Jump to content
Dogomania

szukamy malego labradora

Recommended Posts

• Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

KarolinkaAndRoni napisał(a):
Jesu ludzie doczepiliscie sie do mnie jak rzep psiego ogona ;/ dajcie sobie siana i sie nim wypchajcie ja mam swoje zdanie wy macie swoje i dajcie spokuj;/
To znaczy, że nie doczekam się odpowiedzi na moje pytanie? :( Trudno... Wygłaskaj ode mnie Roniego. Bardzo ładny jest, ale szkoda, że kundelek...

Posted

Ja mam dwa bezrowodowe psy. Boogie to typowy kundel, mieszaniec trochę podobny do owczarka niemieckiego, a Sabina... tez kundel, choc łudząco podobny do długowłosego owczarka niemieckiego. Ja je nazywam owczarki poniemieckie :wink: Ale zdaję sobie sprawę, że w świetle przepisów kynologicznych oba to kundle. I nie mam na tym tle żadnych kompleksów. Pies rasowy to tylko taki, który ma rodowód. Cała reszta to kundle :wink:

Posted

Delta, Asher - Wy kompleksów nie macie i dobrze :) Sama mam psa rodowodowego - właściwie tylko przez to, że dośc długo szukałam psa i info które znalazłam przekonały mnie do takiego z papierami - dla bezpieczeństwa... A Karolina chyba poprostu nie ma pojęcia o hodowli psów rasowych i tyle :)

Posted

Jesu ludzie doczepiliscie sie do mnie jak rzep psiego ogona ;/ dajcie sobie siana i sie nim wypchajcie ja mam swoje zdanie wy macie swoje i dajcie spokuj;/
śliczny ten twój KUNDELEK i bardzo podobny do labka / a spokój piszemy tak :wink: /

Posted

a to ze ty kupilas pseudo labradora za 1 zl to juz nie moje probelm:)

To chyba Ty masz problem, nie Maga. Ona przynajmniej wiedziala co brała, nie dala sie oszukac i nie wywalila mnóstwa kasy za psa rasopodobnego w przeciwieństwie do Ciebie

Mozecie nazywac psy bez rodowodu jak chcecie, to wasza sprawa :)

To co chcemy to jedno a to co mówi PRAWO to zupelnie inna sprawa
Osoby tlumaczące Ci o co chodzi w rodowodach nie wyażają wlasnego zdania, czy jak wolisz "widzimisię", ale mówia to co mówi prawo kynologiczne obowiązujące na calym świecie praktycznie

Posted

Delta napisał(a):
Oj dobra dajmy spokój przeceż to nic takiego :oops:

Delta, oczywiście, ze nic takiego i nie chodzi o to, żeby się tylko kogoś "czepnąć". My po prostu protestujemy przeciwko szerzeniu nieprawdy na publicznym forum, na które zagląda mnóstwo ludzi, również tych, którzy dopiero planują zakup psa. Niech wiedzą, że pies rasowy to z rodowodem i nie ma czegoś takiego jak rasowy bez rodowodu. I jeżeli już zdecydują się na psa w typie rasy, niech zrobią to z pełną świadomością, a nie z przekonaniem, że rodowód to tylko kilkaset zł więcej, by móc wystawiać psa.
O rasowości psa świadczy jego rodowód i nic więcej.

Posted

No własnie - Maga100 ma racje Delto :) Jeśli wiemy że pies bez rodowodu czesto okazuje sie poprostu mieszańcem - musimy to uświaddamiać osobom kupującym psa - i zaprzeczać gdakaniu w stulu "Mój pies nie ma rodowodu, bo nie wsyztskie z miotu mają, a pochodzi z bardzodobrej czeskiej hodowli" - poprostu ostrzegamy ludzi przed dawaniem kasy naciągaczom i pseudo-hodowcą :) I to co mówiła Karolina - że Ty mogłaś sobie kupić mieszańca za 1 zł - a ona ma laba bez papierów z bdb hodowli - jest poprostu lekkim... nieprzemyśleniem, z jej strony - bo Ty przynajmniej nie dałaś się naciagnąć pseudo-hodowcą - a ona jest święcie przekonana, że to jest dobra czeska hodowla... Cóż - może kiedyś ktoś, lub coś jej uświadomi, że taki niby głupi papierek - jest gwarancją rasy, charakteru i zdrowia psa. (Pozdrów Delte i ją ucałuj w pyszczek odemnie! I pozdro dla innych psiaków i tych rasowych i rasowo podobnych - bo kochane musza być tak samo :))

Posted

Delta napisał(a):
No ja też sie dalam nacignąć :oops: ale to już inna historia. Niestety pseudohodwcy nie mieli na czym zarabiać to się za psy wzięli :(
Dowiedzialam się bardzo niemiłych rzeczy o warunkach w jakich są trzymane psy w takich chodofflah :cry: Kiedyś myślałam, że jest tak różowo, że jak ktoś ma szczeniaczki to je kocha i sie nimi opiekuje a rzeczywistość okazała się inna - hodują je tylko dla zysku. To jest taka smutna polska rzeczywistość. Bo w Niemczech czy chociażby nawet w Czechach kultura hodowlijest zupełnie inna, ludzie są bardziej uświadomieni, hodowcy bardziej profesjonalni - kupujący i sprzedawca mają do iebie zaufanie. A u nas jak zwykle wszystko na opak :evil:

No właśnie co niektórzy zwietrzyli niezły interes dzięki modzie na goldki i labki - wystarczy kupić sunię, która dwa razy do roku będzie miała szczeniaki i opchnąć je po 600zl a nieuświadomionym wciskać kity w stylu "szczeniak nie ma rodowodu bo jest któryś tam w miocie" /ten pogląd wciąż niestety jest bardzo popularny/ albo "mam szczeniaki bez rodowodu bo nie chciało mi się jeździć na wystawy" :evil:

Posted

Delta napisał(a):
Trzeba miec wogóle jakieś zboczenia psychczne żeby tak wykorzystywaćscwoja sucz. To tak jakbycjakaś kobitka rodziła dziecko i za chwil następne i nastepne.... :roll: Jak tak można?! :evil:

Jak widać można - niestety - z wielką szkodą dla psiaków - bo w ciągu kilku lat mody nasze goldeny bardzo się "popsuły" - zarówno pod względem wyglądu jak i co gorsze - jeśli chodzi o problemy zdrowotne. Niestety tak długo jak będzie zbyt na psy bez rodowodu tak długo będą działać nieodpowiedzialni "hodowcy".

Posted

Tak - i trzeba ludziom uświadomić - że dając to 200-300zł więcej - mają pewność, że ich pies to golden - ż eurdoził się w dobrych warunkach, że jego matka nie jest wykorzystywana do parówkowej produkcji psów...

Posted

Dawno mnie nie było i teraz włosy stają mi na głowie jak czytam tą nagonke.Dobrze teraz się zgadzam-wszystko jest takie oczywiste,ale-co mają zrobić takie naiwne kretynki jak ja .Najpierw kupiłam potem trafiłam na Dogomanie i co teraz ? mam ukręcić łeb mojej suni,tylko dlatego że kupiłam i ją mam bardzo labkopodobną nawet bardzo labowa ta moja sucz . :roll:

Posted

Weronika napisał(a):
Dawno mnie nie było i teraz włosy stają mi na głowie jak czytam tą nagonke.Dobrze teraz się zgadzam-wszystko jest takie oczywiste,ale-co mają zrobić takie naiwne kretynki jak ja .Najpierw kupiłam potem trafiłam na Dogomanie i co teraz ? mam ukręcić łeb mojej suni,tylko dlatego że kupiłam i ją mam bardzo labkopodobną nawet bardzo labowa ta moja sucz . :roll:

Nikt Ci ie każę ukręcac lebka Twojej suni :o Skąd takie wnioski? :o
Tu nie jest nagonka na wlascicieli psów rasopodobnych, ale na producentów tychże piesków :-?
Wiele osób najpierw kupiło psa od takiego "hodoffcy" a potem sobie uświadomilo, że zostali oszukani, jedynie właściciel ma obowiązek węcz nie dopuścic do dalszego rozmnazania takiego pieska

Weronika
, czlowiek uczy się na błedach, a każdy z nas jakieś błedy popelnia :wink: Po prostu nastepnym razem nie kupisz psa "rasowego bez rodowodu" , tylko psa z papierami, co najwyżej zakupisz duzo tanszego tzw peta, weźmiesz psa na raty lub weźmiesz, ZA DARMO szczeniaka od "sąsiadki" , ktorej suczka wpadła przypadkiem, :roll: ale z pelna świadomościa że bierzesz kundelka :wink: lub po prostu przyganiesz jakąs bidę ze schroniska :D
Mozliwości jest wiele :D

Posted

Wiesz co mają zrobić? Kochać pieska (to powtarzamy cały czas - bo wsyztskim sie to tak smao należy nie zależnie czy rasowy, czy nie) - ale nie namawiać do tego innych i nie napędzac biznesu pseudo-hodowcą i nie rozmnażać swoich zwierząt.

Posted

Weronika napisał(a):

:D Weroniko - na pewno nikomu nie o to chodzi! :D Raczej o uświadamianie ludzi w temacie. Ja też kupując swoją sunię popełniłam wiele błędów /dowiedziałam się o tym po fakcie/ - na szczęście było to ponad 7 lat temu gdy goldenki nie były u nas jeszcze tak popularne a co za tym idzie - masowo rozmnażane i raczej nie zdarzały się szczeniaki bez rodowodu. W tej dyskusji chodzi o to aby przestrzec potencjalnych właścicieli psów rasowych przed kupowaniem psa bez rodowodu - tak naprawdę wyrobienie uprawnień hodowlanych nie jest wielkim problemem a jeśli komuś się nie chce tego zrobić to jest albo bardzo leniwy albo liczy na łatwy i szybki zysk. Albo ma psa /suczkę/ który nie odpowiada wzorcowi rasy i tym samym nie powinien być rozmnażany.

Posted

Już mi lepiej , ale powiem wam że chciała bym oj chciała polatać po wystawach i móc powiedzieć że moja sucz nie tylko jest mądra,opanowana,wyszkolona,piękna-ale też rasowa. :oops:

Posted

Weronika napisał(a):
Już mi lepiej , ale powiem wam że chciała bym oj chciała polatać po wystawach i móc powiedzieć że moja sucz nie tylko jest mądra,opanowana,wyszkolona,piękna-ale też rasowa. :oops:

Ale po co? Rodowód nie jest gwarancją mądrości, opanowania i wyszkolenia psa - o tym jak zachowuje się pies w dużej mierze decydujemy my - czyli odpowiedzialni właściciele. Odpowiedzialni to znaczy np. tacy, którzy nie decydują, żeby suczka "miała raz w życiu szczeniaczki dla zdrowia" /to następny mit który niestety wciąż jest bardzo popularny/

Posted

Weroniko, dobrze, że już ci dziewczyny wytłumaczyły powyżej, bo jak przeczytałam twój post to się przeraziłam :wink:
Nam chodzi tylko o jedno - żeby nie propagować głupot pt "rasowy bez rodowodu". Takie coś nie istnieje - i tylko tyle :D

Posted

Na Paluchu jest suczka labradorka (przynajmniej tak wyglada i sie zachowuje) nr 2875/05

wstawilam o niej ogloszenie na Psy w Potrzebie- sa tam zdjecia i kilka slow o niej