Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 66
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zaraz zobaczę jaki ma skład, bo na załączonym przez Ciebie linku jest tylko analiza składu.
Dobrze żeś sie nawróciła..
Znalazłam:
SkładnikiZboża, roślinne produkty uboczne, mięso i zwierzęce produkty uboczne, oleje i tłuszcze, składniki mineralne.

To kiepska karma. Lepiej dołożyć trochę i kupić coś naprawdę godne polecenia.
Np:
http://www.e-karma.pl/pl/kat/13/Lamb-Meal--Rice-Adult-Dog-Formulato to koszt poniżej 1,50 dziennie.

Posted

Ok, dzieki za odpowiedzi, a czy karma brita Senior Light jest ok( wlasnie doszłam do wniosku, ze jednak moja psinka lada chwila skończy 7 lat, wiec nie ma co jej kupować adult,a jak ma troche nadwagi to light bylaby ok ) ?

• 1 year later...
Posted

Jeszcze raz zapytam o karmę Bosch my friend. Sprawdzałam cenę w krakvecie, i 20 kg karmy kosztuje tylko 79 zł. To dość niska cena zważywszy na ilość, ale czy to dobra karma? Chciałabym kupić ją dla naszej podopiecznej Tosi, która jest w DT, ale czy to nie są pieniądze wyrzucone w błoto?

• 1 month later...
Posted

[quote name='mala_czarna']Jeszcze raz zapytam o karmę Bosch my friend. Sprawdzałam cenę w krakvecie, i 20 kg karmy kosztuje tylko 79 zł. To dość niska cena zważywszy na ilość, ale czy to dobra karma? Chciałabym kupić ją dla naszej podopiecznej Tosi, która jest w DT, ale czy to nie są pieniądze wyrzucone w błoto?[/QUOTE]
Moje psy są od 2 miesięcy na My friendzie i zarówno ja jak i one -jesteśmy bardzo z niej zadowolone.Sierść im się co prawda nie błyszczy,bo to briardy,ale jedzą ją z wielkim apetytem,brak jakichkolwiek problemów z przewodem pokarmowym,co było nagminne przy jedzeniu gotowanym.Mogę ją polecić z czystym sumieniem.

• 2 months later...
Posted

Na allegro jest Bosch 20kg+2kg+kości+kurier gratis za 79zł i zacząłem się nad nią zastanawiać, bo prawdę powiedziawszy nie mam za bardzo siana na kupowanie karm za 250 zł

Moje psy:
Sunia- wysterylizowana, ale bardzo aktywna, 6,5 roku, w typie dobka
Psiur- kastrat, leniwy(zero ruchu), 7 lat , kurdupel

Gotuję im ryż z kurczakiem, wątróbke. Jedzą wszystkie warzywa oprócz sałaty ;), orzechy, płatki, jogurty naturalne.Podaję im preparaty z glukozaminą i drożdżami.

Czy mogę z czystym sumieniem kupić im taką karmę? Czy potrzebują jednak lepszej?

Posted

Na Bosh my friend moje briardy (6-8 lat) leciały całą zimę.Karma dobra,chętnie jedzona,bez żadnych sensacji gastrycznych,tylko musiałam im dawać trochę więcej ,niz norma przewiduje.No ,ale to była ostra zima.

Posted

[quote name='borysus']Na allegro jest Bosch 20kg+2kg+kości+kurier gratis za 79zł i zacząłem się nad nią zastanawiać, bo prawdę powiedziawszy nie mam za bardzo siana na kupowanie karm za 250 zł

Moje psy:
Sunia- wysterylizowana, ale bardzo aktywna, 6,5 roku, w typie dobka
Psiur- kastrat, leniwy(zero ruchu), 7 lat , kurdupel

Gotuję im ryż z kurczakiem, wątróbke. Jedzą wszystkie warzywa oprócz sałaty ;), orzechy, płatki, jogurty naturalne.Podaję im preparaty z glukozaminą i drożdżami.

Czy mogę z czystym sumieniem kupić im taką karmę? Czy potrzebują jednak lepszej?

wg dość wiarygodnego artykułu ( http://pies.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=71&Itemid=6 ) można przy takim karmieniu podawać karmę średniej klasy. myślę jednak, że lepszym wyborem byłby chyba Brit (nawet ten niebieski). nie jest wiele droższy, ale jakość bez porównania. Dog Chow i Bosch My Friend to niespecjalne karmy...za jedno byłoby już kupić Pedigree :) skład podobny.

Posted

Ciekawy i obiektywny artykuł. Zgadzam sie z nim w zupełności. Staram sie moim psom dawac wszystkiego po trochu, są wszystko żerne ;) i od siedmiu lat są zdrowe ,silne, maja ładne zęby i lśniącą sierść(pomijając problemy ze stawami mojej suni, ale to juz wyniosła ze schronu i od kiedy wprowadziłem glukozaminę nie ma większych problemów).

Jeśli chodzi o karmę to zamówiłem i muszę przyznać, że nie jest najgorsza(napewno lepsza od hipermarketówek), ale brakuje jej zapachu i nie jest taka wilgotna jak lepsze karmy

• 10 months later...
Posted

Nie polecam tej karmy. Firma Bosch ma w swoim asortymencie karmy lepsze z rodzaju premium i może cenowo trochę mniej ciekawe ale różnica w jakości jest gigantyczna. Swego czasu karmiliśmy boschem lamm& rice starego owczarka z niewydolnością trzustki i było ok.
Karmę bosch my friend przez pewien czas jadły zaprzyjaźnione psy- 2 spore kundle ( pana, który wcześniej żywił je puffi z biedronki lub korpusami) i chciał im kupić coś lepszego czego nie musiałby nosić w zimie ze sklepu a też nie jest zamożny. Ale jego zdaniem bmf to porażka wcale nie lepsza od supermarketówy, i że jednak woli im dawać korpusy z kurczaków....

• 2 years later...
Posted (edited)

Wiem,że był podobny temat ale on dotyczył porównania bosch my friend z puriną dog chow,mi zaś chodzi o samego boscha.Sprawa jest taka:becnie karmię swoje psiaki britem premium i jestem b.zadowolona z efektów.Jednak,niestety koszt tej karmy to dla mnie ok.200zł miesięcznie (a do tego dochodzą jeszcze koszty inwestowane w weterynarza,zużywający się sprzęt itp....).Jestem w stanie bez problemu sfinansować to w okresie wiosenno-letnim,ale niestety już w okresie jesienno-zimowym może być ciężko (z powodu sezonowej pracy).Wiem,że do jesieni jeszcze daleko,ale wolałabym pomyśleć zawczasu.Pomyślałam więc o kompromisie pomiędzy najtańszą (i najgorszą) karmą z marketu typu chappi,dante,pedigree itp.a britem i przyjrzałam się karmie bosch my friend-zachęcił mnie przede wszystkim brak konserwantów,barwników i innego rakotwórczego świństwa ,którym napakowane są karmy z marketów.Oszczędność byłaby ,jak dla mnie,spora-brit ok.180-200zł za 30 kg,bosch my friend ok.150-170 zł za 40 kg.Płaciłabym po 30 zł mniej za worek,kupując jednocześnie 10 kg więcej.Wiem,że ta wersja boscha nie jest najlepsza,ale wydaje mi się mimo wszystko nieco lepsza od tzw.marketówek-niestety jestem zmuszona szukać kompromisu między dobrem psów a dobrem portfela,tak by wilk był syty i owca cała.
Podsumowując-potrzebuję Waszej porady.Czy karma bosch my friend rzeczywiście jest choć trochę lepsza od karm z marketu,a jeśli nie,to jaka karma w tej samej cenie byłaby choć odrobinę lepsza?
Z góry b.dziękuję za wszelką pomoc.

Edited by aussie&husky
  • 2 weeks later...