mmbbaj Posted December 5, 2005 Posted December 5, 2005 Gosiek napisał(a): a kto mi powie co to za ptaszyna? Gosiu, mnie się wydaje, że to gil, ale może się mylę? :o :wink: Śliczne fotki! :D Quote
Gosiek Posted December 5, 2005 Author Posted December 5, 2005 Agniesia - wstawiaj Snoopcia - my sie nie pogniewamy :lol: Małgosiu - gil ma czerwony brzuszek i to na pewno nie jest gil.... ale tych ptaszków w zimie widzę sporo - a gile można u mnie spotkać na pobliskim cmentarzu - oaza ciszy i spokoju :wink: - siedzą sobie na tujach. Quote
mmbbaj Posted December 5, 2005 Posted December 5, 2005 Gosiek napisał(a): Małgosiu - gil ma czerwony brzuszek i to na pewno nie jest gil.... :niewiem: ...pomylił mi się kolor łebka z kolorem brzuszka :lol: Quote
Teklunia Posted December 5, 2005 Posted December 5, 2005 Gosiek napisał(a): a kto mi powie co to za ptaszyna? wydaje mi sie ze to Dzwoniec... one sie lubia stolowac w karmniczkach i maja wlasnie takie zolte brzuszki i jasne dziobki :) Quote
Alicja Posted December 5, 2005 Posted December 5, 2005 jej jaki śliczny kącik ornitologiczny :wink: Axio wcinający żwacze supcio :lol: Quote
Gosiek Posted December 6, 2005 Author Posted December 6, 2005 Kasiu wielkie brawa - to rzeczywiście dzwoniec - bardz lubię te ptaszki i zawsze zimą przylatują do nas stołować sie w kamrnikach :D DZWONIEC Małgosiu :lol: :lol: no to ładnie mylisz... Alicja - wiesz, zima to raj dla fotografa jeśli chodzi o spokojnie siedzące ptaszynki... wielu nie znam i chętnie dowiaduję się nazw owych ptaszyn 8) W zeszłym roku miałam w karmnikach też dziecioły, sójki i jemiołuszki :D Jak tam? Mikołaj Was odwiedził już? Axio dostał nowego pluszaczka do tarmoszenia :lol: :lol: Quote
Gosiek Posted December 6, 2005 Author Posted December 6, 2005 słuchajcie... jak myślicie czy to taki sam ptaszek? KWICZOŁ Quote
Magdalena1 Posted December 6, 2005 Posted December 6, 2005 Witaj Gosiu.. jesli chodzi o moje zdjecia to mi sie wydaje,że ja się zatrzymalam w miejscu :lol: no ale nei ważne. zdjęcia ptaszynek cudowne. a czy to na pewn kwiczoł? bo w wakacje na mazurach Jawa zawsze ganiała kwiczoły,które obżarte latać nie mogły :lol: i jakoś inaczej wyglądały.hmmm,dziwne :roll: Quote
Snoopy7 Posted December 6, 2005 Posted December 6, 2005 Dzieńdoberek Gosiu koniecznie zrób zdjęcie jak Axio sie bawi swoim nowym pluszaczkiem od Snoopy dostał nowy sweterek i gryzaczki. A powiedz co Tobie Św. Mikołaj przyniósł?? Ptaszek śliczny, pięknie ci wychodzą te zdjęcia, ja kiedyś próbowałam zrobić ptaszkowi zdjęcie i wiesz co wyszło- mała kropka Quote
Teklunia Posted December 6, 2005 Posted December 6, 2005 Gosiek napisał(a):Kasiu wielkie brawa - to rzeczywiście dzwoniec - bardz lubię te ptaszki i zawsze zimą przylatują do nas stołować sie w kamrnikach :D DZWONIEC :D o, okazuje sie, ze cos jeszcze pamietam z ornitologii :) po pierwszym roku studiów, w czasie wakacji mielismy taki wyjazdowy przedmiot "Fauna i Flora". i codziennie o 5.00 (!!!) chodzilismy obserwowac ptaki. musielismy je rozpoznawac po wygladzie i po glosach :) meczace to bylo, ale wspomnienia sa bardzo mile :) a od Mikolaja nic nie dostalam jeszcze :( Tylko Ala R. przeleciala kolo mnie na saniach ;), ale nic nie zrzucila... Quote
Alka Posted December 6, 2005 Posted December 6, 2005 Witajcie :D Gosiu, Agnieszka fajny pomysł podsunęła. Pokaż Axia z nowym pluszakiem... :D a co do ptaków to mam bardzo słabe rozeznanie.Ptasie foteczki śliczne a i ja przy okazji czegoś się dowiaduję. :wink: :D do nas dopiero wieczorem przychodzi Mikołaj. Ale Tuffcio pare psich smakołyków zdążył schować i teraz ich pilnuje. :wink: Fotek nie pokaże , bo Mani wywiozła już do Marcina aparacik. :evil: Trzymajcie kciuki o 17,młodzi zaliczaja 1 etap rozmów w j. ang. Quote
Gosiek Posted December 6, 2005 Author Posted December 6, 2005 Madzia - nie wiem właśnie czy to kwiczoł - takie są zdjecia na ww stronce więc gość pewnie ma jakieś pojęcie o gatunkach ptaszynek :wink: Agniesiu - zdjęcia porobię oczywiście.. a ta maskoteczka to taki malusi piesek - Axio nie ma problemu złapać go w pysio i nim tarmosić :lol: :lol: Alicja - ho, ho, ho.... a cóż to za Mikołaj mnei nawiedził? I prezentów nie zostawił :( :wink: E tam Kasiu - ja bym się cieszyła z takich wypraw w celach poznawczych - jestem ciekawa swiata i wszystkiego co żyje... no może prócz wszelkiego rodzaju robali :-? Ala ja też sie właśnie po takich "upolowanych" w kadrze zdjęciach ptaszków uczę... fajnie wiedzieć cóż za ptaszyna do karmnika przylatuje na wyzerkę... wiem kogo karmię hahaha :lol: :lol: Trzymam mocno kciuki :kciuki: :kciuki: i czekam na info 8) w Wawie pada deszcz :( i ogólnie pogoda wstrętna... nawet pies nie chce na dwór wychodzić :wink: wiec idę poleżeć pod kocykiem i poczytam sobie jakąś książeczkę :evil_lol: pozdrawiam wesoło, Mikołajkowo Quote
Teklunia Posted December 6, 2005 Posted December 6, 2005 Gosiek napisał(a): E tam Kasiu - ja bym się cieszyła z takich wypraw w celach poznawczych - jestem ciekawa swiata i wszystkiego co żyje... no może prócz wszelkiego rodzaju robali :-? no to by Ci sie chyba jednak ni epodobalo, bo my tam wlasnie robali mielismy najwiecej :evilbat: ale dalo sie je polubic... z czasem :lol: Quote
Hanna R. Posted December 6, 2005 Posted December 6, 2005 Gosia, jak to dobrze, że nie tylko ja marudzę :-? A propos nowej szaty dg, KTÓRA - PRZEPRASZAM ZA WYRAŻENIE - JEST DO DUPY :-? NAWET ZDJĘĆ MI SIĘ NIE CHCE WSTAWIAĆ :-? Gosiu - a może wytargowałabym jakiś przepis na ciasto z masą ? Jakąś nie maślaną i nie czekoladową ? Jakieś takie fajne obślizłe ??? Proszę ew. na PW. BARDZO PROSZĘ ... Całusy dla Axelka. Hania, Mania & Gezio . Quote
Gosiek Posted December 6, 2005 Author Posted December 6, 2005 Kasiu - NIE i jeszcze raz NIE. Robali nie da sie polubić ani do nich przywyknąć..... Hania... chcesz super rewelacyjne ciasto prawie z samej masy? Mam dopracowany przez siebie do perfekcji smaczek Rafaello - a ciasto.. cóż - robi furrorę wszędzie i znika w superbłyskawicznym tempie. Ma tylko 1 minus: musi postać chwilę w lodówce :wink: Quote
Hanna R. Posted December 6, 2005 Posted December 6, 2005 Gosiek napisał(a):Kasiu - NIE i jeszcze raz NIE. Robali nie da sie polubić ani do nich przywyknąć..... Hania... chcesz super rewelacyjne ciasto prawie z samej masy? Mam dopracowany przez siebie do perfekcji smaczek Rafaello - a ciasto.. cóż - robi furrorę wszędzie i znika w superbłyskawicznym tempie. Ma tylko 1 minus: musi postać chwilę w lodówce :wink: Rafaello - SUPER ! Znam - mam - robiłam ! :D Moze jakieś jeszcze ??? Quote
Gosiek Posted December 6, 2005 Author Posted December 6, 2005 Hania - mam pomysł na maxymalnie obslizgłe ciacho... upiecz biszkopcik i polej karmelem z puszki :wink: Prawda ze proste?... i mozesz jeszcze np wierzch posypać pokruszonymi migdałami .... jej ale mam smaka na coś straaaaasznie słodkiego :oops: Quote
Hanna R. Posted December 6, 2005 Posted December 6, 2005 Moge Ci dac przepis na SUPER-KARMELOWY-PLACEK. Jest naprawdę dobry. Tylko ja bym chciała coś nowego ... Quote
Gosiek Posted December 6, 2005 Author Posted December 6, 2005 no to pisz przepisik a ja lecę zajrzeć do mojego kajecika Hania a znasz ciasto marcepanowe - nie do końca można powiedzieć ze ma masę ale coś w tym stylu - w każdym razie pycha ciasto 8) A znasz "Stefankę"? Ciasto z herbatnikami, przekładane masą czekoloadowo-kawową z kaszką manną? a no i może napoleonkę zrób? taką na grubych krakersach (clubb) Quote
Gosiek Posted December 6, 2005 Author Posted December 6, 2005 proszę uprzejmie 8) STEFANKA Litr mleka 3/4 szkl cukru, 3/4 kostki margaryny czubata szklanka grysiku (kaszki) 2 łyżki kakao, 2 łyzki kawy rozpuszczalnej cukier waniliowy 6-7 paczek herbatników Mleko zagotować z tłuszczem i cukrem. Dodać powoli kaszkę, cały czas mieszając..... Jak zgęstnieje, wsypać kakao i kawę... porządnie mieszać do rozpuszczenia. w dużej, prostokątnej blasze ułozyć herbatniki, wylać na nie gorącą masę i na wierzch znów herbatniki. Polać polewą i... mozna posypać czymś np wiórkami. Ja najczęściej robie tak: pół szklanki drobnych płatków owsianych prażę na patelni na łyzce masła z 2 łyzkami cukru i olejkiem migdałowym 8) Quote
Alka Posted December 7, 2005 Posted December 7, 2005 pysznie się zrobiło...ja też skorzystam ze STEFANKI , hehe słuchajcie , ja w tym tygodniu biore się za pieczenie ciasteczek. :D Wiem ,że Gosia też piecze ciacha na święta, może jeszcze ktoś ? :D Quote
Recommended Posts