Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pearl napisał(a):
Informacja skierowana do wszystkich, wybierajacych sie do Wilna busem ze mną: mała zmiana, mamy za ta sama cene luxusowy 21osobowy mikrobus Iveco;)

Pozdrawiam

Czyli 162 zł za osobę?

• Replies 811
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Czy oprocz paszportu psa i dowodu oplaty ptrzebne sa jeszcze jakies dokumenty??? Moze zaswiadczenie od weta o stanie zdrowia, itp.???

Chcialabym, mimo wszystko, poradzic sie Was, ile kasy mam ze soba wziasc i w jakiej walucie. Albo moze zrobilibysmy ogolny kosztorys dla wszystkich, ile mniej wiecej za to, ile za tamto.

To nasza pierwsza zagraniczna wystawa, wiec liczymy na Wasza pomoc :lol:

Posted

SuperGosia napisał(a):
Czy oprocz paszportu psa i dowodu oplaty ptrzebne sa jeszcze jakies dokumenty??? Moze zaswiadczenie od weta o stanie zdrowia, itp.???

Chcialabym, mimo wszystko, poradzic sie Was, ile kasy mam ze soba wziasc i w jakiej walucie. Albo moze zrobilibysmy ogolny kosztorys dla wszystkich, ile mniej wiecej za to, ile za tamto.

To nasza pierwsza zagraniczna wystawa, wiec liczymy na Wasza pomoc :lol:

W paszporcie musisz mieć wpis o stanie zdrowia psa, tzn., że jest zdrowy i zdolny do przewozu do miejsca przeznaczenia

Posted

donya napisał(a):
W paszporcie musisz mieć wpis o stanie zdrowia psa, tzn., że jest zdrowy i zdolny do przewozu do miejsca przeznaczenia

:crazyeye:
Bylam juz na kilkudziesieciu wystawach zagranicznych i w zadnym paszporcie nie mam czegos takiego i nigdy za granica nie bylo to potrzebne. Wystarcza wscieklizna !!!!!!!!!! Takie wymysly sa w Polsce

Posted

W paszporcie prawie na końcu jest jest miejsce na te wpisy. Aby móc przewieść zwierzę przez granicę musisz mieć tam wpis od lekarza.
Inną sprawą jest to, że nikt nie spawdza paszportów na granicach ale jeżeli trafisz na takiego, któremu się akurat zachce sprawdzić to Cię nie wypuszczą z kraju.

Posted

donya napisał(a):
W paszporcie prawie na końcu jest jest miejsce na te wpisy. Aby móc przewieść zwierzę przez granicę musisz mieć tam wpis od lekarza.
Inną sprawą jest to, że nikt nie spawdza paszportów na granicach ale jeżeli trafisz na takiego, któremu się akurat zachce sprawdzić to Cię nie wypuszczą z kraju.

Oczywiscie to nie jest wielki problem - taki wpis mozge zrobic na dwa czy trzy dni przed wyjazdem. Ale tu zastanawia mnie jedno - taki wpis od weta to - z tego co widze - powinien dzialac w jedna strone (czyli przewoz W-wa - Wilno). A wiec - teoretycznie - wiozac psa z powrotem tez powinnam miec wpis (trasa Wilno -Warszawa)... bo tez mi mogliby psa nie wpuscic z powrotem, czy tez nie?
To wszystko oczywiscie dywagacje dla porzadku.

Posted

O czy wy mowicie? :crazyeye: To jakies kompletne nieporozumienie. Ja bylam w zeszlym roku na ponad 20 wystawach zagranicznych, a w paszporcie jest rubryk na badania 10. I mialo by to oznaczac ze dla psa trzeba zakladac nowy paszport juz dwa razy. :mad: Nikt tego nie sprawdza. W zadnym panstwie w jakim bylam (Niemcy, Czechy, Słowacja, Słowenia, Wegry, Chorwacja, Litwa, Łotwa, Estonia, Finlandia) nikt tego nie wymaga ani na granicy ani na wystawach. Tylko jeden raz na wystawie w Estonii sprawdzali czy wpisy w paszportach sa zgodne ze skanerem chipow. ogolnie wazna jest tylko wscieklizna, z waznym szczepieniem. Na wielu wystawach nikt nie sprawdza nawet paszportow.
Tylko w Polsce spotyka sie wymogi o jakichs dodatkowych zaswiadczeniach i pieczatkach.

Posted

Od czasu wprowadzenia psich paszportów, nikt, ani na granicy ani na wystawach nie sprawdzał moim baskom takich wpisów.
Ja pokusiłam się jeden jedyny raz o taki wpis, gdy jechałam w 2004 r. na wystawę do Amsterdamu i na ulotce stało jak byk, że psy spoza Holandii taki wpis muszą mieć. I wiecie co? Przeszłam przez 2 kontrole weterynaryjne i żaden z lekarzy nawet nie rzucił okiem dalej niż do wpisu o wściekliznie.

Donya - masz rację, że takie wpisy powinny byc, bo po to są te rubryki. Ale i Dorotal ma rację, bo gdy psiak jest wiele razy prezentawany poza granicami, to obecnie musiałby mieć już 2 lub 3 paszporty.

I jadąc poza granice RP - nie będę robiła tego typu wpisów, tym bardziej, że taki zapis kosztuje.
Pzdr.

Posted

A, i jeszcze jedno. Na potwierdzeniu z estońskiej wystawy w Haapsalu było napisane, że przed wejściem na teren wystawy będą sprawdzane tatuaże o czipy. Nie były. Ale to taka ogólna uwaga dla jadących do Estonii na wystawy.
Pzdr.

Posted

Czy naprawdę nikt z was nie był nigdy sędziowany przez Hansa Müllera? Nazwisko dosyć znane, tyle że nie miałam jeszcze okazji u niego wystawiać. Chętnie bym się czegoś o nim dowiedziała.
Moim psom paszporty sprawdzali raz - przy przekraczaniu granicy z Rosją. Przy wjeździe do innych państw (Niemcy, Węgry, Słowacja, Czechy, Austria) wystarczył uśmiech moich misiaczków:lol:

Posted

Z tymi wpisami do paszportów to jest problem, u nas wet twierdzi, że żadnego wpisu dokonywać tam nie może, że jest to potrzebne tylko na wyjazd poza kraje UE (ja się nie zgadzam z takim stwierdzeniem) - ale odmówiono mi kiedyś takiego wpisu, potem wyjeżdżaliśmy tylko z paszportem, ale zawsze brałam dodatkowe świadectwo zdrowia.

A wogóle to podnoszę temat do góry, bo jakoś tu ucichło:p

Posted

Co do paszportow to pewnie jest tak ze co wet to inna teoria, ja nie ma wpisow. Slyszlam ze wpisy sa potrzebne jako autoryzacja w przypadku badan na obecnosc przeciwcial wscieklizny. Gdybym musiala stemplowac paszporty przy kazdym wyjezdzie to wszystkim 3 psom musilabym juz je wymienic!! Moj portfel nie zgadza sie z taka teoria:))

a co do samej wystawy proponuje wymyslic miejsce gdzie beda sie mogli dosiasc Warszawiacy.
propozycje mam dwie albo gdzies w centrum ( np gdzies pod Palacem Kultury jako chyba najbardziej zbornym miejscem:)) lub na trasie wylotowej bo zakladam ze jedziemy na Bialystok mniej wiecej, czyli okolica Marek. Za Markami przemawia istotnie fakt ze nie zbacza sie z drogi wjezdzajac od strony Janek jedziemy prosto zjezdzamy na trase torunska( szybki przejazd) i prosto do Marek

Posted

aneta...i..bouvier napisał(a):
moga byc marki moze byc rembertow)))))))))))))) hehehehe :oops::razz:;)

??????????????? jasniej mozna?
jak dla mnie moze byc i Ursynów przedstawilam dwa pomysly i tyle, ja tam jestem mobilna, ale moze niektorych trzeba odebrac z duzego pokoju:razz:

Posted

Byłam w grudniu w Wilnie i nie stęplowałam paszportu .tylko wpisy o aktualnych szczepieniach.Nikt nie sprawdzał paszportu psów ani na granicy ani na wystawie.Przynajmniej nam.Tyle ,że przy wejściu na halę wystawową trzymałam paszport w ręce.

Posted

u mnie tez nie ma problemu a rembertow dlatego ze po drodze hmmm tak mysle blisko marek ale moga byc marki jakos sobie poradze napewno lepiej niz pod palacem bo po drodze kwestia teraz o ktorej by nas bus zabieral mysle ze to jest wazne chociaz orientacyjnie bo do mnie ma jeszcze jedna dziewczyna dojechac i zostawic u mnie swoje autko nie wiemy narazie co i jak ........

Posted

My też byliśmy w grudniu i na granicy nikt nawet nie zainteresował się paszportami dla psów, natomiast przy wejściu na wystawę, wet sprawdził wściekiznę w paszporcie i o nic więcej nie pytał.