Hanna R. Posted December 15, 2005 Posted December 15, 2005 Ach, kiedyż to było tak ZIELONO ... :cry: Quote
Bajkowe Posted December 15, 2005 Posted December 15, 2005 :lol: piękne!! :D jaki skoczek.... :wink: Quote
Teklunia Posted December 15, 2005 Posted December 15, 2005 [quote name='Gosiek'] czy to bylo robione na Ksiezycu? :o Bo chyba grawitacji tam nie ma... ;) Quote
dbsst Posted December 15, 2005 Posted December 15, 2005 no nie moge jaki koziolek matolek :D ile ciaaaaaaaaaaaaaaaaaasteczek mniaaaam Quote
Gosiek Posted December 15, 2005 Author Posted December 15, 2005 :lol: :lol: te zdjecia są z 13 grudnia 8) Wiecie co? Zrobiłam ciacha....daję przepis bo naprawdę warto je zrobić!!! Są przepyszne :eating: Duńskie ciastka owsiane 2 szkl. mąki 1 szkl. płatków owsianych 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka sody 1 kostka masła 1 szkl. fistaszków w kolorowej cukrowej polewie (tzw. kamyczków) Miękkie masło ręką połącz w misce z cukrem, cukrem waniliowym i sodą. Dodaj płatki owsiane i fistaszki, wymieszaj. Stopniowo dosypując mąke, zagnieć dość tłuste, ale zwarte ciasto. Ulep z niego kilka wałeczków o średnicy nie większej niż 2cm. Potnij je nożem na kawałki o długości 4 cm. Każdy kawałek spłaszcz w dłoniach tak, aby powstały ciasteczka o podłużnym, obłym kształcie. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 15 minut. Ciasteczka owsiane można przechowywać bardzo długo w szczelnie zamykanych metalowych puszkach. znalazłam ten przepisik w necie 8) Ciacha ;epiej robić mniejsze niz podają w przepisie bo sporo rosną w piekarniku. Ja zrobiłam takie prawie płaskie - są niesamowicie chrupiące a orzeszki dały extra smaczek :angel: Quote
Daga_i_Oskar Posted December 15, 2005 Posted December 15, 2005 Gosiue, święta w galerii Axelka na całego i taka miła atmosfera. Ostatnio mało piszę, ale wszytsko śledzę na bieżąco :) Przepisik sobie już ściągnęłam i może kiedyś zabiore się za takie pyszności - jakoś teraz mnie tak nie bardzo ciągnie :-? Axelek "koziołek" świetny. Boże jak ja dawno zdjęć nie robiłam :oops: Quote
Teklunia Posted December 15, 2005 Posted December 15, 2005 Gosia, a powiedz mi, jest szansa zeby je rozwalkowac (grubo jesli trzeba) i powycinac rozne ksztalty swiateczne? Bo nabralam na nie ochoty, a jednoczesnie chcialabym miec chioneczki, aniolki itp :) :oops: Jak myslisz? Quote
Gosiek Posted December 15, 2005 Author Posted December 15, 2005 [quote name='Teklunia']Gosia, a powiedz mi, jest szansa zeby je rozwalkowac (grubo jesli trzeba) i powycinac rozne ksztalty swiateczne? Bo nabralam na nie ochoty, a jednoczesnie chcialabym miec chioneczki, aniolki itp :) :oops: Jak myslisz?Hmmmm mogą być delikatne kłopoty jak trafisz na orzeszka :lol: :lol: Ale przyklepiesz, uklepiesz itp itd i ... myślę że się da - ja robiłam dziś próbę - czy ciacha zjadliwe. No i cóż mogę powiedzieć poza: REWELACJA właśnie zżeram już 4 sztukę :oops: a ja nie mam foremki aniołka :cry: Daga - jak ochłoniesz yto zrób koniecznie te ciacha - gwarantuję ze nie pożałujesz 8) Quote
Alicja Posted December 15, 2005 Posted December 15, 2005 [quote name='Gosiek'][quote name='Teklunia']Gosia, a powiedz mi, jest szansa zeby je rozwalkowac (grubo jesli trzeba) i powycinac rozne ksztalty swiateczne? Bo nabralam na nie ochoty, a jednoczesnie chcialabym miec chioneczki, aniolki itp :) :oops: Jak myslisz?Hmmmm mogą być delikatne kłopoty jak trafisz na orzeszka :lol: :lol: Ale przyklepiesz, uklepiesz itp itd i ... myślę że się da - ja robiłam dziś próbę - czy ciacha zjadliwe. No i cóż mogę powiedzieć poza: REWELACJA właśnie zżeram już 4 sztukę :oops: a ja nie mam foremki aniołka :cry: nie no i tu jedzą ciacha , a ja jeszcze nie miałam czasu nic upiec :cry: Ja chce ciacho :-? Daga - jak ochłoniesz yto zrób koniecznie te ciacha - gwarantuję ze nie pożałujesz 8) Quote
Gosiek Posted December 15, 2005 Author Posted December 15, 2005 Alicja - coś Ci cytat nie wyszedł ale dopatrzyłam się ze nie upiekłaś ciach :lol: 8) Ja piekłam dziś na próbę - a resztę (na święta) bedę piekła w przyszłym tygodniu :D zacznę od pierniczków a potem ciasteczka korzenne 8) Ale jestem złośliwa :evilbat: w każdym razie zapraszam na degustację Quote
Daga_i_Oskar Posted December 15, 2005 Posted December 15, 2005 Gosiek napisał(a):Alicja - coś Ci cytat nie wyszedł ale dopatrzyłam się ze nie upiekłaś ciach :lol: 8) Ja piekłam dziś na próbę - a resztę (na święta) bedę piekła w przyszłym tygodniu :D zacznę od pierniczków a potem ciasteczka korzenne 8) Ale jestem złośliwa :evilbat: w każdym razie zapraszam na degustację och Gosienko czemu ten Śląsk tak daleko ?? :lol: :lol: Quote
Moniś Posted December 15, 2005 Posted December 15, 2005 [quote name='Gosiek']Haniu - prosisz... masz :lol: dwie co prawda nieostre fotki ale za to śmieszne....... Axio koziołek Rewelacja :D Co jak co, ale Axio to ma wyskok 8) Ty to wiesz Gosiu, kiedy jest najlepszy moment na zrobienie fotki :D Pozazdrościć takiego wrodzonego talentu :D Słodko tu u Ciebie, że aż żal wychodzić- chętnie skosztowałoby się tych wypieków :roll: Buzi dla Axia :buzi: Quote
isabelle Posted December 15, 2005 Posted December 15, 2005 [quote name='Teklunia']to jeszcze wkleje moje pierniczkowe dziela :) wiecej w galerii Tenusia :) Teklunia, No nie moge, jakie cudenka, pyyysznosci, przepieknie wykonane i ozdobione. I jakie apetyczne. :D :P :D Gosiu, Ale u ciebie smakowicie sie zrobilo, ja tez moze wyprobuje jakies nowe przepisiki, ale jak narazie nie chce mi sie nic piec. 8) A pogoda u nas wcale nie swiateczna tylko listopadowa i zapowiadali w nocy okropnie silny wiatr. :-? Quote
Alka Posted December 16, 2005 Posted December 16, 2005 Gosiu, gdzież to się podziewałas tyyle czasu ? :evil: Nareszcie jesteś! Axio-koziołek świetny ! :D Quote
Gosiek Posted December 16, 2005 Author Posted December 16, 2005 Ala jakoś tak - nie miałam chwili czasu :oops: Ale teraz już jestem 8) Pogoda ostatnio wybitnie listopadowa, dziś co prawda nie leje deszcz ale i tak ciężkie chmury wiszą i nie zapowiada się by było choć troszke ladniej. Zabieram sie za chwilkę za pieczenie pierniczków -moze choć troszkę wprowadzę sobie w domku przedświąteczny nastrój bo jakoś wogóle nie czuję żeby się święta zblizały :-? Agatko - oj koniecznie wypróbuj przepisiki i wstaw potem zdjąteczka 8) Monia - Axio wycałowany, dziekujemy za buziaki :P Daga - e tam, to tylko 3 godzinki jazdy samochodem :wink: Quote
Alicja Posted December 16, 2005 Posted December 16, 2005 Gosiek napisał(a):Alicja - coś Ci cytat nie wyszedł ale dopatrzyłam się ze nie upiekłaś ciach :lol: 8) Ja piekłam dziś na próbę - a resztę (na święta) bedę piekła w przyszłym tygodniu :D zacznę od pierniczków a potem ciasteczka korzenne 8) Ale jestem złośliwa :evilbat: w każdym razie zapraszam na degustację oj właśnie sie dopatrzyłam , że się wpisałam w środek cytatu. :oops: :lol: Od przebywania w Axiowej galerii to mi ślinka cieknie . :-? Dziś i ja zaczynam piec ciasteczka :wink: wprawdzie jeszcze nie jestem do końca zdecydowana jakie ale coś upiekę 8) A degustacja , chętnie tylko trochę daleko :-? Quote
Gosiek Posted December 16, 2005 Author Posted December 16, 2005 Nie tak znów strasznie daleko :wink: A jak już upieczesz ciacha to się koniecznie pochwal 8) Jestem strasznie ciekawa czy tak jak Alka Tuffikowa pieczesz śliczności - wkońcu nie dość że mieszkacie tuż obok siebie to i tak samo na imię macie - ciekawe 8) :lol: Quote
Alka Posted December 16, 2005 Posted December 16, 2005 Jestem strasznie ciekawa czy tak jak Alka Tuffikowa pieczesz śliczności - wkońcu nie dość że mieszkacie tuż obok siebie to i tak samo na imię macie - ciekawe psy na różnią w sposób widoczny :wink: :D Quote
Teklunia Posted December 16, 2005 Posted December 16, 2005 Gosiu, a nie pokazalabys nam tych dunskich cisteczek? :oops: Jakas arytstyczna fotka, czy dwie... ;) I Axelek na deser :) Quote
Gosiek Posted December 16, 2005 Author Posted December 16, 2005 Hmm ale wiesz co Kasiu? Te ciacha nie są absolutnie reprezentacyjne .. no i nie mają artystycznej fotki :wink: ale co tam - wstawiam 8) i Axio mała wariacja kolorystyczna wrzosik 8) strasznie mi sie podobają jego zimowe kolorki Quote
sayma Posted December 17, 2005 Posted December 17, 2005 :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: :sabber: http://images1.fotosik.pl/7/iuvdrnsqsw18xqro.jpg a wariacje kolorystyczne suuuper http://images1.fotosik.pl/7/a92rsxz5rdfa5ynp.jpg Gosiek chyba sie zdecyduje zrobic na świeta pierniczki tylko nie wiem co mi wyjdzie 8-) Quote
Gosiek Posted December 17, 2005 Author Posted December 17, 2005 sayma napisał(a): Gosiek chyba sie zdecyduje zrobic na świeta pierniczki tylko nie wiem co mi wyjdzie 8-)ciacha wyjdą na 100% - tego sie nie da zepsuć :lol: a ten smaczek... wiesz ze wczoraj mój mąż chrupał sobie pierniczki do kawki i sie nie domyślił ze to domowe? Myślał ze w sklepie kupiłam :lol: Quote
Alicja Posted December 17, 2005 Posted December 17, 2005 Gosiek napisał(a):ciacha wyjdą na 100% - tego sie nie da zepsuć :lol: a ten smaczek... wiesz ze wczoraj mój mąż chrupał sobie pierniczki do kawki i sie nie domyślił ze to domowe? Myślał ze w sklepie kupiłam :lol:o rany wydawało mi się że pisałam u Axelka w galerii a tu mnie nie ma :puppydog: Gosia te Duńczyki mi się podobają 8-) , są takie swojskie;-) Quote
Gosiek Posted December 17, 2005 Author Posted December 17, 2005 Alicjarydzewska napisał(a):o rany wydawało mi się że pisałam u Axelka w galerii a tu mnie nie ma :puppydog: Gosia te Duńczyki mi się podobają 8-) , są takie swojskie;-) ja teraz sprawdzam czy wiadomosć widać jak piszę - nic teraz nie jest pewne ;) A ciacha swojskie mówisz? hahaha jak "chłopskie jadło" ;) :lol: Quote
Recommended Posts