Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 811
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witam,

do Wilna jexdziliśmy juz kilka razy.Wystawa jest bardzo sympatyczna.Zobaczcie tylko czy jesteście na liscie wystawców i mozna jechać.Niesympatyczne tam są tylko płatności, tragiczne kolejki i straszny bałagan.W tej chwili mam juz z wszystkimi moimi psami ChLv, ale jak tylko bedę miała coś młodego jadę z powrotem na Litwę.
Dla zwycięskich psów zawsze sympatyczne prezenty dawane na ringu i karty ocen dawane zaraz po ocenie, równiez plus.Zawsze wracam z Wilna zadowolona, no i jeszcze piękne zabytki , trzeba zwiedzić.A najfajniejsza to ich wystawa w sierpniu w Trakai - ringi wystawowe graniczą z linia brzegową jeziora.Widoki nie do opisania

pozdrawiam wszystkich i zyczę polskim psom mnóstwa CACIB-ów

Posted

Asiaczku, nigdy nie byłam w Kownie, jeżdziłam tylko na międzynarodówki, bo wtedy przy 3 CACach jest ChLv, z krajowymi muszą byc 4 .Byłam tylko na marcowych i grudniowych w Wilnie i na sierpniowych w Trakai.Ale myślę ze jak tam jest fajnie to myślę ze na krajówkach też, koleżanka była w Mariampolu i było ok

Posted

Batiskaj - dzięki za info. Myślę, że będzie dobrze.
Chcę jechać do Kowna, bo tam jest piesek z mojej hodowli. Tak więc zaplanowałam sobie, że zobaczę malucha i przy okazji może coś ugram.:lol:
Pzdr.

Posted

Asiaczku,
ja akurat mieszkałam przez pól roku w KOwnie i to zupełnie co innego aniżeli Wilno. Nikt nie mówi, z mikro wyjątkami po polsku, jedynie rosyjski i litewski.
My bylismy na wystawie kowneńskiej na początku czerwca. Jest tam chyba pare wystaw, bo z uwagi na niewqielkość LItwy, trzeba powtarzać miasta. Wówczas wystawa odbywała się na nieużywanym lotnisku. Psów bardzo mało. Sedzina, która nas oceniała, zrobiła cała 1 i połowę 2 grupy.
Właściwie samochodem można podjechać pod sam ring. Żadnych płatnych parkingów. Oczywiście ringi asfaltowe. Ale nagrody bardzo fajne.
Długie kolejki do kasy, trochę bałaganu, ale wszystko da się załatwić. Pani poza kolejnością wydała nam numerek, gdy powiedziałam jej, że wchodzimy za 5 minut.
Właściwie to wszystko.
A Kowno mocno pachnie jeszcze przeszłością radziecką i w wielu miejscach jest zaniedbane, ale ma też pare pięknych zabytków. Jest zamek. al enajwazniejsze to pojechać, szczególnie, gdy robi się ciepló nad Kauno Marios(swego rodzaju sztuczny zbiornik wodny sł€żacy rekreacji), nad którym zanjduje się piekny barokowy klasztor. Są tam niepowtarzalne tereny spacerowe i wypoczynkowe. Kapiel w Kauno Marios to sama przyjemnośc, gdy zastanie Was odpowiednia pogoda.
Ceny hoteli - około 70 LTza dwie osoby w bardzo db warunkach.
Ach i trzeba zjeść koldunai, itp. Dla ciekawości- u nich pierogi ruskie nazywają się pierogami polskimi (lenku). W supermarkecie można kupić sobie bardzo db serki- surelis- chyba od nich danone wyprodukował swoje serki do przegryzanie, ale nigdy nie dogoni oryginału. Na Litwie surelisów jest chyba w 20 smakach albo i więcej.
Jeśli ktoś bedzie zainteresowany namiarami na przydatne strony internetowe albo gdyby ktoś potrzebował pomocy, to jeśli będę w stanie, to dam jakięs namiary.

Posted

My zawsze przejeżdzaliśmy na paszporty, natomiast jeśli chodzi o psy, które leżały na siedzeniu to nawet na nie nie patrzyli i nie prosili o dokumenty.Ale ja zawsze wychodze z założenia, ze jesli nie będę miała psich dokumentów to sprawdzą i zawsze mam ich paszporty.

Na Litwie trzeba spróbowac koniecznie ich cepelinów - pycha!!!

Posted

No oczywiście, że psie paszporty zabieramy obowiazkowo. Co prawda byliśmy 3 razy i nikt o nie nie pytał, ale w mysl zasady "strzeżonego...." lepiej zabrać, a właściwie napisałabym zabrać koniecznie!

Posted

[quote name='Monia-Fionia']Asiaczku,
ja akurat mieszkałam przez pól roku w KOwnie i to zupełnie co innego aniżeli Wilno. Nikt nie mówi, z mikro wyjątkami po polsku, jedynie rosyjski i litewski.
My bylismy na wystawie kowneńskiej na początku czerwca. Jest tam chyba pare wystaw, bo z uwagi na niewqielkość LItwy, trzeba powtarzać miasta. Wówczas wystawa odbywała się na nieużywanym lotnisku. Psów bardzo mało. Sedzina, która nas oceniała, zrobiła cała 1 i połowę 2 grupy.
Właściwie samochodem można podjechać pod sam ring. Żadnych płatnych parkingów. Oczywiście ringi asfaltowe. Ale nagrody bardzo fajne.
Długie kolejki do kasy, trochę bałaganu, ale wszystko da się załatwić. Pani poza kolejnością wydała nam numerek, gdy powiedziałam jej, że wchodzimy za 5 minut.
Właściwie to wszystko.
A Kowno mocno pachnie jeszcze przeszłością radziecką i w wielu miejscach jest zaniedbane, ale ma też pare pięknych zabytków. Jest zamek. al enajwazniejsze to pojechać, szczególnie, gdy robi się ciepló nad Kauno Marios(swego rodzaju sztuczny zbiornik wodny sł€żacy rekreacji), nad którym zanjduje się piekny barokowy klasztor. Są tam niepowtarzalne tereny spacerowe i wypoczynkowe. Kapiel w Kauno Marios to sama przyjemnośc, gdy zastanie Was odpowiednia pogoda.
Ceny hoteli - około 70 LTza dwie osoby w bardzo db warunkach.
Ach i trzeba zjeść koldunai, itp. Dla ciekawości- u nich pierogi ruskie nazywają się pierogami polskimi (lenku). W supermarkecie można kupić sobie bardzo db serki- surelis- chyba od nich danone wyprodukował swoje serki do przegryzanie, ale nigdy nie dogoni oryginału. Na Litwie surelisów jest chyba w 20 smakach albo i więcej.
Jeśli ktoś bedzie zainteresowany namiarami na przydatne strony internetowe albo gdyby ktoś potrzebował pomocy, to jeśli będę w stanie, to dam jakięs namiary.
Monia-Fionia - piekne dzięki za takie cudowne informacje! I również ciepłe podziękowania za ewentualną przyszłą pomoc.
My tam jedziemy prawdopodobnie bez noclegu, bo będziemy wracali z Estonii (wystawa w sobotę), a w niedzielę Kowno. A po wystawie - powrót do domu, bo w poniedziałek do pracy...
Co do kołdunów i serków "Surelis" - postaramy się spróbować.:lol:

Ta wystawa, na którą jedziemy, też ma się odbyć na jakimś lotnisku "S. Gireno aerodrome, Veiverir pl. 132, Kaune". Jutro mija I termin, tak więc muszę wysłać dokumenty (bo po co przepłacać, prawda?).
Pzdr.

Posted

Jeśli chcesz płacić za wystawę to Euro, a jeśli na wydatki na samej Litwie to Lity. Lity bez problemu kupisz w kantorach przed granicą , nie wiem gdzie mieszkasz ale np.w Wwie ciężko kupić lity.

pozdrawiam

Posted

Witam serdecznie ..
- okazuje się,ze będzie jedno wolne miejsce w pokoju dwuosobowym w hoteliku na Litwie (w przystępnej cenie - wystawa Wilno ) - także ZAPRASZAM chętnych .. !!

Pozdrawiam ciepło :cool3:

Posted

LITY.
Z moich częstych pobytów na LItwie wnioskuję, że o wiele lepiej jest wymieniac w swoim mieście albo już na samej LItwie, ale najgorzej wychodzi na granicy. I co smieszne na granicy tez nie zawsze są.
A w samym Wilnie łatwo wymienić pieniądze, ale z kolei wy będzieciew weekendy, a tam bank jest na pewno zamknięty w weekendy, a kantorów też tak dużo nie ma.
Ja polecam wymienianie u siebie.Wjezdżając do obcego kraju, trzeba miec ich walutę, chociazby żeby nawet toaletę lub parking opłacić.

Posted

[quote name='Asiaczek']Batiskaj - dzięki za info. Myślę, że będzie dobrze.
Chcę jechać do Kowna, bo tam jest piesek z mojej hodowli. Tak więc zaplanowałam sobie, że zobaczę malucha i przy okazji może coś ugram.:lol:
Pzdr.

Ostatnio w lato w Kownie była wystawa na lotnisku - na betonie...Można było za to podjechać samochodem pod ring...:razz:

Posted

Jesli moge doradzić. To ceny na LItwie sa mniej więcej takie same, no może czasmai troche wyższe o 1/3, ale db obiad w normalnej restauracji gdzies w centurm mozna zjeśc za 10-15LT, tak że czuje się bardzo sytym.
Zdarzaja się tez oczywiście tańsze miejsca, ale LitWA standardowo to taka Polska. Jeśli ktos chce zwiedzać, to ceny muzeów i innych atrakcji podobne do naszych. Mozna przywieżc sobie trochę jedzenie, bo to naprawde rewelacja. Mają coś, co u nas dopiero zaczęło się pojawiać - b.duzo wyrobów na bazie żurawiny, ach i jedyne na świecie litewskie jogurty.
W ramach wycieczki mozna wybrać się do Trok, ok. 25 km od Wilna w kierunki Polski. Nie ma nic piekniejszego od zamku na wyspie, czy to w lecie czy w zimie, a myśle, że tam będzie jeszcze sporo sniegu w ten weekend. ale to wycieczka na paregodzin.
Jesli ktos chce wiedzieć coś więcej to podaję stronę polską, na której znajdziecie duzo przydatnych linków
www.lietpol.pl

To strona słownik lit-pol pewnego studenta, dal którego fascynacją stała się Litwa i jak do tej pory to jedyna tego typu strona o kulturze lit.
Poszperajcie w linkach.

Posted

Gosik71 napisał(a):
Aha, wczoraj dostaliśmy też potwierdzenie:multi:

My też :jumpie:
Ja mam zamówione 300 LT (w tym stówa na hotel idzie od razu). Z tego, co tu słyszę, powinno wystarczyć.