PIKA Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 [quote name='mmbbaj']Kurcze bladeeee:vamp::vamp::vamp: chciałam się odnieść do tego co napisała Asher, a ty Pikusiu zacytowałaś, ale nie ma tego jak wchodzę w odpowiedz!!! Chodzi mi o capivit, bo w aptece doradziła mi żeby kupić w kapsułkach, a nie w kroplach i w domu się okazało, że to jakiś TOKOVT A+E forte...to pewnie też za mocny?W aptece wiedziała, że to dla psa:vamp: Bo w aptekach się na psach nie znaja :vamp: Quote
mmbbaj Posted December 19, 2005 Author Posted December 19, 2005 ale właściwie dlaczego za mocny??? Asher???...jesteś pewna?:???: Quote
LAZY Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 Mi lekarz w ramach wzmocneinia suni kazał 10 dni w msiesicau podawac witamine E 100 mg. Wiec taka dawka na pewno nei ejst za duza. moze sprawdzic ile ma vcapivit albo te inne którymi dysponujecie? Quote
Sabina1 Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 mmbbaj napisał(a):No kuna! ten sam problem co ja!:vamp:Miałam w ulubionych i tamtędy nie mogę wejść, a tylko przez te co walą mi na skrzynkę:vamp::vamp::vamp: mimo, że wczoraj z powiadomień zrezygnowaliśmy w ogóle, przez profil !!! Dogomania szarpie mi nerwy bo jak chciałam wejść tak jak do tej pory to pokazało mi NOT FUND itd... więc myślałam, że znowu problem z dogo i poszłam sobie! Dopiero potem mnie tknęło jak zobaczyłam w skrzynce milion nowych powiadomień:chainsaw::snipersm::2gunfire: Małgosiu, czy nie próbowałaś sobie zrobić skrótu na pulpicie i przez niego wchodzić ? Quote
mmbbaj Posted December 19, 2005 Author Posted December 19, 2005 LAZY napisał(a):Mi lekarz w ramach wzmocneinia suni kazał 10 dni w msiesicau podawac witamine E 100 mg. Wiec taka dawka na pewno nei ejst za duza. moze sprawdzic ile ma vcapivit albo te inne którymi dysponujecie? W tym co kupiłam jest napisane: Witamina A 2500j.m. witamina E naturalna 200j.m. j.m. to to samo co mg?:oops:...jeśli tak to jednak może za duża:???: Najwyżej będę zażywać sama, ponoć służy piękności:lol: , a młodemu kupię drugą! Quote
mmbbaj Posted December 19, 2005 Author Posted December 19, 2005 [quote name='Sabina1']Małgosiu, czy nie próbowałaś sobie zrobić skrótu na pulpicie i przez niego wchodzić ? Sabina ja jestem ciemna masa komputerowa! zgłoszę temat mężowi;-) , a jak tam aparacik? rozszyfrowany?:-D Quote
Hania Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 mmbbaj napisał(a):W tym co kupiłam jest napisane: Witamina A 2500j.m. witamina E naturalna 200j.m. j.m. to to samo co mg?:oops:... mg - to miligramy a jm to jednostka międzynarodowa, czy coś takiego. W każdym razie nie to samo i trzeba przeliczyć. Witaminy zazwyczaj się podaje w jm. Quote
PIKA Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 mmbbaj napisał(a):W tym co kupiłam jest napisane: Witamina A 2500j.m. witamina E naturalna 200j.m. j.m. to to samo co mg?:oops:...jeśli tak to jednak może za duża:???: Najwyżej będę zażywać sama, ponoć służy piękności:lol: , a młodemu kupię drugą! J.m. to nie to samo co mg, ale nie wiem, czy Lazy sie nie pomylila, bo vit A i E to z reguly w j.m. podaja Quote
Daga_i_Oskar Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 Bajanku gdzie jesteś?? I miss you !! Quote
Sabina1 Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 Małgosiu, ja nie rozumiem co z tymi witaminami. Jeśli w aptece nie było tego co na recepcie, powinna Ci dać odpowiednik w j.m. Ale jeśli lek zastępczy ma jeszcze jakiś inny składnik, to wstrzymaj się. Może Capivit ma coś jeszcze oprócz witaminy i to nie jest dla psa? Najeżdżasz myszką na stronę dogo i klikasz prawym przyciskiem. powinno wśród napisów być :"utwórz skrót" zatwiedż go, to będziesz miała wejście do dogo z pulpitu od razu. Quote
mmbbaj Posted December 19, 2005 Author Posted December 19, 2005 [quote name='Hania']mg - to miligramy a jm to jednostka międzynarodowa, czy coś takiego. W każdym razie nie to samo i trzeba przeliczyć. Witaminy zazwyczaj się podaje w jm. oj zle zapytałam:lol: , chodziło mi o to czy np. 100 mg= 100 j.m., ale czy w takim razie uważasz, że mogę Bajanowi podawać ten TOKOWIT A+E czy raczej nie? Haniu, miło, że do nas zaglądasz:-D Quote
mmbbaj Posted December 19, 2005 Author Posted December 19, 2005 Sabina1 napisał(a):Małgosiu, ja nie rozumiem co z tymi witaminami. Jeśli w aptece nie było tego co na recepcie, powinna Ci dać odpowiednik w j.m. Ale jeśli lek zastępczy ma jeszcze jakiś inny składnik, to wstrzymaj się. Może Capivit ma coś jeszcze oprócz witaminy i to nie jest dla psa? ale ona nie dała mi recepty tylko powiedziała co kupić Sabina1 napisał(a): Najeżdżasz myszką na stronę dogo i klikasz prawym przyciskiem. powinno wśród napisów być :"utwórz skrót" zatwiedż go, to będziesz miała wejście do dogo z pulpitu od razu. :buzi: Quote
mmbbaj Posted December 19, 2005 Author Posted December 19, 2005 [quote name='Daga_i_Oskar']Bajanku gdzie jesteś?? I miss you !! Jestem Dagusiu, jestem :-D Quote
Sabina1 Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 100mg to nie jest 100j.m. To jest coś takiego: 1j.m= np. 0.44 mikrograma czystego związku danej witaminy. J.m. dla każdej witaminy jest inną liczbą. To co dostałaś, to zdaje się dzienne zapotrzebowanie uzupełniające dla człowieka. Nie wiem czy tak samo dla psa. Psy mają różna wagę, a wit. A nie powinno się przedawkowywać, więc na litość boską , albo ja jestem histeryczka, albo mam trochę racji. Małgosiuniu, tam przed chwilą napisała do Ciebie posta Hania, zapytaj jej się o to. Strasznie cie proszę. Quote
mmbbaj Posted December 19, 2005 Author Posted December 19, 2005 [quote name='Sabina1']... nie powinno się przedawkowywać, więc na litość boską , albo ja jestem histeryczka, albo mam trochę racji. Małgosiuniu, tam przed chwilą napisała do Ciebie posta Hania, zapytaj jej się o to. Strasznie cie proszę. Sabinko, ale ja bym mu nigdy nie dała nie mając pewności, że mogę, bądz spokojna! A Hani właśnie zapytałam, jeśli mi nie odpowie to jutro kupię nową, zwykłą witaminkę E:-D Quote
Hania Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 Ja w ogóle jestem przeciwniczką dawania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jeżeli nie ma takiej bezwzględnej potrzeby. Dlatego, że przedawkowanie tych witamin jest bardzo groźne i trudno jest dokładnie wyliczyć ile witaminy pies dostaje dziennie - np z pokarmem, czy z olejem z wiesiołka, który podajesz. Minimalne dawki dla psów to: witamina A - 500jm witamina E - 5mg Quote
asher Posted December 19, 2005 Posted December 19, 2005 Małgosiu, jestem pewna, że Capivit będzie za mocny. Dawno temu wetka poleciła dawać któremuś boorkowi własnie wit A+E i zaznaczyła, że nie Capivit. Wtedy nie zapytałam czemu. Dowiedziałam się o tym przypadkiem. Niedawno byłam u tej samej wetki z podziębionym dogiem niemieckim, równiez poleciła wit. A+E, a ja na wszelki wypadek spytałam o ten Capivit. Na co wetka stwierdziła, że w jego przypadku to w sumie może być i Capivit, bo pies jest duży. Wywnioskowałam więc, że dla przeciętnego psa Capivit ma za dużą dawkę witamin. A faktycznie przedawkowanie, zwłaszcza wit. A może być niebezpieczne. Lazy do zlizywania daje się wtedy, kiedy chce się złagodzić bół gardła, wtedy zawartośc kapsułki musi się na gardle osadzić. Jak podajesz na ogólne wzmocnienie, to oczywiście możesz dawać całe kapsułki. Quote
Alicja Posted December 20, 2005 Posted December 20, 2005 [quote name='mmbbaj'] Jestem Dagusiu, jestem :-D oj ale smutny Bajanek Quote
Teklunia Posted December 20, 2005 Posted December 20, 2005 [quote name='mmbbaj'] Jestem Dagusiu, jestem :-D moze Bajanek juz Mikolaja i pierwszej gwiazdki wypatruje? ;) Quote
mmbbaj Posted December 20, 2005 Author Posted December 20, 2005 [quote name='Teklunia']moze Bajanek juz Mikolaja i pierwszej gwiazdki wypatruje? ;) Kasiu, on tak piesków wypatruje;-) Biedny ostatnio skracaliśmy mu spacery przez ten katar, ale dziś wyszłam z nim z 10m linką i poszaleliśmy na śniegu:-D mimo mrozku, było ciepło więc pozwoliłam mu dłużej pobyć na dworzu! Oby się ten śnieg utrzymał! Bajan kicha nadal, a w sprawie kapivitu...postanowiłam nie dawać mu w ogóle wit. A+E ponieważ dostaje taki psi zestaw witaminowy i mogłabym przecholować:-? Wzięłam pod uwagę sugestie forumowych koleżanek;-) Bajan gardła podrażnionego nie ma, ale zamiast mogę mu dać troszku masła.Po spacerze z apetytem zjadł, a teraz.........śpi;-) Ja idę po zakupy i strasznie mi się nie chce!:vamp: Quote
aga1215 Posted December 20, 2005 Posted December 20, 2005 Teklunia napisał(a):moze Bajanek juz Mikolaja i pierwszej gwiazdki wypatruje? ;) no chyba Aniołka - przeca Mikołaj już był :-o :-o :-o ;-) :sweetCyb: :sweetCyb: :sweetCyb: Quote
Teklunia Posted December 20, 2005 Posted December 20, 2005 aga1215 napisał(a):no chyba Aniołka - przeca Mikołaj już był :-o :-o :-o ;-) :sweetCyb: :sweetCyb: :sweetCyb: To do Was Aniolek przychodzi w Wigilie? :o Bo do nam Mikolaj :) Och, zeby tak oboje przyszli... To by sie dopiero prezentów nazbieralo ;) Quote
Daga_i_Oskar Posted December 20, 2005 Posted December 20, 2005 [quote name='mmbbaj'] Jestem Dagusiu, jestem :-D BAJANEK :iloveyou: :kiss_2: :iloveyou: Quote
Hania Posted December 20, 2005 Posted December 20, 2005 [quote name='mmbbaj'] Haniu, miło, że do nas zaglądasz:-D Jakbym mogła nie zaglądać?? Bajan to dla mnie prawie wnuk - no może prawnuk ;-). Zaglądam regularnie - tylko nie zawsze mam czas coś pisać. Quote
Alicja Posted December 20, 2005 Posted December 20, 2005 Teklunia napisał(a):To do Was Aniolek przychodzi w Wigilie? :o Bo do nam Mikolaj :) Och, zeby tak oboje przyszli... To by sie dopiero prezentów nazbieralo ;)na Śląsku , to prezenty przynosi Dzieciątko :-D Quote
Recommended Posts