Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Rzucam prawą ręką ale myslę, że nauczę się i lewą (jestem obu ręczna:)). Pies mnie obiega od prawej strony. Raczej mu nie zasłaniam... Nie wiem co jest nie tak ale bez obiegnięcia Marley łapie bardzo ładnie:)

Posted

Czyli, jak rzucam prawą to ma mnie obiegać od lewej? Obawiam się, że go nie nauczę obiegania i od lewej i od prawej przy frisbowaniu. Już się przyzwyczaił do obiegania od prawej...

Posted

Mudik napisał(a):
Dobrze Cię obiega, postaraj sie wyrzucać dysk kiedy wybiega z zza Cibie z Twojej lewej strony powinien widzieć dysk.

Tylko że on właśnie wybiega z prawej ;):cool3: Czy źle zrozumiałam?
Próbuj próbuj i mów jak wam wychodzi ;)

Posted

Czyli dobrze robię. Rzucam mu jak jest już z mojej lewej. Może zrobić tak, że po obiegnięciu daje mu złapać z ręki? Tak żeby od razu po obiegnięciu spojrzał w górę i wyskoczył? Da to coś?

Posted

Russellka napisał(a):
Tylko że on właśnie wybiega z prawej ;):cool3:
Próbuj próbuj i mów jak wam wychodzi ;)

Wybiega z lewej, obiega od prawej:)

Posted

aa no to dobrze, ja myślałam że rzucasz prawą ręką i on wybiega z prawej ;-) No to nie wiem, spróbuj też tak jak na początku mówiłam :cool3: Powodzenia ;-)

PS. Myślę że warto spróbować :multi:

Posted

Popróbuję mam nadzieję, że to coś da;) Jak narazie wrócił stary problem rozróżniania dysków;) Ale na to mam sposób i szybko to się skończy:)

Posted

No dobra to i ja się zapytam:oops:
Od jakiegoś czasu rzucamy frisbee, w ogródku nawet nam to idzie, Era łapie dosyć bliskie rzuty do 10-15 metrów...
No i wsztsko jest dobrze, goni wyskakuje, łapie, spada na ziemie odwraca się i od razu puszcza dysk :lol::roll::mad::angryy:
Jak mam ją nauczyć przynszenia dysku do ręki?

Posted

Alisja nie sądzę by to był dobry pomysł. Pies nauczy sie ,że dysk się bierze z ziemi a nie w locie łąpie. ja bym rzuciła i od razu uciekła,jak pies pobiegnie za mną poczekała aż upuści przy mnie i w nagrode drugi rzut. Lub jeśli puści wcześniej pokazała dysk i kazała podać,jak weżmie to rzut potem jak podejdzie z nim aż do tego,że puści go obok . Takie puszczanie zaraz po złapaniu jest fajne do freestale gorzej z mini czy longiem:shake::shake:,ja mam odwrotnie pracuję nad puszczaniem bo Vic nie chce oddawać:evil_lol:

Posted

Nie prawda, nie jest to przydatne w freestylu, bo potem bym musiała po całym terenie zbiarać dyski do jakiejś innej kombinacji...
Spróbujemy jutro :)

Posted

tez bym nie uczyła psa podnoscc frisbee z ziemi i aportowac. Moze zacznij od nauki aportu zwykłego. jak bedzie umiala to przeloz na frisbee.
Ja mam taki problem ze szczeniakiem. przynosi mi zawsze tylko... ku***(przepraszam:D) rzuca metr-dwa od moich nóg. Doprowadza mnie to do wsciekłosci, wiec zaprzestalam frisbee, robie sam aport. Ma byc to aport wkładanie do reki. Jak to załapie to zaczne frisbee z powrotem. dodam ze kiedys tak nie bylo, ale chyba za bardzo zachwycilam sie ze przynosi piłeczki i popuscilam, a odelgłosc ode mnie sie zweikszała powoli.
Z dorosłym psem tez tak mialam, ale jak zaczynałam z nia frisbee mialam tylko dwa dyski i nawet nie pomyslalam o tym, ze moze mi przynosic:evil_lol: Skorygowalamto łatwo i bardzo szybko (dwie sesje). Robiłam tak, ze jak pies wypuscił frisbee z pyska od razu po złapaniu, to czekałam chwile, potem podchodziłam do frisbee, podnosiłam je do gory, pies na to szybko reagował, chwytał i razem bigłysmy do punktu w ktorym ja stoje i gdzie leza inne dyski. albo po prostu nie trzymałam drugiego dysku w reku tylko wołalam psa, cofajac sie, jak przyniosł- szarpanko i rzut.
Suka ostatnio złapała dysk, ja rzuciłam drugi, ona z tym pierwszym leci w pysku, łapie drugie i ma dwa. rzucam trzeci ona z tymi dwoma biegnie i lapie trzeci. ma trzy po czym nie daje rady i dysku wysypuja sie z pyska:D zdazylo mi sie to dwa czy trzy razy, ale musze pomyslec nad wyłapaniem tego jakos i zorbieniem do tego komendy. To ładna, efektowna sztuczka:)

Posted

gorzej jeśli zamiast sztuczki będzie tak zawsze robić z dyskami:eviltong: nie bardzo wierzę w zachowania które można poddać kontroli - ale próbowałam tylko na szczekaniu a z tym bywa różnie.:roll:

Nie prawda, nie jest to przydatne w freestylu, bo potem bym musiała po całym terenie zbiarać dyski do jakiejś innej kombinacji...

zaraz po całym terenie - ja mam sztuczki mocno związane z ciałem więc co najwyżej jeden rzut jest dalej żebym mogła zebrać pozostałe dyski:cool3: ale musze dokupić frisbee bo 3 to za mało żeby się fajnie bawić potrzebuje tak ze try razy więcej:lol:

Posted

Bonni napisał(a):

freestyle sklada sei z 2 wystepow freestyle i jednego superminidistance gdzie to ze pies oddaje ci dysk i go przynosi jest MEGA wazne ;)

pozdrawiam

Posted

Mudik napisał(a):
Takie puszczanie zaraz po złapaniu jest fajne do freestale gorzej z mini czy longiem:shake::shake:

Niekoniecznie ... we freestyle oceniane są trzy rodzaje wypuszczania dysku przez psa ... daleko, blisko i do ręki/pod nogi. A jak pewnie wiecie we freestyle na zawodach liczy się karzy ułamek punktu !!!

Dlatego ja osobiście proponuję naukę psa aby zawsze przynosił dysk (tak jak aport), a później wprowadzić komendę wizualną/słowną na wypuszczenie dysku (Tomek uderza dysk o dysk i pies gdy to usłyszy od razu wypuszcza dysk).

No i tak jak powiedziała shangri_la przynoszenie dysku na zawodach jest więcej MEGA ważne ... bo masz rundę mini ... a jeśli na mini dostaniesz 0 punktów, to możesz się z podium pożegnać :) .

A kto wybiera się do Sopotu ? Zgłaszać się !!! Jeszcze czas :D :D :D