PiotrekJ Posted November 17, 2005 Posted November 17, 2005 Wiem, że tematy dotyczące obu karm pojawiały się już na tym forum. Jednak nie znalazłem tam wystarczającej ilości informacji, które mnie interesują :-? ... Obecnie karmię swojego psiaka na przemian Hills'em Large Breed Puppy (1 posiłek) i gotowanym (2 posiłki). Zacząłem się poważnie zastanawiać nad przejściem wyłącznie na suche. W głowie pojawiają mi się jedynie dwie marki karm które byłbym skłonny podawać psu - Hill's, którego jada obecnie, oraz Acana. O tej drugiej naczytałem się wiele dobrego na tym forum. Mniej informacji odnalazłem o Hills'ie. :roll: Moje pytanie do Was - którą karmę polecacie mi bardziej i dlaczego? Jeśli chodzi o Acane myślę oczywiście o odpowiedniku Hills'a dla szczeniąt ras dużych ;) ... Quote
BRET Posted November 18, 2005 Posted November 18, 2005 Ja swojego labka karmiłem Acana.Po dwóch workach 15 kg zrobiłem badanie krwi i okazało się że ma za mało białka i za dużo fosforu.Tak więc w moim przypadku ta karma się nie sprawdziła a tyle dobrego o niej słyszałem.Co służy jednemu może nie pasować innemu psu.Proponuje robić badania kontrolne.Obecnie kończymy worek Boscha ale bardzo się drapie i zmieniam na Proformance Quote
coco Posted November 18, 2005 Posted November 18, 2005 Akurat to, co my polecimy jest najmniej ważne, bo karma ma służyć Twojemu psu. Musisz zastosować je obydwie i zobaczyć, którą lepiej toleruje, po której lepiej i mniej się załatwia itd., itp., jak po niej wygląda. Twój pies może odbierać karmę zupełnie inaczej, niż nasze psy :D . Powodzenia :D !!! Quote
PiotrekJ Posted November 18, 2005 Author Posted November 18, 2005 Coco, zapewniam Cię że ten psiak zje wszystko co do jedzenia się nadaje i w pełni to przyswoi ;) ... Zależy mi bardzo na komentarzach osób, które przeszły z Hills'a na Acane. Oczywiście komentarze innych osób również bardzo mile widziane ;). Jakie zauważyliście różnice? Więcej było plusów czy minusów takiej decyzji? Quote
kaukazy Posted November 19, 2005 Posted November 19, 2005 Ja swojego labka karmiłem Acana.Po dwóch workach 15 kg zrobiłem badanie krwi i okazało się że ma za mało białka i za dużo fosforu. Powidz mi jak może być za mało białka i za dużo fosforu do czego. Fosfor jeśli się robi to stosunek jego do wapnia bo wtedy tylko coś nam mówi, a tak to nic. A z tym białkiem dalej nie rozumiem. Pozdrawiam Quote
BRET Posted November 19, 2005 Posted November 19, 2005 Podaje wyniki badań: Białko 47,5 (norma 55-70) po zmianie no Bosch 59,4 Wapń 2,5 (norma 2,25-3) po zmianie 2,8 Fosfor 2,98(norma 1,35-2,87) po zmianie 3,12 !!! Obecnie zamówiłem Proformance z jagnięciną gdyż po Boschu strasznie się drapie. Ja wcale nie chce robić antyreklamy Karmie Acana i Bosch.Poprostu mojemu psiakowi nie służy. Wet zalecił podawanie alugastrinu na zbicie fosfotu. A tak przy okazji gdybym chciał przejść na gotowane to w jakim produkcie jest najwięcej fosforu? Dzięki za zainteresowanie się moim problemem. Quote
masala Posted November 19, 2005 Posted November 19, 2005 Obecnie nie daję żadnej z tych karm .Kiedyś karmiłam Hillsem i okazała się najgorszym wyborem z możliwych (jakieś wysypki ,drapanie ,plama na brzuchu jak po oparzeniu wręcz) i potem od razu zmieniłam na Acanę lamb i rice.Wszystko po ok 2 tyg minięło.Teraz daję tylko pro plan salmon i rice i już jej nie zmienię.Jeszcze moja labradorka nie miała takiej pięknej sierści. A fakt ,że jeśli chodzi o jedzenie chrupek to wszystkie wcina jednakowo :P Quote
PiotrekJ Posted November 19, 2005 Author Posted November 19, 2005 W czwartek umówiłem się z przedstawicielką Acany na odbiór kilograma karmy na próbę. Rozmawialiśmy rano, Pani miała się odezwać koło południa i ... do tej pory cisza. Mamy już sobotę. :-? Trochę to niepoważne. Może wśród Was jest ktoś z Warszawy, kto karmi swojego psiutka Acana Large Breed Puppy i może mi odsprzedać niewielką ilość na próbę? Będę bardzo wdzięczny :D ... Quote
coco Posted November 19, 2005 Posted November 19, 2005 Przypomnij się, może po prostu zapomniała :wink: !!! Mimo wszystko szkoda tracić taki kontakt. Quote
Teba Posted February 10, 2006 Posted February 10, 2006 W sprawie próbek z acany najlepiej kontaktować się z Panią Beatą z Acany (Jej numer jest na stronie acany zaczyna się chyba na 609...) właśnie dziś dostałam próbki, suni bardzo smakuje i chyba podejme ryzyko... Pani Małgorzata z acany z którą się kontaktowałam w pierwszej kolejności też miała do mnie oddwonić... Quote
niki_ill Posted February 10, 2006 Posted February 10, 2006 witam Ja karmilam i Hills-em i Acana. Zdecydowanie lepsza, w przypadku mojej suni byla karma Hills Large Breed Puppy. Pies chetnie jadl, skora lsniaca, kupki w normie. Oczywiscie kazdy pies jest inny i inaczej znosi karme.Wg mnie Hill's jest obecnie chyba najlepsza karma na rynku. To moje zdanie. Cena jest tylko wysoka. Teraz mam 2 psy i karmie je nieco tansza Karma, ale takze dobra :) Psiaki rowniez chetnie ja jedza, super sie czuja i super wygladaja :) Pozdrowionka:diabloti: Quote
Teba Posted February 10, 2006 Posted February 10, 2006 przez pewien czas karmiłam hill'sem ale teraz mnie na nią nie stać, dawałam boscha i już mam dość . dziś dostałam próbki od Pani Beaty dałam suni i... myślałam że mi ręke zje :) zaraz zamawiam worek acany :) a za pare miesięcy zoabczymy czy to był dobry wybór :) Quote
ika07 Posted March 17, 2006 Posted March 17, 2006 Ja też z Hillsa przeszłam na Acanę bo psy zjadały mi ściany szukając wapnia.Teraz jest super , na wystawach zachwycają a przede wszystkim sa zdrowe.Pozdrawiam IKA Quote
Recommended Posts