Jump to content
Dogomania

BAJAN i my... ZAGRAJ już z nami w domu od str. 535

Recommended Posts

Posted

[quote name='mmbbaj']:cool1: zaprosiłabym cię, ale nie ma, Niuniuś pożarł, a ręsztkę my :evil_lol: A boczek był surowy-wędzony. Przygotowałam go do smażenia na skwarki do makaronu :lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:...taki boczek tygryski lubią najbardziej ....ja Ozzulka przyzwyczajałam na boczek do kagańca :razz:.....skończył sie boczek i z noszenia kagańca nici:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

• Replies 7.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Alicjarydzewska']:evil_lol::evil_lol::evil_lol:...taki boczek tygryski lubią najbardziej ....ja Ozzulka przyzwyczajałam na boczek do kagańca :razz:.....skończył sie boczek i z noszenia kagańca nici:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

To chyba te przymiarki nie trwały zbyt długo? :evil_lol: Jakiś mały boczek był ;) Ja też powinnam małego zacząć uczyć kagańca, ale tych "powinnam" jest tak dużo, że nie nadążę :evil_lol:

Posted

[quote name='mmbbaj']To chyba te przymiarki nie trwały zbyt długo? :evil_lol: Jakiś mały boczek był ;) Ja też powinnam małego zacząć uczyć kagańca, ale tych "powinnam" jest tak dużo, że nie nadążę :evil_lol:
:razz:nie ..po prostu skończyłam kupować boczek dla Ozzulca bo nie wiem czy to zdrowe:razz:

Posted

mmbbaj napisał(a):
\

bęcki mu w końcu spuści :placz:

...

To był NASZ BOCZEK :p NASZ!!! :angryy: - PRZYWÓDCÓW STADA :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Nie powinien się nawet zbliżyć do niego :cool3::cool3::cool3:

...

Nie wydaje mi się, żeby mu spuściła bęcki, za bardzo go miłuje, najwyżej nawarczy :eviltong:

Co do tego ,,czyje co je" to trudna sprawa gdy pachnie i to jest silniejsze od szczeniaka.
Monia w wieku Zagraja chodziła po stole w jadalni i wyjadała nawet cukier z cukiernicy i było trudno, zwłaszcza, że to w pózniejszym etapie robiła z premedytacją i jak nikogo tam akurat nie było (bo świetnie wiedziała, że to FE)...dopiero ją przypaliłam i miałam w ręku akurat duże jabłko i rzuciłam i ona nie wiedziała, że to ja i ten rozbryzgujący się ,,grom z jasnego nieba" obok jej nosa ją skutecznie przestraszył/oduczył. Wiem, że to był mój taki akt desperacji (mało książkowy i mało szkoleniowy :diabloti: ) ale-to właśnie i jedynie- dopiero poskutkowało-raz na zawsze :evil_lol: .

Posted

[quote name='bea100']...dopiero ją przypaliłam i miałam w ręku akurat duże jabłko i rzuciłam i ona nie wiedziała, że to ja i ten rozbryzgujący się ,,grom z jasnego nieba" obok jej nosa ją skutecznie przestraszył/oduczył. Wiem, że to był mój taki akt desperacji (mało książkowy i mało szkoleniowy :diabloti: ) ale-to właśnie i jedynie- dopiero poskutkowało-raz na zawsze :evil_lol: .

:crazyeye: ale co to znaczy, że ją przypaliłaś? :roll: Nie to, żebym chciała przypalać Zagraja, ale ciekawa jestem :razz:

Posted

[quote name='bea100']

Monia w wieku Zagraja chodziła po stole w jadalni i wyjadała nawet cukier z cukiernicy i było trudno, zwłaszcza, że to w pózniejszym etapie robiła z premedytacją i jak nikogo tam akurat nie było (bo świetnie wiedziała, że to FE)...dopiero ją przypaliłam i miałam w ręku akurat duże jabłko i rzuciłam i ona nie wiedziała, że to ja i ten rozbryzgujący się ,,grom z jasnego nieba" obok jej nosa ją skutecznie przestraszył/oduczył. Wiem, że to był mój taki akt desperacji (mało książkowy i mało szkoleniowy :diabloti: ) ale-to właśnie i jedynie- dopiero poskutkowało-raz na zawsze :evil_lol: .

Bea, słońce Ty moje, intuicyjnie zastosowałaś jak najbardziej książkowy przykład - zależy oczywiście o jakich książkach mówimy.
Znasz na pewno słynny przykład z "żywym" śmietnikiem?
Przypomnę Ci: pies uporczywie rozgrzebywał śmietnik sąsiada. Nic nie pomagało - pokusa była zbyt silna. Któregoś razu sąsiad Z MILCZĄCĄ wściekłością W MOMENCIE, kiedy pies zabrał się do tego swojego ulubionego zajęcia - wylał na niego z okna garnek zimnej wody. Nagłe nieprzyjemne zjawisko. Pies nie skojarzył tego ani z sąsiadem, ani z właścicielem (bo nikt go nie ochrzanił, jak zwykle to robiono, co u inteligentnych psów tylko wzmaga intensywność kombinowania, jak I TAK zrobić to, co się lubi, ale nie narazić się właścicielowi), tylko... ZE ŚMIETNIKIEM, który - pewnie w jego pojęciu - go zaatakował. Możemy przypuszczać, że w psiej głowie pojawiło się przeświadczenie, że to ten wstrętny ŚMIETNIK rzuca się na niego, kiedy on się do niego zbliża. :???:
Jest to bardzo niebezpieczny śmietnik! Więc przestał się do niego zbliżać.
Czysty behawioryzm. I bardzo skuteczny.
Ty zrobiłaś DOKŁADNIE to samo. Gratuluję. :happy1:
Wiem, że Ci wstyd, że akurat "walnęłaś psa jabłkiem" i nie gratuluję Ci akurat tego, chociaż przecież zareagowałaś odruchowo, nie z premedytacją (to nie musi być oczywiście metoda bolesna, jak chcieliby jej oponenci - tylko podobny SPOSÓB PODEJŚCIA do problemu), ale suki czasem też dyscyplinują szczenięta.
Całe sztuczki behawioralne polegają na odpowiednim (a więc sprytnym) dostosowaniu swojego zachowania wobec psa do jego obserwowanych odruchów i powtarzających się zachowań w określonych sytuacjach. Oczywiście, jak świetnie wiesz, trzeba trochę pogłówkować, żeby przewidzieć kolejne psie zachowanie w określonych okolicznościach, na podstawie poprzednich obserwacji i... go przechytrzyć. Chodzi o to, żeby pies SAM doszedł do wniosku, że mu się coś opłaca lub nie (inny, powszechnie znany przykład: ciągnę smycz - stoimy, idę spokojnie przy nodze - posuwamy się w upragnioną siną dal).

Posted

mmbbaj napisał(a):
:crazyeye: ale co to znaczy, że ją przypaliłaś? :roll: Nie to, żebym chciała przypalać Zagraja, ale ciekawa jestem :razz:

Przypaliłam? w tym sesnsie ,,złapałam na gorącym" :evil_lol: bo wlazła na stół jak byłam tego świadkiem tzn Monia miała prawo mysleć- że nie widzę co robi, znaczy byłam półbokiem do niej i ona nie wiedziała, że patrzę (bo bacznie byłam obserwoiwana w tym momencie), po tym ,,rzucie" znowu natychmiast popatrzyła uważnie czy to czasem nie ja = a ja jakby nigdy nic (byłam niemal plecami do niej i nie nawiązała ze mną żadnego kontaktu wzrokowego).Stwierdziła zatem- że to grom z jasnego nieba :lol: Od tego czasu przestała interesować się tym co na stole (choć raczej nie zostawiam pysznych potraw ,,samych sobie" bo diabeł nie spi i pokusa bywa straszna :cool3: ).
Dogaja: o ,,żywym śmietniku" nie słyszałam, natomiast wiem o kotach i spryskiwaczu do kwiatów (podobno to wspaniały-jedynie skuteczny sposób na oduczenie kota np grzebania w doniczkach itd). Jedyny warunek jest taki, by zwierzę nie skojarzyło,że ten grom pochodzi od człowieka.

Posted

bea100 napisał(a):
Jedyny warunek jest taki, by zwierzę nie skojarzyło,że ten grom pochodzi od człowieka.

Dokładnie tak.
Ale i samo doszło do czegoś, czyli osiągnęło "poziom aha" (ahaaaaaaaa, to znaczy, że kiedy robię... to wtedy...).

Posted

[quote name='Alicjarydzewska']:evil_lol:nadal ciekawy temacik...Cześć Małgosiu ....

"gorący" :evil_lol: Witaj Aluś...

[quote name='Alicjarydzewska']
Dostałam Twoje PW.....napiszę później. :loveu:... właśnie miałam zapytać czy dostałaś.

Posted

[quote name='Alicjarydzewska']:evil_lol:nadal ciekawy temacik...

[quote name='mmbbaj']"gorący" :evil_lol:

Gorący? Chcecie GORĄCEGO tematu to zajrzyjcie do galerii Behemotki. :eek2:
Mmbbajka już tam była.

Posted

dogaja napisał(a):
Mmbbajka już tam była.

Plotkara :obrazic:
:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Żarłoczny Alienie, dlaczego ja mam wrażenie (nawet nie czuję, kiedy rymuję), że znamy się od zarania dziejów? :lol:

Posted

Behemot napisał(a):

Żarłoczny Alienie, dlaczego ja mam wrażenie (nawet nie czuję, kiedy rymuję),

Behemot :crazyeye:, co za poezja :loveu:

Behemot napisał(a):

że znamy się od zarania dziejów? :lol:

bo wy obie takie stare jesteście :evil_lol:

Posted

dogaja napisał(a):
Mmbbajka już tam była.

No właśnie, byłam :lol: I u Behemotki temat jest może nie tyle gorący :cool3:......co śmierdzący :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

[quote name='Behemot']Małgocha! Bo się doigrasz! :mad: Ech, ta dzisiejsza młodzież! żadnego szacunku dla starszych!

A ja nie mam tego ogonka do merdania :cry: , a mnie też coś dzisiaj łupie...

Posted

[quote name='Behemot']Jakiego ogonka :-o przecież to goła dupka jest :evil_lol:

Serio? Jak Jacka Nicholsona w "Lepiej późno niż później"? Super! No, to pokręćmy jeszcze trochę (póki możemy):

Posted

[quote name='dogaja']Serio? Jak Jacka Nicholsona w "Lepiej późno niż później"? Super! No, to pokręćmy jeszcze trochę (póki możemy):

Tamta dupka była po prostu boska

Posted

Witam z rana, u nas brzydkie roztopy :cool1:
Na psim ogrodzie jeszcze snieg ale i błoto wyłazi.

A co tu tak plotkarsko się zrobiło hę? Jak kota nie ma, to myszy harcują :evil_lol:
Gdzie Mmbbajki i fotki? Jak wczorajsza wizyta Sabiny1?

Posted

samograj napisał(a):
Ja tylko mówię: DZIEŃ DOBRY ZAGRAJE!!!

Dzień dobry Bea, dzieńdobry Samo-Zagraje!
Gospodarzy dawno wymiotło, pewnie przeprowadzają eksperyment "O tym, jak nasza galeria zaczyna żyć własnym życiem".
To co - hajda do szpiżarni? :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Posted

[quote name='bea100']Witam z rana, u nas brzydkie roztopy :cool1:
Na psim ogrodzie jeszcze snieg ale i błoto wyłazi.

No właśnie Zagraj ma brzuch czarny :evil_lol:

[quote name='bea100'] Gdzie Mmbbajki i fotki? Jak wczorajsza wizyta Sabiny1?

Fotki zaraz będą, a Sabinka była, jak zwykle niezawodna, mimo fatalnej pogody i braku autobusu ;) I przywiozła mi fajne książki :multi:

[quote name='samograj']Ja tylko mówię: DZIEŃ DOBRY ZAGRAJE!!!

Dzień dobry Samograjko

[quote name='dogaja']Dzień dobry Bea, dzieńdobry Samo-Zagraje!

Witaj Dogaja :lol:

[quote name='dogaja'] Gospodarzy dawno wymiotło, pewnie przeprowadzają eksperyment "O tym, jak nasza galeria zaczyna żyć własnym życiem".

Dogaja, gwar tu taki, że nie słyszę co mówisz :evil_lol:
[quote name='Behemot']Małgosia, jesteś tam?????:helo:

Nie, tu :evil_lol:

A więc byliśmy dziś u Bei w ogrodzie, mimo ciężkich warunków, psom to jednak nie przeszkadzało ;)

O, jest orzeszek!

Monia! umiesz tak fruwać?

Pędzę!

wspólne poszukiwania orzeszków

Bea, co tam masz?

Monia i Zagraj

odgryzę ci ucho!

zaraz cię złapię za tą nogę!

no co ty! mam chodzić na dwóch nogach czy uczysz mnie lambady?!