elena Posted December 10, 2005 Posted December 10, 2005 Gosiu, sikoreczki są śliczne :D , Axio w sweterku też :D ! U Ciebie już tutaj nie tylko fotki smakowite, ale i przepisy smaczniutkie się pojawiają :wink: ! Oj, w tym roku u mnie będzie gorąco na Śwęta - pierwszy raz będę całą rodzinkę przyjmować u siebie w domu (ze względu na małe Biżuśki nigdzie dalej się nie ruszymy, więc cała rodzinka przyjedzie do nas :wink: ) - dlatego Twoje przepisy są baaaardzo cenne dla mnie :D ! Może zdradzisz jeszcze jakiś fajny świąteczny przepisik :wink: ! Quote
Teklunia Posted December 10, 2005 Posted December 10, 2005 zarazilam sie Waszym ciastowym amokiem i tez zaczelam piec :) na poczatek zrobilam pierniczki na swieta (o ile doczekaja swiat, czego im nie wroze :evilbat: ) caly blat w kuchni mam w tych pierniczkach, a musze powiedziec ze blat do najmniejszych nie nalezy :lol: i zaslodzilam sie na smierc bo co drugi zjadalam ;) Quote
Hanna R. Posted December 10, 2005 Posted December 10, 2005 A czy robisz takie śmieszne figurki pierniczkowe ? I potem je ozdabiasz róznymi pierdółkami ? Lukrem, makiem, skórką pomarańczowa ? W ubiegłym roku koleżanka przyniosła nam pudełko takich ślicznosci - aż zaniemówiliśmy... Quote
Gosiek Posted December 11, 2005 Author Posted December 11, 2005 Kasiu - poproszę o przepisik na chacha w takim razie :lol: a wiesz Haniu ze ja jeszcze nigdy nie robiłam ciasteczek na choinkę? jakoś zawsze robie tylko te jadalne :oops: Może w tym roku skusze sie o ciacha na choinkę, tak dla odmiany. Nieraz tylko z popkornu łańcuchy robiłam :wink: Ależ pięknie sypie śnieżek w Wawce - oby tylko troszkę poleżał a nie znów chlapa sie zrobi :-? Quote
Alka Posted December 11, 2005 Posted December 11, 2005 Gosiu, czy przepisik na ciasteczka z bakaliami jest bez proszku do pieczenia? :roll: mogłabyś sprawdzić ? wiesz... tak sobie myśle, mamy bardzo podobne przepisy na kruche ciastka, ale widze że ja sobie nadkładam sporo pracy.Ty po prostu kładziesz bakalie na ciacha i razem pieczesz, a ja każde już upieczone oblewam polewą, lukrem i ozdabiam ... Dlatego piekę sporo przed świętami bo mnóstwo czasu zajmuje mi dekoracja... :wink: :D Quote
Gosiek Posted December 11, 2005 Author Posted December 11, 2005 Alka napisał(a):Gosiu, czy przepisik na ciasteczka z bakaliami jest bez proszku do pieczenia? :roll: mogłabyś sprawdzić ? wiesz... tak sobie myśle, mamy bardzo podobne przepisy na kruche ciastka, ale widze że ja sobie nadkładam sporo pracy.Ty po prostu kładziesz bakalie na ciacha i razem pieczesz, a ja każde już upieczone oblewam polewą, lukrem i ozdabiam ... Dlatego piekę sporo przed świętami bo mnóstwo czasu zajmuje mi dekoracja... :wink: :DTak Alu - bez proszku do pieczenia. Ciasteczka i tak troszkę rosną więc... a są wspaniale kruche..... Piekę z bakaliami bo później te bakalie wspaniale smakuja, wiesz? zwłaszcza pieczone suszone śliweczki 8) Quote
Teklunia Posted December 11, 2005 Posted December 11, 2005 Haniu, moje pierniczki maja różniaste kształty: choinki, aniołki, gwiazdki, półksiężyce i guziczki (te ostatnie podejrzalam gdzies i bardzo mi sie spodobaly). Ozdabiam jedynie lukrem, ale za to różnymi kolorami. A oto przepisik: PIERNICZKI SWIATECZNE 50 dag mąki 20 dag cukru pudru (ew. normalnego) 20 dag miodu 12 dag masła lub margaryny 1 jajo 1 łyżeczka sody oczyszczanej 2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika Miód podgrzać z cukrem, masłem i przyprawą korzenną, aż ładnie się połaczą i bedą miały płynną konsystencję. Zostawić do przestygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą, zrobić wgłębienie na środku, dodać podgrzany płyn oraz całe jajko. Zagnieść ciasto energicznie i długo, aż będzie gładkie i jednolite w dotyku. Włożyć na trochę do lodówki (ja ten etap pomijam, bo mi się czekać nie chce ;)). Odrywać po kawałku ciasta i wałkować na grubośc 3-5mm. Wykrawać dowolne kształty. Można robić zapałką różne dziurki i wzorki, a także otwory na nitkę do zawieszenia na choinkę (odpowiednio większą bo ciasteczka urosną). Układać na blasze i odstępach, piec w temp. 150 stopni przez ok. 10 min. Trzeba uważać żeby nie było za długo, bo staną się gorzkawe. Mają być lekko złotawe. Ozdabiać lukrem. Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Należy tylko pamiętać, żeby przed jedzeniem zostawić je na dwa dni odkryte w miseczce albo koszyczku, żeby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza LUKIER: 15 dag cukru pudru 1 białko papier Białko ubić w misce, stopniowo dodawać cukier, aż lukier nabierze konsystencji pasty do zębów. Polewę porozkładać do kilku małych miseczek i zabarwiaj barwnikami – mogą to być gotowe barwniki spożywcze lub jakieś naturalne (na czerwono - barszcz lub sok z buraków, a żółto - kurkuma, na zielono - sok ze szpinaku, niebieskiego niestety nie wymyśliłam :(). Wystarczy kilka kropli. Z papieru wyciąć kwadrat i złożyć go w trójkąt. Czubek zwinąć tak, aby powstał mały dziubek, odciąć końcówkę, wlewać do tubki lukier i delikatnie naciskać na masę, żeby ozdabić ciastka. Polewę suszyć na świeżym powietrzu. Quote
sayma Posted December 11, 2005 Posted December 11, 2005 [quote name='Gosiek']E tam, Sayma to Rafaello jest bardzo łatwe... chyba ze zanim je przełożysz krakersami to zjesz kokosowy budyń :lol: :lol: :lol: :lol: hahah na czas robienia bardzo szczelnie zakleje sobie buzie plastrem, bo jest baaaardzo duza szansa że budyń kokosowy zniknął by szybciutko :evilbat: :evilbat: Gosiek jak mówisz, że łatwe to jutro zabieram sie do roboty...... mam nadzieję, ze mi się uda :roll: :D Quote
Daga_i_Oskar Posted December 11, 2005 Posted December 11, 2005 Gosiu, ale smakowicie się zrobiło u Ciebie w topicu :D:D Muszę sobie pospisywać te wszytskie przepisiki i jak się znajdzie więcej czasu to może się poeksperymentuje :lol: :lol: Quote
Teklunia Posted December 11, 2005 Posted December 11, 2005 to jeszcze wkleje moje pierniczkowe dziela :) wiecej w galerii Tenusia :) Quote
Teklunia Posted December 13, 2005 Posted December 13, 2005 Gosia, gdzie sie podziewasz? Perzepadlas jak kamien w wode... A my tu tesknimy za foteczkami Axelka, ptaszkow i kropelek :lol: A moze wpadlas w wir pieczenia ciast, co? ;) Quote
Alka Posted December 13, 2005 Posted December 13, 2005 hop, hop, GOSIU , gdzie jesteś ??? tęsknimy :cry: Quote
Hanna R. Posted December 13, 2005 Posted December 13, 2005 [quote name='Teklunia']to jeszcze wkleje moje pierniczkowe dziela :) wiecej w galerii Tenusia :) Śliczne te pierniczki ... Ale trzeba miec ANIELSKĄ cierpliwość, żeby takie drobiazgi zrobić... Mnie cierpliwosci zbywa - niestety :-? Quote
Teklunia Posted December 13, 2005 Posted December 13, 2005 [quote name='HankaRupczewska'] Śliczne te pierniczki ... Ale trzeba miec ANIELSKĄ cierpliwość, żeby takie drobiazgi zrobić... Mnie cierpliwosci zbywa - niestety :-? yo zapraszam na konsumpcje do mnie :0 mozna jesc, a nie robic :lol: jest ich jeszcze bardzo duzo, a my juz mamy lekki przesyt ;) Quote
Hanna R. Posted December 13, 2005 Posted December 13, 2005 Tak, tak Kasiu :cry: Napewno zaraz wpadniemy konsumować ... :cry: A Ten dostaje czasami takie cudo pierniczkowe ? Quote
Teklunia Posted December 13, 2005 Posted December 13, 2005 [quote name='HankaRupczewska']Tak, tak Kasiu :cry: Napewno zaraz wpadniemy konsumować ... :cry: A Ten dostaje czasami takie cudo pierniczkowe ? ano dostaje, dostaje :oops: przeciez musial ocenic, czy pani sie dobrze spisala :lol: Quote
Alka Posted December 15, 2005 Posted December 15, 2005 GOSIU , co z Tobą ??? Wracajcie do nas !!! Quote
Teklunia Posted December 15, 2005 Posted December 15, 2005 Ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie... Gdzie jest Gosia od Axelka jest proszony o pilny kontakt ze stesknionymi Dogomaniakami... Wczoraj bylam w Ursusie i przypomnialam sobie, ze Ty tam mieszkasz :) Moze Cie gdzies nawet widzialam ;) Quote
Gosiek Posted December 15, 2005 Author Posted December 15, 2005 Cześć dziewczyny :D Bardzo, bardzo mi się serduszko raduje że brakowało Wam mojej nieobecności :calus: Kasieńko w których rejonach byłaś? Stary Ursus czy Niedźwiadek? A pierniczki zrobiłaś prześliczne - ja się zabieram w weekend albo w poniedziałek za pierniki 8) Dzięki za przepisik. Jak mi wyjdą pewne ciacha na które zdobyłam przepisik to Wam ten przepisik od razu podam... ciacha dość ciekawe bo z zawartością kamyczków (orzeszków w kolorowej polewie). Quote
Teklunia Posted December 15, 2005 Posted December 15, 2005 Gosia :) :) :) Jeses :) :) :) bardzo sie ciesze :) Bylam w okolicach ulicy Bełzy, Wojciechowskiego, czyli to chyba Niedzwiadek, tak? Ja tez wlasnie w tej chwili pieke ciasteczka :) Takie jak sklepowe PIEGUSKI... Quote
Gosiek Posted December 15, 2005 Author Posted December 15, 2005 Poprosze koniecznie o przepisik 8) :D uwielbiam nowe przepisiki :lol: No to powiem Ci ze byłaś naprawdę baaaardzo blisko mnie 8) Nast razem daj znać to zapraszam na kawkę :D Quote
Teklunia Posted December 15, 2005 Posted December 15, 2005 Gosiek napisał(a):Poprosze koniecznie o przepisik 8) :D uwielbiam nowe przepisiki :lol: No to powiem Ci ze byłaś naprawdę baaaardzo blisko mnie 8) Nast razem daj znać to zapraszam na kawkę :D Przepisik niedlugo wstawi... wraz ze zdjeciami (a co 8) :oops: ) A na kawke bardzo chetnie sie wprosze... Mam nadzieje ze beda jeszcze ciasteczka ;) :oops: Quote
Gosiek Posted December 15, 2005 Author Posted December 15, 2005 Oj bedą, będą - ja nie potrafię piec małych ilości więc zawsze zostają jeszcze spokojnie do sylwestra... a jak nie to sie upiecze świeżutkie :lol: No to czekam w takim razie na przepisik i zdjęcia 8) Quote
Hanna R. Posted December 15, 2005 Posted December 15, 2005 Gosiu, chętnie bym się wprosiła... ALe zanim dojadę do Was, to poproszę o Axelka. To w końcu jego galeria ! 8) Quote
Gosiek Posted December 15, 2005 Author Posted December 15, 2005 Haniu - prosisz... masz :lol: dwie co prawda nieostre fotki ale za to śmieszne....... Axio koziołek Quote
Recommended Posts