Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak w temacie. Kupujemy różne karmy. Jednemu psu smakuje karma A, a drugiemu B. Moje psy w zasadzie zjedzą wszystko. W klasach premium i super premium są różne karmy w różnych cenach. Czym się kierować kupując karmę. Na co patrzeć w składzie, co dobrze że jest, a czego być nie powinno.

Posted

karma powinna byc dostosowana do wieku i trybu zycia psa..powinna zawierac duzo miesa..
ja tam kieruje sie poradami weterynarzy...s potencjalnie dobre karmy chyba kazdy wie jakie sa i ze nie kupuje sie ich w supermarktach

Posted

ja poradami weterynarzy sie nie kieruje, bo najczesciej odp jest taka sama "Eukanuba, Royal Hills" - po czym odwracam glowe w strone sklepiku weterynaryjnego i co? jakie karmy na polkach? Eukanuba Hills Royal...
Staram sie - bo nie zawsze wiem co i jak - kierowac skladem, biore troche pod uwage opinie z forum. Patrze przede wszystkim na to jak pies trawi jak sie zalatwia...Niedawno zmienilam karme na inna - odrazu praktycznie widac roznice na lepsze i wtedy wydaje mi sie, ze dobrze wybralam.

Posted

Również nasunęło mi się takie pytanie spędzając ostatnio wiele godzin na 'studiowaniu' składu karm,po tym jak sunia po Royalu zaczęła się strasznie drapać :o
Może jakaś MĄDRA głowa napisze co myśli o karmach które zupełnie NIE są znane a zwróciły moją uwagę.

Satisfaction (SUPER PREMIUM)
Pełnoporcjowa karma dla psów dorosłych alergików (brak tolerancji na mięso z kurczaka, kukurydzę, drożdże i jaja)
Karma jest przygotowana z myślą o psach z tendencją do alergii pokarmowych , oraz z nietolerancją na wybrane składniki pożywienia (kukurydzę, mięso z kurczaka, drożdże, jaja).
SATISFACTION LAMB & RICE zawiera wyłącznie białko pochodzące z jagnięciny, co pozwala uniknąć problemu alergii a jednocześnie zapewnia wyjątkową smakowitość.
Tauryna wspomaga prawidłową pracę serca i zapewnia dobry wzrok.
Zawartość chondroityny i glukozaminy pomaga utrzymać połączenia stawowe w optymalnej kondycji, wspomaga odnowę chrząstki stawowej i zapobiega jej ścieraniu.
Witamina H (Biotyna) zapewnia zdrową skórę i błyszczącą, piękną sierść.
Działanie bioflawonoidów - naturalnych przeciwutleniaczy pochodzących z wyciągu z cytrusów, bogatego w witaminy C i E - spowalnia proces starzenia się komórek.
Składniki:
świeże mięso jagnięce (20%), ryż, hydrolizowane białko jagnięce, pulpa buraczana, tłuszcz i oleje, hydrolizowana wątróbka, fosforan dwuwapniowy, tauryna, wyciąg z cytrusów bogaty w bioflawonoidy, wyciąg z yucca shigeria, L-karnityna, glukozamina, chondroityna, witaminy i minerały (zaakceptowane przez EWG).
wilgotność 8%, białko 21%, tłuszcz 12%, włókno 2%, popiół 7,5%, wapń 1,2%, fosfor 0,9%.

Oliver's
Nowozelandzka jagnięcina - unikalny zestaw dla psów z problemami alergicznymi. Składniki karmy i ich proporcje zostały wybrane bardzo starannie w celu zmniejszenia reakcji alergicznych.
Oliver's Lamb jest także zalecana jako dieta dla psów z tendencją do nadwagi lub psów o delikatnym żołądku, również jako alternatywna karma o innym smaku niż Oliver's Adult.
Charakterystyka karmy:
- jest produkowana z nowozelandzkiej jagnięciny
- zawiera tylko naturalne składniki konserwujące z witaminą E i rozmarynem
- karma NIE zawiera soi, pszenicy, glutenu, mączki rybnej, produktów mlecznych ponieważ wiele psów jest uczulonych na te składniki.
- karma NIE zawiera żadnych odpadów spożywczych
- najwyższa jakość surowców zmniejsza liczbę wydaleń - karma jest przyswajalna w 90%
- dopasowana ilość włókien naturalnych stymuluje układ trawienny
- zawiera Omega 3 i 6 wpływające pozytywnie na sierść i skórę psów
- inulina znacznie zwiększa przyswajalność karmy
- yucca Shidigera działa oczyszczająco na organizm i zwiększa aktywność psa
- specjalna receptura minerałów zwiększa mentalną siłę w sytuacjach stresowych
- karma jest produkowana z niemodyfikowanych genetycznie surowców
- wyprodukowano w Kanadzie z ekologicznych surowców według duńskiej receptury.
(Znalazłam tylko ogólny opis,bez dokładnego składu
:cry: )

Trzecia karma bardziej znana:
Eagle Pack (SUPER PREMIUM)
Kompletna super holistyczna karma dla psów dostosowana do wymogów zwierząt preferujących smak jagnięciny. Zastosowaliśmy w niej ograniczoną ilość węglowodanów w postaci ryżu i mączki owsianej. Karma tego rodzaju dostosowana jest dla ras wrażliwych z problemami skórnymi i trawiennymi jak również poleca się ją w okresach rekonwalescencji po przebytych chorobach. Posiada ona działanie hypoalergiczne a wyjątkowo duża ilość naturalnych dodatków "WELLNESS FOR LIFE"® wpływa na jej doskonałą przyswajalność i wprowadza dodatkowe efekty smakowe nieosiągalne w innych karmach.Skład:
Mączka z jagnięciny, brązowy ryż, mączka owsiana , suszona pulpa buraczana, nasiona siemienia lnianego, suszone drożdże browarne, otręby ryżowe, sól, chlorek potasu, suszony powietrzem zielony groszek, marchewka, inulina, chlorowodorek glukozaminy, dl-metionina, witamina A, d-aktywowany zwierzęcy sterol (źródło
wit. D3), witamina E, ryboflawina (wit. B2), witamina B12, kwas d-pantotenowy, niacyna (wit. PP), chlorek choliny, chlorowodorek pirydoksyny (wit. B6), monoazotan tiaminy (wit. B1), kwas foliowy, kwas askorbowy (wit. C), biotyna (wit. H), ekstrakt z rozmarynu, inositol, odwodniony kelp (wspaniałe źródło ponad 60 składników odżywczych), polisacharydowy kompleks cynku, żelazo, mangan, miedź i kobalt, jodek potasu, selenian sodu, ekstrakt z juki Schidigera, Lactobacillus Acidophilus i Casei, Enterococcus Faecium, Bacillus: Subtillus, Lichenformis i Coagulins, Aspergillus Oryzae i Niger.
Białko: 22% / Tłuszcz: 15%
Włókno max. 4%
Wilgotność max. 10%
Wapń min. 1,3%
Fosfor min. 0,85%
Witamina A min. 22,000 jm/kg
Witamina E min. 125 jm/kg
Chlorowodorek glukozaminy min. 41 mg/kg
Kwas askorbowy
(wit. C) min. 35 mg/kg
Omega 6 min. 1,6%
Omega 3 min. 0,17%

I co wybrać nie wyrzucając znów pieniędzy w błoto?
Chyba przetestujemy wszystkie i wybierze psinka :)

Posted

eagle pacj stosuje moja kolezanka dla swojego goldena i bardzo sobie chwali..moj Simba tez po 6 miesiecznym podawaniu royala zaczol sie drapac i zmienilismy na purine z lososiem..Kelly a czym ty teraz karmisz i czy sunia dalej sie drapnie? ja dopiero od kilku dni jestem na purinie..

Posted

Sunia ostatnio była na Proformance i była dość dobra-nic się nie działo i jej smakowała.Choć jak już gdzieś pisałam wydawało mi się,że ilość koop jest zbyt duża i ubzdurałam sobie,że karma jest mało przyswajalna(choć to pewnie nieprawda).Potem zakupiłam Royala na którym kiedyś dawno temu była i po niedługim czasie się zaczęło... :evil: W tej chwili je jeszcze Royala bo jestem w trakcie wyboru następnej karmy i mimo,że zostało mi go jeszcze sporo to nie mam zamiaru jej już go podawać jak tylko przyjdzie mi nowa karma.

Posted

Agnes napisał(a):
Staram sie - bo nie zawsze wiem co i jak - kierowac skladem

A co powinno być w tym składzie?

Znalazłam karmę mało znaną, a tanią. Na opakowaniu ma napisane Premium. Czy to oznacza, że spełnia określone normy, czy producent może sobie tak po prostu napisać "premium"?

Posted

nie wiem patrze jaka jest ilosc miesa, choc to najczesciej nie jest podawane, czy zawiera tj Omega 6 i Omega 3, jakie sa witaminy...ogolnie zerkam na sklad - ale do tego potrzebne sa mi czesto opinie z dogo, bo nie znam sie na tyle, zeby z samego skladu wywnioskowac czy karma jest ok czy nie - na forum bylo podawane na co zwracac uwage patrzac na sklady itp...
No i patrze na dawkowanie - bo moze byc tak, ze tania karme trzeba dawac duzo, a droga malo....wtedy albo jest niewielka roznica w cenie tak naprawde, albo drozsza karma okazuje sie bardziej oplacalna.
Narazie znalazlam to z czego moja sucz i ja jestesmy zadowolone...
Ludek a zdradzisz co to za karma?

Posted

[quote name='Agnes']...ogolnie zerkam na sklad - ale do tego potrzebne sa mi czesto opinie z dogo, bo nie znam sie na tyle, zeby z samego skladu wywnioskowac czy karma jest ok czy nie - na forum bylo podawane na co zwracac uwage patrzac na sklady itp...

Pamiętam, że te informacje były podawane, ale nie mogę tego teraz znaleźć. Jeśli możesz, to podaj link.

[quote name='Agnes'] No i patrze na dawkowanie - bo moze byc tak, ze tania karme trzeba dawac duzo, a droga malo....wtedy albo jest niewielka roznica w cenie tak naprawde, albo drozsza karma okazuje sie bardziej oplacalna.
Narazie znalazlam to z czego moja sucz i ja jestesmy zadowolone...
Ludek a zdradzisz co to za karma?

Ta karma to Brit. Karmiłam nią przez kilka miesięcy i ogólnie OK. Z tym, że psiaki robią dużo kupy więc nie wiem czy to dobrze. Dawkowanie też dobre. Dla mojego ruska (45 kg) chyba 430 g/dzień. Ja daję niecałe 500 g, bo szczupły chłopak z niego. Wczoraj kupiłam Acanę, bo wydawało mi się, że jest lepsza, ale czy naprawdę tak jest? Szczerze mówiąc nie wiem. Napewno jest droższa.

Tu jest trochę informacji o karmie:
http://www.c-z.pl/mid_oferta_psy_nowybrit.html

Posted

Brit kojarze...ale jesli psiak robi duzo kup napewno nie jest to dobry objaw - duzo przelatuje przez niego...Dawkowanie faktycznie jest ok, tzn malo...moze za malo. Przy obecnej karmie dla sucz 33 kg musze podawac jakies 400 gram karmy - to jest bardzo duzo. I dlatego nie wiem czy przy niej zostane, ze wzgledow glownie finansowych. Nie karmie tylko sucha, suche jest na sniadanie...ale tak czy siak jak mozna cos zaoszczedzic to fajnie by bylo ;)
Niestety teraz nie pamietam tych linkow, kiedys cos szukalam. Ale pamietam, ze musialam chyba wszystkie dzialy o suchych karmach przeczytac...Jak sie natkne przez przypadek wkleje tutaj...
A to czy Acana lepsza nie wiem...u nas sie nie sprawdzila, siersc byla matowa brzydka, myslalam, ze z powodu witamin, dodawalam duzo siemienia oliwy kombinowalam...Zmienilam karme i wszystko jest super.
Kolezanka tez chce chyba zmienic Acane, bo tez cos z sierscia nie jest super u jej psa....Ale jest tez jakas czesc wlascicieli psow, ktorzy sa zadowoleni z Acany - to jak z kazda karma...trzeba zobaczyc jak sie sprawdza u naszego psa.

Posted

Jak gdzieś przypadkiem trafisz, to będę wdzięczna :D.

Psiaki już kiedyś dostawały Acanę, ale Brita jedzą dużo chętniej. Zobaczymy jak teraz będzie na Acanie i jakie będą kupki. Dawkowanie też jest przystępne. Na 45 kg - chyba 470 g.

Posted

Kelly czyli twoj pies nadal sie drapie? ja zmienilam na purine salomon&rice z tunczykiem jest ona dla szczeniat wrazliwych z problemami alergicznymi i skornymi..
oczywiscie pro-plan a nie dog.chow..zobaczymy..na razie bardzo smakuje i drapie sie troche mniej..a jak zmiana karmy nie pomorze to chyba tylko juz na testy :-?

Posted

Ja jak miałam samego Aresa to prowadziłam go na Royalu i było wszystko ok, ale jak pojawił się Blue to zaczęłam szukać czegoś innego. Padło na Acanę ale rezultat był taki że nie chcieli tego jeść, teraz jesteśmy na Hillsie ale kupy sa wieksze jak karma wchłaniana.
Dziwne że linie trzymają :)

Musze zmienić i nie wiem na co??

Posted

Musze zmienić i nie wiem na co??

polecam starsze topiki - wpisz w wyszukiwarke to co Cie interesuje i bedziesz miec duuuuzo do przeczytania. Takich tematow bylo bardzo duzo, bardzo duzo jest rowniez karm suchych...mozna wybierac i wybierac

Posted

Kelly czyli twoj pies nadal sie drapie?

Nadal się drapie,bo nadal je Royala.Nie przyszła mi jeszcze nowa karma.
A z innej beczki...
Większość psów jest uczulona na kurczaka i zastanawia mnie tylko dlaczego wiele karm dla 'alergików' jest niby z jagnięciny lub baraniny a czytając skład w dalszej części często znajduje się tam coś z drobiu.Może w mniejszej ilości czy np.sam tłuszcz, ale chyba nie powinno tam tego być :roll:

Posted

Skład-musi byc napisane na pierwszym wstępie-mięso/maczka z miesa
łatwo poznac po tym "ile"karma zawiera mięsa w sobie po odchodach psa-im ciemniejsze odchody tym więcej mięsa w karmie, im mniej odchodów tym wieksza przyswajalnośc,brak drapania sie,łupieżu,lśniaca sierść,dawkowanie w zaleznosci od rodzaju karmy(puppy,adult,senior,perform).
Ja wybieram sie do weta w najblizszym czasie po tabletki na odrobaczenie,zapytam wiec co powinno sie w takiej super karmie znajdowac,wet nie jest żadną żywą reklama znanej marki karmy,poprostu po ludzku doradza-wtedy sam sie dowiem(lub nie).
Pozdrawiam.

Posted

ja zaczelam z eukanuba jak chyba wiekszosc ktora chce kupowac te "dobre karmy", ale zauwazylam ze pies wcina duzo, rosnie jakos dziwnie za duzo, a caly czas jest chudziutki (az za bardzo), czesto miewal biegunki, wiec postanowilam poszukac innej karmy, ktora bylaby najlepsza i ok.4-5 godz studiowalam forum mialam taki metlik w glowie, ze nie wiedzialam co wybrac, ale wkoncu zdecydowalam sie na Nutre Gold z ktorej jestesmy zadowoleni, fart nie wyglada juz jak chodzacy szkielet rosnie w miare normalnie, ma ladne kupki i po ok. 4 workach 15kg ani raz nie mial biegunki