Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Asti']Jutro sterylka Kulki:-o ! Ale się boję. Wszystko napiszę jak będę miała czas!
Wszystko będzie dobrze! :kciuki:
Czekamy na raport! ;)

Cortina, jak Twoja sunia?

[quote name='zakla']A muszę się wam przyznać, że nie mam pomysłu, od czego zacząć...
Może zacznij od wizyty u szkoleniowca? ;)

• Replies 197
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Na szkolenie to ony miały się wybrać, jak tylko ją wzięły, czyli w wakacje 2004...:roll: Nic dodać, nic ująć... Więc muszę liczyć na siebie, porady, i na ich zadaną przeze mnie pracę w domu...

Posted

[quote name='zakla']Na szkolenie to ony miały się wybrać, jak tylko ją wzięły, czyli w wakacje 2004...:roll: Nic dodać, nic ująć... Więc muszę liczyć na siebie, porady, i na ich zadaną przeze mnie pracę w domu...
No coż... :mad:
;)
[SIZE="1"]OT: Ja też wiem co to maszoperia ;)

Posted

zakla napisał(a):
U Miki to niestety jest czysta agresja:roll: Zawsze była trudnym psem, potarfiła wykazać swoją agresję, oraz potrafiłą zdemolować mieszkanie. Ale nigdy aż tak :| Teraz to mają tam z nią istny koszmar, a że to pies, któremu ja znalazłam dom i to u dziewczyny mojego barta, to jestem niejako zobowiązana do pomocy im. A muszę się wam przyznać, że nie mam pomysłu, od czego zacząć...

a tak z ciekawosci kiedy ona miala sterylkę?, i kiedy sie zmieniła?..jakos stopniowo to bylo?.

Bo Vega to w zasadzie z dnia na dzien, choc trudno moze powiedzieć, że jakos BARDZO zmieniła, ale jednak widac ze trochę jest inaczej. Acha Vega je...więcej (szczerzę mówiąc to "żre" :roll: ..o jakiej porze się cos nie da i co by nie było..od miski potrafi odgonić mlodszą sunię ktora jeszcze rosnie :roll: )

Posted

Hmm, operacje miała pod koniec listopada. Tak starsznie jej sie móżdzek pogorszył niedawno. Mój brat z Pati mówią, że teraz akurat miałaby cieczke, ale sądzę, że to nie powód, bo w końcu ma wsyzstko wycięte. No chyba że wet potrzebował nerki:lol:
A Mika na moje psy jak się rzucała tak się rzuca, na inne też, na ludzi też, chociaż bardziej. Tyle że na moich chłopaków się rzuca żeby ich ustawić i odgonić od człowieka, ale to niezła wyjadaczka jest... Potrafi moje psy kompletnie odfutrzyć zębami, jak idzie normalnie na smyczy, to potrafi obcego człowieka za nogę chwycić, nie mówiąc już o psach. Dla mnie to jest kompletny brak kontroli, bo gdyby one naprawdę się za nią wzięły na poczatku, to by takich starsznych problemów nie było, ale że jak im dałam książkę, to przeczytały i powiedziały, że do męczenie psa takie przyzwyczajanie go do zostawania w domu, że ogółem szkolenie to męcznie,....
Jak widać, zmieniły zdanie:lol:

OT: Ta na helu Maszoperia? Tez tam jezdzicie??

Posted

[quote name='zakla']Hmm, operacje miała pod koniec listopada.

oo..to dokladnie tak jak Vega

Tak starsznie jej sie móżdzek pogorszył niedawno.

hmm..móżdżek..nasz pies biega non stop z co chwila jakąs wyciągniętą skądś skarpetką :p i wciskając w rękę chce zeby sie z nią bawić. Zdziecinniała zupelnie.

Posted

[quote name='zakla'] ogółem szkolenie to męcznie,....
No to mają co chcieli :lol:

[SIZE="1"]OT: Ta na Helu ;) Do Jastarni jeździmy, co roku od zawsze. No i wizyta na Helu obowiązkowa ;)

Posted

Mają co chcieli, tyle że z pretensjami do mnie przychodzą i ze szkoleniem ;)

OT: To jak to sie dzieje, ze Was nie widzialam? My od tzrech lat po dziesiec dni w Maszoperii minimum spedzamy, a wtym roku bedziemy jeszcze lduzej! I zawsze z mamutami ;)

Posted

Cortina, pewnie czeka was ciężkawa noc, ale dacie radę. Jutro już wszystko będzie dobrze. Usciskaj sunię!!!

Asti, będzie dobrze!!! :kciuki:

OT: co to ta Maszoperia? :lol:

Posted

oj noc była ciężka, Hagcia pokrwawiała, piła dużo wody, potem wymiotowała, że myślałam, że zalejemy sąsiadów pod nami;) , biedaczka nie mogła sobie znaleźć miejsca:-( . Teraz jednak już się poprawia, krwawienie (odpukać) ustaje, wymiotów też już nie ma, nawet na spacerku udało sie jednego bobka z siebie wydusić, jest jeszcze trochę śpiąca. Teraz czekamy na wieści od Asti

Posted

Oj, tak ta pierwsza noc zawsze jest najgorsza :shake: Ja zawsze ryczałam nad Sabina jak bóbr, tak strasznie mi jej było szkoda :-( Ale następnego dnia już wszystko było ok, co poznawałam głównie po wilczym apetycie :evil_lol:

Ale, że Haga już z siebie bobka wydusiła, fiu, fiu, gratulacje ;)
No to za moment znów czekają cię cięzkie chwile, jak trzeba będzie rozszalaną, rozbawioną sukę temperowac, żeby sobie szwów nie uszkodziła :evil_lol:

Posted

asher mówisz, że to osiągnięcie z tym bobkiem:evil_lol: , Cortina nie robiła przez kilka dni:shake: . Na spacerku już Hagę musze wyhamowywać, żeby nie polowała na kotki:mad: i inne pieski:evil_lol: , ale całkowicie sobą jeszcze nie jest. Mam tylko nadzieje, że komplikacji już żadnych nie będzie:roll:

Posted

[quote name='Cortina']Na spacerku już Hagę musze wyhamowywać, żeby nie polowała na kotki:mad: i inne pieski:evil_lol:
Zaczyna się... :evil_lol:

ale całkowicie sobą jeszcze nie jest.

Nie naciskaj jej tak, daj jej trochę czasu ;)
:kciuki:

Asti, czekamy na sygnał! :kciuki:

Posted

Jagienka napisał(a):
orientujecie się może ile trzeba przeczekać od cieczki, zeby poddac sunie sterylizacji?? tzn jaki termin jest mniej więcej najlepszy??

Ok. 2 miesiące, chyba, że wystapi ciąża urojona- wówczas trzeba zaczekać kolejny miesiąc-dwa od jej zakończenia. Sterylka powinna być wykonywana w okresie ciszy hormonalnej, w czasie międzycieczkowym.

Posted

Hej! Dziś Kulka miała mieć sterylizację aborcyjną. Ale nie miała.:razz:
Takiego obrotu sprawy się nie spodziewałam! Byliśmy dziś u weta:
powiedział, żeby jednak odchować te szczeniaki (zostawić jednego albo dwa) i on pomoże nam znależć dla nich dom... Że niby sterylizacja w ciąży jest bardziej niebezpieczna, wszystko jest bardziej ukrwione. Że to jest niehumanitarne Chodzi tu pewnio o zabicie tych szczeniaków, zanim się urodzą. I chyba zostawimy te szczenięta. Jeśli w ogóle będą. Kulka jest teraz w 3-4 tyg. ciąży. Jeszcze nic nie można sprawdzić. Jakie mogą być objawy ciąży? Co Wy o tym sądzicie? Teraz za 2-3 tyg. chyba jedziemy znowu do weta. Tak off-topic to Kulka jeździ bardzo żadko samochodem, a dzisiaj była bardzo grzeczna (u weta też). :lol:
PS.: Wet powiedział, że jak chcemy, to może Kulkę wysterylizować.

Posted

Nic nie rozumiem... :roll:
[quote name='Asti']
powiedział, żeby jednak odchować te szczeniaki (zostawić jednego albo dwa) i on pomoże nam znależć dla nich dom... (...) Że to jest niehumanitarne Chodzi tu pewnio o zabicie tych szczeniaków, zanim się urodzą.
Zakładając, że sunia urodzi 8 szczeniąt, to zabicie 6-7 już po urodzeniu, będzie bardziej humanitarne?!?!?!!?!? :crazyeye:
Że nie wspomnę o ryzyku związanym z porodem i tym jak źle niektóre suki znoszą odchów miotu...

PS.: Wet powiedział, że jak chcemy, to może Kulkę wysterylizować.

To może niech się zdecyduje? :hmmmm:
A moze warto porozmawiać z innym wetem?

Posted

Jagienka jeden wet kiedyś mi mówił, że jakieś dwa tygodnie, ale ten ostatni, który sterylizował Hagę, powiedział, że 8 tygodni.
Haga już dzisiaj jest sobą, na spacerach grandzi, trudno mi ją wyhamować, na schodach jedynie się trochę oszczędza. Rano było rozwolnionko, ale narazie się nie powtórzyło.

Posted

I chyba zostawimy te szczenięta. Jeśli w ogóle będą. Kulka jest teraz w 3-4 tyg. ciąży. Jeszcze nic nie można sprawdzić. Jakie mogą być objawy ciąży? Co Wy o tym sądzicie?

na tym etapie ciąży jedynym możliwym sposobem sprawdzenia czy rzeczywiscie ta ciąża jest, jest zaangażowanie DOBREGO polożnika, zeby sukę obmacał - jesli suka jest spokojna i nie spasiona, to powinien wymacać płody (sa mniej więcej wielkości ziarnka grochu) a co do niehumanitaryzmu przy sterylce aborcyjnej... dziwny jakiś ten wet.

Że nie wspomnę o ryzyku związanym z porodem i tym jak źle niektóre suki znoszą odchów miotu...

heh.. źle znosza to mało powiedziane.. mam suke, która nie dosc , że nie opiekowała się szczeniakami to je jeszcze nagminnie przygniatała. skovnczylo sie na tym, ze suka musiala zostac od nich oddzielona...

Posted

Asti, a co zrobicie ze szczeniakami? Nie wiadomo ile sie ich urodzi, może być sporo, nawet 8 - 10 i co wtedy? Dla każdego znajdziecie dobry dom? Będziecie mieć gwarancję, że te szczeniaki nie będą miały kolejnych szczeniaków?
Jak się będziesz czuła nie mając pewności, że żaden z dzieci/wnuków/prawnuków twojej suni nie trafi do schroniska, nie będzie cierpiał mając zwyrodniałego własciciela, nie trafi na metrowy łańcuch przy budzie?
Co twoim zdaniem jest bardziej niehumanitarne: sterylizacja aborcyjna, czy powoływanie na świat, na którym już i tak jest za dużo psów (KAŻDE schronisko jest przepełnione, w KAŻDYM sa bezdomne malutkie szczeniaki! :-( Że o dorosłych psach nie wspomnę :-( ) kolejne własciwie nikomu niepotrzebne psy? :-(
A jak dzieci twojej suczki będą miały kolejne szczeniaki, te szczeniaki kolejne szczeniaki... I tak dalej... I co wtedy?

Ja nie wahałabym się ani chwili. Wsterylizowałabym suczkę. Wolałabym to, niż uśpienie ślepego miotu (to dopiero humanitaryzm! :roll: )... Albo oddanie szczeniaków pierwszemu lepszemu chętnemu, bez pewności, że ta osoba wziętego ode mnie psa/suczkę wysterylizuje i nie powowła na świat kolejnych niepotrzebnych psów...
Bo niestety stąd własnie bierze się bezdomność psów - jest ich za dużo. My ludzie rozmnażamy je bezmyślnie i skazujemy je na tortury bezdomności, głód, chłód, cierpienie :-( Bo nie chcemy być "niehumanitarni" :shake:

Musisz tylko znaleźć doświadczonego weterynarza, bo faktycznie sterylizacja aborcyjne jest nieco trudniejsza do przeprowadzenia, niż zwykła sterylizacja.

Posted

Asti ja też uważam jak asher,że nie humanitarne jest powoływania następnych psów na świat. NIewiadomo jak suka przeżyje poród, czy nie będzie komplikacji. Poród bardzo obciąża organizm sunia, przemyśl to i skonsultuj z innym wetem

Posted

Asti najpier znajdz domek chociaz dla 3 psów ze schroniska, to moze przejrzysz na oczy :( to jest dla mnie głupota jezeli jest mozliwosc, a tak suka się wymeczy( nie wiadomo czy przezyje) a szczeniaki i tak zostaną uspione lub wylądują na łancuchu