Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Sonia od 10 dni jest na kwarantannie (jeszcze 3 tygodnie, pffff). próbuję ją w tym czasie uczyć różnych przydatnych rzeczy - na przykład dziŚ zaczęłam przyzwyczajać ją do smyczy. Na początku gryzła ją i szarpała, a potem... się obraziła :wink: Zaparła się zadnimi łapami i nie chciała ruszyć z miejsca (dodam, że jednocześnie chciałam nauczyć ją robienia "siad"). Patrzyła na mnie z wielkim wyrzutem: co ty mu robisz, podły czlowieku??? :wink: Ja nie chcę się uczyć, ja chcę się bawić!!! Była zupełnie zdezorientowana, nie wiedziała, o co mi chodzi. Czy to za wcześnie, by zacząć od niej WYMAGAĆ paru rzeczy z zakresu posluszeństwa? (ma nieco ponad 2 miesiące). Po paru minutach zrezygnowałam, a ona zaraz poszła spać. Nie zmęczyła się aż tak bardzo, ta "lekcja" w sumie trwała może z 10 minut. Obraziła się na mnie, czy jak??? :lol:

Posted

psy sie nie obrazaja :-)
moze nauka była zbyt nudna i wymagajaca.
Lekcja nie powinna trwac dłużej niz 10 minut.
I nie ucz od razu kulku rzeczy na raz, stopniowo. najpierw pojedynczo
Pisek malutki wiec szybko sie niecierpliwi, ale powoli mozesz ja czegos uczyc. zawsze nagradzając.

Posted

Jasne, jasne, to "obraziła się" było żartem :)
Podczas drugiej 10-minutowej lekcji była już ździebko bardziej zdyscyplinowana :)
Uczenie czegokolwiek takiego malucha jest potwornie trudne, bo ona jeszcze nie za bardzo umie się skupić. Skupiona i spokojna jest tylko wtedy, kiedy szykuję jej jedzonko :wink:

Posted

julita104 a własnie że sie obrazaja.. mój pies się często obraza :evilbat:
na serio... :lol: jak np. sie obrazi i wezme go na ręce i chce np. wycałować to odwraca głowe i sie wogule na mnie nie patrzy a mine ma właśnie taka strasznie obrażoną :evilbat:

Posted

[quote name='Goldenmanka'] jak np. sie obrazi i wezme go na ręce i chce np. wycałować to odwraca głowe i sie wogule na mnie nie patrzy a mine ma właśnie taka strasznie obrażoną :evilbat:

Pies odwraca głowę nie dla tego, że sie obraził, tylko wysyła Ci sygnał uspokajający. Poczytaj o tym w ksiażce "Sygnały uspokajające" Turid Rugaas.

Behemot, a jak uczysz szczeniaka "siad"? W jaki sposób?
Szczeniakom trudno jest się skupić - najlepiej robić kilka sesji po pięć minut (szczeniak się tak szybko nie znudzi i efekty będą lepsze).
Z jakiej literatury korzystasz przy szkoleniu?

Jak najbardziej masz od niej wymagać "kliku rzeczy z posłuszeństwa", ale wszystko w formie ZABAWY, żeby było miłe dla psa.

A poszła spać nie dlatego, że się obraziła, tylko dlatego, że wysiłek intelektualny bardzo męczy (już Ci o tym pisałam :) )

I ciekawy artykuł: http://www.belgi.pl/page/0/105/6/

Posted

Psy się nie obrażają,nie znają złości i zemsty.

Dla szczeniaka, który ma 2 miesiace to za dużo uczyć się jednocześnie siad,chodzenia na smyczy.

Najlepiej na początku przyzwyczajaj psa do samej obroży,a dopiero potem do smyczy. Pamiętaj,ze lekcje dla szczeniaka muszą być krótkie,bo nie potrafi on na dłużej skupić uwagi na jednej czynności. Musi to dla niego być również świetna zabawa,bo inaczej zrazi się do komend,smyczy i właściciela. Musisz mieć dużo cierpliwości i nie wymagać zbyt dużo od szczeniaka(ma on jakieś tam swoje granice),ale nie oznacza to,że masz mu na wszystko pozwalać i go nie uczyć.

Posted

Obrożę najlepiej załóż na czas szalonej zabawy - szczeniak nie zwróci na nią (obrożę) uwagi. Podobnie ze smyczą. Na początku przyzwyczajaj do samego faktu, że ma założoną smycz, a dopiero potem do prowadzania. I nie ciągnij jej na smyczy, tylko zachęcaj smakołykiem, zabawką do tego, żeby Ci towarzyszyła.

Posted

Ifat, siadania uczę ją w ten sposób, że trzymam smakołyk w zaciśniętej dłoni (granulka suchej karmy), nad jej głową i wydaję komendę "siad". Potem oczywiście ją częstuję i bardzo chwalę. Jeżeli nie jest rozbrykana i choć trochę skupiona, czasami się udaje :) Mam wrażenie, że powolutku łapie, o co chodzi.
Na razie nie korzystam z żadnej lektury, tylko z porad doświadczonych psiarzy :)
Natomiast wciąż dość kiepsko jej wychodzi reagowanie na imię.
Jeszcze nie bardzo potrafi się skupić :wink:
Faktycznie, nie powinnam łączyć przyzwyczajania do smyczy z nauką siadania - za duży chaos i wysiłek intelektualny. Poprawię się :lol:

Posted

Może kup sobie ksiażkę "Jak rozmawiać z psem" Zofii Mrzewińskiej. Zofia opisała w niej krok po kroku jak nauczyć psa (i jakich błędów nie robić) - siad, leżeć, daj, aport, noga, wróć, itp. Książka jest tania, ja kupiłam za 11 zł.

Można zamówic (tanio) też płytkę z zabawami z psem (m.in. ze szczeniakiem) - Tutaj

Zawsze sie przyda :)

Posted

[quote name='Behemot']Ja nie chcę się uczyć, ja chcę się bawić!!!
Staraj się tak bawić się uczeniem jej, żeby uważała, że nauka to świetna zabawa, a nie przykry obowiązek 8) Wymagaj komend podczas zabawy, np. trzymasz piłeczkę lub gryzaka w ręce i rzucasz go jako nagrodę za "siad". Tylko nie za każdym razem, żeby jej się nie znudziło... ;)

Natomiast wciąż dość kiepsko jej wychodzi reagowanie na imię.

A to bardzo ważna nauka. :fadein: Dużo wołania i częstowania smakołykami 8)
Jeszcze nie bardzo potrafi się skupić :wink:

Taka sesja szkoleniowa dla maluszka powinna trwać króciutko, dwa, trzy "siady" i zabawa. A za kilkanaście minut, albo za godzinę znów 3-4 siady... 8) Nie dopuszczaj do tego, żeby maluch się znudził, albo zniechęcił.
No i lepiej użyć bardziej przekonywujących argumentów niż granulka suchej karmy :wink:
Faktycznie, nie powinnam łączyć przyzwyczajania do smyczy z nauką siadania - za duży chaos i wysiłek intelektualny. Poprawię się :lol:

Tak jest! Zawsze uczymy jednej rzeczy w danym momencie 8)

A gdzieś tu znajdziesz linka do bloga Zofii Mrzewińskiej o wychowywaniu jej pieska, od podstaw, dzień po dniu, dużo będziesz mogła się z niego nauczyć.

Posted

"Siad" wychodzi jej naprawdę coraz lepiej!!! :lol: Jeżeli jest spokojna, nie w zabawowym szaleństwie, to dosłownie w 9 przypadkach na 10! Czy to możliwe, by już po jednym dniu nauki pies załapał to polecenie? (Poświęcam jej b. dużo czasu, pracuję w domu, więc właściwie non-stop jestem z nią).

Posted

Behemot napisał(a):
Czy to możliwe, by już po jednym dniu nauki pies załapał to polecenie?

Jak najbardziej, teraz musisz tylko utrwalić komendę. :D
Szczeniaki uczą się błyskawicznie, chłoną wiedzę jak gąbka! A wiesz: czego Jaś się nauczył... :fadein: