Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ok. podaj maila na który wysłać te fotki, ile zdjęc preferujecie i jaki mniej wiecej długi powinien być tekst, bo ja bym mogła całą ksiazke napisac o moich bullach :lol: , więc wole wiedziec jakie sa ograniczenia. W weekend zabiore sie za wyszukanie tych najlepszych fotek i i sklecenie kilku zdań:)

Dogomaniacy!!! mobilizujcie się i znajdźcie chwilkę na wysłanie materiałów... To w końcu my właściciele kreujemy wizerunek naszych ukochanych bullków...

Posted

A mi się nie podoba, że oni chcą przejąć prawa autorskie do zdjęć i mieć możliwosć swobodnego nimi rozporządzania. Po podpisaniu takiej umowy mogą dowolnie zdjęcia wykorzystywać a ja nie bardzo chcę, żeby takie prawa miał ktoś, kogo nie znam, do kogo nie mam zaufania i nie jestem pewna celu.
Takie mam odczucia.

Posted

Marta Chmielewska napisał(a):
A mi się nie podoba, że oni chcą przejąć prawa autorskie do zdjęć i mieć możliwosć swobodnego nimi rozporządzania. Po podpisaniu takiej umowy mogą dowolnie zdjęcia wykorzystywać a ja nie bardzo chcę, żeby takie prawa miał ktoś, kogo nie znam, do kogo nie mam zaufania i nie jestem pewna celu.
Takie mam odczucia.
Marto, trochę nadinterpretujesz :wink:

Autor zdjęć przenosi na zasadzie wyłączności na United Pictures całość autorskich

praw majątkowych do wykorzystania zdjęć i rozporządzania nimi w całości bądź we fragmentach w

prezentacji multimedialnej poświęconej psom bullowatym.

Więc tylko w tym przypadku - prezentacji multimedialnje poświęconej psom bulowatym przekazujesz prawa autorskie. Osoba, której je przekażesz nie ma prawa wykorzystać zdjęć gdziekolwiek indziej poza prezentacją.
Przynajnie taki był zamysł. Teraz trzeba jeszcze spytać prawnika, czy zostało to odpowiednio sformułowane :wink:

Posted

Aher, jak dla mnie ten tekścik jest troszkę zbyt ogólny.
Martwi mnie ten fragment: autor zdjęć przenosi na zasadzie WYŁACZNOŚCI na United Pictures CAŁOŚĆ praw autorskich.
A prezentacja multimedialna jest dość ogólna. Jeśli już chcą zrobić to na drodze oficjalnej, to niech zrobią porządnie. Jeśli chcą prawa autorskie przenieść, niech to zrobią na podstawie umowy, podpisana przez obie strony z zaznaczeniem określonego pola eksploatacji, w dwóch egzemplarzach. Nie ma potrzeby przenoszenia prawa autorskich na wyłączność, jeśli chcą zdjęcia tylko do tego jednego ,,dzieła", chyba, że chcą je wykorzystywać wielokrotnie do innych prezentacji multimedialnych ale o tym nie napisali. Mogą tez podpisywać umowę licencyjną, która daje jedynie prawo do wykorzystania utworu na określonym polu eksploatacji, w określonym rozmiarze.
Dlaczego się czepiam? bo podpisuję umowy kilkadziesiat razy rocznie i kiedyś zdarzyło się, że ktoś wykorzystał moją pracę nie w tym celu, w którym bym chciała.
Jeśli mogę cos zasugerować, lepiej niech dowiedzą się jak prawnie uregulować tą kwestię, żeby nie napytali sobie później biedy. Autorzy przesyłanych zdjęć muszą też podpisać w tej umowie podpunkt, że są autorami zdjęć i mają do nich prawa autorskie. Umowa jest też wiążąca gdy podpisały ją obie strony.
Jestem przychylna akcji :D Byle z głową. :wink:

Posted

Marto, skoro masz niezbędną wiedzę, to pomóz im sformułowac ten zapis. Ja myślę, że im chodzi własnie o to, co napisałam, tyle, że wiedzy jak to własciwie ująć zabrakło :wink:

Posted

Wolałabym, żeby na mnie się nie powoływali, tylko na osobę kompetentną prawnie. Problem w tym, ze nigdy nie podpisywałam umowy, gdzie prawa autorskie byłyby przekazane darmowo. Zawsze w grę wchodziła kwota, terminy itp. Dlatego bez konsultacji nie radzę wysyłać cos takiego, bo może okazać się, ze nie ma mocy prawnej. Mogę jedynie podesłać wzór umowy.
Co jeszcze. Chciałabym przed wydrukowaniem zobaczyć całość, czy faktycznie będzie zgodna z założeniami autora. A raczej taka możliwość nie została wzięta po uwagę. Reasumując, wysyłam zdjęcia z przekazaniem wyłączności komuś, kogo nie znam, kto mówi, że to dla dobra rasy i komu wierzę tylko na słowo. A jeśli podeślę zdjęcie mojej córki, tulącej psa istnieje ryzyko, że wcale nie trafi do biuletynu o którym mowa i o takiej treści jaką bym sobie życzyła.
Poza tym umowe podpisywałam zawsze i wyłącznie z podmiotem gospodarczym.
Jakby nie patrzeć, oddając komuś swoje dzieło, swoje myśli, stajemy się współtwórcą i powinniśmy mieć prawo do autoryzacji, wglądu jeszcze przed drukiem i zapisem itp.