Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja też mam mały mętlik w głowie...Najgorsze jest to, że w domu jest też pies i ciężko będzie przetrwać cieczkę i to chyba najbardziej przemawia za sterylką przed cieczką...Trochę się jednak boję tego nietrzymania moczu, (chociaż to zdarza się rzadko, ale ja pechowa jestem) ale to pewnie dlatego, że Tora ma dopiero 3 miesiące i już mam dość siuśków :lol:

Czy ktoś sterylizował przed pierwszą cieczką?

Moja wetka powiedziała, że lepiej po. Ona jest naprawdę dobra, nie chcę iść do innego weta...Jeszcze z nią pogadam o tym wszystkim :roll:

• Replies 295
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

BORA napisał(a):
Czy ktoś sterylizował przed pierwszą cieczką?
Oczywiście! W Stanach normalny termin to 5-6 miesięcy. Argumenty, dlaczego tak jest najlepiej masz wyliczone na stronach vetserwisu, więc nie będę ich tu powtarzać. Argumenty przeciw sa "na rozum", no bo to przecież jest przed dojrzałością płciową, tylko że nikt nie potrafi wytłumaczyć, co z tego, że przed. :roll:

Posted

FLAIRE - ja jednak zostanę przy swoim wecie - sterylizował a także operował na jakieś tam guzy (nie raz zresztą - przerzuty) dożkę de Bordeaux szwagra, wiec nie jest to przypadkowy weterynarz...

CORTINA - właśnie o takie informacje mi chodziło - dziękuję:)

Posted

Przypomniało mi się coś co dotyczy sterylizacji.

Moja koleżanka ostatnio powiedziała, że jej chłopak ma sukę jakiejś rasy obronnej, nie dopytywałam jakiej i że jego suki zawsze raz mają szczeniaki, bo później lepiej bronią domu...

To jakiś kolejny wymysł i totalna bzdura, tak jej powiedziałam. Ludzie nigdy się nie zmienią i zawsze wymyślą jakieś głupoty :shake:

Posted

mila_2 napisał(a):
FLAIRE - ja jednak zostanę przy swoim wecie - sterylizował a także operował na jakieś tam guzy (nie raz zresztą - przerzuty) dożkę de Bordeaux szwagra, wiec nie jest to przypadkowy weterynarz...
mila-2, w sumie każdy wet potrafi sukę wysterylizować, bo to podstawowy zabieg, więc oczywiście ja Cię nie namawiam do zmiany. Ale prosiłaś o radę, a jest dla mnie niewątpliwe, że dobry specjalista chirurg zrobi to lepiej, nież dobry nie-specjalista.

Dla mnie, tak jak i radzi Cortina, na przykład wielkość cięcia jest ważna... Chyba z oczywistych powodów.

Posted

mila_2 napisał(a):
podpowiadajcie o co poinnam się podpytać weta, jakei badanie przed zrobić, itp., itd.
Jak ufasz wetowi, to przecież on Ci najlepiej powie, jakie zrobić badania :roll: !

Młodym, zdrowym psom ja robię tylko krew i EKG. Tak robi każdy wet w USA. Większość wetów w Polsce nie robi nic.

Posted

Flaire napisał(a):
Jak ufasz wetowi, to przecież on Ci najlepiej powie, jakie zrobić badania :roll: !

Młodym psom ja robię tylko krew i EKG. Tak robi każdy wet w USA. Większość wetów w Polsce nie robi nic.

ale nadmiar wiedzy jeszcze nikomu nie zaszkodził;) ( mówię tu o sobie - chciałabym wiedzieć jak najwięcej - zwłaszcza, ze będzie to pierwszy przypadek sterylizacji "w moim życiu")

Posted

mila_2 napisał(a):
ale nadmiar wiedzy jeszcze nikomu nie zaszkodził;) ( mówię tu o sobie - chciałabym wiedzieć jak najwięcej - zwłaszcza, ze będzie to pierwszy przypadek sterylizacji "w moim życiu")
A czytałaś na przykład strony vetserwisu?

Posted

coztego napisał(a):
No to jak- najlepiej sterylizować w wieku 5-6 lat czy nie sterylizować wcale?!
Gdzie zasłyszałaś taką opinię?

Ja to samo usłyszalam od weta, dodatkowo wlasciciela kilku suk.Sam poddal je zabiegowi dopiero w tym wieku.Twierdzi, ze najwieksze ryzyko chorób wystepuje u starszych suk, wiec nie ingerowal wczesniej.

Posted

fragile napisał(a):
Twierdzi, ze najwieksze ryzyko chorób wystepuje u starszych suk
Tutaj absolutnie ma rację. Natomiast zapobiec rakowi sutków można tylko i wyłącznie sterylizacją wcześniejszą - sterylizacja w późniejszym wieku (te 5-6 lat) nie ma absolutnie żadnego wpływu na rozwój guzów sutków.

A ja jestem ciekawa, dlaczego weci o tym pacjentom nie mówią. :roll:

Posted

[quote name='BORA']Najgorsze jest to, że w domu jest też pies i ciężko będzie przetrwać cieczkę i to chyba najbardziej przemawia za sterylką przed cieczką...
Zawsze możesz obciąć psu jajca jeszcze przed pierwszą cieczką suni... :evil_lol:

Trochę się jednak boję tego nietrzymania moczu, (chociaż to zdarza się rzadko, ale ja pechowa jestem) ale to pewnie dlatego, że Tora ma dopiero 3 miesiące i już mam dość siuśków :lol:

Nietrzymanie moczu po sterylce nie umywa się do sikania szczeniora :lol: A jaka to sunia? Nietrzymanie moczu zdarza się zaledwie u 2% suczek, i narażone są przede wszystkim sunie większe, ze względu na budową...
I nietrzymanie moczu występuje także u suczek sterylizowanych już po pierwszej cieczce.

Posted

coztego napisał(a):
I nietrzymanie moczu występuje także u suczek sterylizowanych już po pierwszej cieczce.
I według badań, z tą samą częstotliwością (a według jednych badań, w które ja jednakże nie wierzę, występuje częsciej właśnie przy PÓŹNIEJSZEJ sterylizacji).

Nietrzymanie moczu występuje również u starszych, niewysterylizowanych suk, chociaż rzadziej.

Posted

[quote name='coztego']Zawsze możesz obciąć psu jajca jeszcze przed pierwszą cieczką suni... :evil_lol:
Ja to bym tak zrobiła, ale jak o tym wspomniałam to brat się oburzył :evil_lol:

[quote name='coztego']Nietrzymanie moczu po sterylce nie umywa się do sikania szczeniora :lol: A jaka to sunia? Nietrzymanie moczu zdarza się zaledwie u 2% suczek, i narażone są przede wszystkim sunie większe, ze względu na budową...
A sunia to taki śliczny kundelek, tu ją można obejrzeć http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=21567 :lol:
Myślę, że będzie średnia, tak do 20 kg :razz:

Posted

mila_2 napisał(a):
witam,
zdecydowaliśmy się z TZ na sterylizację naszej suńki (obecnie 5.5 m-czna sznaucerka olbrzymka). Wczoraj specjalnie pojechaliśy z nią do weta z zapytaniem o sterylkę. Powiedział, że jest jak najbardziej "za" ale żebyśmy poczekali do pierwszej cieczki...Przeczytałam cały temat i są różne teorie na ten temat. Ja nie zamierzam przekonywać swojego weta do starylizacji "przed".
Przekonywac nie musisz ;) Ja bym jednak spytała go - czemu? Sama piszesz, że nadmiar wiedzy nie zaszkodzi ;) Spytałabym też na jakiej podstawie opiera swoje zalecenie.

Posted

Flaire napisał(a):
Tutaj absolutnie ma rację. Natomiast zapobiec rakowi sutków można tylko i wyłącznie sterylizacją wcześniejszą - sterylizacja w późniejszym wieku (te 5-6 lat) nie ma absolutnie żadnego wpływu na rozwój guzów sutków.

A ja jestem ciekawa, dlaczego weci o tym pacjentom nie mówią. :roll:

O tym tez byla mowa.Ciagle nie moge sie dowiedziec, jak wysokie jest ryzyko zachorowania na tego guza?
Na pewno sterylizowac bede wczesniej niz w 6 roku zycia, bo w zasadzie po co mam czekac?

Posted

[quote name='fragile']Ciagle nie moge sie dowiedziec, jak wysokie jest ryzyko zachorowania na tego guza?
Wg Vetserwisu chorują 2 suki na 1000, przy czym 50-60% guzów to nowotwory złośliwe.

BORA, jeszcze dodam, że moja suka jest w tych 2% nietrzymających moczu i mimo to ani przez chwilę nie żałowałam sterylizacji :cool1:

Posted

[quote name='coztego']BORA, jeszcze dodam, że moja suka jest w tych 2% nietrzymających moczu i mimo to ani przez chwilę nie żałowałam sterylizacji :cool1:
A Twoja Kreska była sterylizowana przed pierwszą cieczką czy po?
A nietrzymanie moczu to właściwie oznacza, że sika w domu czy po prostu krócej może wytrzymać, czyli trzeba częściej wyprowadzać?

Posted

coztego napisał(a):
Wg Vetserwisu chorują 2 suki na 1000, przy czym 50-60% guzów to nowotwory złośliwe.
No statystyki, które ja czytałam, choć różnią się nieco między soba, to są jednak dużo wyższe: ok. 25% niewysterylizowanych suk będzie miało guzy, z których ok. 50% jest histopatologicznie złośliwych.

Posted

fragile napisał(a):
CZyli ryzyko stosunkowo niskie.
Nie - bardzo wysokie. Podawane statystyki bardzo się od siebie nawzajem różnią, ale widziałam takie, że u niewysterylizowanych suk, do 25% dostaje guzy, a 50% z tych guzów jest złośliwych wg. histopatologii. Co oczywiście nie znaczy, że suki na to umrą. :roll:

Posted

[quote name='fragile']CZyli ryzyko stosunkowo niskie.
Vetserwis pisze, że to ryzyko jest wysokie...

A Twoja Kreska była sterylizowana przed pierwszą cieczką czy po?

Niestety po pierwszej cieczce.
A nietrzymanie moczu to właściwie oznacza, że sika w domu czy po prostu krócej może wytrzymać, czyli trzeba częściej wyprowadzać?

W naszym przypadku oznacza to, że sunia popuszcza przez sen. Od czasu do czasu, raz więcej, raz mniej... po prostu budzi się i zastaje na posłaniu mokrą plamę lub plamkę... Częstotliwość wyprowadzania nie ma tu znaczenia, potrafi wytrzymać i 10 godzin bez spaceru, i potrafi popuścić w godzinę po spacerze... Próbowałam doszukać się w tym jakiejś prawidłowości, ale mi się nie udało... :shake:
Ale z tego co słyszałam, to nie zawsze wygląda to tak samo.

Posted

asher napisał(a):
Przekonywac nie musisz ;) Ja bym jednak spytała go - czemu? Sama piszesz, że nadmiar wiedzy nie zaszkodzi ;) Spytałabym też na jakiej podstawie opiera swoje zalecenie.

obiecuję że się spytam przy kolejnym "przeglądzie" Młodej - czyli gdzies za m-c - półtora:)

Posted

Ja uzyskałam od weta takie informacje:
Ponieważ suczy zbliża się cieczka (aktualnie jest w trakcie), jeśli nie istnieją wskazania medyczne, powinnam poczekać ze sterylizacją do zakończenia cieczki, a ze względu na ciążę urojoną, (Gerda ma zawsze), poczekać jeszcze do jej zakończenia i sterylizować, gdy się ustabilizuje poziom hormonów.
To prawda?

Czy ktoś wie, gdzie na Śląsku robią sterylizację "na hak"? Na Brynowie sterylizują tą metodą tylko kotki, a chciałabym, żeby cięcie nie było długie.