Russellka Posted October 23, 2007 Posted October 23, 2007 Cóż jednak pomyliłam się :eviltong: Sunia łapie floatery po prostu super *_* jak bateryjki bedą działaćw aparacie to może dam focie :) Quote
Russellka Posted October 27, 2007 Posted October 27, 2007 Cuż przpraszam że to znwu ja... ale... Mam pytnie :eviltong: Jak nauczyć psiaka żeby biegła za floaterkiem przed siebie? Moja suńka uwielbie łapać floaterki: * Wysokie :p * Podczas skoku przez nogę * i będąc bokiem do mnie A ja chcę ją nauczyć aby biegła i łapała floaterka przed sobą. Macie jakies pomysły? ;) Quote
Paskuda_Bandzior Posted October 30, 2007 Posted October 30, 2007 Nad czym jeszcze pracować z 6-miesięcznym szczylkiem? Przynosi talerzyk, na odpowiednie słowo i gest wypuszcza wcześniej, goni rollery, robimy też overy nad nogą na ziemi - łapie bez problemu. Na razie to przechwytuje z ręki bo ja niestety floaterów nie umiem rzucać i nigdy nie wiem jak mi talerzyk poleci, ale czsami lekko go podkręcam tak, że szczyl łapie go z powietrza. I właśnie na takiej minimalnej wysokości położonej nogi wpajam jej lądowanie na przód. co jeszcze mogę wprowadzać? Quote
zakla Posted October 30, 2007 Posted October 30, 2007 Aroundtheworldy i passingi rollerowe:cool3: Moja suka przestawiła się na fast backi(?), na razie mamy dwa i dwa kolejne są w drodze. Czekam na nie z niecierpliwością żeby w końcu móc robić coś konkretniejszego i uczenia wypuszczania dysku na klaśnięcie dwoma innymi. Quote
drzalka Posted October 30, 2007 Posted October 30, 2007 A my musimy się pochwalic.. jest wielki postęp w aportowaniu.. bardzo przydaje sie nam to w frisbee.. lena juz ladnie mi pryznosi do nóg jakąkolwiek zabawke.. bez linki tylko ladni eją wołam a ona sie cieszy i szarpanko i rzut.. i koncze jak najabardziej jest rozbawiona i chce wiecej... usimy sie tez pochwalic ze nauczylismy się nowego triku... trocheke plecki bolą ( 25 kg odbite od blecow:cool3:) ale umiemy.. niewiem jak to sie nazywa.. ale Lela potrafi odbic się od moich pleców i nawet łapie juz dysk.. niezawsze ale łąpie, jak jej dobrze rzuce ;):multi: Quote
betty_labrador Posted October 30, 2007 Posted October 30, 2007 a my z Tosiaczkiem dzis wyciagnelysmy dysk i sie poszarpalysmy chwile, byla bardzo nakrecona, i schowalam zaraz. Moze kiedys sie zacheci.. a ja musialabym isc na nauke rzutow ;) Quote
Paskuda_Bandzior Posted October 31, 2007 Posted October 31, 2007 Aroundtheworldy i passingi rollerowe:cool3: pierwsze to czyli, że w różne strony tak? a drugie?:eviltong: Quote
dog_master Posted October 31, 2007 Posted October 31, 2007 Around the world - dookola swiata - rzucasz dyski jak godziny w zegarze ;] 3,6,... ;) Kika rzutow po sobie. Roller - to chyba wiesz ;) Passing - pies lapie dysk przed Toba, przebiega obok Ciebie, lapie z drugiej strony, znow przebiega obok/nad/pod ;)... [latwiej to narysowac ;)] Quote
Paskuda_Bandzior Posted October 31, 2007 Posted October 31, 2007 Around the world - dookola swiata - rzucasz dyski jak godziny w zegarze ;] 3,6,... ;-) Kika rzutow po sobie. Roller - to chyba wiesz ;-) No te dwa to wiem :p :eviltong: a passing chyba już wiem o co loto :D ale do tego będzie mi potrzebne więcej dysków (zreszt jak do powyższego też ;-) ) bo na razie mam trzy z czego dwoma da się puszczać rollery ;-) Quote
Frenkino Posted November 7, 2007 Posted November 7, 2007 jesli moge wtracic cos do Around the world scislej jest jedna z odmian zig-zag, aby na zawodach sedziowie zaliczyli ta figure to musi sie skladac przynajmniej z 3 rzutow w rozne strony;)(wyzej punktowane sa rzuty dalsze i mile widziane rozne udziwnienia, utrudnienia) Quote
Saba Posted November 7, 2007 Posted November 7, 2007 A ja już czekam na 4 talerze :loveu: i będziemy mogli lepiej poćwiczyć (teraz mam 2). Kiedy ćwiczę Around the world na dwóch talerzach kiedy Fiona ma złapać 2 biegnie z taką prędkością że najczęściej talerz odbija się od jej paszczy :shake: Mam zamiar ćwiczyć na razie w mniejszych odległościach żeby wolniej biegła i stopniowo zwiększać dystans. Macie inny pomysł ?? Quote
NNL-BC Posted November 8, 2007 Posted November 8, 2007 jesli moge wtracic cos do Around the world scislej jest jedna z odmian zig-zag, aby na zawodach sedziowie zaliczyli ta figure to musi sie skladac przynajmniej z 3 rzutow w rozne strony;)(wyzej punktowane sa rzuty dalsze i mile widziane rozne udziwnienia, utrudnienia Around the world, tak samo jak zig zag jest przykladem directional distance movement, czyli rzutow w okreslone miejsce na odleglosc, tak zeby pies przebiegl ustalona trase i zlapal dysk 'zakreslajac' figure na ziemi, minimum 4 rzuty powinny byc zlapane. Fajnie jest rzucic roznymi technikami itd. Around the world powinno byc lapane na 12 - 3 - 6 - 9 godzinie w rownych odleglosciach od 'rzucacza', czyli w rownym kole a nie jajku ;) Zig zag jest widziane jako Z lub N, jedno i drugie tez w odbiciu lustrzanym, ale 'rzucacz' musi byc poza ta litera (nie na srodku). To sa tylko przyklady directional distance movement, mozna tez wymyslic cos innego :razz: kreatywnosc mile widziana :multi: Pozdrawiam Ewa Quote
Russellka Posted November 8, 2007 Posted November 8, 2007 Saba napisał(a):A ja już czekam na 4 talerze :loveu: i będziemy mogli lepiej poćwiczyć (teraz mam 2). Kiedy ćwiczę Around the world na dwóch talerzach kiedy Fiona ma złapać 2 biegnie z taką prędkością że najczęściej talerz odbija się od jej paszczy :shake: Mam zamiar ćwiczyć na razie w mniejszych odległościach żeby wolniej biegła i stopniowo zwiększać dystans. Macie inny pomysł ?? Może najpierw floatery?? Pies się wtedy tak nie rozpędza ;) Quote
Russellka Posted November 8, 2007 Posted November 8, 2007 Aha i mam jeszcze problemik :lol: Moja psica ślicznie łapie floaterki i wogóle ale jak chcę rzucić 1 floatera a potem 2 to suńka nie wypuszcza z pyszczka tamtego dysku i nie skacze po drugi. Jak ją tego oduczyć? Quote
Saba Posted November 8, 2007 Posted November 8, 2007 Tylko Floater to rzut tuż koło mnie więc jest niemal awykonalne zrobienie around the world. Ja myślę bliżej tzn jakieś 2m odemnie :) Quote
Saba Posted November 9, 2007 Posted November 9, 2007 NNL-BC napisał(a): To sa tylko przyklady directional distance movement, mozna tez wymyslic cos innego :razz: kreatywnosc mile widziana :multi: Czyli jeżeli wymyślę coś innego to będzie tak samo punktowane jak tamte dwa :cool3: Przy okazji to dotarły do mnie dzisiaj Hero Air :loveu: niestety tak jak przypuszczałam są bardzo słabe (już są dziurki, po 3-5 min ćwiczeń) ale na to byłam przygotowana. Mimo to jestem bardzo zadowolona bo naprawdę super sie nimi rzuca i łapią "równowagę" w locie :multi: nie jak Euro Quote
Ola164 Posted November 9, 2007 Posted November 9, 2007 A ja mam problem, bo moja suczka potwornie boi się krążków :( To foto jak łapie piłke: Nie wiem co złego widzi w frisbee... Quote
Russellka Posted November 9, 2007 Posted November 9, 2007 Ja teżznam pieska który ma obsesję w łapaniu piłeczki ale frisbee się bał. W tym wypadku, należy pieska troszkęzachęcać. Przeciągj się z nimi żucaj rollerki jak dojdzie do wprawy i nie będzie bał siękrążka rzucaj mu floatery. Ale pamiętaj nic na siłe bo możesz psiaka zrazić ;) Moja sunia na początku nawet nie doganiala rollerów a teraz ma już świara na punkcie frisbee :loveu: Quote
Russellka Posted November 9, 2007 Posted November 9, 2007 aha, i na początek frisbee może być jakieś nylonowe żeby psiak je polubil a potem zmieniać je wraz z poziomem umiejętności :) Quote
Marta & Figa Posted November 9, 2007 Posted November 9, 2007 Można jeszcze na samym początku szurać frisbee po ziem ( i mówic do tego np. szszszsz... ) moze wtedy choć troszkę sie dyskiem zainteresuje, a potem probowac właśnie sie szarpać ( oczywiście jak pies luubi- nic na siłe ) i rzucać rollerki ;) Jak pies panicznie boi się dysku to mozna też użyc go jako miska i karmic psa aby kojazył frisbee z czyms dobrym ;) Quote
Ola164 Posted November 10, 2007 Posted November 10, 2007 No,no... dziękuję za rady ;) Będziemy próbować :) Quote
Saba Posted November 24, 2007 Posted November 24, 2007 Frisbee w naszym wykonaniu http://www.youtube.com/watch?v=3gRj575Grt0 Czekamy na krytykę :P Quote
NNL-BC Posted November 24, 2007 Posted November 24, 2007 Krytyki nie bedzie ale moga byc rady, pasuje? ;) Na poczatek, masz bardzo dobrego psa! Nie wiem na ile filmik jest poskladany z 'tylko tych dobrych momentow' a na ile Wasz trening jest naprawde tak dobry. Bardzo podobal mi sie slalom i 'to cos cookola nog z obrotem' :lol: Rady: - szybszy dysk przy flipie, rzucony ZA psa, do kazdego psa trzeba tez dopasowac wysokosc na jaka sie rzuca do flipa - rzucaj floatery przy overach - 'mark the bite' czyli zaznaczaj psu slownie (dobrze, yes, tak, super, wybierz jakies slowo) dobrze zlapany dysk, nie mow nic jak zlapie zle albo wcale - kup wiecej dyskow i trenuj dalej, fajnie Was bedzie spotkac na zawodach w 2008 :multi: Czyli jeżeli wymyślę coś innego to będzie tak samo punktowane jak tamte dwa tak Tylko Floater to rzut tuż koło mnie więc jest niemal awykonalne zrobienie around the world. Ja myślę bliżej tzn jakieś 2m odemnie :smile: Flaoter to rzut przy ktorym dysk zawisa w powietrzu, mozna rzucac tez dalej od ciala (do kilku metrow). Najlepiej trenowac z wbita w ziemie tyczka (skrzydlem od hopki, palikiem itd), rzucasz tak zeby dysk zawisl nad tyczka (w jej okolicach) i spadl na czubek tyczki. Na poczatku z bardzo bliska, okolo 1 metr, stopniowo odsuwasz sie krok po kroku dalej. Pozdrawiam Ewa Quote
Saba Posted November 24, 2007 Posted November 24, 2007 Wielkie dzięki o taką odpowiedź mi chodziło :multi: NNL-BC napisał(a): Nie wiem na ile filmik jest poskladany z 'tylko tych dobrych momentow' a na ile Wasz trening jest naprawde tak dobry. Zależy od dnia, wtedy ogólnie trening mi się nie za bardzo podobał, rzeczy które wcześniej robiła, tu musiałam na spokojnie jej przypominać. Czasami jest super i bardzo szybko kończymy wtedy żeby czegoś nie spaprać i skończyć na pełnym sukcesie :D NNL-BC napisał(a): Bardzo podobal mi sie slalom i 'to cos cookola nog z obrotem' :lol: Dzięki :) a "to coś" wypatrzyłam w jakimś zagranicznym filmiku ;) NNL-BC napisał(a): Rady: - szybszy dysk przy flipie, rzucony ZA psa, do kazdego psa trzeba tez dopasowac wysokosc na jaka sie rzuca do flipa - rzucaj floatery przy overach - 'mark the bite' czyli zaznaczaj psu slownie (dobrze, yes, tak, super, wybierz jakies slowo) dobrze zlapany dysk, nie mow nic jak zlapie zle albo wcale - kup wiecej dyskow i trenuj dalej, fajnie Was bedzie spotkac na zawodach w 2008 :multi: 1. właśnie z fliperami zauważyłam że trzeba do każdego psa inaczej :/ z Fioną właśnie jeszcze docieram. 2. ok 3. chyba tak robie przynajmniej się staram, ale wiadomo że samą siebie trudno pilnować, więc głowy sobie nie dam uciąć ;) 4. Niedawno kupiłam 4 hero air, ale muszę sie na nie przerzucić, bo super latają, ale jak już mam do tego Fionę to nam ciężko :/ a co do zawodów to jak będą jakieś przy okazji agility ;) Quote
bellatriks Posted November 26, 2007 Posted November 26, 2007 [quote name='Saba']Frisbee w naszym wykonaniu http://www.youtube.com/watch?v=3gRj575Grt0 Czekamy na krytykę :P Ja tam laik jestem, ale mogę powiedzieć, że bardzo mi się podoba;) Quote
Recommended Posts