Jump to content
Dogomania

BAJAN i my... ZAGRAJ już z nami w domu od str. 535

Recommended Posts

• Replies 7.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

super Zagraj na śniegu:multi::loveu:
a jeśli chodzi o te stare zdjęcia to moim zdaniem to jest ogar-dawniej były one troche mniejsze(mam zdjęcia ale w domu:shake:) ja miałam taką suńke i psa -pies był ogarem-był jasny i tata twierdzi że miał papiery ale że on nie miał być nasz- tata przywiózł go koledze ale pies wcześniej troche przebywał u nas i gdy był już u tego kolegi to psisko zapamietało drogę i wróciło do nas(niedługa droga) był on pierwszym ogarem w domu właściwie to była para psów przy których się wychowałam:lol:

p.s przepraszam za małego offa

Posted

samograj napisał(a):
Ja pozazdrościłam dogajce i spróbowałam jak to jest!!!

I jak to jest?

Aniu, a co Ty robisz na ogarzej galerii?

Przecież z Ciebie prawdziwa wilczyca!

Posted

idabo napisał(a):
Heh, to ja już wiem dlaczego rodzinka dziś się wyłamała ze szkolenia... A Charlie tak liczyła na spotkanie z Zagrajkiem :)

Witaj Idabo na dogo, ciocia pozdrawia Cię cieplutko :p

Rodzinka się wyłamała bo Rekma w tych godzinach pracował :razz: i nie dało się nic przesunąć.
Za to byli właśnie u mnie na ogrodzie z Zagrajkiem , więc jakby nie patrzeć -socjalizacja się odbyła ;)
Właśnie pojechali. Gdyby nie zimno (brrr:shake: ) to pieski pobiegałyby dłużej, bo bawiły się świetnie, ale to my-ludzie wymiękliśmy.

Posted

Witaj :)
U mnie odwrotnie - to Charlie pierwsza wymięka na mrozie, nawet kiedy szaleje z innymi pieskami to po pół godzinie już się trzęsie, właśnie dostała w spadku po pani sweterek i jest troszkę lepiej...

Posted

idabo napisał(a):
Witaj :)
U mnie odwrotnie - to Charlie pierwsza wymięka na mrozie, nawet kiedy szaleje z innymi pieskami to po pół godzinie już się trzęsie, właśnie dostała w spadku po pani sweterek i jest troszkę lepiej...

Czy to znaczy, że jutro Charlie będzie ćwiczyła w sweterku?:lol: Jutro oczywiście wybieramy się do szkółki :multi: A Zagrajek też marznie bo się trzęsie, ale nie daje za wygraną ;) Tylko chyba nie powinniśmy przesadzać przy dużym zimnie bo jednak ma jeszcze goły brzuszek no i sierść delikatną, tak samo z resztą jak Charlie. Ale, ale... co wy dziś na szkoleniu robiłyście? Przecież to nie wasz dzień :cool3: Mam nadzieję, że jutro będziecie?

No i baaaardzo się cieszę, że się odezwałaś w galerii :lol::lol::lol:

Posted

Witajcie z rana, miałam w planie pospać ale moje suki- nie miały tego w swoich planach niestety :eviltong: i dotąd mnie całowały aż wstałam, pogoda lepsza niz wczoraj (mniejszy wiatr) i teraz mam za oknem -5 (powinno być cieplej), to dobry dzień na szkołę dla piesków.
Poproszę o sprawozdanie z postępów Zagrajka :p

Posted

Witajcie! Dawno mnie tu nie bylo, odrobilam zaleglosci - zreszta - jakie zaleglosci, skoro bardzo mnie rozbawily "poscielowe" zdjecia meskiej solidatity! Potem szukalam (i znalazlam) sniegowego Zagrajka! To znow przezylam szok!:crazyeye::crazyeye::crazyeye: czytajac o ...poziomce!

Posted

REKMA ZNALAZŁAM COŚ DLA CIEBIE (I GOSI OCZYWIŚCIE) oraz innych zainteresowanych!!!
Własnie w 3 programie TVP leci dokument o Radziwiłłach i NIEŚWIEŻU, a ja znalazłam taką oto fotkę (okres międzywojenny) z ogarami Radziwiłłów:

Zobaczcie jakie miały płytkie , ostre kufy!!!
I jak mało były skórzaste!!!

i obraz:

pochodzą z nr 6 "PSÓW MYŚLIWSKICH" (numer aktualny)

Posted

samograj napisał(a):
...(okres międzywojenny) z ogarami Radziwiłłów:

I jak mało były skórzaste!!
...

Och, uwielbiam takie stare foty, dzięki Ci Samograjko- nie wiem jak innym, ale mnie zrobiłaś wielką frajdę :multi:
Zresztą nigdy nie ukrywałam, że podobaja mi się te starsze w typie-archaiczne Ogary-są dla mnie PIĘKNE i basta!!! Popatrzcie na ich ,,figury" i ,,kształty", zwłaszcza tego młodego psa od frontu- jak dla mnie to jest prześliczny ( choć dzisiejsi sędziowie powiedzieliby zapewne-że jest suczy w wyrazie i nie ma masy ;) )

Posted

samograj napisał(a):
REKMA ZNALAZŁAM COŚ DLA CIEBIE (I GOSI OCZYWIŚCIE) oraz innych zainteresowanych!!!
Własnie w 3 programie TVP leci dokument o Radziwiłłach i NIEŚWIEŻU, a ja znalazłam taką oto fotkę (okres międzywojenny) z ogarami Radziwiłłów:

I jak mało były skórzaste!!!

i obraz:

pochodzą z nr 6 "PSÓW MYŚLIWSKICH" (numer aktualny)

ANIU!!! Wielki dzięki za te foty. Co ja się naszukam podobnych i d..., a tu taka niespodzianka. Bardzo mnie interesuja korzenie rasy. Zaraz postaram się co , nieco wykadrować i podrasować, by wyraźniej zobaczyć.

Posted

Alicjarydzewska napisał(a):
;)i jak nasze przedszkolaki Charlie i Zagrajek;)...liczymy na fotki:multi:

nathaniel napisał(a):
Wagarowicze!!!
:eviltong:

Dzisiaj nie byliśmy na wagarach tylko pilnie w szkółce :eviltong: Niestety Charlie dziś nie było, a Zagrajek bardzo się za nią rozglądał :lol: Rozminęli się w tym tygodniu bo Charlie chodzi na zajęcia w niedziele, ale tym razem była wczoraj. Nie mamy też fotek bo padał śnieg i oszczędzaliśmy aparat. A szkolenie coraz lepiej nam idzie zgodnie z powiedzeniem ćwiczenie czyni mistrza" ;) Mimo obecności tylu psów Zagrajek ładnie się skupiał, nie zwiewał mi na puszczonej smyczy do komendy "zostań", tylko ładnie czekał i w ogóle godzina zajęć minęła na ładnej współpracy.
Ponieważ pogoda była zachęcająca do zabawy na śniegu pojechaliśmy jeszcze do Bei i tam już zdjęcia robiliśmy bo mogliśmy się schować pod daszkiem :lol: Zagraj i Monia szaleli aż miło było patrzeć, a teraz Zagrajek pojedzony śpi jak zaklęty :evil_lol:

Posted

rekma napisał(a):
ANIU!!! Wielki dzięki za te foty. Co ja się naszukam podobnych i d..., a tu taka niespodzianka. Bardzo mnie interesuja korzenie rasy. Zaraz postaram się co , nieco wykadrować i podrasować, by wyraźniej zobaczyć.

Pierwsze wzmianki o łowach z psami w Polsce są juz u Galla Anonima. W kronikach z XIV wieku są wzmianki o hodowanych specjalnie na królewskie łowy OGARACH. Poszukaj pozycji "KSIĘGI O GOSPODARSTWIE" (wydana w Krakowie w 1549r)-tam pada słowo OGAR. Potem "MYŚLISTWO Z OGARY", które już cytowałeś.
Jeszcze " ZWIERZĄT DOMOWYCH I DZIKICH OSOBLIWIE KRAJOWYCH HISTORYI NATURALNEJ POCZĄTKI I GOSPODARSTWO" Krzysztofa Kluka (1779r.) - w niej jest opis już wyodrębnionego ogara polskiego.
Potem " NAUKA O ŁOWIECTWIE"(1823), "PORADNIK DLA MYŚLIWYCH"(1839), "ŁOWIECTWO"(1862), "ŁOWIEC POLSKI"(1900)- tam są opisy ogarów polskich!!!

Posted

[quote name='Behemot']

Piękny! jak posążek z brązu! :loveu:

Gawra nie chce tak siadać nasniegu - twierdzi, ze zimny. A Irga moze się nawet tarzać, siedzieć leżeć

Posted

Hania napisał(a):
Gawra nie chce tak siadać nasniegu - twierdzi, ze zimny. A Irga moze się nawet tarzać, siedzieć leżeć

A Zagraj się jeszcze nie tarzał :lol: Bardzo mu się na śniegu podoba, ale czasem widać, że mu zimno ;) On ma jeszcze goły brzuszek i taką szczenięcą mięciutką sierść. Ale siada bez oporów :evil_lol:

dogaja napisał(a):
Qrcze, ale to już wielki facet!

Nieeee, nie jest jeszcze taki duży ;) Na tych zdjęciach taki się wydaje :lol:

Posted

Czy u Was też tak duje? U nas jeszcze drzewa nie lecą, ale gałęzie już tak. Wiatr się wzmaga, więc wracając z wieczornego spaceru musiałyśmy z Gają włączyć turbo-doładowanie.
Natomiast na polu (informuję forumowiczów z Krakowa, że pole to jest również takie duże coś, gdzie drzew z lecącymi na łeb gałęziami nie ma, a w sezonie czasem rośnie trawa albo płody rolne) moja psica dostała głupawki wieczornej. Bieg nieprzytomny przeplatała długimi wędrówkami pod śniegiem (tak, tak - kopała tunele na bieżąco, czyli przemieszczała się POD ŚNIEGIEM w szalonym tempie!), a każde moje rzucenie w nią śnieżką - odbierała, jako hasło do wywijania radosnych, opętańczych kółek.
Nie wiem, czy to ten wiatr?... :crazyeye: