Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Posłuszeństwo? Nawet nieźle :cool3: Praktycznie zawsze przychodzi na zawołanie, chyba, że się zmęczy to wtedy ja do niej podchodze ona grzecznie czeka ;-) Saba - ok dzięki! :razz: też nad tym myślałam, ale chciałam zasięgnąć opinii kogoś kto już dłużej ćwiczy i zbaczyć czy to dobry pomysł. Dzięki dziewczyny za pomoc!

• Replies 2.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A ja się muszę pochwalić! :loveu: Kodzia na polance jest już nakręcona prawie tak jak na podwórku! :multi: A to zaledwie drugi czy trzeci dzień, więc jestem bardzo szczęśliwa! :loveu: Już był jeden flip, kilka obrotów, krótki slalom bliziutkie backhandy a wszystko było z nakręceniem, no w slalomiku się zagapiła, ale bardzo blisko za bramą szczekał pies, w dodatku w pobliżu wyniuchała jakiś zapaszek, ale się wzięła w sobie i wybrała frisbee, bo cuż innego jest fajniejsze od talerzyka? :loveu:

• 2 weeks later...
Posted

Mam kilka pytań :cool3:
1. Czy wasze psy jak jest gorąco są mniej nakręcone na frisbee? (tzn czy mniej im się chce latać :lol:)
2. Czy w minidistance pies musi obiegać z tyłu właściciela? Czy można skombinować inny sposób? Bo my robimy inaczej :evil_lol:

Posted

Su krócej aportuje, a dyskami nie pozwalam się znudzić - bywam zołzowata i tylko wyjmuje, polatam z nimi nakręcając psa i chowam. I dyski robie zaraz po rozrzewce zanim pies sie zgrzeje. A grzeje się szybko - musze ją dokładniej wyskubać może będzie lepiej.

Posted

Russellka napisał(a):
1. Czy wasze psy jak jest gorąco są mniej nakręcone na frisbee? (tzn czy mniej im się chce latać :lol:)
2. Czy w minidistance pies musi obiegać z tyłu właściciela? Czy można skombinować inny sposób? Bo my robimy inaczej :evil_lol:

1. Oczywiście, przecież to oczywiste, prawa natury ;)
2. Nie musi obiegać.

Posted

aha no to fajnie! :lol: Ja Kodzika dziś trymowałam, jutro pójdziemy na polanke gdzie taki dziwny dziadek nas gania, bo inne psy szczekają, ale co ja mam zrobić? Ja nigdzie indziej nie mam terenu. Pójde na taką obok, że tylko z jednej strony u niego będzie nas widać i specjalnie pójdę dalej żeby na nas gość nie mógł krzyknąć ale trudno... :shake: Denerwują mnie tacy ludzie.

Posted

Russellka napisał(a):

po 1 pogoda ne ma znaczenia...

a szkoda , bo mi psy slinia sie w 30 sopniowy upał przed szafką :roll:
jak wyjde bez dysku, nie wazne, jak opetane, aby biegać.....:roll: byle za czym a jak nie ma za czym, to biegają same ze soba- coz leczyc na glowe bede je chyba :mad:

reszte kombunujemy sami bo za wiele czynnikow zewnetrznych mamy :diabloti:

Posted

Ha! A Bziku zaczął przynosić dyski!!! :loveu:
Bo robiłam w domu tak: szarpię się jednym dyskiem, daję psu wygrać i się oddalam , biorę drugi dysk do ręki, uderzam w niego, mówię puść, pies przybiega, puszcza i automatycznie dostaje drugi w zęby. :evil_lol:
i oto nasze małe narazie efekty:

no ale generalnie dla mojego psa jest totalnie za ciepło więc robię 2 minuty "frizbowania" maksymalnie, żeby go nie zniechęcić - on w taką pogodę nie dość, że szybko się męczy to jeszcze szybko irytuje i rozprasza (tak jak ja zresztą - jestem człowiekiem północy, nienawidzę upału, zwłaszcza w mieście). Więc byłam zachwycona tym, że przynosił tak ładnie, za każdym razem właściwie :loveu: nawet jak mu się nie udało złapać rollera, bo ja źle rzucam, to podnosił go z ziemii ślicznie :D i od razu kierował się do mnie.

Posted

Witam serdecznie! Niedługo w moim domu zawita pies, z którym bardzo chciałabym bawić się frisbee, a kto wie- jeśli nam się spodoba ta zabawa to może kiedyś nawet wystartujemy w zawodach. :cool3: Pieska odbieram dopiero w lipcu, ale już przymierzam się do zakupu dysków i tu moje pytanie- dla szczeniaka lepiej kupić zwykłe Competition Standard, czy Competition Standard Pup Disc? A może jeszcze inne...? ;)

Posted

witam, dla szczeniaczka to tylko mieciutkie dyski np hyperflite softlite i to najlepiej te male, ( albo szmaciane dyski) i zaczynaj od rollerkow i lekkiego przeciagania ;), competitiony za twarde dla takiego malucha ;) ( ale warto je tez sobie kupic i samemu bez psa trenowac rzuty :cool3:)

pozdrawiam

Posted

jeszcze gumowe trixie są spoko - ja od nich zaczynam łączyć odbicie/przeskok z łapaniem, bo ajpier ćwicze samo odbicie później odbicie i gumowe frisbee /żeby psu nic nie zrobić jak źle ustawie dysk/ i dopiero plastik.

Posted

Wladczyni, a nie masz moze porownania gumowych z softami? Ktore bardziej miekkie? Bo ja w sumie probowalam z malym volty z kolana robic, ale oboje sie boimy rzucenia przeze mnie talerza - powybijam mu zeby ;) :D

Posted

Russellka napisał(a):
ostatnio zauważyłam u Kody, że nie ląduje na cztery lub przednie łapy tylko na same tylne :-( Doradźcie coś błagam..

Fiona nie ląduje na 4 tylko na tylne ale tak bezpiecznie, wcześniej wyginała sie do tyłu.
Cofnełyśmy sie w nauce i miała zero normalnych rzutów przez jakiś czas tylko z ręki w taki sposób że jak już miała chwytać to brałam talerz trochę w dół że musiała się zgiąć w przód. No i pięknie podziałało już w ogóle się w tył nie wychyla.
Myślę że to samo musisz ty robić tylko jeszcze bardziej talerz w dół aby na 4 musiała lądować, potem niskie rzuty i dopiero po jekimś czasie wysokie.

Posted

pocwicz skoki w miejce lub z miejsca , na niskim poziomie , zlapie ci rowniwage.

moje w locie wyginają sie jak opetane , ale ladują prawidlowo, bo i na fotach dziewczyny zadrzaly jak zobaczely;)

a Tu do szczatek platikowej butli , robie mu takie ćwiaczenia by wiekszej szybkości na otwartym terenie dobrze spadał ropedzony z talerzem

Posted

tak jak napisała Saba,overy nad nogą też pomagają wyrobić prawidłowe lądowanie,najważniejsze to nie utrwalać tego,płaskie dalekie rzuty ok,ale nie dosyć wysokie i krótkie,bo wtedy często psy po złapaniu dysku lądują na tył,z tego co widze po avatarze masz dosyć małego psiaka,więc wysokość lotu frisbee musisz do niego dostosować