karinka Posted November 13, 2005 Posted November 13, 2005 HEj, mam parę pytanek dotyczących owczarka niem. :) mam wielką nadzieję że ktoś mi odpisze :lol: 1.Czy należy owczarkowi obcinać pazurki? 2.Czy peis tchórzliwy może być dobrym obrońcą i jak to zrobić?( ma 18 miesiecy i czy nie jest za "stara" na szkolenie?) Z góry Dziękuję za odpowiedzi :) :D Quote
Patka Posted November 13, 2005 Posted November 13, 2005 Witaj polecam wybrac sie do działu http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewforum&f=22 i tam poszukać lub zadac te pytania :) Quote
coztego Posted November 13, 2005 Posted November 13, 2005 karinka napisał(a):1.Czy należy owczarkowi obcinać pazurki? Obcinanie pazurków nie jest uzaleznione od rasy ;) tylko od długości pazurków. Jeśli pies mieszka w mieście, dużo chodzi po betonie, to zwykle pazury się same wystarczająco ścierają. Ale warto zwrócić uwagę, czy nie są za długie i jeśli trzeba to przyciąć- za długie przeszkadzają w chodzeniu, wykrzywiają palce i łatwo się łamią- zostawiając ranę... 2.Czy peis tchórzliwy może być dobrym obrońcą (...) (ma 18 miesiecy i czy nie jest za "stara" na szkolenie?) Nie jest za stara, ale warto już zacząć. Im wczesniej tym lepiej się z psem pracuje. A to czy może być obrońcą- najlepiej oceni szkoleniowiec. I tak szkolenie nie zaczyna się od obrony- najpierw PT, zobaczysz jakie są efekty, jak pies pracuje, czy rzeczywiście jest tchórzliwy i skąd się to bierze... Postanowisz co dalej. jak to zrobić? Trzeba iść do porządnej szkoły! :) Quote
karinka Posted November 13, 2005 Author Posted November 13, 2005 No a co do pazurków to weterynarz powiedział tak "owczarkowi nie wolno ich obcinać bo robi się mu krzywdę" :o dzięki za rady :D Quote
mazika Posted November 13, 2005 Posted November 13, 2005 karinka napisał(a):a co do pazurków to weterynarz powiedział tak "owczarkowi nie wolno ich obcinać bo robi się mu krzywdę" Co to za weterynarz :o A co do obcinania pazurków i szkolenia to coztego już wszystko napisała, nic dodać nic ujać ;) Quote
Paulina87 Posted November 13, 2005 Posted November 13, 2005 To jak ja się zapytałam mojego weta o kastracje psa to on powiedział "Tego się psom nie robi" :o :o Quote
bellatriks Posted November 13, 2005 Posted November 13, 2005 bo niestety są na tym świecie(i to nawet b. dużo) weterynarze, którzy pracują w tym zawodzie bo muszą, a nie dlatego, że chcą pomagać zwierzętom. Tacy oczywiście będą udzielali ton błędnych informacji i jak właściciel również się nie zna, to wspólnie mogą narobić nie tylko niezłego bigosu, ale, co gorsza, wyrządzić krzywdę zwierzęciu... :-? :( Quote
Vera Posted November 13, 2005 Posted November 13, 2005 Tu znajdziesz swoje odpowiedzi : http://www.grandecane.pl/product_info.php?cPath=23&products_id=352 http://www.grandecane.pl/product_info.php?cPath=23&products_id=349 POWODZENIA Quote
karinka Posted November 14, 2005 Author Posted November 14, 2005 SERDECZNE dzięki wszystkim i pojawił się jeszcze jeden problem z moją sunią - otóż od już chyba tygodnia nie chce jeść :o nie wygląda na chorą bo bawi się , chodzi normalnie ....więc o co jej chodzi ?? Quote
Recommended Posts