Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak znaleźć odpowiedni smokołyk jako formę nagrody dla psa?

Dokładnie chodzi o to, że moja biała psina zje wszystko, ale nie potrafie znaleźć takiego smakołyku, który będzie jej tak smakował, że będzie chciała wykonywać komendy.

Ona poprostu zachowuje się jak rozkapryszony dzieciak :x Zna komendy, ale wykonuje je tylko wtedy kiedy ma na to ochotę i nie jest ważne, że w ręku mam coś dobrego, ona i tak odchodzi i ma mnie w d... :evil:

Z moim drugim psem było o tyle prościej, że on dla czekoladowej psiej pastylki dałby się chyba pokroić :) i w zamian za nią wykonywał i nadal wykonuje wszystko czego go nauczyłam.

Dlatego prosze Was o radę. Co Wy dajecie swoim psom jako nagrodę i co szczególnie lubią? Próbowałam już wielu psich i nawet ludzkich smakołyków. Niestety, żaden nie jest tak apetyczny, aby chciała go ponad miarę :( :wink:

basia

Posted

Nasza trenerka zaleca aby posiłek był 4-5 godzinprzed tresurą, aby piesek był wygłodzony. Nasz na tresurze jako smakołyk dostaje żółty ser pokrojony w małe kostki albo pokruszoną;

Eukanuba Regular Biscuits Mini 1kg 25.00 PLN

"Ciastka mięsno-zbożowe w kształcie małych kosteczek.

Kompletnie zbilansowana karma w postaci ciastek. Sprzyja zdrowiu zębów, przeciwdziałając tworzeniu się kamienia nazębnego. Doskonałe uzupełnienie monotoni codziennego żywienia Twojego psa."

:Dog_run:

Posted

Witam

ostatnio byłam na grupie szkoleniowej z Bzikiem (on je wszystko i za prawie wszystko dałby się pokroić) i miałam pokrojone na kawałeczki parówki. Pachniały mi całe ręce i podczas ćwiczenia prowadzonego dla innych psów (psy siad-zostań, a ja miałam podejść do każdego, stanąć na chwilę i gdy przestaną mnie obwąchiwać odejść do następnego). Zwykle wąchanie trwa krótko, ale tym razem każdy obwąchiwał mnie długo i namiętnie (nawet pewien niejadek) - może paróweczki zadziałają na nią???

Stosowałam też żółty ser, kabanosy i boczek (także całą gamę suchych smakołyków).

ps wyżeł niejadek mojej koleżanki przepadał za salcesonem.

ps2 może sunia jest zbyt dumna by wygłupiać się dla jakiegoś tam smakołyku ;)

Posted

Z tą dumą to może i racja, ale to jeszcze nie znaczy, że wolno jej mnie ignorować. VETO! :lol:

Poprubuje z parówkami, tylko jak jej zasmakują to może być śmiesznie na wystawach, ale co tam :wink:

Posted

Z parówkami na wystawie to małe piwo - nie tłuszczą rąk tak jak kiełbasa i nie wstyd podać sędziemu ręki :) Kiedyś mój poprzedni pon był łaskaw biegać tylko jak miałam kiełbasę - to dopiero był śmiech, bo nosiłam pod bluzką ściereczkę zaczepioną o spodnie, albo przed podaniem sędziemu ręki wycierałam dłoń w spodnie (jak owej ściereczki zapomniałam) - to był wstyd :(

Życzę powodzenia z parówką 8)

• 2 weeks later...
Posted

Basiu, popróbuj z parówką, popróbuj :)

Najlepiej z cienką drobiową, ładnie pachnacą.

To jest bardzo wygadna nagroda ... kroisz taką paróweczkę na kilkumilimetrowe krążeczki, osuszasz ew. papietową serwtką i gotowe. Kieszenie tłuści to w bardzo minimalnym stopniu, a Bobi duuuużo dla takiego krążeczka zrobi. Nawet pokaże brzuszek w obecności zupełnie obcych osób.

Niestety :huh: nie jest to panaceum na wszystkie moje bolączki związane z dyscypliną miśka. Są sytuacje, kiedy się nie słucha i ... JUŻ!!! :evil:

Postanowiłam być cierpliwa i ZAWSZE, na spacerach, mam przy sobie świeże krążki, każde właściwe zachowanie (np. kroczenie przy nodze, kiedy dookoła inne psy szczekają) = paróweczka w paszczu.

Zdarza się jednak tak, że pod wpływem silnych emocji (nowe zapachy w nowym miejscu) Bobi absolutnie nie jest zainteresowany nagrodą, choć polecenie i wykona.

Pozdrawiam

Posted

Małgosiu a jaką karmę podajesz Iwanowi :question:

Bo Rino wcina w tej chwili Bento Kronen z rosołem z kurzych nóg.

Zastanawiamy się nad Eukanubą, ale jest strasznie drobna.

pozdrawiam

:smilecol:

• 3 weeks later...
Posted

Powracając do tematu... Owszem paróweczki Lunci smakują jak najbardziej, ale... nie wtedy kiedy jest czymś podniecona, zaniepokojona czyli np. na wystawie. Przyznam, że dałam za wygraną :( Jako nagrodę stosuję zwykłą pochwałę i drapanie pod bródką :) Nie będę przecież jej zmuszać do jedzenia czegoś w nagrodę a drapanie to ona lubi, oj lubi :D

Posted

I jakie to prosete... :)

Przecież smakołyk to też pochwała, a skoro wystarczy sama pochwała ...

Jak z Dosią ;) po co przepłacać za ten sam efekt he he

Nadal twierdzę, że Księżycowa Panienka jest za dumna by łasić się za "jakieś tam smakołyki" :D

Posted

super przysmak to suszone wątróbki dostępne na wystawach, pamiętam kiedyś wystawiałam podhalana psa, który za cholerę nie chciał się ruszać na ringu, ta wątróbka działała cuda a nawet nie smierdziała i nie brudziła, takie wysuszone, czarne, twarde coś :)

kupowałam to na wystawach

Posted

Sorry za pytanie na na temat : Dzidtka_GI - czy Ty jesteś tą samą Dzidtką sprzed 01.11.03 ?? Ten sam emblemat i nick też prawie ??

A wracając do tematu: skoro pochwała i drapanie skutkuje to smakołyki sa niepotrzebne . Tak jest nawet lepiej, bo podrapać psa można zawsze, a smakołyka czasami nie masz przy sobie . Poza tym są też psy - niejadki , dla których jedzenie moze nie istnieć 8)

Posted

tak Dzidtka a Dzidtka_Gl to ta sama osoba czyli ja Anna Dzidt z Gliwic, od lhasa i PONÓw,miałam problemy z zalogowaniem się, do hasła trzeba było jakiś numer podać, którego dawno nie mam więc zalogowałam się jeszcze raz ale teraz w ustawieniach nie mogę znaleźć gdzie się wpisuje stronę www i miasto skąd się jest ale może do tego dojdę ;)

pozdrawiam

Posted

Jak ja byłem z moim na szkoleniu, to chodził z nami owczrek kaukaski.

Absolutnie żadne smakołyki na niego nie działały. Czy to gotowe, czy róznego rodzaju kiełbasy. Nic go nie ruszało,

Dzidtka_Gl :wink:

stronę www dodasz tak: wchodzisz w Profil, tam jest "Zmień swój profil PostNuke", i jest tam strona domowa. Wpisujesz adres i ot, wsio.