Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Acanę akurat znam i jak już od czasu do czasu biorę jakąś karmę,to właśnie którąś Acanę, niekoniecznie potrzebna mi ryba;)
A właśnie ten skład CoteCanu na allegro jest mało szczegółowy, dlatego pytałam o jakieś osobiste doświadczenia, bo pierwszy raz się z tą karmą spotykam, ale już sobie kupiłam inną:p

• Replies 217
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

moja suka świetnie chowa się na karmie z ryb morskich Forza10. Ma fantastyczną sierść. Wcześniej dostawała royala, nutra nuggets, chicken soup i muszę przyznać, że żadna z tych karm nie dorównuje Forza. Sierść po prostu błyszczy, kupa 1 raz dziennie i mała objętościowo nie to co wcześniej. Polecam wszystkim. Moja znajoma miała wcześniej psy na Eagle Packu, a teraz też przerzuciła się na Forza10 i jest bardzo zadowolona. Podobno po Eagle Packu jej psy robiły po kilka kup dziennie i bardzo śmierdzących.
Na wszelki wypadek daję link do karmy, gdzie ją zamawiam: www.forza10.pl

Posted

[quote name='Elga']moja suka świetnie chowa się na karmie z ryb morskich Forza10. Ma fantastyczną sierść. Wcześniej dostawała royala, nutra nuggets, chicken soup i muszę przyznać, że żadna z tych karm nie dorównuje Forza. Sierść po prostu błyszczy, kupa 1 raz dziennie i mała objętościowo nie to co wcześniej. Polecam wszystkim. Moja znajoma miała wcześniej psy na Eagle Packu, a teraz też przerzuciła się na Forza10 i jest bardzo zadowolona. Podobno po Eagle Packu jej psy robiły po kilka kup dziennie i bardzo śmierdzących.
Na wszelki wypadek daję link do karmy, gdzie ją zamawiam: www.forza10.pl

wlasnie spojrzałam. ta karma zawiera produkty zbozowe (czyli jakies resztki jak łuski itp) i to na pierwszym miejscu....

ale jesli dobra dla Twojego psa to najwazniejsze

zastanawia mnie tylko w jaki sposob karma o zawartosci odpadow zbozowych (bo to zdaje sie sa tzw. produkty zbozowe) moze byc hypoalergiczna:hmmmm:

dawki też dość wysokie. na mojego psa miedzy 155 a 199 gramów. czyli tak naprawde więcjej ( bo moj zawsze więcej je)

Posted

jeżeli chodzi o produkty zbożowe to jest to kukurydza (nie GMO) jak to jest w innych suchych karmach. [FONT=Arial][FONT=Verdana]Skład karmy opracowany jest zgodnie wymaganiami Dyrektywy Komisji 2008/38/WE z dnia 5 marca 2008r część B „zmniejszenie nietolerancji składników odżywczych poprzez wybrane źródło białka i węglowodanów”.
[/FONT][/FONT]
Tu w karmie Forza białkiem są ryby morskie, a węglowodanami jest kukurydza. Żaden z producentów natomiast nigdy nie podaje proporcji tych składników bo jest to tajemnicą firmy. Najważniejsze, że karma jest naprawdę skuteczna

Posted

tak to jest najwazniejsze.

ale nie we wszystkich suchych karmach jest kukurydza. Wiekszosc karm teraz to ryż lub ziemniaki. moj pies ma alergie na kukurydze i od razu by sie zadrapal gdyby dostal taka karme.

skąd ta wiadomosc, ze produkty zbozowe to kukurydza?

ale jak pisałas sama- skoro pieskowi sluzy:)

Ale jest jeden WIELKI plus- nie jest testowana na zwierzetach. BARDZO POZYTYWNIE !!!

Posted

Witajcie:)

Mój pies zajada się Purina Pro Plan z łososiem i ryżem. Postawiłam na rybkę jak zauwazyłam, że nie tyka karmy z kurczakiem i jagnięciną...rybka działa cuda-sierść bajkowa, pies zdrowiutki-kupki idealne, ksiażkowe:DNo i oczywiście ta karma bardzo śmierdoli a mój psiak juz tak ma...czym bardziej śmierdzi tym lepsze:angryy: Przestał(też) zbierac śmieci z podwórka. Ja kupuje Purinę na znanym nam wszystkim portalu aukcyjnym:evil_lol:U mnie w zoologicznym Purina 248zł za 15 kg-na portalu 149zł 18 kg...nic dodać, niz ująć...kod kreskowy ten sam, bo sprawdzałam czy nie sprowadzana z kanałów:D...na szczescie nie:)

Posted

Moja Amber co prawda w na domowym ale dostaje tez kubek suchego i jest to własnie Purina pro plan .Wybrałam karme z łososiem bo wlasnie ryb w diecie nie jestem w stanie jej zapewnic
Bardzo chwale sobie ta karme

Posted

Czy ktoś potrafi mi powiedzieć, która karma z rybą dla dorosłych psów jest najbardziej kaloryczna, zbliżona do kaloryczności karm dla psów aktywnych? Mój pies jadł przez ostatnich kilka miesięcy proplan z łososiem i wszystko byłoby OK, gdyby nie to, że schudł mi na niej 3 kg. Doszło do tego, że dostawał 600 g dziennie, a to za duże obciążenie dla żołądka. Na proplanie performance, przy 20-procentowym zwiększeniu zalecanej dawki, w ciągu miesiąca z powrotem odzyskał swoją normalną wagę (27 kg), ale kupy są na pograniczu rozwolnienia. Pies jest bardzo aktywny (owczarek belgijski trenujący agility, IPO i jeżdżący często na wystawy), powinien być na karmie typu performance, ale najwyraźniej jej nie toleruje (próbowałam różnych i na każdej kupy były luźne), na karmie z rybą funkcjonuje rewelacyjnie, ale nawet przy zwiększonych dawkach chudnie. Pomóżcie mi znaleźć najbardziej "tuczącą" karmę z rybą (głównie chodzi o zawartość tłuszczu) albo podpowiedzcie, co mogę do tej karmy dodawać, żeby pies mi nie chudł.

Posted

Niestety - 25% białka, 15% tłuszczu i 3600 kcal/kg to zdecydowanie za mało. Proplan z łososiem ma więcej (27% białka, 17% tłuszczu, 4034 kcal/kg) i pies na niej chudnie, chyba że je podwojoną maksymalną dawkę dla swojej wagi, a to za duże obciążenie dla przewodu pokarmowego. Poza tym 25% białka to za mało dla aktywnego psa. Chodzi mi o karmę, która ma co najmniej 4200 kcal/kg, tłuszcz w okolicach 20% (wiem, że tyle żadna karma z rybą nie ma, chyba że dla szczeniąt, ale jak najbliżej tego poziomu) i co najmniej 28% białka, a najlepiej powyżej 30%.

Najbliższy moim wymaganiom wydaje się Orijen Adult 6 fresh fish (4250 kcal/kg, 18% tłuszczu, białko - wiadomo, że dużo, jak to w Orijenie), ale kilka osób pisało w wątku o tej karmie (o Orijenie w ogóle, niekoniecznie akurat tym z rybą), że odchudziły na niej psy i to mnie trochę zmroziło. Ja mojego psa nie chcę odchudzać, mógłby nawet jeszcze z kilogram przytyć, chodzi mi o to, żeby nie chudł i w najgorszym wypadku utrzymał wagę, do której go dociągnęłam zwiększonymi dawkami karmy performance.

Posted

BeataG, to już nie wiem.
Spróbuj może Orijen. Być może Twój pies będzie ją dobrze tolerował i ładnie na niej przytyje :)

Posted

No spróbuję, już zamówiłam małe opakowanie na próbę (a przy okazji małe opakowanie acany z łososiem) i zobaczymy. Może nie powinnam się sugerować tymi tekstami o odchudzaniu - sama odchudziłam mojego drugiego psa dość kaloryczną karmą, dając mu po prostu połowę dawki i zwiększając ruch, więc może to jest taki sam przypadek. ;)

Posted

heeelp
ktora karme wybrac:roll:

[SIZE=2]PRO PLAN ADULT SENSITIVE SALMON & RICE

BEST CHOICE ADULT FISH AND RICE

Obie karmy w tej samej cenie, jednak dawkowanie PPP wieksze wiec i pewnie drozej wyjdzie. Ale - ktora lepsza? Suka nigdy nie jadla karm z ryba, ale unikam poki co kurczakowych

Posted

Talia napisał(a):
Ja bym wybrała Best Choice :)

tak mi sie tez wydaje
czekam jeszcze na opinie innych:)
mam nadzieje, ze suka nie bedzie miala problemow po takiej karmie:roll: bo zjesc to ona zje wszystko

Posted

Talia napisał(a):
ale masz fajnie.. ;p

nie powiedzialabym ;)
nie moge znalezc odpowiedniej karmy dla swojego psa od ponad pol roku...
zamowilam Best Choice - najwyzej nastepnym razem sprobuje PPP ;)

Posted

pfffff
poki co jestem przerazona wielkoscia chrupek...pachie rybka, ale nie wpadlam na to ze karma dla doroslych psow moze miec tak male granulki:roll:mam nadzieje, ze suka bedzie mi to gryzla...