kasiatark Posted November 19, 2005 Posted November 19, 2005 Czy ktoś może mi coś powiedzieć o analizie moczu.Czy można wywnioskowac o zapaleniu pęcherza albo czyms innym .Dzis odebrałam wynik, w poniedziałek idę na badanie krwi z moim psem [img=http://img519.imageshack.us/img519/8479/mocz4qn.th.jpg] Quote
wolfi Posted November 19, 2005 Posted November 19, 2005 Mocz jest mętny- to nieprawidłowe. Ph zasadowe-powinno być kwaśne. Leukocyty lużno zalegają -czyli infekcja.erytrocyty 4-6 a nie powinno ich byc wcale.Wałeczki nieobecne-to prawidłowe. Razem- coś się dzieje w drogach moczowych.Nalezy zrobić posiew moczu i najlepiej badania bochemiczne nerek. I włączyć leczenie. Quote
kasiatark Posted November 19, 2005 Author Posted November 19, 2005 Dziękuję za odp. Czy z tych wyników może wynikać coś z nerkami czy raczej z zapaleniem pęcherza ? Czy takie wyniki moga byc troszkę podwyższone,zaniżone przez cieczke suki i przebytą operację ( ropomacicze) Jakie powinnam teraz zrobić badania- krwi pod kątem nerek ? Juz coś wiem o moczu dzięki odpowiedzi i nie idę w ciemno do wet. Quote
coztego Posted November 19, 2005 Posted November 19, 2005 Bardzo liczne bakterie... będzie antybiotyk i sunia wyzdrowieje :kciuki: Quote
wolfi Posted November 19, 2005 Posted November 19, 2005 Zapalenia nerek na podstawie tego wyniku nie można wykluczyć dlatego dobrze byłoby zrobić mocznik, kreatyninę, elektrolity i przy okazji morfologię z rozmazem. POSIEW ! Ewentualnie do rozważenia USG nerek , bo nieprawidłowości w budowie sprzyjają infekcjom. Cieczka może dawać też zmiany w moczu ale nie takie jak powyżej. Quote
kasiatark Posted November 19, 2005 Author Posted November 19, 2005 Przepraszam,że ja taka upierdliwa jestem z tymi pytaniami ale pieska ma 15lat i chciałabym,żeby troszkę jeszcze pożyła :) Czy przez te bakterie może być spowodowane to,że w nocy nie utrzymuje moczu i zsikuje się? Juz sama nie wiem co mam myśleć o jej "chorobie" czy to nic poważnego czy może skutki żle wykonanej opercji albo powikłań. Quote
wolfi Posted November 19, 2005 Posted November 19, 2005 Nie trzyma moczu teraz przy infekcji czy było tak już przedtem ? Quote
coztego Posted November 19, 2005 Posted November 19, 2005 kasiatark napisał(a): Czy przez te bakterie może być spowodowane to,że w nocy nie utrzymuje moczu i zsikuje się? Jak najbardziej. Właśnie to przechodziłam z moją sunią. Jutro kończy antybiotyk i już przestała posikiwać. 8) Quote
kasiatark Posted November 19, 2005 Author Posted November 19, 2005 Moczu nie trzyma od ok.tygodnia, są noce gdy wszystko jest ok.W dzień wytrzymuje, problem pojawia się w nocy.Myslałam,że to może przez operację albo ze starości ale zsikanie sie 5-6 razy w ciągu ok.tygodnia to zbyt częsty zbieg "okoliczności".Mam nadzieję,że antybiotyki wystarczą .Zobacze co powie wet w poniedziałek. Czytałam na forum o urosept i furaginum czy jeśli nie jestem pewna co szwankuje czy nerki czy co innego moge dawać jej 1 tabl.dziennie czy lepiej poczekać na decyzje weterynnarza ? Quote
coztego Posted November 19, 2005 Posted November 19, 2005 kasiatark napisał(a): Czytałam na forum o urosept i furaginum czy jeśli nie jestem pewna co szwankuje czy nerki czy co innego moge dawać jej 1 tabl.dziennie czy lepiej poczekać na decyzje weterynnarza ? Poniedziałek jest pojutrze... Poczekaj, żeby nie mieszać... Quote
wolfi Posted November 19, 2005 Posted November 19, 2005 Dobrze byłoby pobrać posiew przed włączeniem antybiotyku. Jedna tabletka dziennie Furaginy to żadne leczenie. Rozumiem,ze nie ma gorączki ? Sadzę ,że antybiotyk byłby lepszym rozwiązaniem. Quote
coztego Posted November 20, 2005 Posted November 20, 2005 Jak już jesteśmy przy badaniu moczu, to się podepnę do tego topiku. Kreska dostaje witaminę C na zakwaszenie moczu, pod koniec tygodnia mamy kontrolne badanie. Czy przy witaminie mocz będzie sztucznie zakwaszony, co wpłynie na wynik badania? :hmmmm: Czy powinnam odstawić tę witaminę parę dni wcześniej? Quote
wolfi Posted November 20, 2005 Posted November 20, 2005 Na pH moczu wpływaja rózne czynniki, także dieta. Domyślam się ,że pies ma kontrolne badanie w kierunku ustapienia infekcji w drogach moczowych ? Nawet dawka 4 gramów na dobę nie wpływa znamiennie na obniżenie pH. więc jeśli nie podasz tej witaminy 2 dni przed badaniem to na pewno będzie idealnie. Poza tym w badaniu Twojego psa zapewne pH nie jest najistotniejsze. Quote
Jagoda Posted December 1, 2005 Posted December 1, 2005 czy ktoś może jest w posiadaniu norm dla wyników badania moczu Quote
Recommended Posts