Aleksandra_B Posted January 19, 2007 Author Posted January 19, 2007 Wilczek już po wizycie u weta. Stwierdzono u niego spondylozę. Weterynarz jest jednak dobrej myśli. Teraz Wilczuś będzie miał 10dniową kurację - nivanol + metacam, codziennie po jednej dawce. Po tych 10 dniach problemy z chodzeniem powinny w dużym stopniu zmaleć. Po tych 10 dniach pojedziemy na kontrolę i jeśli będzie ok to będzie kontynuowana kuracja przez 30 kolejne dni. Ogólnie Wilk ma się dobrze. Kręgosłup i przez to problemy z chodzeniem to rzecz, która najbardziej mu dokucza. Wet powiedział, że to choroba typowa dla ON-kowatych. Jak już będzię w lepszej formie, odkarmiony, bardziej ustabilizowany psychicznie zajmiemy się jego ząbkami, które są w kiepskim stanie. Cóż więcej, pazurki, które mu nieco urosły zostały obcięte, uszko skontrolowane - wygląda w porządku. Wilczuś pozdrawia wszystkich, którzy mu kibicują. Gdybyście widzieli jaką ma szczęśliwą mordkę tam w domu tymczasowym :) Cudny widok :) Za wizytę u weta zapłaciłam 40 zł ( dziękujemy panu doktorowi :loveu: ) za nivanol 95,19 zł, dzisiaj jeszcze kupię metacam - to będzie ok. 70 zł. Quote
Aleksandra_B Posted January 19, 2007 Author Posted January 19, 2007 I wielkie dzięki dla przyjaciela_koni, która będzie codziennie przychodzić do Wilka i robić mu zastrzyki ( nivanol musi być tak podawany) !! Quote
przyjaciel_koni Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 Zastrzyki będzie jednak robić moja Córka. Wolę nie popełnić błędu. Oprócz tego Ona ma wprawę, a Wilczek do spolegliwych nie należy. (Jak Ją ugryzie, to mnie nie będzie bolało). Rozumiem, że już dzisiaj Ola leki zawiezie do hoteliku. Jeśli przeżyjemy - może napiszę relację. Quote
gamoń Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 Ola -przeklejam z watku załozonego przez romenke o dobci .która jest na Paluchu ze schorzeniem spondylozy -lek pomocny w leczeniu Od: 11/2006 Postów: 39 :glaszcze: ladnie, ladnie przerwa po dwoch godzinach i tak trzymaj.:happy1: Tu masz link o Kwasie hialuronowym i jego stosowaniu http://www.medivet.hg.pl/artykul8.html Bonharen to, to samo co Hyonate tylko jeden czeski a drugi niemiecki :roll: HYONATE Sklad W 1 ml: Hyaluronium natrium - 10 mg Wlasciwosci i dzialanie Hialuronian sodu jest naturalnie wystepujaca sola kwasu hialuronowego, wchodzaca w sklad tkanki lacznej ssaków. W stawach jest produkowany przez komórki blony maziowej. Hialuroniany wywieraja efekt smarujacy, glównie na blonie oddzielajacej maz od torebki stawowej. Preparat zapewnia lepkosc plynu stawowego, bierze udzial w odzywianiu chrzastki stawowej, wykazuje dzialanie przeciwzapalne. Wskazania Leczenie kulawizn spowodowanych nieinfekcyjnymi stanami zapalnymi u koni. Przeciwwskazania i srodki ostroznosci Wydaje sie z przepisu lekarza weterynarii. Stosowanie i dawkowanie Podawac: dozylnie - 4 ml (co odpowiada dawce 40 mg / zwierze) lub dostawowo - 2 ml (co odpowiada dawce 20 mg / zwierze). Leczenie moze byc powtarzane trzykrotnie w odstepach tygodniowych. Okres karencji Nie dotyczy. Opakowanie Ampulki po 2 ml. Producent Bayer AG, Niemcy. ---------------------------------------------------------------------- Na temat Bonharenu niewiele jest ale znalazlam taki opis: Wlasciwosci: Hialuronian sodu to naturalnie wystepujaca w organizmie ssaków substancja (sól sodowa kwasu hialuronowego). Jest ona swobodnie transportowana w plynach ustrojowych i wchodzi w sklad struktur lacznotkankowych organizmu. W stawach jest produkowana przez komórki blony maziowej-synowiocyty. Wielkoczasteczkowe lancuchy hialuronianu sodu ukladaja sie w przestrzenna siec, wiazaca czasteczki wody. Stanowia one frakcje mazi stawowej nadajacej jej wlasciwosci smarujace i poslizgowe. Czasteczki hialuronianu sodu przechodza z synowiocytów blony maziowej do plynu stawowego, gdzie tworza plynna, elastyczna warstwe ochronna. Hialuronian sodu: zapewnia odpowiednia lepkosc i wlasciwosci poslizgowe plynu stawowego dzieki swojej strukturze, wspomaga funkcje filtracyjna blony maziowej ( regulacja skladu plynu stawowego), wchodzi w sklad chrzastki stawowej i bierze udzial w jej odzywianiu, wykazuje dzialanie przeciwzapalne: hamuje aktywnosc fagocytarna granulocytów, hamuje aktywnosc limfocytów (proliferacje, migracje), zmniejsza uwalnianie prostaglandyn, hamuje aktywnosc interleukin, zmniejsza uwalnianie wolnych rodników. Po podaniu dozylnym poziom hialuronianu sodu, zalezny od dawki leku, szybko zmniejsza sie w efekcie przenikania do struktur docelowych. Jest metabolizowany w watrobie i wydalany przez pluca w postaci dwutlenku wegla. Wskazania: Leczenie kulawizn spowodowanych nieinfekcyjnymi stanami zapalnymi stawów. Przeciwwskazania: Nie sa znane. Dzialania niepozadane: W ciagu pierwszych 24-48 godzin od zabiegu w okolicy wklucia moze pojawic sie rozlegly obrzek jako wynik podraznienia tkanek po wstrzyknieciu. Interakcje: Nie sa znane. Dawkowanie i stosowanie: Stosowac dozylnie lub dostawowo. dozylnie: 4 ml (odpowiada dawce 40 mg/zwierze), dostawowo: 2 ml (odpowiada dawce 20 mg/zwierze) Leczenie moze byc powtarzane trzykrotnie w odstepach tygodniowych. Przy podawaniu leku nalezy scisle przestrzegac zasad aseptyki. W przypadku wstrzykniec dostawowych szczególnie wazna jest dezynfekcja miejsca wklucia oraz odpowiednie unieruchomienie zwierzecia. Nadmiar mazi stawowej powinien zostac usuniety przed podaniem preparatu. Nalezy uwazac aby nie uszkodzic igla powierzchni chrzastki stawowej. Dla uzyskania optymalnego efektu terapeutycznego zaleca sie 3 dniowy odpoczynek konia w stajni. Quote
przyjaciel_koni Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 Gamoń - dziękujemy, ale ja to wszystko wiem. Zajmuję się ostatnio głównie spondylozą (Faraon, Saba......). O Bonharen pytałyśmy wczoraj. Lekarz jest na dzień dzisiejszy jeszcze nie zdecydowany na podanie tego leku. Będę sprawę konsultowała, gdy zalecane środki nie zdadzą egzaminu. Quote
przyjaciel_koni Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 Wilczuś był dzielny i nie płakał !!! My żyjemy (miał kaganiec). Ola próbowała robić zdjęcia, ale jakoś Wilczek dzisiaj nie był zbyt wesoły. Marnie również chodził. Tak żal patrzeć, kiedy duży psiak ciężko stąpa. To przykre, szkoda, że nie ma środka, który by pomógł po jednym podaniu. Wciąż mamy duże nadzieje, a jak będzie - zobaczymy. Quote
Kasia Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 Wilczku ja o Tobie cały czas myślę i kciuki trzymam z całych sił!!!! ;) Quote
przyjaciel_koni Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 Ola - zmień w tytule wątku - ".......Spondyloza!!!Prosimy o pomoc!!!" Wilczek ma teraz chatkę - ta klatka jak jest otwarta i na wierzchu leży kocyk, to robi za budę ! Wilkowi się podoba ! Ma własny azyl ! Z własną kołderką i miseczką ! Ola mu dała jakieś zabawki - również leżą w "domku". Quote
paros Posted January 20, 2007 Posted January 20, 2007 Aleksandra_B napisał(a): ........... Wilczuś pozdrawia wszystkich, którzy mu kibicują. Gdybyście widzieli jaką ma szczęśliwą mordkę tam w domu tymczasowym :) Cudny widok :) ..... To poprosimy o zdjęcia :lol: Quote
Aleksandra_B Posted January 22, 2007 Author Posted January 22, 2007 W tygodniu na pewno pojadę do Wilka to porobię zdjęcia. Niestety po lekach, które przyjmuje dostał okropnej biegunki. Prawie całą noc musieli z Nim spędzić na dworzu. Teraz już jest lepiej ale wciąż biegunka nie minęła całkowicie. Wilczek jest w trakcie kuracji, mam nadzieję, że po tych 10 dniach Wilk będzie chodził bez problemu. Quote
paros Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 Wilczku zdrowiej nam :lol: Po jednym dniu leczenia trudno oczekiwać wyraźnej poprawy.:cool3: Ale za tydzień na pewno będzie lepiej :lol: Quote
Aleksandra_B Posted January 23, 2007 Author Posted January 23, 2007 Wczoraj Wilk był u innego weterynarza. Wetka powiedziała: Wilk ma dużo więcej niż 12 lat jest bardzo zniszczony, miał ciężkie życie kręgosłup jest w fatalnym, opłakanym stanie ogólnie Wilczkowi nie zostaje wiele życia - może to być miesiąc może pół roku I on na ten czas potrzebuje ciepłego, dobrego miejsca z sercem dla psów!!!! Musimy go zabrać z hoteliku z kilku względów, musimy go zabrać dzisiaj. Podobno Wilk znów miał biegunkę, podobno bardzo piszczy, podobno bardzo cierpi. Dzisiaj ponownie bierzemy Wilka do weterynarza, a potem musimy go gdzieś zawieźć. Teraz szukamy mu domu na ostatnie miesiące życia. Czy może się zdarzyć cud????? Quote
Aleksandra_B Posted January 23, 2007 Author Posted January 23, 2007 To pilne :( :( Czy znacie jakiś hotelik, który przyjmie Wilczka???? Quote
gackn Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 Dzisiaj Wilczek jest w pilnej potrzebie więc wybaczcie Psinki ale musi być na pierwszej stronie do skutku. Quote
Kasia Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 oj, to szkoda że nie może tam zostać.... Czy ktoś zna jakis ciepły, dobry hotelik? Pomóżcie szukać!!!!!!! Quote
morisowa Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 Aleksandra_B napisał(a): Podobno Wilk znów miał biegunkę, podobno bardzo piszczy, podobno bardzo cierpi. pies ma biegunkę, więc won z hotelu..? Quote
Ania-Sonia Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 Może ten hotel w Powązkach, prowadzony przez Panią Agnieszkę Nojszewską. Telefon powinna mieć Marka, ja zaraz też poszukam. Słyszałam dobre opinie, w tym hotelu był m.in. Antek P. Grażynka - Otrębusy, ale nie wiem, czy ma miejsca (tel. 22 798 17 30, 604 537 096) Quote
Aleksandra_B Posted January 23, 2007 Author Posted January 23, 2007 W Otrębusach nie ma miejsc - dzwoniłam już rano. U Agnieszki pewnie by było miejsce - tylko, że w kojcu, teraz jest zimno a Wilk potrzebuje ciepła. Jeśli nic się nie uda to zadzwonię do Agnieszki, mam do Niej kontakt, może się uda u Niej umieścić Wilczka. Biedny Wilku :( Quote
Ania-Sonia Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 Pani Asia z hotelu w Łbiskach też trzyma część psiaków w domu, telefon na pewno ma pixie. Quote
Aleksandra_B Posted January 23, 2007 Author Posted January 23, 2007 Pani Asia nie zgodziła się przyjąć jamnikowatego psiaka, którego znalazłam więc nie sądze, żeby zgodziła się na WIlka. Quote
Ania-Sonia Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 Przychodzi mi jeszcze do głowy ten hotel na Bródnie, jest tam teraz suka z Wołomina z małymi. Warunki kiepski, raczej coś w stylu ogrzewanego schroniska, chociaż opieka niezła i wet na miejscu (piszę opinie dziewczyn, sama tam nie byłam) ale Wilke chociaż miałby ciepło bo to domowy hotel. Cena - 20 zł. za dobę. Quote
Aleksandra_B Posted January 23, 2007 Author Posted January 23, 2007 Kto prowadzi ten hotelik? Psiaki są w domu czy boksach? Masz może jakiś kontakt tam? Quote
Ania-Sonia Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 W domu czy raczej chyba w mieszkaniu. W środku zrobione są nieduże boksy. Na pewno jest tam ciepło. Zaraz podam Ci link, czekam też na numer telefonu od elainfo. Quote
Ania-Sonia Posted January 23, 2007 Posted January 23, 2007 http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=37562&page=7 (mam nadzieję, ze podałam stronę na której widać jak to wygląda) Szczegóły o hotelu zna elainfo, AśkaK, kachawawa, bo one zajmują się tą psią rodzinką Quote
Recommended Posts