Olle Posted November 17, 2005 Posted November 17, 2005 Dostałam dzisiaj regulamin konkursu strzyżenia. Chcecie się zapoznać ? Oto on: Zasady uczestnictwa w konkursie Na konkurs może się zgłosić każdy kto chcą poddać swoje umiejętności pod ocenę . Każdy z uczestników musi posiadać własne narzędzia i psiego modela, którego w odpowiedni sposób przygotuje do udziału w konkursie. Każdy z psich modeli powinien : -posiadać przynajmniej 6 tygodniowy zarost - musi być wykąpany - dokładnie rozczesany - paznokcie przycięte - sierść w uszach usunięta - sierść na łapkach od spodu przycięta - sierść w okolicach odbytu usunięta Tak przygotowani możemy się zgłaszać do jednej lub dwóch z 4 kategorii: 1.Pudle ( wszystkie wielkości i kolory) 2.Trymowane teriery , sznaucery (wszystkie wielkości i kolory) oraz wszystkie pozostałe rasy które się trymuje). 3.Spaniele ( wszystkie rasy), setery (wszystkie rasy), retrievery(golden,flat coated). 4.Mix (pozostałe rasowe strzyżone :Czarny Terrier,Kerry Blue Terrier,Bedlington Terrier,Bouvier),oraz psy nie wystawowe lub po zakończeniu kariery wystawowej .Do tej kategorii możemy zgłaszać się z kundelkami. Każdy uczestnik który zgłosi się do się do kategorii, startuje z dwoma różnymi modelami. Na wykonanie fryzury mamy określony czas; psy do 45 cm. Wzrostu 2,5godz. większe 3 godz. Sędziowie na wstępie oceniają przygotowanie psa do konkursu,a następnie w trakcie wykonywania fryzury oceniają nasze umiejętnosci ( technikę, wspólpracę stylisty z modelem, zastosowanie narzędzi, końcowy efekt). Pamiętajmy że fryzury naszych modeli muszą odpowiadać wzorcowi rasy. W kategorii Mix u kundelków i psów nie wystawowych obowiazuje dowolność fryzur. W każdej kategorii przyznane będą 3 lokaty, każdy Zycięzca w/w kategorii bierze udział w wyborze Zwycięzcy Konkursu (BIS). Oprócz w|w tytułów, sędziowie wybiorą : Najlepsza dowolna fryzura w kategorii MIX Stylistę z najlepszą techniką w trymowaniu Stylistę z najlepszą techniką w strzyżeniu Najlepszego stylistę wśród najmłodszych uczestników Z G Ł O S Z E N I E U C Z E S T N I C T W A W K O N K U R S I E IMIĘ NAZWISKO------------------------------------------------------------------ ADRES----------------------------------------------------------------------------- NR.TEL.----------------------------------------------------------------------------- KATEGORIA------------------------------------------------------------------------ RASA MODELU--------------------------------------------------------------------- PODPIS------------------- Quote
Sonya-Nero Posted November 17, 2005 Author Posted November 17, 2005 Wg mnie priorytetem powinna być możliwość przepisywania między wielkościmi pudla. Bo to jest największa bolączka polskiego pudlarstwa :wink: Odrębne sędziowanie w kolorach można odłożyć na czas nieokreślony, bo i tak pudle w Polsce wystawiane są pojedynczo w poszczególnych klasach, więc w zasadzie problemu jako takiego nie ma. Trzeba się zastanowić nad treścią tego wniosku i jego uzasadnieniem. Myślę, że można dołączyć uzasadnienia nas - hodowców, dlaczego nam na tym zależy, i wcale nie chodzi mi tylko o tych którym coś przerosło :wink: , ale np. o hodowców toyów - normalnym dla tej odmiany jest przecież pojawianie w miotach i toyów i małych miniatur. I dlaczego "marnować" takie psy, to są "pełnowartościowe" miniatury. Od paru lat obserwuję, że nasze miniatury aprikotowe wykazują tendencję do zwiększania wzrostu, pojawiają się psy w typie amerykańskiego pudla miniaturowego i mamy szansę wyprowadzenia bardzo pięknych średniaków. Ale tę szansę możemy zmarnować, właśnie przez to ograniczenie. Nie wiem, może dobrze było by skontaktować się wcześniej z Wiceprzewodniczacą d/s hodowlanych ZKwP? Myślę, że we wniosku należałoby też podać na jakiej zasadzie dokonywano by takich przepisywań, kto byłby uprawniony do ich dokonywania i no rzecz podstawowa... trzeba zainwestować w profesjonalna miarkę dla psów z poziomicą :wink: Kto ma jeszcze jakieś refleksje, pomysły :) Quote
góral Posted November 17, 2005 Posted November 17, 2005 Sonya dobrze, że poruszyłaś temat średniaków. Wszyscy wiemy jak wygląda ich sytuacja w Polsce. Ma całym świecie w ostatnich latach zauważa się, że sredniaki zdecydowanie zmalały, a miniatury rosną.... Ile to ładnych pudli miniaturowych zaprzepaściło swoje szanse ponieważ natura pozwoliła, by urosły trochę za dużo. Gdyby także i u nas istniała możliwość przepisywania pudli do innych wielkości, wtedy psy, które nie mieszczę się w odziedziczonych po rodzicach :wink: normach wzrostu, nadal mogłyby być pokazywane na wystawach, ale w innych przedziale wzrostowym. Być może taki system przyczyniłby się do np. odrestaurowania średniaków. W końcu mamy u nas sporo takich średnich miniatur... :wink: Quote
Sonya-Nero Posted November 17, 2005 Author Posted November 17, 2005 a ile byłoby mnie niesnasek :wink: tak "urzędowo" najmniej mamy średniaków, a faktycznie jest ich więcej... Przerastanie jest zupelnie normalne dla rasy, w której jedna odmiana wzrostowa przychodzi płynnie w drugą. A tylko w Polsce jest "karalne". Dla mnie pewną niekonsekwencją jest ten zapis zawarty w dodatkowych wymogach hodowlanych: "Pudle miniaturowe o pokroju i wzroście toy pudli mogą być przekwalifikowane do rasy toy pudel" Super :D , ale co potem z ich potomstwem, które poszło w dziadków :wink: , dlaczego nie mogą wrócić do miniatur. Są przecież równocenne jak miniatury urodzone po miniaturach. Doprowadziło to do tego, że "bezpieczniej" jest sprowadzić pudla z zagranicy, chociażby z Czech, bo w rodowodzie ma wpisane tylko "pudel" i możemy go rejestrowac jak tylko chcemy :wink: , czy z innych krajów, gdzie hodowca decyduje o kwalifikacji szczeniaka do odpowiedniej odmiany wzrostowej. Błędne koło :niewiem: I uwierzcie bardzo trudno jest wytłumaczyć zagranicznym znajomym dlaczego u nas tak jest , nie mogą tego zrozumieć :niewiem: Quote
Sonya-Nero Posted November 18, 2005 Author Posted November 18, 2005 Interesująco jest prowadzona również strona tego klubu: http://www.klub.hovawart.pl zwłaszcza od strony merytorycznej, zaglądnijcie sobie :) Quote
Gośka Posted November 18, 2005 Posted November 18, 2005 No własnie, do klubu nie mogliśmy się doprosić o spis reproduktorów. Ale do "pudla" możemy wrzucić, przecież i tak nikt nie oszuka czy jego pies ma uprwnienia czy nie, bo pudli jest tak niewiele ze nie da się nic oszukać. To samo suki hodowlane... Na razie szykuję malutką, miła niespodziankę, niewielką ale jak sobie to wygrzebałam ze swojego archiwum to z przyjemnością przejrzałam. Będzie gotowe po niedzieli, bo dzisiaj wyjeżdżam. :wink: Quote
aneta Posted November 18, 2005 Posted November 18, 2005 Klub Hovavarta już sprawdziłam jakiś czas temu gdy strony klubu pudla były w w projekcie. Strony super prowadzone, jest na nich wszystko. Quote
Sonya-Nero Posted November 18, 2005 Author Posted November 18, 2005 Gośka no to czekam z niecierpliwością na niespodziewaną niespodziankę :wink: :D Mnie zainteresował ten dział http://klub.hovawart.pl/kl/kr.php myślę, ze warto przeczytać :) Quote
aneta Posted November 18, 2005 Posted November 18, 2005 "Mnie zainteresował ten dział http://klub.hovawart.pl/kl/kr.php myślę, ze warto przeczytać " Warto !!! Quote
Gośka Posted November 24, 2005 Posted November 24, 2005 Zrobiłam tą niespodziankę. Żadna rewelacja, ale zawsze coś. Quote
góral Posted November 24, 2005 Posted November 24, 2005 Gosia SUPER :D nieźle się musiałaś napracować..... Quote
Sonya-Nero Posted November 24, 2005 Author Posted November 24, 2005 no super :D :klacz: :ylsuper: Quote
Gośka Posted November 24, 2005 Posted November 24, 2005 Dzięki :D , w wolnej chwili moglibyście pozaglądać do tych wystaw na których byliście?, na pewno pamiętacie gdzie jeździliście i podesłać mi ew. brakujące wyniki. Szkoda, że nie mam zeszłego roku :cry: Ale dla mnie to był rok praktycznie bez internetu, pełen zmian i "pudel" był mocno zaniedbany. Quote
Sonya-Nero Posted November 24, 2005 Author Posted November 24, 2005 jak będzie ci się chciało :wink: to i wyniki i zdjęcia z niektórych wystaw znajdziesz tu :wink: Quote
Sonya-Nero Posted November 24, 2005 Author Posted November 24, 2005 no na "nie taki pudel straszny", tylko musisz przegrzebać te 500 stron :roll: :wink: Quote
Gośka Posted November 24, 2005 Posted November 24, 2005 A wiesz na to nie wpadłam !! Faktycznie tak zrobię, tylko muszę mieć tą CHWILĘ :wink: :lol: :lol: :lol: Ale sprawa do zrobienia. Quote
Recommended Posts