Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Guest Mrzewinska
Posted

Ja tu jestem na wygnaniu od prawie 40 lat:-)))
Z placem jednak sie nie przeprowadze, trudno, szukam w tej chwili chetnych na wspolna jazde do Wrocka, moze kogos namowie.

Zofia

• Replies 2.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Uff!!Jak mnie tu dawno nie było:roll:
my z Fadzikiem dopiero zaczynamy przygodę z frisbee...
Qpiłam to:
http://www.mbank.com.pl/mszop/images/104/frisS.jpg
Fadzik na początku WCALE sie tym nie interesował,ewentualnie jak mu rzuciłam:/
Jednak zabawa polega na tym, zebypsa najpier odpowiednio nakręcić na zabawke, prawda?
Pies niezbyt chętnie cieszył sie na zabawę talerzem,nie chciał do niegopodskakiwać, nie chciał przeciągać, gonić się itp....:(
Aż na następnym spacerze stał się cud:Fadzik zaczął się interesować zabawami talerzem:DAle na razie tak umiarkowanie.Nie mogę narzucić długiej zabawy bo po pewnym czasie pies wybitnie się nudzi.Tak więc Fado na komendę hop skacze i łapie trzymane w dłoni frisbee,czasem sie przeciągamy,biegamy-ja klaszczę i sie cieszę,on ucieka zkrążkiem-ja go gonię, albo na odwrót...Lubi też mnie gonic z krążkiemw pysku:P
Jednak nie wykazuje przy tym maxymalnego entuzjazmu...Nie wyglada na psa o wielkich zadatkach na zawodnika:diabloti:
W jaki sposób mogę go jeszcze przekonać do tej zabawy??Znacie jakieś tricki??:D

Posted

stereo napisał(a):
A nie planujesz może przeprowadzki do Warszawy? ;)

Łeee, w Warszawie jest drogo. Proponuję Łódź - grunty i mieszkania są tańsze:cool3: a i chętni pewnie też by się znaleźli;)

Posted

frisbee już mam nawet trzy :eviltong: Ja osobiście polecam Competition Standard!:loveu: Świetnie latają i nie są bardzo twarde! Mam psa w typie parsona więc nie niszczy ich tak szybko, choć ząbki już odbiła ;) Ale krązki na tym nie ucierpiały i latają znakomicie! :cool3:

Posted

Mam dyski competition standard i są na prawde świetne. Mam też psa w typie parsona i ma 5 miesięcy :lol: I mam pytanie... od którego miesiąca mój piesek zacząłby doganiać frisbee? Albo jaki jest na to sposób? Problem jest też w tym, że dysk jest trochę za duży do mordki mojego psa, tak, że nie dopasowuje się do kształtu jej ząbków a moja sunka jest maksymalistką (lubi wszystko ogromne, a coś małego ją nie bardzo interesuje) Bardzo lubi ganiać frisbee ale nie nadąza za nim a jeśli już jest dosyć blisko to nie łapie go tylko zwalnia i nie łąpie go... nie wiem co zrobić żeby ją do tego zachęcić... gdy każę jej złapać frisbee wtedy gdy skacze mi przez nogę łapie wez wahania i spada na cztery łapki! Ale to łapanie frisbee na odległość jej nie i dzie... oczywiście nie rzucam jej frisbee wysoko żeby nie skakała ale nad ziemią, żeby mogła złapać ale ona go nie dogania, a gdy rzucam wyżej żeby dogoniła to ona zwalnia i nie chce go złapać :mad:
Nie wiem co zrobić.... pomóżcie!!!:p

Posted

A rollerki łapie? Szmacianych też nie chce?
Ja dużego doświadczenia i wiedzy co prawda nie mam, ale jakoś tak zaczynałam pracę z mamutem, którego żadne tam talerze nie interesowały, a udało nam się dojść do łapania dysków przez prawie minutę:lol::eviltong:
Teraz mam kompletnego świra, trzymiesięczną owczarkę, której muszę kupić nowe szmatki, bo te już są w tragicznym stanie:evil_lol:
Ogólnie to chwalę sie, że mała robi overy przez nogę i rękę i 'pomiędzy' nogą a ręką (oczywiście takie nadminiziemne;)).
Mam taki pomysł, żeby, dopóki nie mogę z nią ćwiczyć normalnie, uczyć ją jakiś prostych figur na rollerach. Jakiś passingi, zig zagi, overki etc. Tylko nie wiem, czy to dobry pomysł:eviltong:

Posted

Rollerki łapie! :cool3: Ale jak ja mam nauczyć ją tych figur?? Mamy też szmaciane frisbee ale ona woli tą zabawke gryźć niż ją łapać :mad: A ćwiczymy na zwykłych różowych competitionach :)

Posted

Nie wiem jak ty, ja chcę uczyć normalnie:eviltong:
Skoro ona łapie Ci dysk z ręki, to może nie rzucaj jej tych dysków już normalnie tylko bardzo powolutku przechodź do dysków rzucanych. Taki russelek pięciomiesięczny to przecież mały pies, może mieć problem ze złapaniem dosyć ciężkiego dysku w locie. Zacznij od floaterków, a dopiero potem powoli rób rzuty do przodu.

Posted

A co w tym wypadku znaczy "normalnie"? :eviltong: Ja chcę mojego psa nauczyć tak żeby sprawiało mu to radochę! :lol: A na czym polega rzucanie floaterów? Ja zanm tylko backhand'y i rollery :oops: I jestem dosyć początkująca... :eviltong:

Posted

Możecie mi doradzic jaki dysk wybrac? Mam 11 miesięczną sukę labladora. Jest bardzo silna i nakręcona na wszelkie zabawy, przeciaganie gonienie. Ja za to nie mam żadnego doswiadzczenia w rzucaniu frisbee. Miałam szmaciane, ale po 8 lotach skończyło swój żywot. Chciałabym coś niedrogiegi a zarazem wytrzymałego, coś co daje mi duze możliwości. Start w zawodach raczej nas nie interesuje.
Pomożecie?

Posted

Russellka napisał(a):
myśle że dla labka dobry byłby Jawz ! :razz: Są to bardzo wytrzymałe dyski :)

Takze polecam. Są uwazane za niezniszczalne tylko niestety kosztują 50 zł ale ich zakup naprawde się opłaca ! ;)

Posted

Są tańsze dyski, ale po kilku lotach mogą zakończyć żywot :p
Z tą niezniszczalnością to tak nie do końca - widziałam Jawza po obróbce przez Karmela :evil_lol:

Posted

W takim razie trochę ograniczymy sobie racje pokarmowe i kupimy Jawza :). Z jakiego materiału jest ten dysk? tzn. czy jest sztywny?

Czy jestem w stanie nauczyc siebie i psa różnych figur nie obserwując nikogo na żywo?

Posted

Poczytaj w internecie [w Mój Pies było] jak nauczyć się różnych figur, te prostsze będą wychodziły szybciej ... nad trudniejszymi trzeba trochę popracować. Jawzem ponoć bardzo ciężko się rzuca, ja osobiście szkoliłam się na CS i jestem zadowolona ... jak się dobrze postaram to doleci do 3 linii ... ale nie dalej :lol:.

A ja zapytam ... są dyski sylikonowe ?

Pozdrawiam.

Posted

Saint napisał(a):

I lepiej kupić na razie jeden dysk, czy lepiej od razu chociaż 2?

lepiej dwa poniewaz jak rzucisz psu jeden a on nie bedzie chcial oddac to wtedy od razu pokazujesz drugi i rzucasz drugi i tak na zmiane :cool3:

pozdrawiam

Posted

A jaka to technika rzutu "floater"? Ja znam tylko backhandy i rollery...:oops: Musze się jeszcze wiele nauczyć ale ja i mója suńka jestesmy na dobrej drodze! :razz: I w jakim wieku psiak może skakać wysoko do góry?

Posted

Normalne wysokie skoki zostawcie sobie na później, z takim małym pieskiem do chyba do ok.roku.
Floater to taki rzut do góry, nie do przodu. Podkręcasz dysk nadgarstkiem i delikatnie wyrzucasz do góry. To uczy psa łapania w powietrzu. Na początku dysk prawie nie odrywa się od dłoni, a potem robisz floaty coraz mocniejsze.

Mój szczeniak już zaczyna bardzo ładnie łapać floatery:loveu:

Posted

Super! A ty masz dyski dla szczeniąt? Ja mam dla dorosłych i nie wiem czy uda jej się złapać takiego floaterka, ale z moją suńką wszytko jest możliwe! ;)

PS. Masz ślicznego pieska :cool3: