AryaxD Posted July 22, 2008 Posted July 22, 2008 Dlaczego nie ? Porównywalam skląd do zwykłego Boscha, i jest b. podobny. Lepiej nie pytać :shake: chappi/pedigree + gotowane jedzenie. Quote
olekg89 Posted July 22, 2008 Posted July 22, 2008 Moje psy jedzą to w ziemie bo wtedy mało się ruszają:) daje 75% dawki wypisanej na opakowaniu:) Nie jest zła.Napewno lepsza niż chappi Quote
Talia Posted July 22, 2008 Posted July 22, 2008 Zaraz zobaczę jaki ma skład, bo na załączonym przez Ciebie linku jest tylko analiza składu. Dobrze żeś sie nawróciła.. Znalazłam: SkładnikiZboża, roślinne produkty uboczne, mięso i zwierzęce produkty uboczne, oleje i tłuszcze, składniki mineralne. To kiepska karma. Lepiej dołożyć trochę i kupić coś naprawdę godne polecenia. Np: http://www.e-karma.pl/pl/kat/13/Lamb-Meal--Rice-Adult-Dog-Formulato to koszt poniżej 1,50 dziennie. Quote
kalif1921 Posted July 23, 2008 Posted July 23, 2008 Proponuję Irlandzką karmę oc http://www.bewet.pl/product_info.php?products_id=8493 Quote
AryaxD Posted July 23, 2008 Posted July 23, 2008 Ok, dzieki za odpowiedzi, a czy karma brita Senior Light jest ok( wlasnie doszłam do wniosku, ze jednak moja psinka lada chwila skończy 7 lat, wiec nie ma co jej kupować adult,a jak ma troche nadwagi to light bylaby ok ) ? Quote
AryaxD Posted July 23, 2008 Posted July 23, 2008 Dzieki wielkie :) ZAleżalo mi na czymś tanim, teraz powiem rodzicom ze doplacimy te kilka zl wiecej i karma będzie już ok :multi: Quote
mala_czarna Posted February 25, 2010 Posted February 25, 2010 Jeszcze raz zapytam o karmę Bosch my friend. Sprawdzałam cenę w krakvecie, i 20 kg karmy kosztuje tylko 79 zł. To dość niska cena zważywszy na ilość, ale czy to dobra karma? Chciałabym kupić ją dla naszej podopiecznej Tosi, która jest w DT, ale czy to nie są pieniądze wyrzucone w błoto? Quote
Diuna B. Posted April 4, 2010 Posted April 4, 2010 [quote name='mala_czarna']Jeszcze raz zapytam o karmę Bosch my friend. Sprawdzałam cenę w krakvecie, i 20 kg karmy kosztuje tylko 79 zł. To dość niska cena zważywszy na ilość, ale czy to dobra karma? Chciałabym kupić ją dla naszej podopiecznej Tosi, która jest w DT, ale czy to nie są pieniądze wyrzucone w błoto?[/QUOTE] Moje psy są od 2 miesięcy na My friendzie i zarówno ja jak i one -jesteśmy bardzo z niej zadowolone.Sierść im się co prawda nie błyszczy,bo to briardy,ale jedzą ją z wielkim apetytem,brak jakichkolwiek problemów z przewodem pokarmowym,co było nagminne przy jedzeniu gotowanym.Mogę ją polecić z czystym sumieniem. Quote
borysus Posted June 12, 2010 Posted June 12, 2010 Na allegro jest Bosch 20kg+2kg+kości+kurier gratis za 79zł i zacząłem się nad nią zastanawiać, bo prawdę powiedziawszy nie mam za bardzo siana na kupowanie karm za 250 zł Moje psy: Sunia- wysterylizowana, ale bardzo aktywna, 6,5 roku, w typie dobka Psiur- kastrat, leniwy(zero ruchu), 7 lat , kurdupel Gotuję im ryż z kurczakiem, wątróbke. Jedzą wszystkie warzywa oprócz sałaty ;), orzechy, płatki, jogurty naturalne.Podaję im preparaty z glukozaminą i drożdżami. Czy mogę z czystym sumieniem kupić im taką karmę? Czy potrzebują jednak lepszej? Quote
Diuna B. Posted June 12, 2010 Posted June 12, 2010 Na Bosh my friend moje briardy (6-8 lat) leciały całą zimę.Karma dobra,chętnie jedzona,bez żadnych sensacji gastrycznych,tylko musiałam im dawać trochę więcej ,niz norma przewiduje.No ,ale to była ostra zima. Quote
Middledream Posted June 12, 2010 Posted June 12, 2010 [quote name='borysus']Na allegro jest Bosch 20kg+2kg+kości+kurier gratis za 79zł i zacząłem się nad nią zastanawiać, bo prawdę powiedziawszy nie mam za bardzo siana na kupowanie karm za 250 zł Moje psy: Sunia- wysterylizowana, ale bardzo aktywna, 6,5 roku, w typie dobka Psiur- kastrat, leniwy(zero ruchu), 7 lat , kurdupel Gotuję im ryż z kurczakiem, wątróbke. Jedzą wszystkie warzywa oprócz sałaty ;), orzechy, płatki, jogurty naturalne.Podaję im preparaty z glukozaminą i drożdżami. Czy mogę z czystym sumieniem kupić im taką karmę? Czy potrzebują jednak lepszej? wg dość wiarygodnego artykułu ( http://pies.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=71&Itemid=6 ) można przy takim karmieniu podawać karmę średniej klasy. myślę jednak, że lepszym wyborem byłby chyba Brit (nawet ten niebieski). nie jest wiele droższy, ale jakość bez porównania. Dog Chow i Bosch My Friend to niespecjalne karmy...za jedno byłoby już kupić Pedigree :) skład podobny. Quote
borysus Posted June 16, 2010 Posted June 16, 2010 Ciekawy i obiektywny artykuł. Zgadzam sie z nim w zupełności. Staram sie moim psom dawac wszystkiego po trochu, są wszystko żerne ;) i od siedmiu lat są zdrowe ,silne, maja ładne zęby i lśniącą sierść(pomijając problemy ze stawami mojej suni, ale to juz wyniosła ze schronu i od kiedy wprowadziłem glukozaminę nie ma większych problemów). Jeśli chodzi o karmę to zamówiłem i muszę przyznać, że nie jest najgorsza(napewno lepsza od hipermarketówek), ale brakuje jej zapachu i nie jest taka wilgotna jak lepsze karmy Quote
ruda megi Posted April 18, 2011 Posted April 18, 2011 Nie polecam tej karmy. Firma Bosch ma w swoim asortymencie karmy lepsze z rodzaju premium i może cenowo trochę mniej ciekawe ale różnica w jakości jest gigantyczna. Swego czasu karmiliśmy boschem lamm& rice starego owczarka z niewydolnością trzustki i było ok. Karmę bosch my friend przez pewien czas jadły zaprzyjaźnione psy- 2 spore kundle ( pana, który wcześniej żywił je puffi z biedronki lub korpusami) i chciał im kupić coś lepszego czego nie musiałby nosić w zimie ze sklepu a też nie jest zamożny. Ale jego zdaniem bmf to porażka wcale nie lepsza od supermarketówy, i że jednak woli im dawać korpusy z kurczaków.... Quote
aussie&husky Posted July 30, 2013 Posted July 30, 2013 (edited) Wiem,że był podobny temat ale on dotyczył porównania bosch my friend z puriną dog chow,mi zaś chodzi o samego boscha.Sprawa jest taka:becnie karmię swoje psiaki britem premium i jestem b.zadowolona z efektów.Jednak,niestety koszt tej karmy to dla mnie ok.200zł miesięcznie (a do tego dochodzą jeszcze koszty inwestowane w weterynarza,zużywający się sprzęt itp....).Jestem w stanie bez problemu sfinansować to w okresie wiosenno-letnim,ale niestety już w okresie jesienno-zimowym może być ciężko (z powodu sezonowej pracy).Wiem,że do jesieni jeszcze daleko,ale wolałabym pomyśleć zawczasu.Pomyślałam więc o kompromisie pomiędzy najtańszą (i najgorszą) karmą z marketu typu chappi,dante,pedigree itp.a britem i przyjrzałam się karmie bosch my friend-zachęcił mnie przede wszystkim brak konserwantów,barwników i innego rakotwórczego świństwa ,którym napakowane są karmy z marketów.Oszczędność byłaby ,jak dla mnie,spora-brit ok.180-200zł za 30 kg,bosch my friend ok.150-170 zł za 40 kg.Płaciłabym po 30 zł mniej za worek,kupując jednocześnie 10 kg więcej.Wiem,że ta wersja boscha nie jest najlepsza,ale wydaje mi się mimo wszystko nieco lepsza od tzw.marketówek-niestety jestem zmuszona szukać kompromisu między dobrem psów a dobrem portfela,tak by wilk był syty i owca cała. Podsumowując-potrzebuję Waszej porady.Czy karma bosch my friend rzeczywiście jest choć trochę lepsza od karm z marketu,a jeśli nie,to jaka karma w tej samej cenie byłaby choć odrobinę lepsza? Z góry b.dziękuję za wszelką pomoc. Edited July 31, 2013 by aussie&husky Quote
andromeda Posted August 8, 2013 Posted August 8, 2013 Jeszcze jest Josera Economy 20 kg na allegro można ją kupić za 155 zł ( 2x20 kg) Nie karmiłam ale słyszałam dobre opinie na jej temat. Quote
Recommended Posts