Jump to content
Dogomania

BAJAN i my... ZAGRAJ już z nami w domu od str. 535

Recommended Posts

Posted

PIKA napisał(a):

i byś się zdziwiła :cool1:, bo Saba wykonuje komendy bezblednie.:cool1: Ona nawet wie co ma zrobić, jak daje komende "noga" a jak "do mnie". Bo to roznica jest :cool1: Umie szczekac na komendę "glos" i na ciche srzelenie palcami :cool1: bardz przydatna umiejetnośc w momencie zagrozenia :cool1:
I to wszystko bez klikera :cool1: ale i bez karcenia :cool1:

Ale mina :evil_lol: Ja bym się wcale nie zdziwiła, że Saba tyle umie :shake:, mnie rozśmieszyło, że będzie małego komend uczyć ;)

PIKA napisał(a):
A psy się uczą najlepiej przez nasladownictwo, więc w szkoleniu mlodego bedzie uczestniczyla Saba :cool1: bedzie przykladem świeć :evil_lol:
I jej też to dobzre zrobi bo bedziemy parcować wszyscy RAZEM :cool1:

A to prawda! Mam nadzieję, że Saba będzie chętna do współpracy bo w takim przypadku masz pomocnika :lol:

PIKA napisał(a):
Ale się chyba zglosze do Baritusa :evil_lol: Bo na bemowo mam, blisko ale trzeba i dojechać, więc bedziemy sie po drodze otrzaskiwac z tramwajami i autobusami :cool1:

Porozglądaj się jeszcze, może znajdziesz coś co ci będzie bardziej odpowiadało ;)

• Replies 7.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='PIKA']A psy się uczą najlepiej przez nasladownictwo, więc w szkoleniu mlodego bedzie uczestniczyla Saba :cool1: bedzie przykladem świeć :evil_lol:
I jej też to dobzre zrobi bo bedziemy parcować wszyscy RAZEM :cool1:

aaahahahahaha a mnie to najbardziej przeraża :shock:

Posted

przepraszam że wtrące się - też zamierzam do psiego przedszkola się wybrać z moim staffikiem ,ale zupełnie nie rozumiem tej metody klikerowej.

że niby jak mam mu pokazać "siad" tym klikerem ?
Franka nauczyłam siad w wieku niecałych 9 tygodni w najprostrzy sposób na świecie , bez dotykania ;) smakołyk w garści i nad głowe - musi usiąść - szczeniak tak działa jak głowa do góry to zad opada.
Na bank jak bym mu klikneła to by chciał mi to zabrać :evil_lol: i miał gdzieś siadanie i smakołyki .....

Posted

Vectra napisał(a):
Na bank jak bym mu klikneła to by chciał mi to zabrać :evil_lol: i miał gdzieś siadanie i smakołyki .....

:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: hahahaha bo najpierw trzeba psa nauczyć co oznacza kliknięcie - czyli uwarunkować go na klik/smakołyk a potem dopiero uczyć innych rzeczy

Posted

mmbbaj napisał(a):

A to prawda! Mam nadzieję, że Saba będzie chętna do współpracy bo w takim przypadku masz pomocnika :lol:

jasne, ze będzie chetna, :evil_lol: jak będe miala coś do zarcia to na uszach stanie :evil_lol:

malawaszka napisał(a):
:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: hahahaha bo najpierw trzeba psa nauczyć co oznacza kliknięcie - czyli uwarunkować go na klik/smakołyk a potem dopiero uczyć innych rzeczy

to zanim Twoj pies nauczy sie warunkowac na kliki/smakolyk to moj juz bedzie umial siadać i leżec conajmniej :evil_lol:

Posted

PIKA napisał(a):
to zanim Twoj pies nauczy sie warunkowac na kliki/smakolyk to moj juz bedzie umial siadać i leżec conajmniej :evil_lol:

dla mnie klikanie nie jest jakoś specjalnie przydatne do uczenia tych akurat czynności bo nie ma nic łatwiejszego niż siadanie i leżenie, ale jak czytam na forum czernyszowym jakie cuda robią dziśki klikierowi i jak pies kombinuje żeby go kliknąć to na maxa mnie to zachwyca - jeszcze nie próbowałam :p :lol:

Posted

PIKA napisał(a):

:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

właśnie może jak jest jeden pies w domu to można się tak bawić .....

i jak to jest to już całe psie życie trzeba juz tak klikać ?
ja wole chyba już używac mojego czarującego głosu ;) :evil_lol:

Posted

Vectra napisał(a):
:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

właśnie może jak jest jeden pies w domu to można się tak bawić .....

i jak to jest to już całe psie życie trzeba juz tak klikać ?
ja wole chyba już używac mojego czarującego głosu ;) :evil_lol:

hahah to używaj czarującego głosu, a ja jak się już kiedyś zawezmę to poklikam :eviltong:

Posted

PIKA napisał(a):
ja będe miala doga, czyli molosa, one mysla i robia troszkę inaczej :evil_lol: one się musza zastanowić :evil_lol:

Masz w 100% rację DOGI są INNE...właśnie uczę moją 3 dozię i tym razem próbowałam metody klikerowej, ale ona dużo lepiej reaguje na moje emocje no i smakołyk oczywiście (może po prostu to ja nie umiem jej "wyklikać"). Poza tym to sformułowanie "uwarunkować" brrrr - toż to dog a nie maszynka...

Posted

Idaho dzieki :multi: Ja nigdy nie szkolilam dozia,:oops: ale znam ich charakter bo się duuużżo nadowiadywalam a przede wszystkim znam charakter molosow, bo wszytskie molosy musza przemysleć to co mają zrobic :evil_lol:

Waszka
ja nie neguje metody klikerowej jako takiej, ale Vectra ma racje
To jest dobre przy jednym psie, albo wtedy kiedy wszystkie psy w domu metodę znają.
W mojej sytuacji, kiedy mam plany szkolenia malego przez m.in naśladownictwo od Saby ta metoda nie zda egzaminu.
A chcę, zeby psy pracowaly razem, bo taka praca nie tylko zblizy dozia ze mną, ale rownież Sabę z doziem i równiez ona się czegos nauczy ( a chciazbytego, ze dozio tez dostaje smaczki z kieszeni :razz:) i równeiz ona bedzie miala ze mną kontakt i nie będzie się czula odrzucona

Posted

[quote name='mmbbaj']To może jest szansa na to, że Zagraj przejmie moje obowiązki, a ja będę na dogo siedziała? :evil_lol:..;)

Ewentualnie Rekma przejmie Twoje obowiązki, a Zagraj będzie siedział na Dogo.
Ale byśmy tu poszaleli!
Tylko, co Ty będziesz robić?...

[quote name='mmbbaj']
Pika, ale to niezupełnie o to chodzi :roll: Bo nie chodzi tylko o to, że pies wykonał twoje polecenie np. siad, ale jak go wykonał ;)

Gaja wykonuje dwa rodzaje siadów: pierwszy, zwyczajny i mało oryginalny siad, kiedy... chce sobie usiąść albo usłyszy "siad" (nie klikamy, czarujemy głosem).
Ale ma też w zestawie drugi siad: taki damski, jednym półdupkiem na kanapie, na którą NIE WOLNO WŁAZIĆ żadnym ogoniastym!
Więc jedna noga (ta od rzeczonego półdupka) wisi w powietrzu, bo Gaja na niej siedzi. Druga (od drugiego półdupka) lekko muska podłogę, ale tak raczej dla zasady i zwykle po chwili jest podciągana wyżej. Za to przednie łapy stoją grzecznie na podłodze i chyba nikt nie może psu zarzucić, że wlazł na kanapę! I tak sobie oglądamy telewizję.
Dość szybko psu na dwóch łapach głowa robi się okropnie ciężka i musi, zwijając się w przedziwny precel, położyć ją na - najczęściej moich - kolanach. Figura wydaje się tak karkołomna (nogi przednie co parę minut jej się rozjeżdżają, przerywając głęboką drzemkę, w którą zapada natychmiast po położeniu głowy na moich kolanach), ale Gaja za nic w świecie nie da się ruszyć i potrafi spokojnie wytrzymać w tej morderczej pozycji... cały film fabularny.
Bardzo jej współczuję. :placz:

Posted

nie mam pojęcia czemu te nowatorskie ;) metody kojarzą mi się ze szkoleniem małpek w cyrku.Pies to nie robot :diabloti:
i nie kumam o tej zmianie tonacji w głosie :niewiem: moje psy reagują na polecenia jakkolwiek im to powiem ... huknę czy szepne ...
Pozatym charaktery moich psów ;) Lalka nie robi czegoś za coś ;) jak ją ładnie i grzecznie prosze to wykonuje polecenia super ...
Dwa to ja musze mieć posłuszeństwo bezwzględne , nie raz nie ma czasu klikać czy szukać smakołyka w kieszeni.Ja chce i tak ma być :diabloti:

I o to właśnie dociekam ... jak pies reaguje w momencie kiedy ma coś zrobić ,a nie ma kilkera czy smaka ?

Posted

[quote name='Vectra']
I o to właśnie dociekam ... jak pies reaguje w momencie kiedy ma coś zrobić ,a nie ma kilkera czy smaka ?

Nie wiem jak z klikerem, ale ze smakiem to jest tak. Na przyklad Ja przeciez na odsik smakow nie biorę, a czasami przechodze przez ulice i przed ulica daję komende "stoj" (chociaz żadko daję bo sucz się sam zatrzymuje bez zbednego gadania) i jej nie nagradzam, nawet slownie, od daawna.
poza tym psu w trakcie szkolenia powinno się zmieniac rodzaj nagrody, czyli nie zawsze jeden rodzaj np smaki, ale zabawa, czy zwykla pochwala slowna, czy poglaskanie psa. z czasem powoli odchodzimy od nagradzania za każdym razem, aż do wyciszenia nagradzania, więc z czasem jak pies starszy i ma komendy opanowane to wcale się nie nagradza.
Na pewno pies się nie moze przyzwyczaic do jednego rodzaju nagrody i do faktu, ze za każdym razem nagrodę dostaje. Bo faktycznie moze byc byc problem.
saba mi teraz kojarzy nagrodki z pracą., czyli normalnie na spacerze daje sie odwolać usiądzie, zatrzyma sie itp, bez smakow, ale jak widzi, ze ja szykuje smaczki i zaczynam jej wydawac komendy to się zachowuje jak na placu szkoleniowym, tak jakby wiedziala, teraz jest potrzeba wykonania polecenia a innym razem teraz mamy sesję szkoleniową
Ale z drugiej strony smaki również slużą do dokarmiania psa,:evil_lol: bo normalne na spacerze ona wie, ze ja mam smaczki i jak chce cos przegryźc t podlatyje do mnie nieproszona i pokazuje "daj mi" jednego :evil_lol:

Posted

ojeju wy to zaraz odbieracie jakby Wam ktoś narzucał klikanie - ależ nigdy w życiu! mnie się podoba chociaż nie próbowałam, nie znam się na tym na tyle, żeby dyskutować i przekonywać do klikania - jak ktoś chce to klika, jak nie chce to nie klika - proste :razz:
ale Vectra nie zgodzę się z tym, że klikanie to robienie z psa robota - przy tej metodzie pies sam kombinuje - proponuje ci różne zachowania a ty klikasz i nagradzasz wtedy, jak robi to o czym myślisz - i nie chodzi tu o siadania, leżenie i inne podobne proste rzeczy - dla mnie klikier to sposób na spędzanie czasu z psem, kiedy jest skupiony, kiedy bardzo chce zrobić to czego oczekujesz i kombinuje, żeby to osiągnąć - broń boże nie chodzi o to, że jak uczysz psa klikierem to musisz zawsze mieć go przy sobie bo inaczej pies nie słucha - uczysz psa klikierem i jak już osiągniesz to co chcesz żeby umiał to dodajesz "komendę" - jak już pisałam zafascybowały mnie pokazy na forum czernyszowym - a czernysz ma w sobie bardzo dużo molosa, jednak w niczym im to nie przeszkadza żeby kombinować i starać sie zrobić wszystko, żeby odgadnąć czego od niego chcesz - nie działa jak maszynka, a kombinuje - nie wykonuje komendy odruchowo tylko kombinuje :razz: do niedawna miałam podobne podejście jak Wy, teraz mi się zmieniło - a zobaczymy co będzie jak wreszcie spróbuję pobawić się klikierem :cool1:

Posted

Waszka ,ale ja nie twierdze że ktoś mi nakazuje .Ja poprostu chce poznać idee tej metody w praktyce życia z psem na codzień.Nie praca ,a codzienność , wyjście na miasto , wizyta u weta .... nie zabawa !!!

wiesz jak ja ma w ręku smaczka i szeroki uśmiech na twarzy to nie musza Kano żadnej komendy mówić , on sam robi wszystko co umie :evil_lol: :evil_lol:siada daje jedną łape , drugą dwie na raz , waruje , zdycha , przybija piatke ..... cały repertuar :evil_lol: i sam dodaje coś od siebie byle żarcie dostać ;)znaczy kombinuje ? :evil_lol:
z Lalką jest inna bajka ją smaczki nie interesują .....

Teraz pora na Franiowe nauki stąd moje zainteresowanie :)

Posted

[quote name='Behemot']Zagrajek na II miejscu! :multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi:
Wiedziałam, ja wiedziałam, że będzie w czołówce :laugh2_2:
Zagraj ma niespotykaną ,,mimikę" co widać na większości foteczek a już oczyska- ma niesamowite, gratuluję autorce i wyobrażam sobie ilu ludzi się obśmiało po pachy- głosując na to zdjęcie :multi:

Behemot: a czy nie byłoby dobrze założyć w galerii w przyklejonych osobny temat Galeria Zwycięzców (i na zdjęcie roku i na zdjęcie miesiąca i wklejać tam fotki no powiedzmy najlepsze 3), czy myślałaś może o tym? To byłoby fajne, ja bym chętnie pooglądała zwycięskie fotki z poprzednich miesięcy czy lat bo one gdzieś się pogubiły. Tylko ten temat by był czytelny-powinien zawierać same fotki-bez mozliwości komentowania- bo inaczej nie będzie czytelny- tzn myslę, że powinna być możliwośc tylko oglądania...

Posted

[quote name='bea100']

Behemot: a czy nie byłoby dobrze założyć w galerii w przyklejonych osobny temat Galeria Zwycięzców

Był w zbiorczym wątku z linkami podwieszonym przez Evelinę, ale po ostatnim remoncie chyba go wywiało :cool1:

Posted

Vectra napisał(a):
nie mam pojęcia czemu te nowatorskie ;) metody kojarzą mi się ze szkoleniem małpek w cyrku.Pies to nie robot :diabloti:
i nie kumam o tej zmianie tonacji w głosie :niewiem: moje psy reagują na polecenia jakkolwiek im to powiem ... huknę czy szepne ...
Pozatym charaktery moich psów ;) Lalka nie robi czegoś za coś ;) jak ją ładnie i grzecznie prosze to wykonuje polecenia super ...
Dwa to ja musze mieć posłuszeństwo bezwzględne , nie raz nie ma czasu klikać czy szukać smakołyka w kieszeni.Ja chce i tak ma być :diabloti:

Może na Twoich nie robi wrażenia czy hukniesz czy powiesz szeptem, ale u mnie ma.
Zresztą nie chodzi tu o wydawanie polecenia tylko nagrodzenia go.
Naprzykłada uczysz psa przychodzenia na zawołanie, pies reaguje na to w domu więc zaczynasz ćwiczyć na dworze.
Wołasz i zero rekacji, po jakimś czasie pies przychodzi.
Siłą rzeczy będziesz zdenerwowana, no chyba, że jesteś aniołem :evil_lol: , głoś przeniesie Twoje złe emocje, a chodzi o to, żeby się ucieszyć OOO PIESECZKU, a kliker ... no taki beznamiętny jest, ale uwarunkowany jako dobre emocje, no nie wiem jak to napisać.

Normalnie, bo to nie jest tak , że przez cały czaas zachowanie zaznaczasz kliknięciem.
Tak samo jak w inn\ych metodach, mówisz dobry pies/ smak , a potem to ograniczasz, bo pies już rozumie o co Ci chodzi.

Broń Boże was do tego nie przekonuję, ale mi jest tak łatwiej ;)

Posted

[quote name='bea100']Wiedziałam, ja wiedziałam, że będzie w czołówce :laugh2_2:
Zagraj ma niespotykaną ,,mimikę" co widać na większości foteczek a już oczyska- ma niesamowite, gratuluję autorce i wyobrażam sobie ilu ludzi się obśmiało po pachy- głosując na to zdjęcie :multi:

Behemot: a czy nie byłoby dobrze założyć w galerii w przyklejonych osobny temat Galeria Zwycięzców (i na zdjęcie roku i na zdjęcie miesiąca i wklejać tam fotki no powiedzmy najlepsze 3), czy myślałaś może o tym? To byłoby fajne, ja bym chętnie pooglądała zwycięskie fotki z poprzednich miesięcy czy lat bo one gdzieś się pogubiły. Tylko ten temat by był czytelny-powinien zawierać same fotki-bez mozliwości komentowania- bo inaczej nie będzie czytelny- tzn myslę, że powinna być możliwośc tylko oglądania...
Ja bym bardzo chciała pogratulować, ale nie mogę znaleźć zdjęcia. Obejrzałam z lutego - nie ma. Czy chodzi o zdjęcie roku ? Może ktoś mi podrzuci linka, bo sie zaszukam na śmierć, przed śniadaniem :mad: