Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ŁukaszK napisał(a):
natomiast zapis ten jest tak niejednoznaczny ze rownie dobrze moznaby powolujac sie na niego rzucac jawzami (duzymi) ktore normalnie sa zabroniene... i w takiej sytuacji byloby to troche niesprawiedliwe w stosunku do innych... no ale z drugiej strony jak napisali 'dowolne' to dowolne...

Właśnie do tego zmierzam... Trenujemy na Jawzach, inne Drakolot po prostu masakruje :/ A ten zapis nie mówi o możliwości używania dysków wymienionych jako oficjalne, lecz w mniejszym rozmiarze, tylko o "dowolnych bezpiecznych". Jawzy są bezpieczne - o czym moim zdaniem świadczy fakt, że są produkowane przez firmę specjalizującą się we frisbee. Dlatego też chciałabym na nich wystartować - skoro regulamin jest taki, a nie inny... Btw: nie ma to nic wspólnego z ewentualną przewagą konkurencyjną - nie stanowimy zagrożenia dla nikogo :lol:

• Replies 2.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

eloł:)
mam pytanko,może głupie ale raz się żyje;)
czy mieszaniec labka nadałby się na frisbee??:)pytam bo labrador to raczej "ciężki w ruchu" pies o masywnej sylwetce i trzeba przyznać-sprinter też z niego żaden(nie mówiąc o skakaniu;P)
wprawdzie mój jest mniejszy i delikatniejszy od wzorcowego,ale tak sobie myślę ostatnio,żeby go zacząć wkręcać w różne sporty:)ma już sześć miesięcy i muszę mu znalezć jakąs "pasję" i sposób na przyjemną dla obu stron fizyczną eksploatację:)

Posted

Ja mam właśnie lżejszą wersję labradora i trenuję zarówno frisbee jak i agility. Radzimy sobie całkiem nieźle. Na mistrzostwa świata się nie wybieramy, ale przecież nie o to chodzi. :) Musisz sam(a) obserwować swojego psa i zdecydować, czy się do tego nadaje. Tylko pamiętaj, że to jeszcze szczeniak i nie przesadzaj z treningami.

Posted

tamer napisał(a):
Właśnie do tego zmierzam... Trenujemy na Jawzach, inne Drakolot po prostu masakruje :/

tak wlasnie myslalem... :eviltong:
na zawodach organizator zapewnia dyski wiec to ze niszczy nie powinno byc problemem... chyba ze tak sie juz przyzwyczailas do jawzow ze innymi zle ci sie rzuca... ;)

tamer napisał(a):
Btw: nie ma to nic wspólnego z ewentualną przewagą konkurencyjną - nie stanowimy zagrożenia dla nikogo :lol:

to sie okaze dopiero na zawodach... :eviltong:

a ciagnac dalej temat tego regulaminu i rzucania jawzami to przyszla mi do glowy inna nadinterpretacja... :cool1: tylko na wstepie zaznaczam ze to moje prywatne rozwazania... ;)
analizujac fragment: "7. The only brands of discs allowed for use in USDDN qualifying divisions of competition (...)" jesli przetlumaczymy to jako rundy kwalifikacyjne zawodow co dalej zinterpretujemy jako 'qualifier' do finalow... to wynikalo by z tego ze we wszystkich konkurencjach oprocz SuperOpen oraz tym bardziej na zawodach rangi krajowej moznaby rzucac rowniez innymi dyskami... :p

Posted

na razie piechol jest taki rozbuchany,że nie wiem,czy będzie mu się podobało bo on za Chiny ludowe nie moze skupić się na jednej rzeczy na dłuższą chwile;)

Posted

Blow napisał(a):
na razie piechol jest taki rozbuchany,że nie wiem,czy będzie mu się podobało bo on za Chiny ludowe nie moze skupić się na jednej rzeczy na dłuższą chwile;)

Od tego musisz zacząć. Nie możesz trenować żadnego sportu bez umiejętności koncentrowania się na przewodniku. Zacznij mu udowadniać, że to ty jesteś najfajniejszy(a), ty masz zabawki i smakołyki, ty się szybko poruszasz i wydajesz z siebie dziwne dźwięki, a cały świat dookoła jest nudny. :razz:

Posted

nie no to już wiem;)sztukę wydawania dziwnych dzwięków mamy opanowaną do perfekcji;)
chociaż nieraz i toG daje;)chyba ze za mało się staram:Pmusze tylko dorwać jakiekolwiek frizbee:D

Posted

ŁukaszK napisał(a):
tak wlasnie myslalem... :eviltong:
na zawodach organizator zapewnia dyski wiec to ze niszczy nie powinno byc problemem... chyba ze tak sie juz przyzwyczailas do jawzow ze innymi zle ci sie rzuca... ;)

Rozgryzłeś nas :razz: Dyski od organizatorów mnie nie urządzają, bo:
1) nie mam takowych w domu, żeby przyzwyczaić do nich i siebie i psa (a nasz poziom ekhm zaawansowania nie gwarantuje że gładko przestawimy się z jednych talerzy na drugie w dniu zawodów)
2) chyba mają nieco większą śrdnicę niż compy i jawzy - a to z kolei utrudniałoby zadanie welshowi
3) ostatnie rzuty np. w minidistance ostro pokiereszowanym fastem mogłyby się żle skończyć... Bo wiesz, Drak to prawie jak Szejk - łapie frisbee, wypluwa durszlak :eviltong:

to sie okaze dopiero na zawodach... :eviltong:

No tak, na pewno... Optymistyczna wersja zakłada, że uda nam sie opanować chociaż kilka procent przeciętnego programu freestyle - do czasu zawodów w Sopocie. Dodam, że jest to bardzo optymistyczna wersja :P

a ciagnac dalej temat tego regulaminu i rzucania jawzami to przyszla mi do glowy inna nadinterpretacja... :cool1: tylko na wstepie zaznaczam ze to moje prywatne rozwazania... ;)
analizujac fragment: "7. The only brands of discs allowed for use in USDDN qualifying divisions of competition (...)" jesli przetlumaczymy to jako rundy kwalifikacyjne zawodow co dalej zinterpretujemy jako 'qualifier' do finalow... to wynikalo by z tego ze we wszystkich konkurencjach oprocz SuperOpen oraz tym bardziej na zawodach rangi krajowej moznaby rzucac rowniez innymi dyskami... :p

No no, to juz nieco szersza nadinterpretacja niż moja :razz: Ale coś w tym jest - może gdyby ktoś jeszcze włączył się do dyskusji, rzuciłby noe światło na sprawę. Darku, jesteś tu? ;)

W każdym razie my wstępnie wybieramy się do Sopotu z jawzikami i wydrukiem regulaminu :eviltong:

Posted

tamer napisał(a):

2) chyba mają nieco większą śrdnicę niż compy i jawzy - a to z kolei utrudniałoby zadanie welshowi

no faktycznie... ale jawzy ciezkie sa... wiec moze na to samo by wyszlo... ;)
btw czy ty ja w ogole dokladnie zmierzylas...? :razz: bo jakos niedawno lidka mierzyla mila i on sie ledwo lapie a draka to jednak sie wieksza wydaje na pierwszy rzut oka... :eviltong:

tamer napisał(a):
W każdym razie my wstępnie wybieramy się do Sopotu z jawzikami i wydrukiem regulaminu :eviltong:

w takim razie do zobaczenia w sopocie... bede wam kibicowal i uwiecznie na zdjeciach wasz start zeby potem bylo czym sie chwalic... :p

Posted

A my nie możemy się pojawić na żadnym DCDC, więc dzielnie zadebiutujemy na Mistrzostwach Europy. :D Miejmy nadzieję, nie przynosząc wstydu naszemu krajowi ;)

Posted

ŁukaszK napisał(a):
no faktycznie... ale jawzy ciezkie sa... wiec moze na to samo by wyszlo... ;)
btw czy ty ja w ogole dokladnie zmierzylas...? :razz: bo jakos niedawno lidka mierzyla mila i on sie ledwo lapie a draka to jednak sie wieksza wydaje na pierwszy rzut oka... :eviltong:

Jawzy ciężkie, ale na nich przynajmniej jesteśmy w stanie trenować :cool3:

Drakę w Katowicach na okoliczność MP Flyball wymierzono mi na 37,5 cm, więc się łapie :)

w takim razie do zobaczenia w sopocie... bede wam kibicowal i uwiecznie na zdjeciach wasz start zeby potem bylo czym sie chwalic... :p

Super, dzięki!!! Do zobaczenia - w pierszej kolejności na Pikniku w Białym, później w Sopocie :loveu:

Posted

wprawdzie nie wezmiemy udziału ale chyba się przejdziemy z Fadziem i popatrzymy jak dajecie popis w Sopoćkowie:D:D:D:D
czy osoby "postronne" mogą przyjść na zawody z psem??(nigdy nie byłam na tego typu imrezie więc nie wiem:()

Posted

stereo napisał(a):
A my nie możemy się pojawić na żadnym DCDC, więc dzielnie zadebiutujemy na Mistrzostwach Europy. :D

w koncu sluszna decyzja... :p

tamer napisał(a):

w pierszej kolejności na Pikniku w Białym, później w Sopocie :loveu:

na razie to cie nie ma na liscie startowej wiec nie wiadomo czy jedziesz na ten piknik czy nie jedziesz... :eviltong:

Blow napisał(a):
czy osoby "postronne" mogą przyjść na zawody z psem??(nigdy nie byłam na tego typu imrezie więc nie wiem:()

publika raczej zawsze jest mile widziana... :cool1:

Posted

ŁukaszK napisał(a):

na razie to cie nie ma na liscie startowej wiec nie wiadomo czy jedziesz na ten piknik czy nie jedziesz... :eviltong:

Oj chyba źle spojrzałeś :razz:

Posted

tamer napisał(a):
Oj chyba źle spojrzałeś :razz:

eee tam... teraz sie zglosilas... :eviltong:

no i jakos nikt sie nie wlaczyl do dyskusji na temat nadinterpretacji regulaminu... 8)

Posted

Nikt nie chce podpaść...
Ja się zdcydowałam po upewnieniu się, że organizator dostarcza dyski, więc mi nie zależy. Jak nie moje, to Negra może je dziurawić, łamać, wyginać itd. :D

Posted

U nas jest jeszcze jedno zagrożnie związane z używaniem "społecznych" dysków - Draka raczej nie tyka rzeczy, które kiedyś inny pies miał w pysku. Można to było zauważyć chociażby na flyballu w Katowicach, kiedy to Draka miała oddzielne wiaderko z własnymi piłkami ;) Raz nasza maszynistka Ola przez pomyłkę włożyła jej piłkę z ogólnego wiadra, co zaowocowało jej wypluciem za pierwszą hopką :evil_lol:

Nie wiem o co chodzi z podpadaniem... Regulamin ma pewien zapis, z którego chciałabym skorzystać. Ot co... :roll:

Posted

Nie no, ja nie mam nic do Ciebie. Ja mówię o nadinterpretacji Łukasza nt. "rund kwalifikacyjnych". :)
Nie podejżewałabym Drakolota o taką wybredność ;)

Posted

Cofnę się trochę w czasie ;)

Gucio napisał(a):
Każdy pies sie nadaje ;)

Nie każdy pies bawi się zabawkami :eviltong: jak moja Saba :shake:
A tak bardziej na poważnie to taki Bernardyn, albo Kaukaz to tak nie zabardzo chyba podskoczy :roll:

Co do labka 6 miesięcznego ty chyba na stawy trzeba uważać ? taki chyba jeszcze nie może swobodnie trenować frisbee

Posted

Saba napisał(a):

Nie każdy pies bawi się zabawkami :eviltong: jak moja Saba :shake:

Nic na sile.
Jest masa innych zajec,ktore pies moze robic.
A tak bardziej na poważnie to taki Bernardyn, albo Kaukaz to tak nie zabardzo chyba podskoczy :roll:

Borderowi moze niepodskoczy,ale zawsze moze dac z siebie wszystko, prawda?:cool3:
Patrz chociazby na Zwirka Zakliny :niewiem:
Co do labka 6 miesięcznego ty chyba na stawy trzeba uważać ? taki chyba jeszcze nie może swobodnie trenować frisbee

Swobodnie moze, ale stosownie do wieku. Nikt nie bedzie kazal mu skakac w zwyz. Wystarczy na poczatek jak bedzie ladnie biegal po rollerki czy zgarnial talerzyk z treki, skaczac, np. przez noge ...:niewiem:

Posted

PATIszon napisał(a):

Swobodnie moze, ale stosownie do wieku. Nikt nie bedzie kazal mu skakac w zwyz. Wystarczy na poczatek jak bedzie ladnie biegal po rollerki czy zgarnial talerzyk z treki, skaczac, np. przez noge ...:niewiem:

Właśnie o czymś takim myslałam ;)