Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 9.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Cześć dziewczyny - już jestem.
Widzę ze zagadka nie odgadnieta :evil_lol:
Pika - tak... to nie jest nic słodkiego ale to nie sos :shake:

AXelkowi włosy zawsze bardzo szybko rosły ale po obcięciu mocno rzuca sie to w oczy :lol:
Mogę mu tylko pozazdrościć bo mi włosy rosną bardzo wolno i tylko do określonej długości :shake:

Posted

cześć Gosiu !:multi:

U Was też pada śnieżek ? Od wczoraj nic tylko pada i pada...

a zagadka kojarzy mi się tak jak dziewczynom z budyniem , ale wiem ,że pudło...:shake:

milego dnia !

Posted

cześć Ala :multi:
u mnie śnieżek nie pada - na szczęście bo już mam po dziurki w nosie tej zimy :shake:
no ale w pogodzie zapowiadali śnieg i u nas :roll:

Posted

PAP, MFi /00:26
Zbudowano aparat fotograficzny XXI wieku
Amerykańscy naukowcy zbudowali nowoczesny cyfrowy aparat fotograficzny. Za jego pomocą można wykonać zdjęcie, na którym, po obróbce komputerowej, wszystkie widoczne elementy są ostre - informuje "Photonics Spectra".
Zaawansowany cyfrowy aparat fotograficzny opracowali profesor Pat Hanrahan wraz z doktorantem Renem Ng ze Stanford University (USA), przy współpracy naukowców z Duval Design.

"Dla fotografa nasz aparat wygląda jak zwykły cyfrowy aparat. Jego tajemnica kryje się we wnętrzu urządzenia" - opisuje prof. Hanrahan

Standardowa "cyfrówka" zbudowana jest z głównej soczewki obiektywu oraz serii mikrosoczewek skupiających światło na pojedynczych punktach fotodetektora, tworzącego matrycę aparatu. Od ilości fotodetektorów zależy jakość zdjęcia.

Zbudowany przez grupę badawczą prof. Hanrahana aparat różni się od tych dostępnych w sklepach jedynie innym typem i układem mikrosoczewek.

"Zastosowane przez nas mikrosoczewki umożliwiają określenie zarówno całkowitej ilości światła, która dociera do matrycy aparatu, ale również ilości światła pojedynczego promienia, który przenika przez mikrosoczewkę" - tłumaczy prof. Hanrahan.

Matryca aparatu jest tak usytuowana względem układu mikrosoczewek, by pojedyncza soczewka mogła skupiać światło na kilku fotodetektorach jednocześnie.

W ten sposób zgromadzona zostaje większa i pełniejsza baza danych, odpowiadająca fotografowanemu przedmiotowi.

Dalszym etapem jest komputerowa obróbka zdjęć, polegająca na wyborze odpowiedniego połączenia zgromadzonych cyfrowych danych, by w efekcie końcowym otrzymać zdjęcie, na którym wszystkie widoczne nawet w oddali elementy są ostre.

Naukowcy twierdzą, iż nim technologia przez nich opracowana i przetestowana (setki udanych zdjęć) trafi na półki sklepowe, muszą jeszcze dopracować układ kalibrujący wzajemne położenie mikrosoczewek względem elektronicznej matrycy aparatu.

Udoskonalenie układu optycznego zaproponowane przez grupę prof. Pata Hanrahana skutkuje nawet sześciokrotnym zwiększeniem ostrości obrazu, co może zostać również wykorzystane w mikroskopii, gdzie poprawa ostrości, głębi i wierności odwzorowania obrazu jest bardzo wskazana.

Posted

[quote name='aga1215']
PAP, MFi /00:26
Zbudowano aparat fotograficzny XXI wieku
Amerykańscy naukowcy zbudowali nowoczesny cyfrowy aparat fotograficzny. Za jego pomocą można wykonać zdjęcie, na którym, po obróbce komputerowej, wszystkie widoczne elementy są ostre - informuje "Photonics Spectra".
Zaawansowany cyfrowy aparat fotograficzny opracowali profesor Pat Hanrahan wraz z doktorantem Renem Ng ze Stanford University (USA), przy współpracy naukowców z Duval Design.

"Dla fotografa nasz aparat wygląda jak zwykły cyfrowy aparat. Jego tajemnica kryje się we wnętrzu urządzenia" - opisuje prof. Hanrahan

Standardowa "cyfrówka" zbudowana jest z głównej soczewki obiektywu oraz serii mikrosoczewek skupiających światło na pojedynczych punktach fotodetektora, tworzącego matrycę aparatu. Od ilości fotodetektorów zależy jakość zdjęcia.

Zbudowany przez grupę badawczą prof. Hanrahana aparat różni się od tych dostępnych w sklepach jedynie innym typem i układem mikrosoczewek.

"Zastosowane przez nas mikrosoczewki umożliwiają określenie zarówno całkowitej ilości światła, która dociera do matrycy aparatu, ale również ilości światła pojedynczego promienia, który przenika przez mikrosoczewkę" - tłumaczy prof. Hanrahan.

Matryca aparatu jest tak usytuowana względem układu mikrosoczewek, by pojedyncza soczewka mogła skupiać światło na kilku fotodetektorach jednocześnie.

W ten sposób zgromadzona zostaje większa i pełniejsza baza danych, odpowiadająca fotografowanemu przedmiotowi.

Dalszym etapem jest komputerowa obróbka zdjęć, polegająca na wyborze odpowiedniego połączenia zgromadzonych cyfrowych danych, by w efekcie końcowym otrzymać zdjęcie, na którym wszystkie widoczne nawet w oddali elementy są ostre.

Naukowcy twierdzą, iż nim technologia przez nich opracowana i przetestowana (setki udanych zdjęć) trafi na półki sklepowe, muszą jeszcze dopracować układ kalibrujący wzajemne położenie mikrosoczewek względem elektronicznej matrycy aparatu.

Udoskonalenie układu optycznego zaproponowane przez grupę prof. Pata Hanrahana skutkuje nawet sześciokrotnym zwiększeniem ostrości obrazu, co może zostać również wykorzystane w mikroskopii, gdzie poprawa ostrości, głębi i wierności odwzorowania obrazu jest bardzo wskazana.

:crazyeye::crazyeye::crazyeye:

Posted

Alicjarydzewska napisał(a):
:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:stonka :evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Ala, jestes genialna :lol: :lol: :lol:

Gosiu - dzien dobry!
Nie znecaj sie dluzej dziewczyno!!! Powiedz co to jest :oops:

Posted

:lol: dzięki dziewczyny :buzi:
oczywiście ze piłeczka w locie a nie na nitce :angryy:
:lol::lol::lol::lol:

Kasiu, ufociłam dziś jakiegoś drapieżnego ptaszka.... później jak zgram zdjecia z aparatu (zaraz idę jeszcze na dwór) to mi powiesz moze cóż to za drapieżnik OK?
Poluje na wróble ale ostatnio widziałam jak ganiał gołebia :crazyeye:

Posted

Gosiek napisał(a):

Kasiu, ufociłam dziś jakiegoś drapieżnego ptaszka.... później jak zgram zdjecia z aparatu (zaraz idę jeszcze na dwór) to mi powiesz moze cóż to za drapieżnik OK?
Poluje na wróble ale ostatnio widziałam jak ganiał gołebia :crazyeye:

moge Ci od razu powiedziec, ze to bardzo niedobry ptaszek :shake:
;)

Posted

Witaj Gosiu !!!! :buzi:
Piękne zdjątka jak zawsze :loveu: :loveu: i siopelki i Axiolki :loveu: :loveu:

A moja propozycja dla zagadki ... hmmm :hmmmm: jak to ma być na ziemniaczkach to może masełko :cool3: odpowiednio wyciśnięte albo śmetana :cool3:

Posted

Teklunia napisał(a):
wiesz Gosiu, nie jestem pewna...:oops:
nie wiem czy myszolow czy krogulec...
bo ten dziobek ma taki malo myszolowaty ;)
:p pogrzebałam w necie - faktycznie to chyba samica krogulca :p
no i jarząbki są większe... a to ptaszysko to jest wielkości wrony/dzikiego gołebia :evil_lol:

Haniu - mnie sie strasznie spodobał klimacik jaki jest na focie z piórkiem.... cieszę sie ze i Ty to dojrzałaś :p