Jump to content
Dogomania

BAJAN i my... ZAGRAJ już z nami w domu od str. 535

Recommended Posts

Posted

Witajcie!

[quote name='sota36']A gdzie sprawozdanie dzisieszego dnia??? Juz prawie 14.00!!!!!

Ja ostatnio "z doskoku". Wczoraj zawiozłyśmy z siostrą, naszą mamę do szpitala. Spędziłyśmy 4 godziny na izbie przyjęć, po prostu horror :angryy: Wróciłam do domu o 2-giej w nocy :shake: Zagrajek spędził cały dzień z panem i był grzeczny na ile potrafi ;) Zgotował mi przywitanie jak wróciłam i był przeszczęśliwy kiedy wreszcie położyłam się z nim spać :loveu: Byłam zacałowana i zagryziona z miłości :lol:

[quote name='LAZY']
Czy on jest całkiem inny od Bajanka? Mam na myśli charakterek..

Paulinko, chyba trudno powiedzieć czy jest całkiem inny od Bajanka, na pewno jest wiele podobieństw...Ja się śmieję, że Bajanek przy Zagraju to była oaza spokoju ;), ale przecież też był żywiołowy i chętny do zabawy, a szczególnie kiedy mówimy o nim jako o szczeniaku. Na pewno Zagraj jest bardziej na nas skoncentrowany i jest większym od Bajanka pieszczochem. Jak na razie przybiega na każde nasze zawołanie, nawet od psów, z Bajankiem było różnie ;) Patrząc jak Zagraj odnosi się do Moni, która go uwielbia, jak bawił się z Charli (to dziewczynka ;)) też widzę różnicę... Jak wpadała Dunia z Bejem do ogrodu, Bajanek z miejsca pokazywał brzuszek, bawił się z Dunią w zapasy, ale nie gryzł jej... Zagraj wręcz przeciwnie, gryzie Mońkę gdzie się da, a na powitanie wcale nie jest chętny do poddańczych gestów, raczej staje boczkiem ;) Dopiero w sytuacjach kiedy przecholuje, kładzie się na plecki... Z Charlie szedł w zaparte, aż trzeba było czasem przerywać żeby ochłonęły. Tak więc wydaje mi się, że Bajanek i Zagraj głównie różnią się temperamentem.

• Replies 7.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Behemot']Niuniusia mi tu dawać! :mad: Dzień bez Niuniusia - dniem straconym :cool3:

:lol:, byliśmy dziś u Bei w ogrodzie, ale zdjęcia wyszły fatalne :diabloti: Jednak dwa wstawiam, a to głównie dlatego żeby pokazać (szczególnie Hani), że ćwiczymy dzielnie aportowanie. Dziś ćwiczyliśmy na korytarzu i właśnie u Bei..

Jakoś dziś, Marek nie dogadał się z naszym aparatem ;)

Posted

Ja zaobserwowałam, że Zagraj jest spokoniejszy, już tak szaleńczo i nieprzytomnie nie boi się, że Mmbbaje mu znikną. Jeszcze bywa nerwowy ale widzę postęp i wyciszenie (oczywiście jeszcze nie całkowite, ale jest :p ). Dzisiaj obserwowałam z jakim zaufaniem na prośbę Mmbbaj ochoczo wskakiwał do samochodu...u mnie było mu fajnie...ale jechał szczęśliwy DO DOMU:lol: .

Posted

bea100 napisał(a):
Ja zaobserwowałam, że Zagraj jest spokoniejszy

Przespał chyba z 1,5 godziny przytulony do Marka, po szaleństwach u ciebie :evil_lol: Tak, ja też uważam, że jest spokojniejszy niż na początku. Wczoraj jak wyszedł Marek, spokojnie zasnął podczas kiedy ja szykowałam obiad i nie zwracałam na niego uwagi ;) Myślę, że on się tak mocno nakręca kiedy zbyt długo się nim zajmujemy, zwróciła nam na to uwagę Hania i ja się z nią całkowicie zgadzam :lol:

Posted

:multi:super że zaczynacie się rozumiec ....;)
każdego psiaka trzeba sie nauczyć ...u nas Harley tez był zupełnie inny niż Ozzy ..
cudownie aportuje piłeczkę:loveu:

Posted

[quote name='Behemot']Niuniuś aportuje! :multi: Niuniuś jest pierwszym na świecie aportującym ogarem! :multi:
Nieprawda:razz: :razz: :razz:
Był taki Ogar, który kiedyś zastąpił na polowaniu wyżła niemieckiego (skaleczył sobie łapę) i.... przeganiał z kukurydzy postrzałki kuropatwy, które przygniatał łapą , brał delikatnie w pysk i przynosił potem myśliwemu (mimo, że nie były to martwe ptaki). OGARY to bardzo mądre psiaki, potrafią zaskoczyć swoimi zdolnościami użytkowymi !!!:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye:
TEN OGAR MIAŁ NA IMIĘ K O R E K [SIZE=4]

• (WOJAN Ostoja Smarzewska) i był to mój pierwszy przedstawiciel tej rasy (odszedł 3 lata temu:-( )

• A myśliwi: to mój mąż i jego brat, posiadacz wyżła o imieniu SMYK!!!
    Oni byli tak napaleni, że jak SMYK się skaleczył natychmiast wrócili do domu i wymienili go na KORASKA- wpadli i wypadli (myśliwi to nieprzewidywalni pasjonaci):shake: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:
    ZAGRAJEK na pewno też wyrośnie na takiego wszechstronnego psa użytkowego!!!:loveu:

Posted

[quote name='samograj']ZAGRAJEK na pewno też wyrośnie na takiego wszechstronnego psa użytkowego!!!:loveu:
    Oczywiście ! Życzę Ci Mmbbajku wielu udanych polowań z Twoim aporterem i dwururką, na kuropatwy, rzecz jasna :multi: :lol:

Posted

przed chwilką wróciliśmy ze świąt. nie mogłam się już doczekać pierwszych fotek z nowego domku. aj Zagrajek jest niesamowity !
    ale jeszcze bardziej niesamowity jest błysk w Waszych oczach. nie do opisania. bardzo bardzo baaaaardzo sie ciesze :loveu:

teraz tylko socjalizacja, nauka przychodzenia i zabawy bez smyczy. czyli to co psiaki lubia najbardziej :) ale na pewno poradzcicie sobie świetnie;)

trzymam kciuki ! i mam nadzieje zobaczyć malucha i zagłaskać na żywo:cool1:

Posted

Przytoczę taki cytat, w oryginalnej pisowni XVII wiecznej, hrabiego Jana Ostroroga "Myślistwo z ogary":
    Ojciec ten po którym chcemy chować szczenięta, ma mieć wszystko (możeli być) co się pomieniło, ale nabarziej rozum i ochotę. Ochota ze dwóch rzeczy znaczy się: kiedy zająca pilno szuka, a popędzonego goniąc, często gębą zarzyna, nie ukradajęc, albo nie przemykając, bądź goni wiatrem, bądź tropem, albo kopytem. A do tego trzecia należy upór: że go nie ladajako przestanie, i dodzierźysam dobrze. Z tych trzech rzeczy, jeśliby pierwszego nie miał, to jest szukania, a to dwoje dobrze odprawował, to jest żeby nie przemykał, co też i ukradaniem zową, a dzierżał krzepko popędzonego, może go do ogarzyc puszczać.
    Może i takiej krwi Zagrajek nabył?
    (teksty w tej rozpraie są niesamowite)

Posted

[quote name='rekma']

Przytoczę taki cytat, w oryginalnej pisowni XVII wiecznej, hrabiego Jana Ostroroga "Myślistwo z ogary":

Ojciec ten po którym chcemy chować szczenięta, ma mieć wszystko (możeli być) co się pomieniło, ale nabarziej rozum i ochotę. Ochota ze dwóch rzeczy znaczy się: kiedy zająca pilno szuka, a popędzonego goniąc, często gębą zarzyna, nie ukradajęc, albo nie przemykając, bądź goni wiatrem, bądź tropem, albo kopytem. A do tego trzecia należy upór: że go nie ladajako przestanie, i dodzierźysam dobrze. Z tych trzech rzeczy, jeśliby pierwszego nie miał, to jest szukania, a to dwoje dobrze odprawował, to jest żeby nie przemykał, co też i ukradaniem zową, a dzierżał krzepko popędzonego, może go do ogarzyc puszczać.
    Może i takiej krwi Zagrajek nabył?
    (teksty w tej rozpraie są niesamowite)

A JA DOPISZĘ również z "Myślistwa z ogary":
    "Rzemięsło myśliwca tego, który psów dojeżdża, ciężkie jest, siła przy nim prace, nędze i guzów..."
    Pies powinien słuchać pana:
    "...a to będzie , kiedy go będą miłować i wierszyć mu.
    Żeby go tedy miłowali, ma się doma między nimi bawić, głaskać, karmić nie tylko u koryta ale i z wacka, czymkolwiek na potkaniu, i co najczęściej ma się z nimi pieścić, rozmaicie grać z nimi, sypiać między nimi, wszystkich sposobów szukać, żeby go psi miłowali..."

Dogomaniacy, uczcie się kochać swoje psy od hrabiego!!!
    (co ja piszę, przecież wszyscy tak kochamy psy i one nas:p )

Posted
    Posted

[quote name='Alicjarydzewska']:razz:Gosia z Markiem pewno szykują następną porcję fotek Zagrajka:loveu:

A jak... Bedą z zabawy ze świnką, a ile przy tym radości i szczekania było:loveu:

Posted

[quote name='mmbbaj']Noooo, duża porcja to to nie jest, ale sprzed chwili :lol:

:evil_lol::evil_lol::evil_lol:Zagrajek jest rozbrajający ....zaraz człowiekowi wraca humor jak na niego popatrzy:loveu::loveu::loveu: