Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Gosiu, sikoreczki są śliczne :D , Axio w sweterku też :D !
U Ciebie już tutaj nie tylko fotki smakowite, ale i przepisy smaczniutkie się pojawiają :wink: !

Oj, w tym roku u mnie będzie gorąco na Śwęta - pierwszy raz będę całą rodzinkę przyjmować u siebie w domu (ze względu na małe Biżuśki nigdzie dalej się nie ruszymy, więc cała rodzinka przyjedzie do nas :wink: ) - dlatego Twoje przepisy są baaaardzo cenne dla mnie :D !

Może zdradzisz jeszcze jakiś fajny świąteczny przepisik :wink: !

• Replies 9.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

zarazilam sie Waszym ciastowym amokiem i tez zaczelam piec :)
na poczatek zrobilam pierniczki na swieta (o ile doczekaja swiat, czego im nie wroze :evilbat: )
caly blat w kuchni mam w tych pierniczkach, a musze powiedziec ze blat do najmniejszych nie nalezy :lol:

i zaslodzilam sie na smierc bo co drugi zjadalam ;)

Posted

A czy robisz takie śmieszne figurki pierniczkowe ? I potem je ozdabiasz róznymi pierdółkami ? Lukrem, makiem, skórką pomarańczowa ? W ubiegłym roku koleżanka przyniosła nam pudełko takich ślicznosci - aż zaniemówiliśmy...

Posted

Kasiu - poproszę o przepisik na chacha w takim razie :lol:

a wiesz Haniu ze ja jeszcze nigdy nie robiłam ciasteczek na choinkę? jakoś zawsze robie tylko te jadalne :oops:
Może w tym roku skusze sie o ciacha na choinkę, tak dla odmiany. Nieraz tylko z popkornu łańcuchy robiłam :wink:

Ależ pięknie sypie śnieżek w Wawce - oby tylko troszkę poleżał a nie znów chlapa sie zrobi :-?

Posted

Gosiu, czy przepisik na ciasteczka z bakaliami jest bez proszku do pieczenia? :roll: mogłabyś sprawdzić ?

wiesz... tak sobie myśle, mamy bardzo podobne przepisy na kruche ciastka, ale widze że ja sobie nadkładam sporo pracy.Ty po prostu kładziesz bakalie na ciacha i razem pieczesz, a ja każde już upieczone oblewam polewą, lukrem i ozdabiam ...
Dlatego piekę sporo przed świętami bo mnóstwo czasu zajmuje mi dekoracja... :wink: :D

Posted

Alka napisał(a):
Gosiu, czy przepisik na ciasteczka z bakaliami jest bez proszku do pieczenia? :roll: mogłabyś sprawdzić ?

wiesz... tak sobie myśle, mamy bardzo podobne przepisy na kruche ciastka, ale widze że ja sobie nadkładam sporo pracy.Ty po prostu kładziesz bakalie na ciacha i razem pieczesz, a ja każde już upieczone oblewam polewą, lukrem i ozdabiam ...
Dlatego piekę sporo przed świętami bo mnóstwo czasu zajmuje mi dekoracja... :wink: :D
Tak Alu - bez proszku do pieczenia. Ciasteczka i tak troszkę rosną więc... a są wspaniale kruche.....

Piekę z bakaliami bo później te bakalie wspaniale smakuja, wiesz? zwłaszcza pieczone suszone śliweczki 8)

Posted

Haniu, moje pierniczki maja różniaste kształty: choinki, aniołki, gwiazdki, półksiężyce i guziczki (te ostatnie podejrzalam gdzies i bardzo mi sie spodobaly). Ozdabiam jedynie lukrem, ale za to różnymi kolorami.

A oto przepisik:

PIERNICZKI SWIATECZNE

50 dag mąki
20 dag cukru pudru (ew. normalnego)
20 dag miodu
12 dag masła lub margaryny
1 jajo
1 łyżeczka sody oczyszczanej
2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika

Miód podgrzać z cukrem, masłem i przyprawą korzenną, aż ładnie się połaczą i bedą miały płynną konsystencję. Zostawić do przestygnięcia.
Mąkę wymieszać z sodą, zrobić wgłębienie na środku, dodać podgrzany płyn oraz całe jajko.
Zagnieść ciasto energicznie i długo, aż będzie gładkie i jednolite w dotyku.
Włożyć na trochę do lodówki (ja ten etap pomijam, bo mi się czekać nie chce ;)).
Odrywać po kawałku ciasta i wałkować na grubośc 3-5mm. Wykrawać dowolne kształty. Można robić zapałką różne dziurki i wzorki, a także otwory na nitkę do zawieszenia na choinkę (odpowiednio większą bo ciasteczka urosną).
Układać na blasze i odstępach, piec w temp. 150 stopni przez ok. 10 min.
Trzeba uważać żeby nie było za długo, bo staną się gorzkawe. Mają być lekko złotawe.
Ozdabiać lukrem.
Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Należy tylko pamiętać, żeby przed jedzeniem zostawić je na dwa dni odkryte w miseczce albo koszyczku, żeby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza

LUKIER:

15 dag cukru pudru
1 białko
papier

Białko ubić w misce, stopniowo dodawać cukier, aż lukier nabierze konsystencji pasty do zębów.
Polewę porozkładać do kilku małych miseczek i zabarwiaj barwnikami – mogą to być gotowe barwniki spożywcze lub jakieś naturalne (na czerwono - barszcz lub sok z buraków, a żółto - kurkuma, na zielono - sok ze szpinaku, niebieskiego niestety nie wymyśliłam :(). Wystarczy kilka kropli.
Z papieru wyciąć kwadrat i złożyć go w trójkąt. Czubek zwinąć tak, aby powstał mały dziubek, odciąć końcówkę, wlewać do tubki lukier i delikatnie naciskać na masę, żeby ozdabić ciastka.
Polewę suszyć na świeżym powietrzu.

Posted

[quote name='Gosiek']E tam, Sayma to Rafaello jest bardzo łatwe... chyba ze zanim je przełożysz krakersami to zjesz kokosowy budyń :lol: :lol: :lol: :lol:

hahah na czas robienia bardzo szczelnie zakleje sobie buzie plastrem, bo jest baaaardzo duza szansa że budyń kokosowy zniknął by szybciutko :evilbat: :evilbat:
Gosiek jak mówisz, że łatwe to jutro zabieram sie do roboty...... mam nadzieję, ze mi się uda :roll: :D

Posted

[quote name='Teklunia']to jeszcze wkleje moje pierniczkowe dziela :)

wiecej w galerii Tenusia :)

Śliczne te pierniczki ... Ale trzeba miec ANIELSKĄ cierpliwość, żeby takie drobiazgi zrobić... Mnie cierpliwosci zbywa - niestety :-?

Posted

[quote name='HankaRupczewska']
Śliczne te pierniczki ... Ale trzeba miec ANIELSKĄ cierpliwość, żeby takie drobiazgi zrobić... Mnie cierpliwosci zbywa - niestety :-?
yo zapraszam na konsumpcje do mnie :0
mozna jesc, a nie robic :lol:
jest ich jeszcze bardzo duzo, a my juz mamy lekki przesyt ;)

Posted

[quote name='HankaRupczewska']Tak, tak Kasiu :cry: Napewno zaraz wpadniemy konsumować ... :cry:

A Ten dostaje czasami takie cudo pierniczkowe ?
ano dostaje, dostaje :oops:
przeciez musial ocenic, czy pani sie dobrze spisala :lol:

Posted

Ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie... Gdzie jest Gosia od Axelka jest proszony o pilny kontakt ze stesknionymi Dogomaniakami...

Wczoraj bylam w Ursusie i przypomnialam sobie, ze Ty tam mieszkasz :)
Moze Cie gdzies nawet widzialam ;)

Posted

Cześć dziewczyny :D
Bardzo, bardzo mi się serduszko raduje że brakowało Wam mojej nieobecności :calus:

Kasieńko w których rejonach byłaś? Stary Ursus czy Niedźwiadek?
A pierniczki zrobiłaś prześliczne - ja się zabieram w weekend albo w poniedziałek za pierniki 8)
Dzięki za przepisik.

Jak mi wyjdą pewne ciacha na które zdobyłam przepisik to Wam ten przepisik od razu podam... ciacha dość ciekawe bo z zawartością kamyczków (orzeszków w kolorowej polewie).

Posted

Gosia :) :) :) Jeses :) :) :) bardzo sie ciesze :)

Bylam w okolicach ulicy Bełzy, Wojciechowskiego, czyli to chyba Niedzwiadek, tak?

Ja tez wlasnie w tej chwili pieke ciasteczka :) Takie jak sklepowe PIEGUSKI...

Posted

Poprosze koniecznie o przepisik 8) :D uwielbiam nowe przepisiki :lol:

No to powiem Ci ze byłaś naprawdę baaaardzo blisko mnie 8)
Nast razem daj znać to zapraszam na kawkę :D

Posted

Gosiek napisał(a):
Poprosze koniecznie o przepisik 8) :D uwielbiam nowe przepisiki :lol:

No to powiem Ci ze byłaś naprawdę baaaardzo blisko mnie 8)
Nast razem daj znać to zapraszam na kawkę :D

Przepisik niedlugo wstawi... wraz ze zdjeciami (a co 8) :oops: )

A na kawke bardzo chetnie sie wprosze... Mam nadzieje ze beda jeszcze ciasteczka ;) :oops:

Posted

Oj bedą, będą - ja nie potrafię piec małych ilości więc zawsze zostają jeszcze spokojnie do sylwestra... a jak nie to sie upiecze świeżutkie :lol:

No to czekam w takim razie na przepisik i zdjęcia 8)