Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mocz jest mętny- to nieprawidłowe. Ph zasadowe-powinno być kwaśne.
Leukocyty lużno zalegają -czyli infekcja.erytrocyty 4-6 a nie powinno ich byc wcale.Wałeczki nieobecne-to prawidłowe.
Razem- coś się dzieje w drogach moczowych.Nalezy zrobić posiew moczu i najlepiej badania bochemiczne nerek. I włączyć leczenie.

Posted

Dziękuję za odp. Czy z tych wyników może wynikać coś z nerkami czy raczej z zapaleniem pęcherza ? Czy takie wyniki moga byc troszkę podwyższone,zaniżone przez cieczke suki i przebytą operację ( ropomacicze)
Jakie powinnam teraz zrobić badania- krwi pod kątem nerek ? Juz coś wiem o moczu dzięki odpowiedzi i nie idę w ciemno do wet.

Posted

Zapalenia nerek na podstawie tego wyniku nie można wykluczyć dlatego dobrze byłoby zrobić mocznik, kreatyninę, elektrolity i przy okazji morfologię z rozmazem. POSIEW !
Ewentualnie do rozważenia USG nerek , bo nieprawidłowości w budowie sprzyjają infekcjom.
Cieczka może dawać też zmiany w moczu ale nie takie jak powyżej.

Posted

Przepraszam,że ja taka upierdliwa jestem z tymi pytaniami ale pieska ma 15lat i chciałabym,żeby troszkę jeszcze pożyła :)

Czy przez te bakterie może być spowodowane to,że w nocy nie utrzymuje moczu i zsikuje się? Juz sama nie wiem co mam myśleć o jej "chorobie" czy to nic poważnego czy może skutki żle wykonanej opercji albo powikłań.

Posted

kasiatark napisał(a):

Czy przez te bakterie może być spowodowane to,że w nocy nie utrzymuje moczu i zsikuje się?

Jak najbardziej. Właśnie to przechodziłam z moją sunią. Jutro kończy antybiotyk i już przestała posikiwać. 8)

Posted

Moczu nie trzyma od ok.tygodnia, są noce gdy wszystko jest ok.W dzień wytrzymuje, problem pojawia się w nocy.Myslałam,że to może przez operację albo ze starości ale zsikanie sie 5-6 razy w ciągu ok.tygodnia to zbyt częsty zbieg "okoliczności".Mam nadzieję,że antybiotyki wystarczą .Zobacze co powie wet w poniedziałek.

Czytałam na forum o urosept i furaginum czy jeśli nie jestem pewna co szwankuje czy nerki czy co innego moge dawać jej 1 tabl.dziennie czy lepiej poczekać na decyzje weterynnarza ?

Posted

kasiatark napisał(a):

Czytałam na forum o urosept i furaginum czy jeśli nie jestem pewna co szwankuje czy nerki czy co innego moge dawać jej 1 tabl.dziennie czy lepiej poczekać na decyzje weterynnarza ?

Poniedziałek jest pojutrze... Poczekaj, żeby nie mieszać...

Posted

Dobrze byłoby pobrać posiew przed włączeniem antybiotyku.
Jedna tabletka dziennie Furaginy to żadne leczenie.
Rozumiem,ze nie ma gorączki ?
Sadzę ,że antybiotyk byłby lepszym rozwiązaniem.

Posted

Jak już jesteśmy przy badaniu moczu, to się podepnę do tego topiku.

Kreska dostaje witaminę C na zakwaszenie moczu, pod koniec tygodnia mamy kontrolne badanie. Czy przy witaminie mocz będzie sztucznie zakwaszony, co wpłynie na wynik badania? :hmmmm:
Czy powinnam odstawić tę witaminę parę dni wcześniej?

Posted

Na pH moczu wpływaja rózne czynniki, także dieta.
Domyślam się ,że pies ma kontrolne badanie w kierunku ustapienia infekcji w drogach moczowych ?
Nawet dawka 4 gramów na dobę nie wpływa znamiennie na obniżenie pH. więc jeśli nie podasz tej witaminy 2 dni przed badaniem to na pewno będzie idealnie. Poza tym w badaniu Twojego psa zapewne pH nie jest najistotniejsze.

• 2 weeks later...