna lekarza w Warszawie, który zmierzy się z tym problemem, a jeszcze lepiej na Żoliborzu?
może ktoś ma doświadczenie z chorymi bokserkami?

Posted

4 lata temu moi rodzice przeprowadzili się do Ostrołęki. W tym czasie tamtejsi weci doprowadzili do śmierci Naszej 6 letniej suki (w skutek podawania złych leków) oraz nie rozpoznali parwowirozy u szczeniaka, ktory pojawił się gdy odeszla Mika :( ... Odratowali go dopiero weci z Kliniki Weterynaryjnej na warszawskim Bemowie. Tu masz adres strony kliniki:

http://www.agresivmedia.serwery.pl/bemowo/

Widzę że pochodzisz z okolic Ostrołęki, dlatego też stanowczo odradzam Ci tamtych pseudo wetów :-? ...

Posted

Co do chorób skórnych u piesków to mam niestety pecha :( .Chorował mój boksio i AST .Z ASTem było łatwiej bo po dokładnym badaniu skóry wyszedł nam gronkowiec złocisty i grzybica , teraz piesek jest już wyleczony i nie jest nosicielem .
Z boksiem było inaczej , źle był leczony od poczatku , bo lekarz wprowadzil leki sterydowe w zastrzykach a potem 150 tabl..Piesek zmarł po zakończeniu kuracji tabl.Tamox / które dają paskudne działanie uboczne :x /
Wcześniej trafiliśmy na homeopatę , dawaliśmy psu ziółka i gotowane ryby z kaszą jaglaną , przyznam , że trochę pomogło , ale gościu wyjechał do Holandii .On też właśnie podejżewał Atopowe Zapalenie Skóry :(
Wiem ,że w Warszawie przyjmuje świetny lekarz od chorób skórnych Dembele .Nie wiem jednak w której lecznicy on przyjmuje .
Bardzo chciałabym ci pomóc :(

Posted

Alicjarydzewska napisał(a):
Wiem ,że w Warszawie przyjmuje świetny lekarz od chorób skórnych Dembele .Nie wiem jednak w której lecznicy on przyjmuje .
Bardzo chciałabym ci pomóc :(

No tak, jak moglem zapomnieć. Znajomy leczył u Niego swojeo psiaka :D ...
Na 100% przyjmuje w lecznicy Elwet ;) ... Masz tu linka ... i powodzenia ;) ...

http://www.elwet.pl/

Posted

malagos napisał(a):
Piotrek, Alicja, wielkie dzieki! Musimy zacząc działać i umówimy się w tej przychodni.

Nie ma sprawy ;). Zdrówka psiakowi życzę ... Tym bardziej że to Boksik :lol: ...

Posted

PiotrekJ napisał(a):
malagos napisał(a):
Piotrek, Alicja, wielkie dzieki! Musimy zacząc działać i umówimy się w tej przychodni.

Nie ma sprawy ;). Zdrówka psiakowi życzę ... Tym bardziej że to Boksik :lol: ...
Piotrek :wink: boksikowe zawsze razem 8) / chociaz mój za Tęczowym Mostem :( /

Posted

MY wlaczymy od lat z grzybicą...źle leczona przez pierwszego weta. :evilbat: A tak wogole tez mamy problem z uczuleniem na białko.
Bąbelki, strupki eehhhh...

Posted

Alicjarydzewska napisał(a):
PiotrekJ napisał(a):
malagos napisał(a):

Piotrek :wink: boksikowe zawsze razem 8) / chociaz mój za Tęczowym Mostem :( /

Ale w sercu pozostał :) ... I to się liczy ;) ...

Posted

Dembele przyjmuje też na na Ochocie-lecznica na Białobrzeskiej-tam sie łatwiej do niego dostać!!
gdyby co mam jego wizytówke z numerem :)
moja suka też ma niewiadomo co :(
od tygodnia jest na specjalistycznej karmie Eukanuba Dermatosis-polecam wprawdzie jeszcze za mocnych efektów nie widać ale...
aha dobry jest tez olej z pestek winogron!

Posted

Przedtem żywiłam ją gotowanym(kurczak,warzywa,makaron lub ryż)
:) w lecznicy dostałam ulotke na temat tej karmy-jest specjalnie dla psów z chorobami skóry!!
od tygodnia daje jej tylką tą karme-smak ma rewelacyjny,ponadto zawiera składniki zupełnie inne niż reszta karm-nie powoduje podrażnień skóry a wręcz je łagodzi!!!
moja suka waży 65kg i dostaje 400g dziennie-to jej w zupełnosci wystarczy,oleju podaję 2 łyżki stołowe 2x dziennie(na mase i wielkośc psa)
karma wchłania sie super,suka ma niej małe kupki,nic nie śmierdzi-jak dla mnie jest rewelka!!
jedyna wada to cena!!!
:(
aha w przypadku mojej suki nawet Dembele ma twardy orzech do zgryzienia :-?

Posted

Byliśmy w lecznicy na Bemowie. Dermatolog pani dr Beata Milewska, podejście profesjonalne, pobrane zeskrobiny, omówione wyniki badań robionych poprzednio. Wszystko wskazuje na alergię i za tydzień będą zrobione testy alergiczne. Jesteśmy dobrej myśli :D

Posted

No i my mamy problem z psem. Drapie się przeraźliwie, wczoraj na sygnale do lecznicy na osiedlu (właśnie tej lecznicy na Bemowie).
I tez bylyśmy u dr. Milewskiej.

Od wczoraj karmiona Eukanubą dla psów z chorobami skórnymi.

W środę idziemy na testy alergologiczne... (alergia pokarmowa) Ktoś mi może powiedzieć jak takie testey wyglądają i ile oreintacyjnie kosztują?
No i po jakim czasie są wyniki?

Posted

Justa napisał(a):
No i my mamy problem z psem. Drapie się przeraźliwie, wczoraj na sygnale do lecznicy na osiedlu (właśnie tej lecznicy na Bemowie).
I tez bylyśmy u dr. Milewskiej.

Od wczoraj karmiona Eukanubą dla psów z chorobami skórnymi.

W środę idziemy na testy alergologiczne... (alergia pokarmowa) Ktoś mi może powiedzieć jak takie testey wyglądają i ile oreintacyjnie kosztują?
No i po jakim czasie są wyniki?

Mogę Ci powiedzieć jak to wygląda dokładnie w tej lecznicy ;) ...

Testy na alergeny pokarmowe - 50 zł.
Testy na alergeny pokarmowe i środowiskowe (roztocza, pióra itp.) - 80 zł.

Jeśli chodzi o odczulanie:

3 pierwsze alergeny 150 zł., każdy następny 30 zł.

Testy przeprowadzane są czymś w stylu aparatu do USG, wyniki masz natychmiastowo ...

Tak to przynajmniej wyglądało 8 miesięcy temu :wink: ...

Posted

Dziękuję bardzo !!!

Odczulanie... Hmmm czyli odczulać trzeba, tak? Ja zrozumiałam, że jak się wykryje co uczula, to po prostu tego unikać w jedzeniu... :roll:

Posted

ja na chorą skóre plolecam MANUSAN - zalecil mi to wet jak moja sunia miala gronkowca - jest to plyn do odkazania narzedzi i rąk przed operacją chirurgiczną - mozna go nabyc w sklepach medycznych (ok 12-18 zl 1L) - to sie rozciencza troszke z woda, spryksuje sie psa i po ok 5 min spłukuje. Mojej suni na gronkowca NIC nie pomagało, antybiotyki, masci, szampony - NIC!!! a Manusan... mrrrrr marzenie... dwa razy w tygodniu ją kapalam przez ok miesiac i do dzis jest ZDORWA!!! - fakt - przezornie kąpie ją w Manusanie raz w miesiacu, ale najwazniejsze, ze ma skórke fajną :D

ten plyn jest czerowny - ale nie farbuje - pieni sie jak szampon i nie jest szkodliwy ;) teraz kąpie w nim grzywki - dosc czesto - i dzieki temu nie maja przyszczy 8)

WARTO SPROBOWAC!!! :angel:

Posted

No i bokserka miala przeprowadzone testy, na wszystko: kurz, środki piorące, pokarmy itp. Zareagowala pozytywnie na niektóre składniki jedzenia. Czyli unikamy: eukanuby, bo zawiera jakis olej, który też uczula, drobiu, mąki, czyli makaronu i pieczywa. Moze byc ryż, wołowina, wieprzowina, pieczywo ryżowe, warzywa i owoce. Ceny i sam przebieg testów-jak opisał Piotrek. Nie musimy psa odczulać, dzieki Bogu - dla portfela, ale unikać pewnych rzeczy . Ano, zobaczymy, poczekamy na efekty.

Posted

A teraz pytanie, gdzie kupić polecaną karmę: LRD, RRD, LPD, DPD, VPD?
W hurtowni, gdzie zaopatrywna jest nasza lecznica, nie ma tej karmy. A na Bemowie był ostatni worek do kupienia, 3 kg za 80 zł, ale termin przydatności upływa jutro....

• 2 months later...
Posted

Kochani, pies jest na ścisłaj diecie. Jakiś miesiąc po zaczęciu podawania karmy LRD i DPD (podawana tylko rano, na dzien dobry) uczulenie się nasililo. Łysa skóra za uszami, na piersiach, na łopatkach, ciagłe drapanie, krwawe strupki, brzydki zapach skóry, łupież. Czyli znów lekarz, badania na alergeny - ta "rewelacyjna" karma uczula, pies w trakcie jej przyjmowania uczulił się. Więc teraz tylko jedzonko gotowane, warzywa, mięso i kasze.