Jump to content
Dogomania

BAJAN i my... ZAGRAJ już z nami w domu od str. 535

Recommended Posts

• Replies 7.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

mmbbaj napisał(a):
PIKA napisał(a):
Rany, ale Wy macie grzeczego psa :roll:

taaaaak?, a kto dał nogę na Polach Mokotowskich? :lol:

:o a o co chodzi? :o

Posted

mmbbaj napisał(a):
Alicjarydzewska napisał(a):
Ale fajnie się chłopaki bawią :wink:

Alu, Bajan bardzo lubi dzieci :D
Ozzy też :wink: / dosłownie , jak dorwie to zalizuje aż dziecko ocieka śliną :oops: :wink: /

Posted

PIKA napisał(a):
mmbbaj napisał(a):
PIKA napisał(a):
Rany, ale Wy macie grzeczego psa :roll:

taaaaak?, a kto dał nogę na Polach Mokotowskich? :lol:

:o a o co chodzi? :o

Bajan dał nogę za małą suczką (4m-czną) beagle! Wcale nas nie słuchał jak go wołaliśmy :evilbat: Dobrze, że ci ludzie z sunią jeszcze z Pól nie zeszli i go przytrzymali :-? Teraz znowu go nie spuszczamy ze smyczy i od początku uczymy się "do mnie" :-? Jak nie ma rozproszeń to ładnie się słucha, ale jak są psy, albo krowy jak w Nadkolu toooo :scared: i do tego chyba jest pewien, że my za nim polecimy :lol: I w Nadkolu leciałam za nim bo bałam się jakiego gospodarza z grabiami na psa, co mu krowy obszczekuje :lol:

Posted

Mnie najbardziej rozczuliły zdjęcia z Kubusiem. Co za cudowny pies. Jestem tym bardziej zachwycona jego stosunkiem do malutkich dzieci, że moja labradorka od szczeniaka dzieci nie cierpi. Jest to widać pseudo-labek :evilbat: Małgosiu, pisz, pisz o nim jak najwięcej, oprócz fotek. Trzeba pokazywać tę wspaniała rasę. Twoja śliczna galeria pozwala poznać ogary!!!!!!!!!!! Szkoda, że tylko Ty ją założyłaś.

Posted

sabina1 napisał(a):
Mnie najbardziej rozczuliły zdjęcia z Kubusiem. Co za cudowny pies...

mimo, że zdjęcia są do siebie podobne to umieściłam je razem żeby pokazać z jakim spokojem Bajan przyjmował, nieświadomie dominacyjne zachowania Kubusia :D

sabina1 napisał(a):

Małgosiu, pisz, pisz o nim jak najwięcej, oprócz fotek.

Sabinko postaram się spełnić Twoją prośbę

sabina1 napisał(a):
Trzeba pokazywać tę wspaniała rasę. Twoja śliczna galeria pozwala poznać ogary!!!!!!!!!!! Szkoda, że tylko Ty ją założyłaś.

:o skądże! Ja byłam druga! Jest od dawna galeria Poświaty :P

Posted

mmbbaj napisał(a):

:o skądże! Ja byłam druga! Jest od dawna galeria Poświaty :P

Wiem, wiem, przecież zawsze tam zaglądam. Chodzi mi o "młodzież" i wszystkie ogary z "gończych" Gdyby poszczególne psy miałay galerie, więcej ludzi by je poznało :lol:

Posted

mmbbaj napisał(a):
W Chrzanowie :D

Na Rynku

Poznaję, poznaję :multi:
A te pieczone to chyba jakaś regionalna potrawa, jak do babci jadę, to też zawsze jest rodzinny spęd przy pieczonych ziemniakach :eating:

Posted

asher napisał(a):
...
A te pieczone to chyba jakaś regionalna potrawa, jak do babci jadę, to też zawsze jest rodzinny spęd przy pieczonych ziemniakach :eating:

No Asher, jak Ty masz tam babcię to powinnaś dobrze wiedzieć co to jest "pieczone" :roll: :D Nikt tam nie mówi "pieczone ziemniaki" tylko właśnie "pieczone" przez co ja na początku nie mogłam się dogadać bo chciałam się dowiedzieć "co" będzie pieczone :lol: Jest to faktycznie potrawa regionalna, nawet garnki na "pieczone" można kupić specjalne bo pieczenie odbywa się na dworzu (na polu :wink: ) choć w domu też ostatecznie można! I ważny jest właśnie ten spęd i cała atmosfera towarzysząca :wink: "Pieczone" jest pyszne :facelick: i chyba w żadnej innej postaci nie udałoby mi się zjeść tyyyyle ziemniaków na raz! :cunao:

Posted

Oooo, nie wiedziałam :o A kociołek żeliwny faktycznie, jest na pieczone specjalny. I kładzie się na nim czapkę z darni. No i oczywiście, że mówi się po prostu... pieczone :wink: Te domowe tysz dobre, ale już nie takie... :lol:

Posted

sabina1 napisał(a):
Co jest oprócz ziemniaków ? :o :o :o

kiełbasa, boczek, marchew, burak(1), cebula, natka pietruszki, koperek, sól, pieprz, smalec, a wszystko w odpowiednich proporcjach, układane warstwowo :wink: Potem się mówi u kogo "pieczone" najlepsze! :lol: :wink:

Posted

mmbbaj napisał(a):
sabina1 napisał(a):
Co jest oprócz ziemniaków ? :o :o :o

kiełbasa, boczek, marchew, burak(1), cebula, natka pietruszki, koperek, sól, pieprz, smalec, a wszystko w odpowiednich proporcjach, układane warstwowo :wink: Potem się mówi u kogo "pieczone" najlepsze! :lol: :wink:
8) a u nas tata zawsze to robił pod nazwą Zapiekanka :wink:

Posted

5 kg ziemniaków
1.5 kg marchwi
1 kg cebuli
1.5 - 2 kg żeberek, lub boczekwędz, lub kiełbasa
zielona siekana pietruszka

Ziemniaki w plastry, marchew w kostkę, cebulę w talarki, żeberka w kostkę. Żeberka podsmażyć na smalcu na patelni, Na dno żeliwnego kociołka włożyć liście surowej słodkiej kapusty. Produkty nakładać warstwami, na przemian.Ziemniaki i mięso posolić i popieprzyć do smaku. Wlać szklankę wody, przykryć liśćmi kapusty. Piec w ognisku, nie mieszać. Miękkie ziemniaki na wierzchu świadczą o tym, że potrawa jest gotowa.
:roflt: :roflt: :roflt:
Na Roztoczu też się to jada :lol: Pyszne !

Posted

sabina1 napisał(a):
...
Na Roztoczu też się to jada :lol: Pyszne !

No pewnie! Od morza do Tatr... :wink: tylko nieco zmodyfikowane wersje :lol: Jak jedziemy do przyjaciół w Chrzanowie to zawsze w programie musi być "pieczone"! U Asher też, więc widać w tym rejonie traktują to szczególnie :wink: Jak pójdziesz na targ i wybierasz ziemniaki to sprzedawca zwykle zapyta cię czy potrzebujesz na "pieczone" :lol: Na początku myślałam, że chodzi o takie ziemniaki pieczone w ognisku, w popiele...Tak czy siak jest pyszne! :D

Posted

Małgosiu, coś dziwnego się dzieje. W moich powiadomieniach jest sygnał, że o 5.21 był post na "Bajan......" - ale na forum tego postu nie ma :roll: Przypełni księżyca, różne rzeczy się dzieją :lol:

Posted

Przy takiej pogodzie jak dziś miło powspominać lato. I takiego pięknego, letniego dnia Bajan pojechał w odwiedziny na działkę, do swojego brata Bławata/Maksa
Bajan nie mógł wysiedzieć w samochodzie jak tylko zobaczył Bławata przez szybę :lol: , a Bławat niecierpliwił się na zewnątrz i okazał się bardzo gościnnym gospodarzem :P

poczęstował Bajana zimną wodą...

długo się nie widzieli...więc się pooglądali...

i pogadali...