Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Od tygodnia mam problem z moim bulkiem. Najpierw zaczął się drapać, na głowie, żebrach i łapach pojawiły mu się krostki, a następnie taki niby łupież, który odchodzi płatami. Oczywiście byłam u weta ale ten za wiele nie umiał poradzić. Przypuszcza, ze to jakaś alergia... Postanowiliśmy zrobić psu badania krwi i moczu, żeby dowiedzieć się czegoś więcej. Ogólne wyniki dobre ale wyszło za dużo leukocytów (ca 130 u/l) i w moczu kryształki szczawianu wapnia (b. liczne drobne). Jeśli ktoś się zna mogę podać wszystkie wyniki.
Na te kryształki dostaliśmy karmę Royal Canin Urinary na razie 2 kg (cena przerażająca :evil: ) jednak więcej jej nie kupię bo pies nie chce jej jeść (jak każdej suchej karmy). Zastanawiam się czy na obecność tych szczawianów nie ma wpływu podawanie psu witaminy C (w rutinacei), bo na ulotce przeczytałam "duże dawki mogą powodować zakwaszenie moczu, a w konsekwensji krystalizację szczawianów"
Na drapanie dostał tabletki przeciwświądowe dla ludzi Clemastinum (bierze je od 3 dni i efektów żadnych nie widać, tzn. ciągle się drapie). Taki sam opis zmian skórnych znalazłam w starym temacie o przedawkowaniu wapnia:

wapno mozna przedawkowac - wtedy m.in. wystepuja problemy z sierscia - robi sie taka przerzedzona i pojawia sie swedzenie i taki niby lupiez, poza tym moga wystapic takie jakies strupki

Ale skąd u nas to przedawkowanie wapnia? Nie dostawał ostatnio żadnych suplementów, był na barfie, tzn. jadł głównie szyje indycze, czasem wieprzową łopatkę, karkówkę i wypełniacze co jakiś czas.

Nie wiem już co robić... Iść do innego weta, odstawić te tabletki skoro nie dają skutków, zmieniać dietę? Jeśli ktoś ma jakiś pomysł z góry dziekuję za rady.

Posted

moj labrador tez sie drapie...zmieniamy karme z royala na purine pro-plan z lososiem...zobaczymy czy przestanie..
a jak nie to pozostaje tylko odstawic tabletki na stawy...
wlasnie tez zaczynam podejrzewac ze to te tabletki mu powoduja swedzenie..