Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 9.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Agniesia - wstawiaj Snoopcia - my sie nie pogniewamy :lol:

Małgosiu - gil ma czerwony brzuszek i to na pewno nie jest gil.... ale tych ptaszków w zimie widzę sporo - a gile można u mnie spotkać na pobliskim cmentarzu - oaza ciszy i spokoju :wink: - siedzą sobie na tujach.

Posted

Gosiek napisał(a):

a kto mi powie co to za ptaszyna?

wydaje mi sie ze to Dzwoniec...
one sie lubia stolowac w karmniczkach i maja wlasnie takie zolte brzuszki i jasne dziobki :)

Posted

Kasiu wielkie brawa - to rzeczywiście dzwoniec - bardz lubię te ptaszki i zawsze zimą przylatują do nas stołować sie w kamrnikach :D DZWONIEC

Małgosiu :lol: :lol: no to ładnie mylisz...

Alicja - wiesz, zima to raj dla fotografa jeśli chodzi o spokojnie siedzące ptaszynki... wielu nie znam i chętnie dowiaduję się nazw owych ptaszyn 8)
W zeszłym roku miałam w karmnikach też dziecioły, sójki i jemiołuszki :D

Jak tam? Mikołaj Was odwiedził już?
Axio dostał nowego pluszaczka do tarmoszenia :lol: :lol:

Posted

Witaj Gosiu.. jesli chodzi o moje zdjecia to mi sie wydaje,że ja się zatrzymalam w miejscu :lol: no ale nei ważne. zdjęcia ptaszynek cudowne.
a czy to na pewn kwiczoł? bo w wakacje na mazurach Jawa zawsze ganiała kwiczoły,które obżarte latać nie mogły :lol: i jakoś inaczej wyglądały.hmmm,dziwne :roll:

Posted

Dzieńdoberek Gosiu koniecznie zrób zdjęcie jak Axio sie bawi swoim nowym pluszaczkiem od Snoopy dostał nowy sweterek i gryzaczki. A powiedz co Tobie Św. Mikołaj przyniósł??
Ptaszek śliczny, pięknie ci wychodzą te zdjęcia, ja kiedyś próbowałam zrobić ptaszkowi zdjęcie i wiesz co wyszło- mała kropka

Posted

Gosiek napisał(a):
Kasiu wielkie brawa - to rzeczywiście dzwoniec - bardz lubię te ptaszki i zawsze zimą przylatują do nas stołować sie w kamrnikach :D DZWONIEC

:D o, okazuje sie, ze cos jeszcze pamietam z ornitologii :)
po pierwszym roku studiów, w czasie wakacji mielismy taki wyjazdowy przedmiot "Fauna i Flora". i codziennie o 5.00 (!!!) chodzilismy obserwowac ptaki. musielismy je rozpoznawac po wygladzie i po glosach :)
meczace to bylo, ale wspomnienia sa bardzo mile :)

a od Mikolaja nic nie dostalam jeszcze :( Tylko Ala R. przeleciala kolo mnie na saniach ;), ale nic nie zrzucila...

Posted

Witajcie :D

Gosiu, Agnieszka fajny pomysł podsunęła. Pokaż Axia z nowym pluszakiem... :D

a co do ptaków to mam bardzo słabe rozeznanie.Ptasie foteczki śliczne a i ja przy okazji czegoś się dowiaduję. :wink: :D

do nas dopiero wieczorem przychodzi Mikołaj. Ale Tuffcio pare psich smakołyków zdążył schować i teraz ich pilnuje. :wink: Fotek nie pokaże , bo Mani wywiozła już do Marcina aparacik.
:evil: Trzymajcie kciuki o 17,młodzi zaliczaja 1 etap rozmów w j. ang.

Posted

Madzia - nie wiem właśnie czy to kwiczoł - takie są zdjecia na ww stronce więc gość pewnie ma jakieś pojęcie o gatunkach ptaszynek :wink:

Agniesiu
- zdjęcia porobię oczywiście.. a ta maskoteczka to taki malusi piesek - Axio nie ma problemu złapać go w pysio i nim tarmosić :lol: :lol:

Alicja - ho, ho, ho.... a cóż to za Mikołaj mnei nawiedził?
I prezentów nie zostawił :( :wink:

E tam Kasiu - ja bym się cieszyła z takich wypraw w celach poznawczych - jestem ciekawa swiata i wszystkiego co żyje... no może prócz wszelkiego rodzaju robali :-?

Ala ja też sie właśnie po takich "upolowanych" w kadrze zdjęciach ptaszków uczę... fajnie wiedzieć cóż za ptaszyna do karmnika przylatuje na wyzerkę... wiem kogo karmię hahaha :lol: :lol:

Trzymam mocno kciuki :kciuki: :kciuki: i czekam na info 8)

w Wawie pada deszcz :( i ogólnie pogoda wstrętna... nawet pies nie chce na dwór wychodzić :wink: wiec idę poleżeć pod kocykiem i poczytam sobie jakąś książeczkę :evil_lol:

pozdrawiam wesoło, Mikołajkowo

Posted

Gosiek napisał(a):

E tam Kasiu - ja bym się cieszyła z takich wypraw w celach poznawczych - jestem ciekawa swiata i wszystkiego co żyje... no może prócz wszelkiego rodzaju robali :-?

no to by Ci sie chyba jednak ni epodobalo, bo my tam wlasnie robali mielismy najwiecej :evilbat:
ale dalo sie je polubic... z czasem :lol:

Posted

Gosia, jak to dobrze, że nie tylko ja marudzę :-? A propos nowej szaty dg, KTÓRA - PRZEPRASZAM ZA WYRAŻENIE - JEST DO DUPY :-? NAWET ZDJĘĆ MI SIĘ NIE CHCE WSTAWIAĆ :-?

Gosiu - a może wytargowałabym jakiś przepis na ciasto z masą ? Jakąś nie maślaną i nie czekoladową ? Jakieś takie fajne obślizłe ??? Proszę ew. na PW. BARDZO PROSZĘ ... Całusy dla Axelka.

Hania, Mania & Gezio .

Posted

Kasiu - NIE i jeszcze raz NIE. Robali nie da sie polubić ani do nich przywyknąć.....

Hania
... chcesz super rewelacyjne ciasto prawie z samej masy?
Mam dopracowany przez siebie do perfekcji smaczek Rafaello - a ciasto.. cóż - robi furrorę wszędzie i znika w superbłyskawicznym tempie. Ma tylko 1 minus: musi postać chwilę w lodówce :wink:

Posted

Gosiek napisał(a):
Kasiu - NIE i jeszcze raz NIE. Robali nie da sie polubić ani do nich przywyknąć.....

Hania
... chcesz super rewelacyjne ciasto prawie z samej masy?
Mam dopracowany przez siebie do perfekcji smaczek Rafaello - a ciasto.. cóż - robi furrorę wszędzie i znika w superbłyskawicznym tempie. Ma tylko 1 minus: musi postać chwilę w lodówce :wink:

Rafaello - SUPER ! Znam - mam - robiłam ! :D Moze jakieś jeszcze ???

Posted

Hania - mam pomysł na maxymalnie obslizgłe ciacho... upiecz biszkopcik i polej karmelem z puszki :wink:
Prawda ze proste?... i mozesz jeszcze np wierzch posypać pokruszonymi migdałami .... jej ale mam smaka na coś straaaaasznie słodkiego :oops:

Posted

no to pisz przepisik a ja lecę zajrzeć do mojego kajecika

Hania a znasz ciasto marcepanowe - nie do końca można powiedzieć ze ma masę ale coś w tym stylu - w każdym razie pycha ciasto 8)

A znasz "Stefankę"? Ciasto z herbatnikami, przekładane masą czekoloadowo-kawową z kaszką manną?

a no i może napoleonkę zrób? taką na grubych krakersach (clubb)

Posted

proszę uprzejmie 8)

STEFANKA
Litr mleka
3/4 szkl cukru,
3/4 kostki margaryny
czubata szklanka grysiku (kaszki)
2 łyżki kakao, 2 łyzki kawy rozpuszczalnej
cukier waniliowy
6-7 paczek herbatników

Mleko zagotować z tłuszczem i cukrem. Dodać powoli kaszkę, cały czas mieszając.....
Jak zgęstnieje, wsypać kakao i kawę... porządnie mieszać do rozpuszczenia.
w dużej, prostokątnej blasze ułozyć herbatniki, wylać na nie gorącą masę i na wierzch znów herbatniki.
Polać polewą i... mozna posypać czymś np wiórkami. Ja najczęściej robie tak: pół szklanki drobnych płatków owsianych prażę na patelni na łyzce masła z 2 łyzkami cukru i olejkiem migdałowym 8)

Posted

pysznie się zrobiło...ja też skorzystam ze STEFANKI , hehe

słuchajcie , ja w tym tygodniu biore się za pieczenie ciasteczek. :D Wiem ,że Gosia też piecze ciacha na święta, może jeszcze ktoś ? :D